Broń palna - Rzeczywiste zagrożenie czy fobia?

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Kolczak, 15 Wrzesień 2014.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kolczak

Kolczak Ten, o Którym mówią Księgi

Nie wiem, nie zauważyłeś że zajmuję się USA?

A jak kwestionujesz statystyki to albo mi zarzucasz kłamstwo (wpisałem inaczej niż było w źródle) albo pisz do źródeł które podałem a nie że ja mam coś zliczać.

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Kolczak zapomniałeś chyba o jednym małym haczyku, jak odstrzelisz kreatyna, który chce wejść do domu, a nie trafisz go w plecy to nie jest zabójstwo.

3. Kolczak

No dobrze, ale co w związku z tym?

4. Drakensang

To, że nikt tego do przestępstw nie policzy, a użycie broni palnej jest i jak dla mnie to jest zabójstwo.

5. Kolczak

To dobrze, używanie broni palnej zgodnie z prawem przestępstwem nie jest, więc nawet gdybym miał taką statystkę to do kategorii zabójstw bym tego nie wliczył.

6. Drakensang

Kolczak chcesz dostępu do broni w Polsce, a popatrz co piszą w mediach, że postrzlil X na strzelnicy. Poza tym w USA mają linie papilarne wszystkich obywateli i jak jest przestępstwo łatwiej złapać X, a w Polsce nie ma i trzeba szukać dowodów zamiast sprawdzenia lini papilarnych.

7. Kolczak

Nie połączyliście ilości broni palnej z żadnym negatywnym zjawiskiem, teraz będziemy się po prostu straszyć co to w mediach piszą lub wymyślać inne "ciekawostki"?

Odpowiedź na zadane w tytule pytanie udzieliła się sama - fobia a konkretniej hoplofobia - strach przed bronią.

Jak wam się wydaje, czy gdyby Polacy byli lepiej uzbrojeni to czy doszłoby do rzezi wołyńskiej na tak wielką skalę?

Dziś wieczorem zestawienie: dostępność do broni palnej - zabójstwa - broń palna.

8. moskal

moskal Опричник

Dyskusja zaczyna mieć charakter całkowicie jałowy. Upominam Was o większą merytorykę
    moskal

9. Kolczak

10. Kolczak

11. Kolczak

F) Kraje byłego ZSRR + byłego Układu Warszawskiego: zestawienie ilości broni palnej na 100 osób, zabójstw na 100.000 osób oraz PKB na osobę:

Źródła:
    http://chartsbin.com/view/1454
    http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_guns_per_capita_by_country
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Widzi ktoś jakikolwiek związek pomiędzy legalną bronią palną a zabójstwami?

To teraz wam powiem jak zdobywanie broni palnej powinno wyglądać:
    1) Wiek chyba 21+, czyli jak obecnie
    2) Osoba niekaralna, czyli tak jak obecnie
    3) Osoba zdrowa psychicznie, czyli jak obecnie
    4) Egzamin, czyli jak obecnie

I to wszystko, żadnego udowadniania że broń jest mi do czegoś potrzebna, jestem zdrowym, wolnym człowiekiem i nikt nie ma prawa analizować czy dana rzecz jest mi potrzebna.

12. Omijam statystyki, bo jak sto razy nie wytłumaczono to i 101 raz nie wyjdzie.

no, i tak mniej-więcej jest obecnie. Dalej nie wiemy OCB Kolczakowi. Nie musisz udowadniać, że broń jest do czegokolwiek potrzebna," zakładam kolekcję" i cześć (a jak nie umiesz wypełniać formularzy to nie jest wina państwa...).

13. Kolczak

Statystyki pomijasz bo żadne statystyki nie udowodnią że legalna broń palna jest przyczyną zabójstw. Więc nie zasłaniaj się że było 100 razy tłumaczone tylko głupi Kolczak nie chce zrozumieć że legalna broń palna to przyczyna miliardów zgonów rocznie i zakrwawionych ulic bo nie udowodnisz tego.

Nie, nie wiemy tylko nie chcemy zrozumieć. Które wymogi obecnego zdobywania broni palnej się Kolczakowi nie podobają już Kolczak napisał tak prosto że prościej się nie da.

A wykazanie stałego i ponadprzeciętnego zagrożenia? Mieszkam w bezpiecznej okolicy (na szczęście) i nie ma możliwości bym takie poczucie zagrożenia wykazał.

Wie ktoś z was ile wniosków jest składanych w celu uzyskania pozwolenia na broń i ile z tych wniosków jest odrzucanych i z jakiego powodu w Polsce? Brazylianie, pewnie nie wiesz, więc nie zwalaj że Polacy nie umieją wypełniać formularzy.

I to czego unikacie jak ognia czyli cytat ze źródełkiem:

Za ważną przyczynę, posiadana broni uważa się w szczególności:

- dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia:
    stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia

http://www.szczecin.kwp.gov.pl/zezwolenia-i-licencje/pozwolenia-na-bro

14. Drakensang

Kolczak Polacy nie umieją wypełniać wniosków, popatrz na podania o wizę, ile z nich odrzucono. Tak samo przy wielu innych mają problemy.
    Ja mam rodzinę, która ma powiązania z Policją i wie jak to wygląda od wewnątrz i mówią, że to jest łatwo zrobić tylko trzeba CHCIEĆ

15. Ale zrozumiałeś, że NIE MUSISZ WNOSIĆ O BROŃ Z POWODU ZAGROŻENIA? Że możesz wnosić o pozwolenie na broń z przyczyn sportowych/strzeleckich/kolekcjonerskich? Jak rany, przeraża mnie to trochę: ludzik widzi cztery opcje w formularzu i wybiera na pałę pierwszą, bo pierwsza.

te konkretne statystyki nie udowodnią, bo, uwaga: LICZBA ZABÓJSTW ZALEŻY NIE TYLKO OD ILOŚCI BRONI W SPOŁECZEŃSTWIE, A SAMA STATYSTYKA MOŻE BYĆ RÓŻNA W ZALEŻNOŚCI OD SPOSOBU KLASYFIKOWANIA POSZCZEGÓLNYCH "MORDÓW". Np. w Polsce jest rozróżnienie między pobiciem ze skutkiem śmiertelnym a zabójstwem i to pierwsze może nie liczyć się do jakiejś kwejkowej statystyki.

Pominę już to, że jak się nie wykryje sprawcy i/lub nie znajdzie ciała to zabójstwo nie będzie uwzględnione w żadnych statystykach (zgaduj-zgadula co to są ludzie zaginieni: a) porwani przez kosmitów, b) emigranci na biegun południowy czy c) w pewnym odsetku są to ofiary niewykrytych przestępstw, w tym zabójstw?)

16. Kolczak

Nie używał capsa, to nie onet.

Kolczak po prostu wie lepiej od Brazyliana że broni nie dostał w spadku, nie kolekcjonuje, nie zakłada ośrodka szkoleniowego i nie należy do żadnego klubu sportowego. Także jednyne co pozostaje to opcja nr. 1. Trudne?

Znaczymy od nowa? Dobrze.

W takim razie, bo napisałeś że "nie tylko", czyli rozumiem że za morderstwa odpowiada wiele czynników a jednym z nich jest legalna broń palna: Wykaż w jakim stopniu legalna broń palna przyczynia się do zabójstw. Śmiało, 17 strona.

17. Po kolei, ale rekin finansowy to z kolegi nie będzie...

nie musiał

tak jak większość kolekcjonerów: mają oni po kilka do kilkunastu pukawek (tak, zdziwko: mało kto poprzestaje na jednym pistoleciku). Nie rozumiem, w czym problem? Składasz wniosek o pozwolenie na bron w celach kolekcjonerskich, występujesz o dwie, trzy lub cztery promesy i kupujesz jedną, dwie, trzy, cztery bronie (polecam mieć i broń krótką i broń długą, rewolwer bym rozważył opcjonalnie obok pistoletu i karabinu/strzelby). Niewykorzystane promesy wygasają.

Czekaj, to ty chciałeś mieć broń BEZ regularnego bywania na strzelnicy?

Szczerze: po co? Żeby sobie zrobić krzywdę czy żeby było co ukraść, jakby zrobili do kolegi włam?

no brawo. To teraz przejrzyj ostatnie 17 stron, odsyłany byleś do literatury, pokazywano morderstwa dokonane za pomocą broni legalnie nabytej, wypadki z bronią legalnie nabytą ale używaną przez idiotów także były.

18. Drakensang

****a Kolczak 3/4 zabójstw w Polszy to są spory rodzinne/bijatyki na hucznych imprezach etc. Wracając do formularza to ten formularz może wypełnić kretyn, ale trzeba myśleć.

19. Kolczak

@brazylian,
    Uważasz że ludzie czytający ten wątek nie wejdą w podany przeze mnie link że piszesz takie bzdury?

Wykaż W JAKIM STOPNIU legalna broń palna przyczynia się do zabójstw. Ja sobie sam tego liczyć nie będę, wystarczająco się naprodukowałem a wy chcecie mi powiedzieć żebym sobie to wsadził w tylną część ciała bo gdzieś wyczytaliście że 1-2 osoby same się postrzeliły i z tego powodu chcecie podtrzymać ograniczenie.

I co w związku z tym? Napiszesz w końcu czy znów uciekniesz?

20. "Uważa się w szczególności", czyli nie jest to lista zamknięta...

21. Drakensang

@Kolczak czy ty na imieniny np. kuzyna jedziesz uzbrojony po zęby? Tak samo nikt normalny na urodziny kogoś z rodziny z bronią nie pójdzie.

22. Kolczak

Broń palna - Rzeczywiste zagrożenie czy fobia?

;)

Ostatnia edycja: 16 Październik 2014
  23. moskal

moskal Опричник

Po konsultacjach uznajemy, że temat się wyczerpał. Zostaje zamykany.
    moskal

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie