Centrum ciekawostek

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Thomas, 22 Sierpień 2008.

1. Kosiarz101

Kosiarz101 Guest

To prawda, Chinczycy lubuja sie w jedzeniu dzieci. Berlusconi mowil kiedys, co prawda "dawniej ich nie jedli, tylko gotowali i nawozili nimi pola", ale to bylo za czasow Mao Zedonga, obecnie jedzenie dzieci jest tam calkowicie legalne.

2. viader

viader Nowy

Proszę o źródła. Cokolwiek.

3. Kosiarz101

Kosiarz101 Guest

Chyba jakos musza walczyc z nadmiernym przyrostem naturalnym :!:

4. Thomas

Thomas Guest

POTM!

5. Parkstein

Parkstein Guest

Może kolega jest socjologiem?

6. Kosiarz101

Kosiarz101 Guest

Oj ziomus, przeciez celowo sobie zartowalem ;)
    Ale jak chcesz to zglaszaj.

7. Świerszczu

Świerszczu Guest

Z tego co pamiętam, to zdjęcia pochodziły z gazety Seoul Times a artykuł był przedrukiem z tegoż samego pisma.

8. Parkstein

Parkstein Guest

Mój zeszyt z niemieckiego. Dam kobietę z brodą komukolwiek, kto mi odczyta, co to jest. ;D

9. McFlash

McFlash Panzer Pony

Myślałeś o studiach medycznych? Pismo masz już odpowiednie, więc nie będziesz musiał się starać, by aptekarze Cię znienawidzili ;).

10. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Niemożliwe... a myślałem, że mnie się nie da odszyfrować o_O
    Czasami jak się spieszę, to piszę w miarę wyraźnie pierwsze trzy litery danego słowa, a potem robię "szlaczek"...

11. gen. Franco

gen. Franco Znany Wszystkim

no jak co to jest:) niemieckie wyrazy ujęte w formie linii wyświetlanych na sprzęcie medycznym.
    na drugiej stron ie po środku to chyba sie przestraszyłeś czy coś, bo widać długa ciągłą jakby ci pikawa stanęła:p

12. kloszard

kloszard Idziesz im, Emmanuelle!

13. Thomas

Thomas Guest

Spinaczowi zasłaniają oczy, a temu psisku już nie! SKANDAL!

14. Severian

Severian Doctore

Parkstein - medycyna jak najbardziej, ale jako elektrokardiograf :mrgreen:

15. Elas

Elas Genialdo

To nawet nie jest śmieszne
    To już po prostu ŻAŁOSNE ;/
    Kliknięcie w obrazek prowadzi do tej "notki"

16. Maciey

Maciey Guest

Czy ich nie męczy takie pisanie?

17. Jagged

Jagged Aktywny User

Przecież to prowokacja. ^.O
    Na dłuższą metę nikt tak nie umiałby pisać.

18. Elas

Elas Genialdo

Pierwsza notka jest z 19 marca

19. Maciey

Maciey Guest

Jak zmierzyć barometrem wysokość budynku?

Odpowiedź wydaje się jedna i słuszna, lecz nic nie jest tak oczywiste, kiedy do głosu dochodzi człek światły i spragniony wiedzy - student.

Sir Ernest Rutherford, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki i przewodniczący Royal Academy, opowiedział kiedyś następującą historię:

Pewnego dnia zatelefonował do mnie pewien kolega. Właśnie miał oblać jednego ze swoich studentów za błędną odpowiedź na pytanie z fizyki, lecz tamten upierał się, że powinien dostać maksymalną ilość punktów. Obydwaj zgodzili się, aby tę kwestię rozstrzygnął niezależny sędzia i wybrano do tego celu mnie.

Czytam więc pytanie egzaminacyjne: „Wykaż, w jaki sposób można określić wysokość budynku za pomocą barometru.”

Student odpowiedział: „Bierzemy barometr na szczyt budynku, przywiązujemy barometr do liny, opuszczamy go na ulicę, zwijamy z powrotem i mierzymy długość wykorzystanej liny. Jej długość odpowiada wysokości budynku.”

Faktycznie, jego żądanie dotyczące maksymalnej ilości punktów było w pełni uzasadnione, gdyż jego odpowiedź była jak najbardziej prawidłowa! Z drugiej strony, oznaczałoby to przyznanie mu najwyższej oceny z fizyki, podczas gdy jego odpowiedź nie potwierdzała takiej wiedzy. Zasugerowałem, aby spróbował jeszcze raz. Dałem mu sześć minut na zastanowienie się, ale zastrzegłem, że odpowiedź powinna zawierać jakiś element wiedzy z fizyki.

Po pięciu minutach zauważyłem, że nie napisał nic. Zapytałem więc, czy chce się poddać, ale odpowiedział, że zna wiele rozwiązań i zastanawia się nad najlepszym. Przeprosiłem go zatem i kazałem kontynuować. Po kolejnej minucie odpowiedź była gotowa:

„Bierzemy barometr na szczyt budynku i wychylamy się poza krawędź dachu. Upuszczamy barometr na ziemię, mierząc czas jego lotu stoperem. Następnie za pomocą wzoru x=0.5*a*t^2 obliczamy wysokość budynku.”

W tym momencie zapytałem mojego kolegę, czy chce się poddać. Pokiwał głową na tak i przyznał studentowi niemal najwyższą ocenę.

Kiedy wychodziłem, zawołałem do siebie jeszcze raz studenta i spytałem go o te pozostałe odpowiedzi, nad którymi się zastanawiał.

- Cóż – odpowiedział – jest wiele sposobów na określenie wysokości budynku za pomocą barometru. W słoneczny dzień można np. zmierzyć jego wysokość, następnie wysokość cieni jego i budynku i z prostej proporcji określić wysokość samego budynku.
    - No dobra, a co z tymi pozostałymi metodami?
    - Jeśli pan chce, można obliczyć to podstawową metodą mierzenia wysokości. Bierzemy barometr i zaczynamy iść po schodach budynku. Podczas tej wspinaczki odmierzamy na ścianie długości barometru i docierając na samą górę znamy jego wysokość w długościach barometru.
    - Dosyć bezpośrednia metoda.
    - W rzeczy samej. Jeśli chciałby pan coś bardziej wyszukanego, możemy przywiązać barometr do końca sznurka i użyć go jak wahadła. Mierzymy wtedy siłę grawitacji na wysokości ulicy, a później na szczycie budynku. Z różnicy tych wyników można łatwo obliczyć jego wysokość.
    Na tej samej zasadzie możemy przywiązać barometr do liny i opuścić go do poziomu ulicy i wtedy z okresów wahadłowego ruchu obliczyć samą wysokość.

No i w końcu prawdopodobnie najlepsza metoda. Bierzemy barometr, idziemy do piwnicy i pukamy nim w drzwi kierownika. Kiedy nam otworzy, mówimy: „Panie Kierowniku, mam tutaj świetny barometr. Jeśli powie mi pan, jaka jest wysokość tego budynku, barometr jest pański.”

W tym momencie zapytałem owego studenta, czy zna konwencjonalną odpowiedź na to pytanie. Przyznał że owszem, zna ją, ale miał dość mówienia mu przez szkołę, nauczycieli i kolegów tego, w jaki sposób ma myśleć.

Student nazywał się…

Niels Bohr

Został laureatem Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki z 1922 roku.

Znalazłem na Joe Monster.org

20. Sitro

Sitro Guest

Niels Bohr znany jest bardziej graczom jako jeden z najlepszych w grze(chyba tylko Oppenheimer jest lepszy) TechTeamów do technologii jądrowych (a jako ciekawostka - do czasu kapitulacji Danii jest ich Tech Teamem - później staje się amerykański :p).

21. Kozak

Kozak User

Jest też do 1943 w Skandynawii:)

22. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

23. To trzeba by się chyba Luciusa spytać.

24. Thomas

Thomas Guest

25. Elas

Elas Genialdo

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie