CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. Herfad

Herfad User

Da się jakoś szybciej zdobywać Casus Belli? Lub wypowiadać wojenki bez CB?

2. moskal

moskal Опричник

Przejść na jakąś opuszczoną wiarę - będziesz miał religijne CB na cały świat. A tak to trzeba liczyć na zdolnego dyplomatę na ziemiach władcy-debila.

3. sirkubas

sirkubas User

No i mój król niespodziewanie umarł z przyczyn naturalnych w wieku 50 lat, na tron wstąpił nieusunięty najmłodszy syn i kicha, bo wasale od razu podnieśli larum, że chcą obniżenia autorytetu korony i oczywiście cholerny regent poparł ich żądania i nie mogłem się nie zgodzić. Tym sposobem w zasadzie sami obniżyli sobie na najniższy poziom (2 razy w ciągu 3 dni ze średniego zeszli). Od tamtych wydarzeń minęło już ponad 40 lat, ze wszystkimi mam super ekstra stosunki, ale co mi z tak długiego panowania, skoro przez nich i tak muszę czekać na zgon mojego króla, bo obecny nie może zmieniać praw korony :) Tak mnie na szaro załatwili ;) Jeden jedyny pozytyw jest taki, że wasale do tchórzliwych nie należą i sami wojenki wypowiadają sąsiadom, jeden z Węgrami wojuje, drugi z Prusami i tak jakoś moje włości przy okazji się powiększają :p

sexiorz84 lubi to.
  4. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Raz tylko podczas wielu godzin rozgrywki w CK2 miałem ultimogeniturę, ale to była zaplanowana akcja, żeby najzdolniejszy z wielu synów dziedziczył koronę i ten w pierwszym możliwym momencie zmienił prawo na korzystniejsze w tamtym momencie (już nie pamiętam czy to od razu było pierworodztwo czy seniorat, który jest bardzo fajny jeśli chce się kolekcjonować ziemie w domenie bez prowadzenia wojenek - minusem krótki czas panowania władców, więc też jest to rozwiązanie na krótką metę).
    Często jednak system elekcyjny jest lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jak ma się dobre stosunki z wasalami, jeśli nie chce się, żeby pierworodny dziedziczył, bo lojalni poddani zazwyczaj głosują na wybranka króla.

A z drugiej strony - sytuacja, w której się znalazleś nie jest zła z punktu widzenia gracza, bo sprawia, że rozgrywka jest ciekawsza. A gdybyś jeszcze pisał o tym AARa, to jeszcze lepiej, bo jest o czym pisać (a nie tylko wojny i podboje, wojny i podboje) ;)

Sent from stolen Nokia3310

5. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

W elekcyjnej, żeby mieć spokój wystarczy mieć zadowolonych wasali, którzy są władcami największych domen. Reszta będzie głosować tak jak oni

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

6. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Jak można zmienić Holding w prownicji. Jestem Republiką, podbiłem prowincję z Feudal i głównym holdingiem jest tam zamek. Chciałbym zmienić go na miasto. Da się jakoś to zmienić? ;)

7. kozioĹ?

kozioĹ? User

O ile wiem nie da się zmienić zamku w miasto. Możesz odebrać hrabiemu tytuł hrabstwa a potem hrabstwo nadać burmistrzowi miasta. Wtedy głównym holdingiem stanie się miasto, ale zamek nadal będzie istnieć i po jakimś czasie burmistrz-hrabia nada go jakiemuś baronowi jako swojemu wasalowi.

8. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Ewentualnie na warsztacie mignal mi gdzieś mod pozwalający na konwersję zamku w miasto i na odwrót.

9. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

@Koziol
    A we własnych prowinjach się nie da? Z 5, które posiadam, w 3 są zamki.

@ers
    Gram na trybie ironman, odpada. :)

10. kozioĹ?

kozioĹ? User

Wydaje mi się jeśli już wybudowano holding city/castle/temple to on już taki zostaje. Jeśli masz w prowincji zamek a nie masz miasta to wybuduj w wolnym holdingu i manewruj żeby zamek nadać wasalowi.

11. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Jak zmienić tytuł władcy? Np. cesarz na negus negesti. ;)

12. moskal

moskal Опричник

Da się. Ranga_kultura lub ranga_religia lub ustrój_ranga_kultura lub ustrój_ranga_religia
    Kod:
    feudal_emperor_ethiopian;Negus Negesti;Negus Negesti;Negus Negesti;;Negus Negesti;;;;;;;;;x

13. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

A w jakim pliku?

14. moskal

moskal Опричник

Dowolny lokalizacyjny. Kolejność po średnikach mówi o wersji językowej jbc

15. Yogge

Yogge User

Jak można wprowadzić 'herbowych' na dwór kondotierów? zauwazyłem (sciagajac pretendentów na dwór i żeniąc matrylineranie), że od czasu może się zdarzyć, ze przejdą... od czego to zalezy? W każdym razie udało mi się wprowadzić do Kampanii św. Jerzego dwie dynastie (de Castella i von Lautenburg), a będę próbował wprowadzić swoją, aby mieć darmowych sojuszników ;)

16. moskal

moskal Опричник

Można wysyłać tam kobiety w matrylinearnych małżeństwach i liczyć na łut szczęścia. Można też herbowych trzymać bez ziemi to w końcu się wkurzają i idą szukając szczęścia w różnych organizacjach (bądź zbierając awanturników). Można też takim nie płacić, to zabiorą sobie jakąś ziemię i wtedy normalnie kombinować jak z normalnymi państwami.

17. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Mam bardzo dziwny problem. o.o Gram Svibjod (start Karola) i nie mogę wypowiadać nikomu wojen. Jedyną opcją jest county conquest, ale tylko na innej wiarze. Państwom z religią Norse wojen wypowiadać nie mogę. Jak na to zaradzić? ;o

18. Yogge

Yogge User

Czasem (ale baardzo rzadko) pojawi się jakiś herbowy u najemników... w Grupie Szwajcarskiej pojawił się de Bourbon ;) natomiast herbowi, których trzymam nad dworze zamiast przyłączyć się do najemników to wypowiadają im wojnę i praktycznie od razu są uwięzieni i przegrywają. Ale znalazłem patent, ale z użyciem kodu: imprison [KOD POSTACI] i ta osoba jest uwięziona przeze mnie, ale jej seniorem jest kondontier najemników. Uwalniam jegomościa i już jest na dworze :D Ale i bez tego udało mi się wprowadzić herbowych do trzech grup najemników, a dzięki ożenkom mam w nich sojuszników ;)

19. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Od dłuższego czasu gra nie chce mi pokazywać (po najechaniu kursorem na prowincję) jak wygląda rodzaj terenu prowincji. Niby mała rzecz bez której spokojnie można grać lecąc na swojej wiedzy o danych regionach, ale czasami by się to przydało. Wie ktoś może czym jest to spowodowanie? No i czy to tylko u mnie się coś zepsuło, czy to może bardziej pospolity problem?

20. tjord

tjord Nowy

Al jak ci się nie pokazuje Ken? Po najechaniu na mapę? Zawsze możesz sprawdzić w przy modyfikatorze zaopatrzenia (supply)

21. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Kiedy najadę kursorem na jakąkolwiek prowincję i pokazuje się okienko z informacjami o owej prowincji, to to wygląda tak "Terrain:" i nic więcej, nie ważne na jakim filtrze mapy. Dokładniej tego ukazać nie mogę, ale jak wrócę do domu to podeślę screena.

22. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Gdzie w savie jest zapis dotyczący ustroju w królestwie (grałem na modzie dodającym jedną religię i po jej zreformowaniu ustrój zmienił mi się z plemiennego na... w sumie żaden, bo widnieje przerażający napis no_goverment), bo chciałbym go zmienić na tribal :)

23. tjord

tjord Nowy

nie baw się w save, wpisz po prostu w konsoli

set_government tribal_government

cobran lubi to.
  24. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Dzięki Tjord :)
    choć z drugiej strony wpadłem na to szukając rozwiązania na ckwiki :D

25. Naval2000

Naval2000 Nowy

Mam taki problem. Mam pod Windows 10, na steam CK II. Po uruchomieniu od razu pierwsze okno jest prawie w całości ukryte za prawym dolnym rogiem ekranu. Przesuwam je na środek, klikam uruchom grę. Gra się wczytuje ale jakby to opisać - widać tylko lewy górny róg. Większość obrazu jest poza ekranem, tak jak gdyby nie mieścił się obraz na ekranie. Po wczytaniu danych w głównym menu gry widzę tylko lewy górny róg i nie mogę kliknąć żadnej opcji bo główne menu jest poza ekranem... Monitor w rozdzielczości 3k. Proszę o pomoc.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie