Centrum pomocy historycznej EUFI

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Ponury Joe, 12 Lipiec 2009.

1. Andrzej 12

Andrzej 12 Nowy

Ja polecę inną książkę Marii Jaczynowskiej mianowicie Dzieje Imperium Romanum. Jest to nieco rozszerzena (moim zdaniem lepsza - więcej informacji i lepsza ich prezentacja) wersja Historii starożytnego Rzymu. Jednak z dostępem do tej pozycji możesz mie pewien problem. Lepszy dostęp będziesz miał zapewne do Dziejów rzymskich autorstwa M. Cary i H. Scullarda. Wadą tych pozycji jest to, że są to nie cegły, ale całe pustaki (mają chyba właśnie po tysiac stron nie pamietam dokładnie), ale za to informacje są w nich podane w miarę przystepny i uporzadkowany sposób.

2. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Interesują mnie rozmiary arsenałów nuklearnych państw atomowych do 1960 r. Przy czym nie chodzi mi o dane z wikipedii tylko precyzyjne informacje. Zależy mi zwłaszcza na danych z lat 40-tych. Jakby ktoś miał coś podobnego i zamieścił tutaj to byłbym wdzięczny. :)

3. sebalobuś

sebalobuś Nowy

Od Obertynia do Wiednia

No właśnie. Biorę udział w konkursie losy żołnierza i kompletnie nie mam pomysłu na literaturę przygotowawczą. Zamówiłem sobie warszawe 1656 nagórskiego, ale chciałbym coś jeszcze na temat uzbrojenia i architektury. Może mi ktoś coś polecic? Z góry dzięki.

4. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Znowu ten sam temat dali? Wtedy byłem finalistą..
    Co do "Losów"- konkurs jest strasznie specyficzny, polecałbym przewertowanie najpierw podręczników licealcncch dotyczących tego okresu, a potem akademickich. No i nie zapomnij o malarastwie.

5. sebalobuś

sebalobuś Nowy

Te tematy są chyba takie same. A więc żadnych konkretnych książek tylko podręczniki plus malarstwo? No cóż, dzięki.

6. Nikt ważny

Nikt ważny Znany Wszystkim

Ja właśnie poległem raz przed finałem z powodu malarstwa i polskiej poezji(oj z siedem/osiem lat temu to było). Do dziś mam braki w tym zakresie.

7. Dynamic

Dynamic Ten, o Którym mówią Księgi

8. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

9. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Na eufi pewno przeczytaliście wszystkie książki świata, więc jeśli mógłbym się wesprzeć ;)
    Jest konkurs, tytułu nie pamiętam dokładnie, idzie o kształtowanie władzy PRLu w latach 45-47. Zapytać bym chciał, czy z doświadczenia jakieś książki/teksty/whatever waszmościowie znacie. Nie chodzi mi o "szukaj w google", bo do biblioteki zamierzam iść w ferie, tylko o ewentualne własne doświadczenie ;)

10. Dynamic

Szukam obrazu (300x300 pix, może być więcej) przedstawiającego godło państw Osi - chodzi mi o ten topór w snopku zboża (kto grał w Hoi ten wie o co chodzi), ewentualnie czegoś co mogłoby być tym godłem.

11. Sevgart

Sevgart Targowica

12. Logan?

Logan? User

Zapewne chodzi ci o faszynę:

http://www.doubtingtimmy.com/wp-content/uploads/2010/08/fasces.jpg

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:...ry/nazis2/images/Fascist Italy Fasces.jpg&t=1

http://farm3.static.flickr.com/2208/2653624210_a80a401135.jpg

13. Logan?

Logan? User

Po obejrzeniu filmów "Imperium Słońca" i "Most na rzece Kwai" oraz odpaleniu sobie MoHPA zainteresowałem się Cesarską Armią Japonii z okresu II Wojny Światowej. Zastanawiałem się nad zakupem książki "Japonia 1937-1945. Wojna Armii Cesarza" autorstwa Jean-Louis Margolin. Chętnie wysłuchałbym kogoś już po lekturze jakiejś książki, coby mi wskazał jakąś interesującą pozycję.

14. Dynamic

Zna ktoś jakieś dobre strony internetowe lub książki o Waffen SS? Chodzi mi głównie o OdB jednostek, pochodzenie, szlaki bojowe, dowódcy itp. W zasadzie jedynym większym źródłem w internecie na które trafiłem jest Wikipedia :/

15. Scyzorro

Scyzorro Nowy

16. Nikt ważny

Nikt ważny Znany Wszystkim

Poszukuje wszelkich opracowań o handlu międzynarodowym IIRP.

17. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Szukam tekstów źródłowych opisujących wydarzenia w Japonii po zrzuceniu bomb atomowych. Mogą być pamiętniki, artykuły, opisy, cokolwiek.

18. Dynamic

Relacja z podręcznika Nowej Ery dla rozszerzenia historii w LO (strona 221). Niestety nie podano autora ani tytułu.

Poza tym - "Zrzucenie bomby atomowej na Hiroszimę, 6 sierpnia 1945 r." John F. Fuller "Druga wojna światowa, 1939-1945" strony 552-553

No i czytałem gdzieś jeszcze o jakimś japońskim biznesmenie, który w interesach przyjechał do Hiroszimy 5 sierpnia, przeżył atak następnego dnia, a gdy wyszedł ze szpitala, to wyjechał do Nagasaki, gdzie też przeżył wybuch bomby. Po tym wszystkim postanowił zmienić zawód. (ale nie pamiętam gdzie to czytałem)

19. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Cokolwiek związanego z Nową Erą bym sobie darował, nie ma obecnie gorszych podręczników.

20. Dynamic

Trudno mówić w kategoriach lepsza/gorsza, ale wolę już Nową Erę niż Operon. To nie jest tekst podręcznika, tylko tekst źródłowy, więc "jakość" Nowej Ery nie ma tu raczej nic do rzeczy.

21. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Jeśli nie są w stanie podać źródła, to ma, i to bardzo dużo.

22. Dynamic

To wrzuć coś od siebie.

23. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

To Tsutomu Yamaguchi. Co za życiorys.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tsutomu_Yamaguchi

24. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Dynamic - No więc ten fragment jest mi dobrze znany i to zapewne z tego samego podręcznika - strona się zgadza, z tą różnicą, że u mnie autor jest wymieniony - W. Misiołek, "Mały chłopiec" zamordował miasto. Tą drugą pozycję sprawdzę, dzięki.
    dMS - Kojarzę tego człowieka, zwłaszcza przydatne okazały się linki, które były podane pod hasłem. Dziękuję.

Jeśli ktoś zna jeszcze takowe pozycje to bardzo proszę o ich podanie.

25. Qukel

Qukel Nowy

Prosiłbym o polecenie książek i publikacji internetowych o tematyce uzbrojenia wojska polskiego w XVI i XVIIw. :)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie