CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

To raczej nie jest wina widowsa 10, tylko rozdzielczości zapewne jaką Ci nie obsługuje monitor, a przyjęła sobie gra, bo na windows 10 gra chodzi bez problemu.

W moich dokumentach masz coś takiego:
    \Paradox Interactive\Crusader Kings II\settings.txt *

*(poprawiłem ścieżkę bo przez pomyłkę dałem wcześniej do gry eu4, nie patrząc na to w jakim dziale odpowiadam :) , ale ogólnie zasada identyczna jest w eu4, Victoria II i innych nowszych z serii eu)

i właśnie w tym pliku settings.txt są ustawienia, w tym rozdzielczości.

ustaw sobie paramenty
    x=1920
    y=1080

co będzie odpowiadało Full HD rozdzielczości, którą CK2 obsługuje i monitor 3k także musi obsługiwać.

Po prostu albo tam w settings masz za niską rozdzielczość, którą nie obsługuje Twój monitor 3k, albo za wysoką która nie obsługuje gra... ustawienie Full HD jest w takim przypadku idealne.

P.S.
    a i odpisz czy pomogła Ci porada, bo przyda się innym.

Oczywiście możesz potestować z wpisaniem tam innych rozdzielczości, ale zacznij od tej, bo jest uniwersalna dla monitorów mających wyższą niż full hd rozdzielczość, które często nie obsługują bardzo niskich rozdzielczości dla nich (a standardowych dla normalnych monitorów).

P.P.S.
    Monitory 3k i 4k mają troszeczkę tą wadę, że o ile już preferują niższe rozdzielczości niż dedykowana, to lubią formaty rozdzielczości "telewizine" w stylu 1080p, 1080i, 720p, a typowo komputerowe w których na starcie uruchamiają się tego typu gry jakimi jest eu4 (domyślnie chyba tam jest 640 na 480 zanim się zrobi swoje ustawienia, którego okienka Ty nie widzisz ze względu na montor 3k, bo ucieka :) ), raczej niezbyt.
    Stąd trzeba wymusić ręcznie wyższą.

2. Naval2000

Naval2000 Nowy

Ok, jest taki folder w Moich dokumentach. Jest tam ustawione 3k (w pliku).

Zmieniłem na 1920 na 1080.

Niestety nic to nie pomogło.

Gra uruchamia się tak jak poprzednio - najpierw okno w prawym dolnym rogu (w większości za ekranem). Potem sama gra na cały ekran - widać tylko lewy górny róg. Tak jak gdyby była gra wyświetlana w 3k, ale monitor przechodził w tryb na oko 800 na 600 (widać część ekranu gry tylko).

Ostatnia edycja: 28 Listopad 2015
  3. Naval2000

Naval2000 Nowy

Generalnie zmienianie w pliku nic nie daje - nie wpływa na ustawienia gry. Gra wymusza 3k.

Okazało się że w grze można przewijać myszką to co jest na ekranie. Tym samym udało się otworzyć menu. Zmiana rozdzielczości jest zablokowana.

Przestawiłem w systemie na fullHD. Gra odpala się w fullHD. Ale nadal jest to samo - nie mieści się na ekranie.

Spróbowałem odpalić w oknie. Odpala się ale okno nie mieści się w ekranie...

Objawy są takie jakby monitor być w 800 na 600 a okno miało te 3K. Z tym że oczywiście system pracuje w 3k i jak gra jest w oknie to inne okna są 3K, a gra jakby miała nie wiem 7500 na 4500... (z widoczna utratą jakości obrazu - porozciągane jest wszystko)

4. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Sprawdziłem to u siebie (co prawda mam full hd) i faktycznie obecnie ręcznie ustawienie settings, nie wychodzi poza ustawienia na jakie pozwala sama gra, przez co wpisanie niestandardowego przedziału obecnie niewiele daje (jakiś czas temu to działało, stąd była moja rada powyżej taka, a nie inna).

Jednym słowem w kiepskiej sytuacji jesteś, bo gra ci za bardzo nie pozwala na ustawienia inne.
    Zobacz jeszcze czy w ustawieniach sterowników grafiki nie masz coś w stylu skalowania, bo np u mnie jst taka opcja jak wymuszenie skalowania do full hd.

W sterownikach NVidia jest to w Wyświetlanie -> dostosuj rozmiar i pozycje pulpitu (zarówno przez monitor i prcesor graficzny, z i bez pominięcia skalowania gier), oraz zobacz w ustawieniach Zmiana rozdzielczości czy też czegoś nie masz w stylu wymuszanie.

Przy starych grach jak gram, odpowiednie kombinowanie tymi rzeczami pozwala mi je uruchamiać mimo dziwnych rozdzielczości... z tym że tu troszeczkę rozsądku trzeba, bo można sobie namieszać.

Natomiast co do ustawień samej gry to nie mam pomysłu, skoro ustawienie full hd w setings nie pomogło.

5. Naval2000

Naval2000 Nowy

W ustawieniach grafiki mam tylko opcję: zachowaj skalowanie wyświetlacza - nic nie daje zmiana ustawienia.
    Ponadto przy zmianie rozdzielczości jest informacja by jej nie zmieniać bowiem może to uszkodzić sprzęt.

W ustawieniach wyświetlacza jest niemożliwa zmiana ustawienia dotyczącego skalowania wyświetlacza (zachowaj skalowanie wyświetlacza jest włączona i nie można wyłączyć).

Nic niestety nie pomaga.

6. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Z innej beczki. Czy jest możliwe by trybutariusz wypowiedział wojnę drugiemu trybutariuszowi w sytuacji w której obaj mają tego samego "seniora"? I czy "senior" wówczas włączając się do wojny traci trybutariusza przeciw któremu występuje?

7. moskal

moskal Опричник

@de Mont Salvy - nie powinien

Pytanie z mojej strony - niekiedy w eventach mamy formułę w stylu
    Kod:
    	min_age = 16
    	max_age = 50
    	only_men = yes
    	capable_only = yes
    	prisoner = no

trigger = {
    		has_dlc = "The Old Gods"
    	}

Czyli nadanie warunków przed uwarunkowaniem eventu. Wie ktoś może jaki to ma generalny sens?

8. tjord

tjord Nowy

@ Moskal

Te uwarunkowania wprowadzono w CK2 celem polepszenia wydajności. najprościej rzecz ujmując, jesli umieścimy np. min_age = 16
    PRZED eventem, to gra będzie analizowała możliwośc jego wystąpienia po triggerach tylko dla postaci spełniających wpierw ten warunek.
    Jeśli zaś umieścimy go w triggerach, gra będzie szukała po wszystkich postaciach w grze, czy nie spełniają oni tego warunku, razem z innymi umeiszczonymi w sekcji trigger.

To rozwiązanie pozwala drastycznie odciążyć CPU i jest podstawą w moddingu eventów w CK2, które zżerają ok. 80% mocy obliczeniowych gry.

(Tu tak nawiasem podpowiedź dla tych, którym Ck2 z niektórymi modami wolno działa - jeśli chcecie poprawić wydajność to 1. Zwiększcie czas "pulsów" pomiędzy którymi gra bada własnie wyskakiwanie eventów w pliku defines.txt [EVENT_PROCESS_OFFSET, wada - mniej reaktywna rozgrywka] lub wyeliminujcie komponenty moda składajace się wyłącznie z mało witalnych eventów - np. w HIP takim modułem jest VIET)

9. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Jakiś pomysł jak przyspieszyć moda Warhammer? Strasznie się grzebie i lubi sobie lagowac, a słabego sprzętu nie mam.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

10. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Zaopatrzyłem się w Horse Lords, więc parę pytań:
    1. Jak udobruchać klany?
    2. Co zrobić (i w jaki sposób) gdy klany żądają ziemi?
    3. Warto rozwijać swoją stołeczną prowincję jako klan?
    Prosiłbym też krótko i zwięźle o manpowerze i populacji.

11. moskal

moskal Опричник

Trzeba trzymać dobre relacje z przywódcami klanów. Jak z kimś ma się więzy krwi to ten klan jest spokojniejszy. Jeżeli z kimś się ma rodowy konflikt no to nie ma nawet sensu próbować. Z neutralnymi klanami to trzeba trochę kombinować - dawać kasę, organizować mariaże, ziemie itd.

Jeżeli prośby są rozsądne to przekazać (standardowe przekazywanie). Jeżeli prośby są nierozsądne to szykować się do buntu, ewentualnie spróbować ubić przywódcę klanowego.

Tylko specjalny holding chana. Resztą holdingów należy bezwzględnie niszczyć (za wyjątkiem świątyń w Świętych Miejscach religii panującej).

Populacja daje Ci głównie kasę a 1/4 populacji to manpower. Manpower daje Ci wojsko. Populacja liczona jest głównie z pustych holdingów, tam gdzie są miasta, plemiona, zamki, świątynie to albo nie jest liczone nic albo bardzo niewiele. W wyniku wojen parametry spadają i trzeba odczekać na rekonstrukcję.

12. Grewest

Grewest Aktywny User

Jakie są najstarsze dynastie którymi można grać ?

13. moskal

moskal Опричник

Solomonidzi (Etiopia - rodowód z czasów Salomona), Katochowie (Indie - istnieli jeszcze prawdopodobnie w czasach Olka Macedończyka), Bavandidzi (północny Iran - istnieli jeszcze w czasach pre-islamskich i możliwe, że posiadali związki rodowe z Sasanidami)

sexiorz84 i Grewest lubią to.
  14. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Co dają forty, te które można budować w specjalnym okienku wraz z trade postami. Czy forty są przydatne, w jaki sposób działają?

15. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Mają one utrzymać stan okupacji prowincji podczas walki z nomadami (po przejęciu prowincji bez holdingów i nie zbudowaniu tam fortu, od razu po opuszczeniu jej przez twoje wojska znika okupacja) oraz marginalnie zmniejszać kosz budowy holdingu.

16. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Czyli jeśli podbijam nomadów i na ich ziemiach zbuduję fort to prowincja jest ciągle okupowana, tak? Dobrze rozumiem? :p

17. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Dokładnie.

18. de Mont Salvy

Tylko, że wiele to nie zmienia. By wygrać wojnę trzeba rozbić siły nomadów a do tego forty są niepotrzebne. W dodatku odbicie fortów jest banalnie proste.

19. de Mont Salvy

To ja zadam pytanie. Czy przygotowując przyjęcie feudalizmu rozbudowujecie na maksa wszystkie obiekty plemienne (tribal holding) czy tylko Stone Hillfort?

20. Sevgart

Sevgart Targowica

U mnie zalezy, najcześciej rozbudowuje 1-2 obiekty zeby mieć cos na start w prowincji (często to co daje piniądze).

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

de Mont Salvy lubi to.
  21. Piterdaw

Piterdaw Ten, o Którym mówią Księgi

Ja zawsze wymaksowuję stone hillfort i market village.

de Mont Salvy lubi to.
  22. Grewest

Grewest Aktywny User

Jak pozbyć się swojego dziecka i następcy ?

23. Sevgart

Sevgart Targowica

Zrobić biskupem (przy Katolicyzmie), aresztować i ściąć bądź już jako dorosłego wysyłać na czele wojsk i liczyć, że ktoś na polu bitwy mu w tym pomoże.

sexiorz84 i Grewest lubią to.
  24. Grewest

Grewest Aktywny User

A w prawosławiu ?

25. Sevgart

Sevgart Targowica

Wszystko poza pierwszym. Ewentualnie jeśli jesteś Grekiem (a w sumie to z greckiej grupy kulturowej) to możesz więźnia wykastrować i oślepić, a oślepieni chyba też są wyłączani z sukcesji (albo może tylko ck+)

Ostatnia edycja: 30 Grudzień 2015
    Grewest lubi to.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie