Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. mattirab

mattirab Aktywny User

1.07... Nie chciało mi się instalować jeszcze 1.09 ;). Aha, poziom normal (3), agresywność słabeusz (2). Czemu taki zdziwiony?

2. Mac

Mac User

1.07 to zupelnie inna gra hehe.

3. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

Więc tak. Gram Polską, i:

-Francja nie istnieje,

-Turcja dostaje baty od Węgrów,

-Litwa sama tłucze się z Moskwą,

-Tuż przed zrobieniem screena prawie całkowicie okroiłem Zakon Inflancki, który sięgał od Prus do prowincji z Petersburgiem (nie wiem jak sie pisze nazwę tej prowincji ;)),

-Turcja bije się z Moskwą na północy,

-Austria wasalem najpierw Węgier, teraz Czech

4. besiu

besiu Guest

Hm...
    Jeśli dobrze pamiętam, to masz dalszy screen z tej gry, gdy Turcja zdobyła coś na północy Moskwy...
    I zachodzi też Turcja Litwę przez stepy akermańskie... I chyba posiada też coś na bucie włoskim, prawda?
    A i Tyrol się uwolnił, chyba?...
    Austria może i jest słabiutka, ale jeśli ją zostawisz, to w 1526 weźmie chyba Czechy i Węgry... i wtedy się możesz mocno zdziwić :)

5. Raulek

Raulek Guest

Ja gram sobie na singlu polska... Zdobylem ladne posiadlosci na kaukazie :D
    No i ladne terytorium kosztem brandenburgii.

6. Dreamer

Dreamer Nowy

Gram Węgrami, jestem w sojuszu z Polską, która tyle co połączyła się z Litwą, i teraz rozpoczęła się wojna z Rosją. Mimo pomniejszenia stanu posiadania Turcji na Bałkanach, stale mi zagrażają, poniekąd jest to moja wina, gdyż stworzyłem niewielka flotyllę i w razie wojny z oe chciałem zablokować cieśniny, ale oe ma już dużo potężniejszą flotę, więc powoli szykuje się do wojny z Turcją.
    Co do technologi, pilnuje żeby moje lt nie odbiegało od lt Turcji więcej niż o jeden poziom, i inwestuje w rozwój infrastruktury i handlu. Okres panowania Macieja Korwina był jak w historii złotym okresem Węgier (okres posiadania grupy technologicznej latin ;)), Turkom odmówiłem poddania się w 1525r, wybrałem króla narodowego, odebrałem co moje od Austrii i jakoś do dnia dzisiejszego sobie żyje, nawracam, umacniam kraj po okresie zamętu ;)

7. Widder

Widder Ten, o Którym mówią Księgi

A więc taki sojusz Państw Centralnych wyszedł :) Ładnie te Węgry wyglądają... Mapa wygląda na Kasperusa (jaka wersja ?), ale poza tym to jakiś mod jest (w Niszu jakieś dziwne towary)???

8. Elm0

Elm0 Nowy

Tak wygląda złoto na extrawatk.

9. tr

tr Nowy

Ja postanowiłem zrobić z Turcji potęgę morską i kolonizacyjną :)
    Gram nią na ExtraWatk już wiek...

Trochę mi jeszcze brakuje do polityki full morskiej i free trade, ale systematycznie zmierzam w tamtym kierunku :)

Staram się nie szaleć z bb, aneksje małych kraików (zwłaszcza o tej samej religii jak moja) "zlecam" swoim sojusznikom. Na razie jestem trochę do tyłu z techami wojskowymi, bo staram się wynaleźć gubernatorów. Postanowiłem nie pchać się za bardzo na Bałkany, a raczej skupić na Afryce Wschodniej (i może Zachodniej jak się uda)

A oto mini AAR graficzny pierwszego wieku podbojów :)

10. Świerszczu

Świerszczu Guest

No to nieźle.
    A żeby nie spamowac to się zapytam jakim programem robita take mapy animowane? I gdzie je wkładata?

11. tr

tr Nowy

Robima take pikne mapy animowane:
    - zrzucając screeny z gry (F11) co 10 lat z dokładnie tych samych terenów (ja sobie robie savy przy okazji eventu przypominającego o zmianie polityki wewnętrznej)
    - wrzucając wszystkie te screeny do Photoshopa, do jednego pliku na osobne warstwy, tak samo na osobnych warstwach wszystkie daty. Oczywiście każda warstwa ma odpowiednią nazwę żeby później się nam nie pomyliła
    - kadrując screeny (obcinane są niepotrzebne fragmenty) i "czyszcząc" oblężenia bo kiepsko wyglądają
    - następnie przełączając na program Adobe ImageReady (jest w Photoshopie taki załącznik)
    - w ImageReady optymalizujemy na gif, patrząc jakie jego parametry znośnie wyglądają - tutaj akurat jest bodajże 128 bit z ditheringiem
    - w ImageReady dajemy opcję animacji - w kolejnych klatkach animacji ustawiamy które warstwy mają być widoczne - tzn. mapa dla danego roku oraz odpowiedni napis
    - następnie zapisujemy wszystko jako gif

Wrzucam gifa na imageshack.us (taki serwer do wrzucania obrazków), dostaję link zwrotny, który wklejam w posta. Gotowe

12. tr

tr Nowy

No to wrzucam drugą część mojego graficznego AARa Imperium Ottomańskiego
    Tym razem lata 1519-1609 - Europa+Afryka
    Klatki animacji na życzenie Pawwa nie co 2 sekundy, a co 10 :)

uffff... próbowałem to z 15 razy wrzucić to na imageshack... i wreszcie się udało.
    Próbowałem kilku innych serwerów magazynujących, ale psuły mi obrazek (a to nie wyświetlała się animacja, a to jakieś dziwne artefakty wychodziły na obrazku....)

13. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Można to jakoś rozwarstwić, żeby dało się przyjrzeć poszczególnym latom?

14. tr

tr Nowy

Nie ma takiej opcji :p
    Mogę za to dać obraz innych terenów, mam jeszcze savy.
    Powiedz tylko które tereny cię interesują :)

Robiłem savy co 10 lat, więc potem mogłem zrzucać z nich dowolne screeny ze stycznia-lutego każdego 1xx9 roku. Częstsze zapisywanie? i tak mam już ze 20 savów bo gram już prawie 200 lat. Na pewno nie chciałoby mi się zapisywać gry co roku i później zrzucać z kolejnych kilkudziesięciu savów screeny. A ile kb liczyłby sobie gif z kilkudziesięcioma klatkami animacji aż się boję myśleć - już teraz gdy ma max 10-11, po optymalizacji liczy jakieś 400-500 kb.

10 lat to wystarczający okres żeby zobaczyć zmiany na mapie świata. Można co prawda dać np. co pięć lat, ale trzeba by się pilnować żeby pamiętać o zapisywaniu. A teraz robię to przy evencie przypominającym o zmianie polityki wewnętrznej.

Chyba że chodzi ci aby zastopować gifa - najprostszy sposób zrób printscreena w momencie gdy leci interesujący cię rok i wklej do jakiegoś programu graficznego. Albo zapisujesz obrazek i dajesz do jakiegoś programu do robienia animacji. np. ImageReady (z pakietu Adobe) umożliwia zobaczenie poszczególnych klatek. Nie będę wklejał na forum kilkunastu screenów... Dałem 2 sekundy między kolejnymi klatkami - to za mało?

15. Basileios

Jak dla mnie za mało ;) 62 to odpowiednio.

Wszystkie savy mógłbyś dać na paww@vp.pl :p

16. tr

tr Nowy

Dobra - specjalnie dla ciebie przerobię ten obrazek :p
    Dorzucę 1609 rok i zrobię animacje co 10 sekund - 62 to już przesada :p

A tu wrzucam dodatkowo screen pokazujący moje osiągnięcia finansowe i technologiczne, oraz z czym muszę się zmagać od pół wieku...

17. Basileios

Takich monarchów będziesz miał do końca.

Ja zagrałem Sułtanatem Granady. Takim arabskim odpowiednikiem Hiszpanii. Poszło mi, przyznam, spoko. W 1419 zaatakowałem Kastylię, póki nie miała sojuszu. Cordoba + Murcia zainkasowane. W przeciągu 10 lat zbierałem fundusze (czyt. spłacałem pożyczkę) i wojsko. Tu też było szybko i przyjemnie. Extramadura i Andaluzja moja :) No i po kilkunastu latach kolejna wojna. Tym razem nie było tak prosto, bo mieli sojusz z Portugalią, ale mój manewr dyplomatyczny był boski. Zdobyłem pół Kastylii, i pojawiły się dwie oferty. Algarve i Alamtejo od POR i Leon + Castilla od Kastylii. Najpierw przyjąłem propozycję Kastylii (osobny pokój), a potem Portugali ;D :king: Od tamtego momentu wiedziałem, że wygrałem walkę o dominację na półwyspie. Wmieszałem się w sojusz z Marokiem i Tunezją (Maroko leader). Doszło do tego, że wykrwawiałem się w Aragonii, państwo ledwo sie dosłownie trzymało, a oni zawarli pokój za 9$. Od tamtego czasu albo nie mam sojuszu, albo mam z państwami z Indii ;D

I jeszcze screeny:

1476

Tiki tiki dą (uszanowania Conq ;) ) i 1503.

Click image to enlarge

Extrawatk chyba 0.5, normal/normal.

Idea coś upadła, 1,5 miecha to kupa czasu. Jak ktoś tu bedzie chciał coś skrobnąć to PW :p
    Ser

O i protesty odezwały się szybciej niż przypuszczałem ;)
    Ser

18. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

Gram Polską, od samego początku wale max w infre, i ogolnie zbieram pieniazki. :) Jak dotad prowadzilem tylko pare wojen. Ze Złotą Ordą (odzyskalem dla Litwy Bialogrod), z Moskwa (Chcialem ja oslabic, zdobylem tez Pskow), Zakonem Krzyzackim (zzdobylem Memel i Gdansk), wojna z Brandenburgia (zdobylem Kostrzyn i ja sholdowalem), Saksonia (Zdobylem Pomorze), oraz Holsztynem i Nowogrodem (zdobylem Estonie, na ktorej mi zalezalo). Ukraine zdobylem w wyniku ogloszenia niepodleglosci przez ten kraj, Litwa przybyla za pozno ze swoimi wojskami ;). Sojusz ze Szwecja, Polotskiem (?) ktory sie oddzielil od Litwy, Litwa i Brandenburgia. W Europie natomaist maly burdelik. Austria gromi Europe, zdobywa prowincje w Irlandii (!!!), Serbia Moldawia Czechy i Austria robia rozbior Wegier, a Portugalia wojuje we Włoszech :)

19. Cysio

Cysio Nowy

Ja natomiast ostatnio spróbowałem Nowogrodem Wielkim i cóż? Po wielu latach wojen udało mi się odeprzec najeźdźców tj. Moskwę, Suzdal, Sojusz Zakonu Krzyżackiego, Danię, Norwegię, Szwecję i niemal całkowicie zjednoczyć nieuzaleznioną od Tatarów Ruś.
    Wysiłku mnie to trochę kosztowało tym bardziej że wrogowie atakowali jednoczesnie i musiałem się bronić. Technologicznie nie odstaję, pozyczek nie brałem, w każdej prowincji poborca, koło 50k woja piechoty która sprawdza się dużo lepiej niż jazda. Za jakieś kilkadziesiat lat zostanę władcą Rosji więc dzieki core'om pobiję bardzo słaba wtedy Złota Ordę. Potem już tylko ekspansja na Syberię, rozbiory Polski etc. Będzie tylko nieprzyjemnie w czasie Wielkiej Smuty, lecz wtedy mając koło 400 000 woja będe nie do ruszenia.

[img=http://img259.imageshack.us/img259/4254/screensave142tq9.th.png]

20. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Ja ostatnio pogrywam trochę Joanitami. AGCEEP 1.51 Deluxe ze wszystkimi dodatkami. Very Hard/Weaking. Na początek wojna z wasalami Mameluków 250 i 200 dukatów w zamian za nie anektowanie. Armia początkowa poszła zabawiać się w plądrowanie Mameluków, czyli na rzeź (trochę przerzucałem Ją statkami żeby Im większych strat na robić Tymi skromnymi siłami. Flota pozostała prawie nie ruszona (jeden statek padł z braku zaopatrzenia. Inwestycja w LT po 4 poziomie LT trochę Handlu w Aleksandrii dla przyśpieszenia. Potem w roku 1466 mając lt 5 zaatakowałem Mameluków zdobyłem Aleppo, Lebanon, Judeę, Samarię. Trochę się pomęczyłem - atak kawalerią z dowódcą dla zniszczenia mniejszych jednostek, w tle 6k piechoty (uzupełniane, żeby poniżej 5k nie spaść) zdobywa prowincje. Nie było łatwo, trzeba było przerzucac siły statkiem tam gdzie nie ma głównej armii Mameluków ewentualnie, żeby dwie armie zwabić w jedno miejsce, żeby zdążyć zdobyć prowincje. No i oczywiście musiałem utrzymać przewagę na morzu. Wziąłem jedną pożyczkę.
    W między czasie Bizancjum opierało się atakom Turcji. Zdobyli parę Włoskich prowincji (sojusz z Wenecją, Państwem papieskim). Żeby utworzyć Królestwo Jerozolimy musiałem wpisać event ****** gdyż warunkiem jest zdobycie Bizancjum przez Turków.. Bizancjum padło około 1500. Poza pokonaniem Rosji przez Polskę (i zdobyciu paru prowincji) nie działo się Nic specjalnie dziwnego. No i Turcja swoja ekspansję skierowała na wschód.
    Przeniosłem stolice najpierw do Lebanonu potem do Judei. Do 1499 pakowałem w infrę i nawracałem prowincje, utrzymywałem 5 kupców w Aleksandrii, na więcej nie było mnie stać. Rozpocząłem trzecią już wojnę przeciwko Mamelukom, kawaleria najpierw ruszyła na południe by dość szybko zmienić kierunek natarcia na zachód. Piechota zajęła w między czasie Syrię, przemaszerowała przez Samarię, Judeę unikając w ten sposób konfrontacji z głównymi siłami wroga. Zająłem im stolice i Aleksandrię. Zgodzili się mi oddać Syrię i Aleksandrię.
    Czwarta wojna z Mamelukami wyglądała podobnie, tyle, że nie stawiali oporu. Kontrolowałem całe Ich państwo, udało się Ich zwasalizować.
    Wszedłem w sojusz z Państwem Papieskim, Hiszpanią, Neapolem. W czasie wojen religijnych zwasalizowałem Francję. Bardzo pomocna okazała się artyleria. 6k artylerii i 6k piechoty (+2k/4k uzupełnień) wystarczyło, niszczenie małych oddziałów, obchodzenie większych oddziałów. I zrobiło się nudno. W 1650 miałem 8 poziom Handlu. LT olałem i tak wszystkich się dało wymieść (wcześniej wymiotłem Turcję która anektowała Węgry i doszła do morza Kaspijskiego - dostałem kasy prowincji nie było sensu brać..).

21. Karo

Karo User

Ja raz mialem taką akcje że odzielnie była Kastylia i odzielnie Hiszpania

22. Papapolak

Papapolak Znany Wszystkim

Bo często jako wynik buntów się uwalniają.

23. Karo

Karo User

Nie zrozumiałeś mnie Argonia przemieniła się w hiszpanie a kastylia została

24. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

To ja raz miałem akcję, że Kastylia i Aragonia się nie połączyły i nie utworzyły Hiszpanii, a potem ona sama powstała z buntów i były te trzy państwa na raz:p

25. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Ostatnio czyściłem kompa ze zbędnych plików i znalazłem staare screeny z gry Navarrą. Eu2 1.09 Vanillia, + kilka eventów. Gry niestety wtedy nie dokończyłem, ale za cholerę nie pamiętam czemu :D Najciekawsze było Polskie Ai (w sojuszu ze mną) które cały czas atakowała na zachód. W najlepszym momencie mieli wchłoniętego haba, ale wyrosło im tak ogromne bb, że w wyniku wojen Polska upadła. Wziąłem ją do sojuszu i odbudowałem :)
    I po podboju Austrii (jak hab sie wyzwolił to go zwasalizowałem zaraz :twisted: )

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie