Centrum ciekawostek

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Thomas, 22 Sierpień 2008.

1. Dżemik

Dżemik Guest

2. Szkubany

Szkubany Aktywny User

Fajnie wyszło, ale sporo musieli się na biegać^_^

3. Elas

Elas Genialdo

Kilka złudzeń :D

Złudzenie, w którym kierunek ruchu tancerki jest zależny od tego, która półkula mózgu aktualnie jest bardziej aktywna.
    Nie jestem pewien, czy to nie czasem zwykły gif, ale kto wie ;)

Edit:
    Potwierdzone :)
    Nie wierzysz? Pomachaj lewą ręką do oporu, aż zmieni kierunek. Potem prawą.

Ps. Zapomniałem napisać
    Jak kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, to znaczy że mocniej pracuje prawa półkula.
    Jak na odwrót- to wiadomo ;3

To jest już genialne ;)

Skup się na krzyżyku, a po chwili wszystko inne Ci zniknie ^^

Prawdziwe złudzenie- jpg :)

A co wy tu widzicie, hę? ;>

Starusieńkie jak świat :)
    Ile kropek widzisz?

Intensywnie wpatrz się w kropkę. Po chwili obrazek zniknie, a ty... zobaczysz flagę Wielkiej Brytanii! :)

4. OLI

OLI Aktywny User

Genialdo - tancerka z Joe to nie jest zwykły gif. Oglądaliśmy to wspólnie z naszymi kolegami i często było tak, że obracała nam się w przeciwnych kierunkach.

5. Elas

Elas Genialdo

Oli- napisałem to w edycie ;3
    Można to udowodnić, machając energicznie przez jakiś czas najpierw lewą łapą, a potem prawą ;3

6. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Jakby to z flagą nie było tanim gifem, to może by to mądre było ;D (Patrz na favicon, ikonkę przeglądarki, lub na literki. I tak będzie flaga brytyjska ;) )

7. Elas

Elas Genialdo

Akurat tego nie sprawdzałem, szczerze mówiąc ;P

8. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

To nie są żadne "złudzenia", tylko przykłady różnego rodzaju procesów spostrzegania oraz wykorzystujących niedoskonałość ludzkiego oka. Na przykład ta tancerka - są ludzie, którzy potrafią zmieniać kierunek obrotów wedle upodobań. Jeśli chcecie, żeby tancerka obracała się w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara zacznijcie czytać to co napisał Genialdo. Wtedy pobudzacie lewą półkulę mózgu, która właśnie odpowiada za czytanie, czy mowę. Natomiast prawa jest odpowiedzialna za wyobrażenia i dlatego w większości przypadków tancerka będzie się kręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Tak samo z tym tekstem. Jest to prawo domykania, mózg zna przecież te wyrazy i je nam domyka na podstawie poprawności pierwszej i ostatniej litery. Większość ludzi czytając nigdy nie czyta do końca całych słów, lecz właśnie korzysta z domykania.:p Magiczne kółko to wynik niedoskonałości ludzkiego oka. Po prostu skupiając się na krzyżyku różowa barwa zlewa nam się z tłem (to wynika ze struktury budowy ludzkiego oka - tzw. ślepa plamka). Podobnie z tą czarną planszą z białym pokratkowaniem. Gif z flagą to jakaś porażka nie mająca nic wspólnego z postrzeganiem.:p A obrazki to przykład obrazów odwracalnych, czyli takich, które w zależności od tego na którym planie się skupimy, będą przedstawiać różne rzeczy. To też jest powiązane z prawem domykania. Ludzki mózg podkłada pod obrazy znajome kształty. Gdybyśmy mieli obraz odwracalny, na którym jest coś, czego jeszcze nie widzieliśmy to dostrzegalibyśmy tylko jeden kształt, a drugi byłby dla nas niezauważalny. Dopiero gdyby nam pokazano ów kształt, którego nie znamy, wtedy dostrzeglibyśmy drugi kształt w tle.:p

Ot, jeszcze jeden obraz tego typu. Co tu widać?:p

9. Elas

Elas Genialdo

Nietoperze :p
    Ponury, zepsułeś całą zabawę :p

10. Świerszczu

Świerszczu Guest

jak to co widać w magicznym kółku? Odwieczną walkę dobra ze złem, dualizm. Podział na sacrum-profanum: szatańskie, profańskie stwory nietoperzopodobne i boskie, sakralne anioły. Przenikają się ze sobą.
    W sumie, to tworzą fraktal :D

11. Elas

Elas Genialdo

Dopiero czytając twój post zauważyłem anioły :lol2:

12. Szkubany

Szkubany Aktywny User

ja też

13. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

daltego ma ksywkę Ponury xD

---------- Post dodany 15:03 ---------- Poprzedni post dodano o 15:02 ----------

i ja :p

---------- Post dodany 15:04 ---------- Poprzedni post dodano o 15:03 ----------

fajniejsze i tak są te obrazki gdzie nie idzie się połapać gdzie jest góra a gdzie dół, bo jakbyś nei patrzył to i tak przeczy prawom fizyki :)

14. Świerszczu

Świerszczu Guest

Ciekawe jest też to złudzenie:

15. Basileios

Gdy będziesz w myślach powtarzać "sex, sex, sex, sex, sex, sex" powinno spowolnić swoje ruchy.

16. Elas

Elas Genialdo

Czyżbyś miał jakieś skojarzenia? :p

17. Basileios

No wiesz, po 'piwo, piwo, piwo, piwo' przyś(/s?)piesza ;)

18. gen. Franco

gen. Franco Znany Wszystkim

19. Crystiano

Crystiano Nowy

Patrzę na to z 5 minut i ciągle widzę słonia, oświećcie mnie o co z tym chodzixD. Tylko coś nie tak z jego nogami, o to chodzi?:p

W ogóle takie złudzenia i gry optyczne są kapitalne, kiedyś widziałem świetny obraz, niestety nie pamiętam tytułu. Na pierwszy rzut oka - para jedząca kolację. Jak się lepiej przyjrzało, widać było wielką czaszkę;-)

20. Szkubany

Szkubany Aktywny User

Do tego słonia powinien być opis:
    Ile słoń na nóg. Czy jakoś tak.

21. Toril

Toril Nowy

Słoń ma hipernogizę Szkubany.

Edit - Aww... za wolno :/

22. Oxen

Oxen Guest

23. Szaser

Szaser Nowy

24. Thomas

Thomas Guest

Co tam jest? Nie chce mi się rejestrować...

25. Szaser

Szaser Nowy

Gra/film interaktywny. Hotel 626. Nie trzeba sie rejestrować, podajesz tylko e-mail.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie