CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. emik

emik Znany Wszystkim

Pomogło sprawdzenie spójności plików - mogłem wcześniej o tym pomyśleć

Problem dalej występował - ale znalazłem rozwiązanie - w nazwie pliku zapisu chciałem użyć polskich liter i dlatego wywalało mi rozgrywkę

Ostatnia edycja: 16 Luty 2016
  2. Witam wszystkich.
    Jak nazywa się komenda wywołująca event o reformacji religii pogańskiej? Gram na HIP-ie(Historical Immersion Project) i chciałbym zreformować religie, ale do tego wymagają co najmniej 4 świętych prowincji(ja posiadam 3-Rugie, Meklemburgie, Wrocław), a zdobywanie Kartyni(prowincja w Austrii i tak wiem, że źle napisałem) albo Nowogrodu nie jest mi na rękę. Nie chcę tworzyć z mojego państwa przeogromnego bloba. Szukałem tej komendy tutaj: http://crusaderkings-two.wikia.com/wiki/Cheats oraz na waszym forum. Ale nie znalazłem.

3. moskal

moskal Опричник

Nie ma - mechanika reformacyjna jest sztywna.

Trzeba zedytować save, zmienić wszystkim postaciom, prowincjom i dynastiom wiarę z niezreformowanej na zreformowaną, wprowadzić globalną flagę reformacji oraz nadać jakiemuś kapłanowi tytuł głowy religijnej. Potem liczyć, że się nie zbuguje.

jakubnever4 lubi to.
  4. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Lub zamiast tego co pisze Moskal wpisujesz komendę help.
    Pojawi się lista wszystkich komend. Kiedy wpiszesz help + jedna z wyświetlanych komend otrzymasz dodatkowe informacje o tej komendzie.

Na pewno musisz użyć komendy
    charinfo1
    Jest ona niezbędna by uzyskać ID postaci. Wyświetli się ono gdy na jedziesz na portret.

Teraz interesuje nas komenda w tym stylu:
    own_title lub coś bardzo podobnego.
    Używając tej komendy + ID postaci + nazwy holdingu możesz nadać go sobie. Dokładna konfigurację możesz sprawdzić jak wpiszesz help komenda

Nazwa holdingu to:
    b_nazwa - dla baronii/miast/świątyń, np. b_kruszwica, b_paris
    c_nazwa - dla hrabstw, np. c_poznan
    d_nazwa - dla księstw, np d_pomerelia
    k_nazwa - dla królestw, np k_poland

jakubnever4 i Maciej-Kamil lubią to.
  5. Dziękuję moskal i ers za odpowiedzi. W weekend spróbuję coś wykombinować.

6. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Pewnie ju było, ale czy dostaje się achivmenty na iron manie jeśli użyło się ruler designera?
    Dobra już wiem że nie...

Ostatnia edycja: 13 Marzec 2016
  7. Matis07

Matis07 User

Jak zminimalizować straty wojsk? Pokonują mnie nawet dużo mniejsze armie mimo mojej przewagi technologicznej i niezłych dowódców. Zawsze mają "bonus against harrass tactic" +100%

8. moskal

moskal Опричник

Harass to jest jedna grupa z taktyk, jaka może zostać wylosowana w trakcie bitwy. Musisz zobaczyć jakie taktyki Ci się losują - są dobre, neutralne, złe. Jak wylosuje Ci się zła a oponentowi dobra no to masz w plecy duże kary a on duże bonusy. Dodatkowo musisz patrzeć na skład (wielka armia 95% lekkiej piechoty będzie przegrywać z urozmaiconą armią i mniejszą) oraz zdolności i cechy wodzów (np. kto lepiej się czuje na flankach, kto lepiej walczy konnicą itd.).

Dałeś za mało danych, zatem i takie ogólnikowe rady dać mogę.

9. Sayeer

Sayeer Aktywny User

Mam w swojej kampanii niezrozumiały mechanizm. Przy zmianie władcy, zmienia mi się tryb dziedziczenia na seniorat. Mam tak od początku gry na patchu 2.5.2 z Konklawe. I tak gdy przytrafiło się to po raz pierwszy, po odczekaniu 10 lat rządów przywróciłem Podział Tytułów, nic to nie dało, gdy zmarł kolejny władca, to następny znowu na starcie miał dziedziczenie senioralne. Więc jest to notoryczne. Rodzaj rządów - feudalne, początek od 769 r., ród Bavandid.

10. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

A jakie prawa maja osoby dziedziczace? Istnieje możliwość, że w swojej domenie maja seniorat i przenosi się on na tytuł dziedziczony.

11. Legend

Legend リヴェン

Brzmi dziwnie na usterkę silnika...
    A nie jest czasem tak, że doradcy mogą zmieniać prawa koronne i w momencie gdy wisisz im przysługi to wprowadzają swoje prawa ?

12. moskal

moskal Опричник

Udostępnij save'a. Wtedy będziemy mogli powiedzieć coś więcej.

13. Grewest

Grewest Aktywny User

Czy to jest błąd, że nie można grać Rusią Nowogrodzką ?

14. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Czy masz DLC "The Old Gods"?

15. Grewest

Grewest Aktywny User

Mam wszystkie dlc oprócz konklawe. Mówię tu o republice Nowogrodzkiej.

16. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Jakiej Republice Nowogrodzkiej? W czasach CKII w Nowogrodzie rządzi Ruryk, a Republiką można zagrać dopiero w EU IV.

17. Grewest

Grewest Aktywny User

Chodzi mi Republikę Nowogrodzką z późnego średniowiecza.

18. moskal

moskal Опричник

W późnych scenariuszach jest republika.

W momencie uruchomienia menu wyboru postaci/państwa - jaki masz komunikat (czerwone napisy tu lub tam) po kliknięciu na Nowogród?

19. Grewest

Grewest Aktywny User

Religia/ustrój(republiki) wyklucza wybór tej prowincji.

20. moskal

moskal Опричник

Republiki, które nie są republikami kupieckimi, są niegrywalne bez względu na posiadany dodatek. Paradox musiał w ostatnich patchach nadać Nowogrodowi status zwykłej republiki.

Grewest lubi to.
  21. Grewest

Grewest Aktywny User

Cóż szkoda:( Dzięki za pomoc ;)

22. Sayeer

Sayeer Aktywny User

Odnosnie dwoch wczesniejszych spraw. Republika Nowogrodzka, jest nieaktywna jak teokracje. Jesli chodzi o przegrywanie ze slabszymi armiami, czesto jest tak gdy walczymy przeciwko koczowniczym hostom uzywajacym dwa typy jednostek, konnych lucznikow i jednostki specjalne. W takiej sytuacji wylosowanie odpowiedniej dla tych jednostek taktyki, potrafi zdzialac cuda.

Przypadek zmiany dziedziczenia mam od poczatku swojej kampanii. Jestem ciekaw czy u kogos rowniez to wystapi. Moze to byc specyfika wojen domowych, za kazdym razem przy smierci wladcy, bylem w ich trakcie walczac z seniorem. Zaczalem synem emira tebriz, wasala imperium abbasydow, 769, rod bavandid. Mozna sprawdzic u siebie czy taki mechanizm wystapi, najwczesniej dopiero jutro umieszcze save. Smierc wladcy nastapila z tego co pamietam w czasie buntu. Na poczatku myslalem, ze ojciec mojej postaci sterowany przez ai zmienil przed smiercia dziedziczenie. Po 10 latach przywrocilem podzial tytulow. Kiedy umarla moja pierwsza postac znowu pozmienialy sie dziedziczenia, wtedy zrozumialem ze cos jest nie tak. Glowny tytul utworzonego wczesniej tytulu Krola Tebriz znowu otrzymal prawo senioralne, a nawet jedno ksiestwo w tym krolestwie ktore przeszlo na jednego z synow otrzymalo dziedziczenie elekcyjne. Przerwalem gre gdy nie zdazylem dobic 10 lat by zmienic dziedziczenie na syna, a moja postac zginela w niewyjasnionych okolicznosciach (zamach, mialem event o zbojcach) i odziedziczyl brat (mialem 4 braci byc moze oni stali za zamachem, chodz relacje byly na plus), a postac ktora przymierzalem sie grac pierworodny jest bez ziemi. Przyznam, ze stawiam zawsze na gre postacia najblizej spokrewniona, kampania do kosza.

Edit. Odpowiadajac na post ers. Moja postac jak dziedziczyla po ojcu (tryb zwykly podzial tytulow) miala swoje prawa dziedziczne zwykle podzial tytulow. Moja postac bez zadnej ingerencji z mojej strony ma od razu, po uzyskaniu tytulow po smierci ojca, ustawiony seniorat. Udalo mi sie dozyc 10 lat i przywrocic podzial tytulow. Dziedziczyly po mnie osoby bez ziemi, moi synowie. Tylko jeden pierworodny byl przywodca kompanii najemnej. Wszystkie ksiestwa 4 i hrabstwa wraz z wilejkatami (baronie) 18, byly moje. Nie mialem zadnego wasala na poziomie hrabstwa.
    Na Pieciu synow, pierworodny otrzymal tytul krolewski i 3 hrabstwa w de jure azerbajdzan , 3 osoby 3 pozostale ksiestwa wraz z hrabstwami w ich de jure, a ostatni z braci hrabstwo w de jure mojego ksiestwa. W przyszlosci planowalem uzyskac ksiestwo azerbajdzan i mu oddac by tworzyl jak pozostali swoja domene w obrebie jednego ksiestwa de jure. Wszyscy z braci byli w radzie. Planowalem wojne z seniorem sulejmanem o imperium arabskie, roszczenie mialem po przodku abbasydzie ( cora z tego obalonego rodu porwana w czasie jednej z wojen byla konkubina mojej postaci i matka mojego nastepcy, stad mialem prawa do tronu). Po tym podziale tytulow znowu mialem seniorat wrr... i juz nie zdazylem zmienic dziedziczenia na wczesniejszy podzial tytulow, gdyz utracilem postac w zamachu.

*legend wlasnie myslalem, ze conklave cos wprowadzilo w tym wzgledzie, ale nic z wprowadzonych mechanik nie pasuje mi tutaj.

Ostatnia edycja: 19 Marzec 2016
  23. moskal

moskal Опричник

@Sayeer - wrzuć na jakiś serwer swój save game a będziemy mogli zobaczyć co konkretniej się dzieje.

24. Sayeer

Sayeer Aktywny User

Dwa save, jeden aktualny - moment śmierci obecnego władcy, drugi kilka miesięcy przed jego śmiercią. Nie posiadam starego save z przed wprowadzenia Senioratu, reszta posiadanych przeze mnie save to autozapisy do 3 lat wstecz z już wprowadzonym senioratem. Należałoby w którymś save zmienić dziedziczenie na Podział Tytułów i pozwolić władcy umrzeć, w tym momencie jego następca powinien mieć automatycznie wprowadzony seniorat.

https://drive.google.com/folderview?id=0B8UqNgZ9z2ELYk10OUxxZjdWbW8&usp=sharing

25. moskal

moskal Опричник

Przed śmiercią

Po śmierci

Zatem u mnie zmiana praw a następnie śmierć nie spowodowała zmiany sposobu dziedziczenia. Działa to tak, jak powinno i nie widzę podstaw aby działo się inaczej. Jeżeli sprawę zauważysz ponownie to spróbuj zrobić screeny i wysłać na Paradoxplazę jako bugraport.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie