Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

No właśnie trochę mnie ta Genua przeraża. Rozbisurmaniła się w Irlandii, po zrobieniu screena zajęla 3 prowincje w Gruzji i widać ma chrapkę na więcej na wybrzeżu Morza Czarnego...

2. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Zjednoczone Niemcy na ExtraWATK (Brandenburgią)

Samo jednoczenie nie było zbyt trudne, księstwa niemieckie są słabe i uwikłane w wielostronne sojusze więc wystarczyło zdobyć chociaż jeden CB i mam kilku wasali:twisted: No właśnie... Mogę się pochwalić tym że w chwili narodzin Królestwa/Cesarstwa Niemieckiego (1505) niemalże wszystkie państewka były mi poddane, za wyjątkiem kilku które były wasalami kogo innego:p Najtrudniejszy był sam moment zjednoczenia - księstwa miały wybór - dołączają się do mnie albo wojna;] Miałem wojnę z połową Europy ale sobie poradziłem:)
    Później z rebelii w Czechach powstała Austria (wcześniej anektowali HABa dyplomatycznie :rotfl:) i szybko ją zwasalizowałem a HAB dostał za wasala Czechy (1525). I tak sobie trwała ta trójca aż ich anektowałem:twisted: Parę lat później Szwajcarię, no i wygląda to jak widać na załączonym obrazku:)

Moje cele po 1550:
    1. Zjednoczyć Niemcy w granicach z... tylko mnie nie zabijcie... roku 1940:twisted: (brakuje mi jedynie Prus ale to się zrobi:mrgreen:)
    Poza tym spróbuję wypełnić granice HRE, może pomijając prowy włoskie (katolicyzm bez szans nawrócenia)
    2. Z miarę możliwości zdobyć Niderlandy (czekam aż SPA zacznie mieć z nimi kłopoty :p)
    3. Założyć sobie państewko kolonialne w jakimś ciekawym miejscu, najlepiej tam gdzie inne państwo nie będzie przeszkadzało (może gdzieś na Pacyfiku, albo Afryka Południowa?)
    4. Uszczelnić granicę z Turcją, co by imigranci nielegalnie nie przyjeżdżali:rotfl:

Mile widziane komentarze8)

3. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

4. Gerontius

Gerontius Nowy

A jakie masy bb? Jeśli nie za dużo to proponuję zwasalowanie kilku państewek na północy Włoch. Bardziej się opłaca niż aneksja.

5. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

Teraz cos odemnie. Gram Szwecja. Na poczatku krotki okres rozwoju i zbierania kaski. W odpowiednim momencie wypowiedzialem wojnie Nowogrodowi, i zyskalem ziemie na wschod od Finlandii. Znowu zbieranie kaski, patrze, a tu pskow ma cala polnocna czesc Inflantow, Ingemerland (czy jakos tak :p) oraz oczywiscie Pskow. Co najwazniejsze, nie mial zadnego sojuszu i armii (!!!). Wiec szybko blitzkrieg kawaleria zanim zdazyl w ogole zaczac budowac armie, no i okroilem Pskow.
    Pozniej bardzo dlugi okres rozwoju, no i pomyslalem ze czas jednoczyc Skandynawie. Rzucilem sie na Danie, poszlo gladko. Tylko do Gotlandii nie moglem sie przebic. Pozniej po okresie ponownego pokoju rzucilem sie na Norwegie. Mialem zamiar ja zwasalizowac, nie podbijac. Niestety upadl jej rzad i otrzymalem wiekszosc ziem norweskich. "Niestety", bo wbrew swojej woli nabilo mi sie az 18 BB. Od tej pory siedze cicho i sie rozwijam.

Co w Ojropie?
    -Czechy bardzo dlugo mialy wiekszosc Wegier, anektowane pomorze i Brandenburgie w tym samym czasie (!!!), mam gdzies screena ale gdzie indziej go dam :p
    -Polska bardzo dlugo wraz z Litwa siedzialy okrojone, pozniej Polska padla ofiara napasci ze strony wszystkich swoich sasiadow, w regularnych odstepach czasu. Ale jakos sie wybronila, miala ladne terytorium az do tej chwili (screen)
    -Portugalia nie istnieje (o malo nie spadlem z krzesla jak zobaczylem event o Traktacie w Toredillas[czy jak to sie pisze])
    -Wegry padly blyskawicznie
    -Trapezunt bardzo dobrze sie trzyma, ba, doprowadzil do tego ze Turcja nie moze sie przebic na Bliski Wschod i siedzi w Ojropie. Ogolnie jest lokalnym mocarstwem (!!!)
    -Malo brakowalo a Austria przestalaby istniec (okrojona do 1 prowincji). Ale niestety wydobrzala :(

6. RappaR

RappaR Aktywny User

Mam zwasalizony Śląsk. Ogólnie gra mi minęło bez problemowo i nie miałem nigdy więcej niż 10 bb. Najpierw zająłem lublin od Wołynia, następnie poszedłem na Hanzę. Wojna była naprawde trudn, ale udało mi się wziąść MEC i Pomorze, a także zwasalizować Altmark. W międzyczasie wyzwoliło sie pomorze, które zbrojnie zwasalizowałem. OD tej pory długa przerwa, kiedy sporo anektowałem dyplomatycznie. Następnie podbój Śląska(zabranie Sudet i Meisen, dwóch kopalń złota w pierwszej wojnie i wasalizacja w drugiej). Teraz się spokojnie rozwijam i kolonizuję(zabrałem Unii Grenlandię i okolice i je kolonizuję, mam tam nawet CoT :) ). Ogólnie w Europie się nie wychylam zdając sobie sprawę z wciśnięcia pomiędzy 4 potęgi(LAT, HUN, BAY i UKR), ale jak urośnie mi LT to pokażę Krzyżakom, gdzie ich miejsce :)

7. Basileios

8. Gondolier

Gondolier Nowy

Cóż zagrałem Polską w Kampanię 1772 roku.. całkiem przyjemna , choć zaczęło się tragicznie...
    w !773 Prusy wypowiedziały wojnę.. nastąpił Armagedon..moje armie padały pod ciosami wroga , zaś twierdze jedna po drugiej otwierały swe wrota przed najeźdźcą.. ostatecznie zostały mi 4 prowincje.. Małopolska , Wielkopolska , Mazowsze , Litwa... utraciłem Galicję , Białoruś , Wołyń , Podole i Podlasie..

Trzeba było coś poradzić.. wybrałem sojusz z Francją.. Dzięki temu , gdy zaatakowały Prusy i za chwilę Austria , zmagania zakończyły się remisem...

Odbudowałem wojsko do 50k i po 5 latach zaatakowałem razem z sojuszem Prusy , po zmaganiach przyłączyłem Gdańsk , Wołyń , Podlasie , Galicję ! :)

Widząc niebronioną Mołdawię , niezwlekając ruszyłem armią z Kościuszką na czele i przyłączyłem tę prowincję do macierzy...

Przedostatnią wojnę znów stoczyłem z Prusami , zakończyła się ona odbiciem Prus Królewskich , Podola i Kurlandii.. idąc za ciosem wypowiedziałem wojnę Rosji i przyłączyłem Ukrainę i Czernichowszczyznę :)

9. baloo

baloo User

Właśnie pogrywam Momulekami.

Na początek pytanie: Nie posiadam żadnych corów,a moją jedyną kulturą jest kaukaska ( na mapie są tylko dwa prowy o tej kulturze- i to zdecydowanie poza moimi granicami)- zatem czy jest uzasadnione historycznie?

Teraz krótka relacja:
    Początek zaczął się wesoło od walki o tron- zdecydowałem na ujażmienie Bejów- na 5 lat wszystkie finanse szły w staba- na pocieszenie w trakcie tej ruchawki wybuchły trzy powstania chłopskie o_O.
    Koniec końców w latach 30 już posiadałem poborców podatków w każdej prowincji.
    Kolejne lata to bunty i reformowanie państwa w stronę plutokracji- prawie od początku realizowałem założenie imperium handlowego, wymieniłem nieco odkryć z azjatyckimi muzułmanami i całe zarobki szły w odkrycie monopolu. Po licznych walkach z buntownikami i dwóch wojnach z Ak Koloyu (na spółke z początkowymi sojusznikami rozebralismy państewko).
    Nastąpił dłuższy okres spokoju w Kairze powstała galeria sztuki, a moi kupcy opanowywali wschodnią Afrykę. W latach 60 pokojowo anektowałem wasali.
    Ach tak odbyła się też święta krucjata w wyniku której upadli ostatni z krzyżowców- wyspa Rodos należała do mnie. Na tą okazję powstała też przyzwoita folta ( na chwilę obecną 20/25/7).
    Spory problem stanowiła mieszanka kulturowo wyznaniowa, połączona z moim dążaniem do centralizacji- nie mogłem sobie pozwolic na długie wojny od razu wybuczały bunty. W efekcie przez 130 lat zdobyłem tylko 4 prowy i staraciłem jednago na rzecz Nubii w wyniku buntu.
    W końcu około roku 1498 opanowałem monopol :cool:. Moje zaciszne Coty w Afryce pozwoliły mi na szybkie pomnożenie ilości dostępnych kupców i podbuj rynków Azji. W miedzyczasie moja pozycja na arenie międzynarodowej była bardzo zła. Mój partner Safavid zaczął kolekcjonować resztki Timuridów nabijając ogromne BB.
    Wkrótce raczęly się przepychanki eventowe z Turkiem.
    W tym momencie musiałem skożystać z magi i odpalić sejwa- najechał mnie Turek, a ja ani mój sojusznik nie byliśmy w stanie nic zrobić (LT 14 przeciw 3 i 4 Safavid'u). Nauczony szybko zmieniłem strony i wstąpiłem do sojuszu Osmanów, zawarłem mariaż i gdy przyszły złowrogie eventy o sporze sojusz był (szczęśliwie dla mnie) uwikłany w wojnę w Grecji. Nastąpiło teraz ekscytyjąca pogoń w LT, jednocześnie byłem jak mysz pod miotłą, oby Turcy nie anulowali sojuszu,a z drugiej strony mój niedawny sojusznik też miał zgromadził solidną ligę szyitów.
    Około pół wieku zajęła dogonienie sąsiadów (LT 11 Turcy 15), w tym momencie już wszystko idzie po mojej myśli. Sojusz (teraz to już ja jestem przywódzcą) z Turcją i Tunzją (zajęła ona całą Afrykę północną) okazał się bardzo wierny. Handel prosperuje w związku z tym powróciłem do pełnej arystokracji, aby zdobyc nieco siły dyplomatycznej. Wszyscy innowiercy z czasem nawrócili się na moją wiarę bez żadnej zachęty z mojej strony.
    Pięknym momentem była wojna w której dokonałem wypadu na stolicę Hiszpanii zgarniając mapy nowego świata. (portugalia nie istanieja, a SPA jest najsilnieszym państwek Europy). Ameryka Południowa czyściutka i czeka na moją kolonizację. Jednocześnie rozpocząłem cykliczną kampanie przeciw Safavidowi- w planach jest przejęcie bogatych prowów w tym Isfahanu. Mają perełka jest monopol w Timbuktu, ten COT ma około 950 sztuk obrotu i nikt poza lokalnymi państekwami mi nie bruździ.
    Na razie tyle.

10. Basileios

Tak. Mamelucy byli niewolnikami z Kaukazu, którzy obalili władzę poprzedniej dynastii, czy coś w ten deseń.

11. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Ello!
    wirtembergia mini aar

--------------------------------------------------------------------------------

1480 - 1521 (aktualny rok gry)

Wasale:
    - KOL, MEC i PFA.

Plany
    - przejście na protestantyzm w latach 1570 - 1615;
    - kolonizacja
    - ograniczenie HRE do Niemiec i linii Rodan - Mozela.
    - przekazanie Gdańska Polsce, pacyfikacja i zniszczenie eventowe przez wojnę CoT'a w Belgii i utworzenie CoT'a w Szwabii/Alzacji/Trewirze;
    - przeniesienie stolicy do Trewiru;
    - wojna z Saxonią.

12. Elm0

Elm0 Nowy

A cory to skąd się wzięły?

13. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Zasada: każda niemiecka, szwajcarska lub francuska prowincja podbita przeze mnie otrzymuje core. Trochę MP za duży (3x).

14. Elm0

Elm0 Nowy

Niemieckie i szwajcarskie ok, ale francuskie to przesada. :) Poza tym masz core też na jedną prowincję węgierską.

15. refugee

refugee User

Moja gra Szkocją: (A4K 0.80 październikowa), rok 1700:

Sytuacja w Europie

- Skandynawia zajęta przeze mnie po aneksji Norwegii eventem w 1500
    - Wyspy Bryt. opanowane
    - W Hiszpanii szaleje Sewilla
    - Mega Hanza (która BTW jest moim wasalem :twisted:)
    - Francja podzielona między BUR, SAV i BRI (też mojego wasala)
    - Niemcy między Hanzę, Bawarię i Szwabię
    - Wielkie Węgry, spore państwo Krzyżaków i Ukraina.
    - I na płn-wsch. duża Finlandia

Posiadłości Zamorskie:

- Nowa Funlandia i Meksyk połączone pasem ziemi

Ameryka Płd.:

- Kolonizowana przez Irlandię (mojego wasala oczywiście)

Oraz Bliski Wschód:

- Zdominowany przez Kalifat

Ogólnie:

- normal/normal
    - Techy: Land 35, Naval 18, Trade 6, Infra 5
    - Dochód mies: 320-350
    - Cenzus: 660
    - Wszędzie radcy i gubernatorowie
    - Inflacja 1,1 i spada :)
    - BB: 0,0 :twisted:
    - 13 monopoli
    - katolicyzm w całym kraju

16. Bartolomiusz

Bartolomiusz Ten, o Którym mówią Księgi

Pokaż Europę...

17. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

Przeciez pokazal :roll:

18. Ygnis

Ygnis Nowy

No no Kszak, Rumunią AARa pisać a nie Szkotami świat podbijać :==]

19. BakuĹ?

BakuĹ? Nowy

Pytanie do kolejnego AARa:
    Skąd się wzięły cory? Tym razem w Skandynawii.

20. Papapolak

Papapolak Znany Wszystkim

Gdybyś zauważył on nie gra na normalnej grze, lecz na modzie A4K i tak są różne niehistoryczne eventy!

21. Jedrek

Jedrek Ten, o Którym mówią Księgi

"Różne niehistoryczne eventy" - fajny eufemizm ;)

22. Papapolak

Papapolak Znany Wszystkim

A co to eufemizm?? Bo kojarzy mi się z EUFI :D Ale to chyba nie to.

23. Maciej

Maciej Guest

Eufemizm to wyraz o mniejszym nacechowaniu emocjonalnym. Np. zamiast kłamać--->mówić nieprawdę.

24. refugee

refugee User

Wracając do tematu:
    Szkocja od początku jest w sojuszu z Norwegią. W dwa lata po zaczęciu gry SCO dostaje event o wasalizacji Norwegii, a w 1500 roku pojawia się event o aneksji Norwegii. Dostaje się wszystkie jej ziemie, kulturę skandynawską, core na jej prowincje startowe. Z tego co wiem, wszystkie inne kraje (nie SCO) posiadające ziemie norweskie po 1500 dostają też wredne eventy podnoszące sporo RR.

@Ygnis (i być może ktoś jeszcze)
    Rumunia już jutro! Na 100%.

25. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Screen z mojej gry Węgrami. Francja podnosi się powoli z upadku, ale prze konwertowała się na reformacje (sic!) i teraz trawią ją bunty. Szwecja wygląda co najmniej jak z mp. Polska... no cuż. Polska ma 2 razy większy support niż ja i zaczynam się zastanawiać czy jeszcze mogę ją pobić :D

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie