Centrum ciekawostek

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Thomas, 22 Sierpień 2008.

1. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

2. Severian

Severian Doctore

W sumie to nie wiem czy się z tego bardziej śmiać czy płakać, ale ok - niech wyląduje w Centrum Ciekawostek. Zasadniczo clue tematu jest zdjęcie pierwsze. Obrona przeciwlotnicza nowoczesnej armii ;)

http://www.7bow.wp.mil.pl/pl/38_536.html

3. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Oto oryginalny tekst Lema, który cytował Korwin mówiąc o swoich słynnych rurkowcach:

4. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

5. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Brytyjski atlas historyczny z dziewiętnastego wieku ciekawie pokazuje odkrycia geograficzne:

6. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Ja się nie znam, bo nie uczestniczyłem nigdy w czymś podobnym, ale jedna z osób po takim szkoleniu twierdzi, że:

:p

7. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Szczegółnie jak leci 800km/h a taki kaliber nawet go nie pomizia

Nie mówiąc o tym, że 4 Januszy z kałachami to nie jest "zmasowany ogień" :F
    Wysłane za pomocą Tapatalka, wszelkie literówki biorę na siebie.

Ostatnia edycja: 25 Kwiecień 2015
  8. davere

Helikoptery nie latają 800km/h, ale niech wam będzie.

9. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Biorąc pod uwagę, że w dzisiejszy czasach ogień kalibru 23mm uznaje się za mało skuteczny to taki kaliber tym bardziej (30-35mm to obecny trend) . A helikopter lata 200,spróbuj takie coś trafić z kilkuset metrów, pod kątem, z karabinem o śmiesznej szybkosyrzelnosci. Pomijam już, że helikoptera tez takim kalibrem nie uszkodzisz.

Za mała celność, za mała szybkosyrzelnosc, za mały kaliber, za mała koncentracja ognia. Z resztą w dzisiejszych czasach nawet nasze słynne wróble wołają o pomstę do nieba, co dopiero metody opracowane w czasie I wojny światowej [emoji14]

Wysłane za pomocą Tapatalka, wszelkie literówki biorę na siebie.

10. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

6 razy 7,6mm montowane kiedyś na pewnych śmigłowcach radziło sobie z grupami uzbrojonymi w broń ręczną, więc takie plutony przeciwlotnicze z celownikiem biologicznym mogłyby dosyć szybko się zużywać.
    Z tego co kojarzę to amunicja standardowa z rdzeniami stalowymi w testach ze stacjonarną płytą twardej stali 12mm nie radziła sobie zbyt dobrze. Poza rzadkimi przypadkami kruszenia się stali, trzeba było wystrzelić z większą liczbę naboi by nastąpiło przebicie. W ruchu i z dużego dystansu nawet świetnie wyszkoleni "Janusze" będą mili problem z trafieniem w ten sam punkt wielokrotnie w krótkim czasie.
    To może ratować sytuacje to wszelkiego rodzaju łączenia, nity oraz mocowanie wirnika (stalowe rdzenie po uderzeniu w wirnik zamieniają się w deszcz małych, ostrych i gorących odłamków). Technika poszła jednak trochę do przodu i trudniej było by bandzie kałachów przyczajonych na polu ryżowym upolować współczesny śmigłowiec. Przynajmniej tak mi tu mówi kumpel pracujący w Mielcu (taaaaaak, wiem nie dostali kontraktu). Dalej jednak nie jest to całkiem niemożliwe, jeżeli śmigłowiec leci nisko nad ziemią. Biorąc pod uwagę skuteczność takiego rozwiązania, może lepiej było by jednak użyć czegoś trochę "grubszego". Katapulta z ławki wydartej z parku strzelająca butelkami z benzyną nie da rady, MON musi się bardziej postarać :p.

11. Irkuck

Irkuck Nowy

Po prostu LWP straciło literkę "L" i teraz jest WP, a reszta została po staremu :F

12. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Problem w tym, że nigdy nie było czegoś takiego jak LWP. :p

13. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Tak samo Armia Czerwona nie interweniowała nigdy w Afganistanie, a jakoś się przyjęło ;) (szczególnie, że LWP nie wzięło się z kosmosu, a od samej władzy i samej Armii ^^).

14. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

W czasie szkolenia na kaczuszkach powiedziano nam ze standartowymi pociskami to ściągnięmy helikopter raczej ich Masa niż uszkodzeniami. A to przecież 23 mm

15. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

16. Severian

Severian Doctore

[video=youtube;NsmKQyXExQU]https://www.youtube.com/watch?v=NsmKQyXExQU[/video]

17. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Polityczne
    [video=youtube;mJcuDDG5Suo]https://www.youtube.com/watch?v=mJcuDDG5Suo[/video]

18. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

19. Kolczak

Kolczak Ten, o Którym mówią Księgi

Polityka, media, historia
    Podobnie jak wyżej, przykład totalnego braku podstawowej wiedzy.

@Brazylian
    Jak mówiłem, podobna sytuacja do tej którą wkleił Goliat czyli brak podstawowej wiedzy historycznej, z tą różnicą że tutaj mamy prezenterkę telewizyjną a nie przypadkowych szaraków z ulicy

20. moskal

moskal Опричник

Aplikacja online Microsoftu, służący do sprawdzenia jak staro wygląda ktoś na zdjęciu. Ja na zdjęciu dowodowym zostałem oceniony na 41 lat.

http://how-old.net/

21. davere

GTA2 in real life:

[video=youtube;N-aDHKKRdso]https://www.youtube.com/watch?v=N-aDHKKRdso[/video]

22. Severian

Severian Doctore

Buuuu... ten film jest prywatny. Jestem rozczarowany :p

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie