Czego teraz słuchasz?

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez sir Churchill, 12 Luty 2006.

1. Hadar

Hadar Nowy

O.S.T.R. - O.c.b. (chodzi o płytę) :)

2. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Modest Mouse. Album 'This is a Long Drive for Someone with Nothing to Think About'.

3. Tarken

Tarken Nowy

Wszystkie studyjne albumy SBB. Polskie King Crimson jak nic.

4. Sevgart

Sevgart Targowica

Dead Kennedys i GaGa : )

5. Marco

Marco Ten, o Którym mówią Księgi

Ryszard Wagner - "Götterdämmerung". Słuchanie oper Wagnera pochłonęło mnie ostatnimi czasy "na całego". Wspaniale przy tym się odpoczywa, dzień po podróży, i dzień przed następną ;-). Muzykę poważną traktuję również jako równoważnik od wszelakich nowych brzmień i podobnych eksperymentów.

6. TROCKI2

TROCKI2 Zbanowany

7. CRIS10

CRIS10 Guest

8. malyxxl

malyxxl Aktywny User

9. Marco

Dawno słuchany i już zapomniany (ale jak widać nie na wieki) Aphex Twin gości na moich wielgachnych słuchawkach. Konkretniej dwie epki Analord (cz. 3 i 4).

10. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Ale mi przypomniałeś. APHEX nie dla każdego, trzeba lubić. Ja uwielbiam.

11. mac666

mac666 Znany Wszystkim

12. Maxkosmo

Maxkosmo User

13. sieka

sieka Ten, o Którym mówią Księgi

Nowa płyta Franz Ferdinand, szczerze mówiąc nigdy za nimi nie przepadałem, ale zobaczymy co pokażą na nowym - podobno najlepszym - albumie.

14. Tarken

Tarken Nowy

Pantera. Tyle dobrego się o niej nasłuchałem, że aż trzeba sprawdzić.

15. Marco

Przesłuchałem dziś "Analord"-y Aphex Twina od cz. 5 do 10. A po tym zacnym słuchaniu zdążyłem jeszcze przesłuchać jeden album Puissance, drugi zaś teraz właśnie kończę :).

16. Niegdyś słuchałem muzyki całkiem znanej;
     od Mozarta, Bacha w kanonie muzyki klasycznej
     od Rammsteina po Metallice w muzyce heavy, nu, trash, industral
     od Papa Roacha po Blink 182 w stylu punk i rapmetalu
     muzyki filmowej tworzonej przez Mendla czy Morriconne
     Popowych brzmień Alicey Key. Satellite
     czy Cure'ów Nirvany nawiązujących do brzmień z lat '80 i '90

Muzyka zawsze mnie fascynowała i starałem się wysłuchać każdego utoworu docenionego w swoim gatunku.
    Najczęściej, czy nawet zawsze były to utwory które przeszły swoją pierwszą młodość w radiu, bo te zwykle omijałem.
    Jednak gatunek, który odkryłem dosyć nie dawno wciągnął mnie najzupełniej. Styl tak odmienny, tak nie podobny do niczego co wcześniej słyszałem,
    czy wręcz nawet łączący to wszystko co słyszałem... Gatunek niszowy, który jednoczy młodych w piwnicach miejskich klubów. Sceptycznie nastawiony do breakcore'ów przeżyłem prawdziwy przełom w życiu:

Venetian Snares - Szamar Madar
    Włączcie fullscreena i nie ściszajcie głośników.

17. Marco

Jean Michel Jarre - "Equinoxe" (1978)

Lista utworów:
    1. "Equinoxe (Part I)" - 2:23
    2. "Equinoxe (Part II)" - 5:01
    3. "Equinoxe (Part III)" - 5:11
    4. "Equinoxe (Part IV)" - 6:54
    5. "Equinoxe (Part V)" - 3:47
    6. "Equinoxe (Part VI)" - 3:23
    7. "Equinoxe (Part VII)" - 7:24
    8. "Equinoxe (Part VIII)" - 5:04

Kolejna płyta Jarre'a, którą wprost uwielbiam; słuchałem słucham i będę ją jeszcze wielokrotnie słuchał bez końca, ponieważ jest nieskończona w swojej głębi i uczłowieczeniu - towarzyszy już mi ponad 8 lat i zapewne jeszcze drugie tyle mi będzie służyła swoimi pięknymi analogowymi dźwiękami kojarzącymi się z poranną zorzą, syntetycznym strumykiem, pięknym porankiem, nowym dniem, hipnotycznym utworem nr. 4, nieustającym rytmem w przypadku 3 utworów - genialnie połączonych w jedną całość, mieszanką uczuć, a co ważne, pozytywnym nastawieniem do życia w przypadku piątego utwór - to rzadkość w muzyce, jaką zwykłem słychać na co dzień. To dzieło, podobnie zresztą jak Oxygene wyrobiło we mnie niezwykłą potrzebę percepcji przestrzeni.

Zachęcam do odsłuchu całej płyty, a tym poniżej przedstawiam dwa znacznie różniące się oblicza płyty.
    Equinoxe 2
    Equinoxe 4

18. Świerszczu

Świerszczu Guest

Thy Light. Melodyczny black metal. "Suicidal music for suicidal people". Suici.De.pression - czyli jedyne wydawnictwo, demo konkretnie, to jedno z najlepszych jakie znam. Próbka:

Suici.De.pression

19. Marco

Puissance- "Hail The Mushroom Cloud"

Lista utworów:
    1. "Act I" - 5:26
    2. "Act II" - 4:40
    3. "Act III" - 5:16
    4. "Act IV" - 4:15

To bez wątpienia czteroaktowy mistyczno-ezoteryczny "hołd" dla grzyba atomowego, osadzony w estetyce dość ciężkiego syntetycznego industrialu z wieloma wstawkami typu, chórki, trąbki, flety, perkusja, ciężki, jakby obniżony o pół oktawy rytm - nadaje temu znacznej powagi, etc. Jeżeli słuch mnie nie myli, wszystkie brzmienia są syntetycznie wytworzone i, pomimo tego, wydają się być bardzo realistyczne. Jak na rok wydania (1999) brzmi to całkiem sympatycznie i ogólnie fajnie. Mogę polecić fanom nieco cięższego industrialu, z dość "atomowym przesłaniem" ;).

Puissance - Hail the Mushroom Cloud Act I

20. malyxxl

malyxxl Aktywny User

Eminem - Beautiful i Old Times Sake

21. CRIS10

CRIS10 Guest

22. Van Tommy

Van Tommy Centurion

Niemieckich piosenek marszowych z IIWW. Muszę trochę ściszać, żeby ktoś z życzliwych sąsiadów nie podkablował, żem niby nazista. Ale takie "Bomben auf England" to sam miód.

23. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Cała dyskografia Goldfingera, oczywiście na foolpałer :geek:

24. Marco

Kraftwerk - "Expo 2000"

Lista utworów:
    1. "Expo 2000" (Radio Mix)
    2. "Expo 2000" (Kling Klang Mix 2000)
    3. "Expo 2000" (Kling Klang Mix 2002)
    4. "Expo 2000" (Kling Klang Mix 2001)

Tym razem wyjątkowo odsłuchuję, bardzo rzadko przeze mnie słuchany dżingiel przygotowany specjalnie na Expo 2000. Niby to krótkie, a takie ładne, spokojne, cyfrowo-syntetyczne, a nawet matematyczne i perfekcyjnie logiczne brzmienie; całość osadzona w tematyce człowiek - natura - technika. Miksy Kling Klang również są fajne. Mi pasuje.

25. CRIS10

CRIS10 Guest

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie