Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. EchoesMaster

EchoesMaster Guest

Nie pytaj, tylko jak masz to dawaj :) Zawsze ;)

2. Umiesz stawiać linki z obrazkiem, widać że nie. Pierwszy otworzyłem ręcznie, a drugi tu widzę że to samo jest co w pierwszym.
    I Popraw linki bo są błędne.

3. Michal

Michal Znany Wszystkim

To mógłbyś mu powiedzieć jak je wstawiać a nabijać posty

Irkuck [​IMG]

4. ale podpowiedz w imageshack są kilka linków normalnie kopiuje link który pisze Forum 1

5. Po zahostowaniu obrazka naciskasz go, klikasz prawym, kopiujesz jego adres, na forum ten adres wpisujesz pomiędzy .

6. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

(Na wstępie - nie zapominajcie czytając tego, że jestem n00bem w EU2 i to, co mi wydaje sie osiągnięciem, dla was może być pestką z kiełbasy :))

Joł drzewiaki :D

Ostatnio często pogrywam w gry Pfirmy w scehamcie EU2(AoI)->Victoria->HoI2, bardzo ciekawe rzeczy wychodzą wtedy zresztą :]
    Grałem tak już Wenecją(Z czasem Włochy) i Brandenburgią(analogicznie Niemcy). W EU2 z reguły byłem nasilniejszy, a w Victorii jeszcze się umacniałem przez co w HoI2 takie podboje nie miałyby sensu. Potrzeba było czegoś innego. Wybór padł na trzeciego, z braci Roberto(Roma-Berlin-Tokio) - Japonię ;D

AoI 2.0 scenariusz 1337 normal/normal

Oczywiście, nudny okres gry bez wojen, poprawa DP, budowanie jakiejś pozycji w handlu (wtedy miałem koło 24-26 dochodu), tak sobie żyłem, a przede wszystkim się rozwijałem.
    No właśnie :] Jeżeli chodzi o LT i NT zawsze byłem o 1-2 nawet 3 naprzód w stosunku do reszty Azji, przy dobrym układzie DP (full Centr.+full Inno.). Żaden Chiniol czy inny dziad mi nie był straszny :D
    Potem od kija eventów obniżających staba i centralizacje. Uciążliwsze były ciągłe zmiany DP aniżeli np. bunty. Ale w końcu ustało. Zaczynałem zaś wychodzić na prostą. Skolonizowałem Tajwan. W którymś tam evencie wybrałem zezwolenie dla katolików i tym sposobem stolica - Kyushu - była katolicka :]
    Ciągły rozwój i osiągnięcie niebotycznej prawie przewagi nad resztą Azji (11LT, drugie najlepsze wtedy Indie 8LT) doprowadziło do tego, że chciałem zwiększyć terytorium. Wybór padł na biedną i słabą (4LT ;D) Mandżurie. Około 2 roczna wojna skończyła się w 1590r. Wziąłem Koree Płd., i jedno miasto - Wanin. Potrzebne do aneksji Mandżurii po jakimś czasie ;) Zresztą dzięki samemu Waninowi rozpocząłem kolonizacje niedalekich terenów Syberii. Wreszcie doczekałem się zgody Mandżurii i w 1608r. anektowałem ten kraj. Niedługo później Mandżuria powstała w Chinach eventem. W 1617r. wyskoczył kolejny event o katolikach. Wybrałem konwersję na katolicyzm, chciałem to zrobić od zawsze :D 8 lat krwawych buntów zakończyło się w 1625r. w którym postanowiłem napisać o całej grze tutaj :)
    To na co wszyscy czekają - screeny!:
    Mój dochód. Ewoluował dość :)
    [Nie wczytuje sie, anarchista!:<][Potem poprawie]
    Jak widać nie jestem zbyt lubiany przez sąsiadów, oprócz moich Portugalskich braci :)
    [​IMG]Ogólna mapa :D

Niedługo może napisze, jak przebiegała dalsza historia, czy wróci fala buntów, czy będe nowoczesnym krajem azjatyckim, łamiącym Chiny lewym jądrem ;D

Obermen

7. OLI

OLI Aktywny User

Obermen wielki błąd popełniłeś. Bo jeśli od początku idziemy w max. inno to się raczej nie opłaca przechodzić na katolicyzm, a jeżeli już przechodzisz, to w inno przechodzisz już po nawróceniu.

8. Eltoro

Eltoro Guest

czemu tych Chin nie anektowales juz dawno :> tylko jakies syfiaste madzurie

9. Kozak

Kozak User

Dostałeś konkwistadora eventem, czy od Mandżurów masz mapy, dzięki którym zakładasz kolonie na Syberii?

10. Kajpus_95

Kajpus_95 Nowy

Gram Burgundią na extrawatk.Dobra ekonomia ,woja i kolonie w Ameryce płn.
    (mapy dostałem chyba po zdobyciu Paryża ,ale dokładnie nie wiem bo były nieskolonizowane prowy.bourbonais i Trier są moimi wasalami.W evencie o mariażu [chyba Marii) wybralem opcję-CHARLES DE BOLD NEVER DIED!W Europie póki co rządze ja!!! ,Czechy i Polska.Sojusz z ENG,HUR i SPA

11. Vaiar

Vaiar Nowy

Ostatnio pogrywam sobie Mediolanem na AoI. Gram od scenariuszu wojny stuletniej, i obecnie staram się zjednoczyć Włochy :). Stała się wielka wojna (Ja, moi sojusznicy (Genua, Gruzja, w późniejszym okresie Sabaudia) walczyliśmy z Ankoną, Neapolem, Florencją (przywódcą sojuszu wroga), Sieną i później: Państwem Papieskim. Zaanektowałem Florencję i Sienę, a potem gdy Papeć dołączył się do wojny, zawarłem pokój z Ankoną (która po aneksji Sieny stała się głównodowodzącym wrogiego sojuszu...) i takim sposobem uniknąłem rozbiorów mojego cudnego Mediolanu. :eek:k: Obecnie próbuje zwasalizować Genuę, a ona mnie. Wiem, że ktoś się ugnie i to nie będę ja! Mam zamiar niedługo zawalczyć z Księstwem Sycylii (które nawiasem mówiąc, ma wojnę z Neapolem) i przejąć Maltę, połowę wyżej wymienionej wyspy i zwasalizować owe księstwo. Będę walczyć sam, bo się boje że Genua mi coś może zabrać.. Potem mam zamiar uczestniczyć w kolonizacji. Oto stan mojego "imperium" Myślę, że niedługo zabiorę się za AAR'a moim Mediolanem.

12. VSki

VSki Nowy

Od razu mówię że jestem n00bem i pierwszy raz gram krajem katolickim <dlatego wybrałem Austrię>

Gram na poziomie norm/norm

Od początku nie szło mi za dobrze:?. Rzuciłem się na wojnę z OE i bezmyślnie anektowałem kilka małych państewek:twisted: <Mediolan, Wirtembergia, Badenia oraz Mantua>. BB mi skoczyło i rzuciły się na mnie Czechy wraz z Polską i Litwą. W ramach pokoju musiałem oddać Górną Austrie:-(. W czasie wojny wyzwolił się Mediolan <nie podbijałem go, bo nie chciałem zwiekszac BB>. Później szło gładko aż do wyzwolenia się Holandii zwasalizowałem ją jak i Brandenburgię i musiałem czekać do EoT żeby ich anektować.W 1609 francja wypowiedziała mi wojnę. Po 10 latach zmagań Przegrała i została moim wasalem. Przez 100 lat nie dawała się anektować :shock:. W 1718 wojnę wypowiedziała mi Hiszpania wraz z Państwem Kościelnym. Papcia podbiłem bez problemu:geek:. Teraz jest moim wasalem. Z Hiszpanią podpisałem pokój dzięki któremu Fra zyskała Bearn a ja odzyskałem Lombardie. Teraz mam rok 1720 jestem największym państwem na świecie:Devil:. Mam zamiar anektować Angoli i może nawet Hiszpanie:mrgreen:.

Screeny:

13. Elas

Elas Genialdo

Ładna gra. Ja bym pokazał OE, że ta ropa co ją za ileś lat będą mieć to jednak Habsburgów będzie! ;]
    Innymi słowy, zająć Gruzję i pobić OE :p

14. Ponury Joe

Ponury Joe Guest

Naszła mnie ochota na małą partyjkę w EU2, bo dawno nie grałem. Zachęcony przykładem Eltora wybrałem coś małego, ale z dużymi perspektywami, czyli Lotaryngię. Z początku było trudno, bo wisiał nade mną miecz w postaci Burgundii i ich roszczeń terytorialnych. Szczęśliwie się złożyło, że wypowiedzieli mi wojnę tylko razy i to w momencie, w którym byłem już na to przygotowany. Wcześniej zawsze sprawę komplikowała im Anglia, z którą o dziwno zawarli dość stabilny sojusz trwający (z małymi przerwami) ponad 100 lat. Potem to już było z górki, czyli raz na zachód, raz na wschód. Oto Lotaryngia a początku XVIII wieku. Aha, celem rozgrywki jest oczywiście zabór wszystkich prowincji o kulturze francuskiej lub niemieckiej.:) Obecnie mam sojusz z Pomorzem i chciałbym ich "połknąć" dyplomatycznie, ale się nie dają.

15. Crassus

Crassus User

Dominacja Chin xD

Moje Chiny na MyMap:

[img=http://img443.imageshack.us/img443/5843/chinygb4.th.png]

czarny krzyżyk - planowane wasalizacje

brązowy krzyżyk - planowane aneksje wasali

Po zdobyciu wpływów w Indochinach mam takie ambicje na wpływy w Indiach.
    Też mam takie pytanko: dlaczego tworzą się jakieś rebel scum ? na EUII prawdziwej nie miałem tego, a tu na MyMap mi wyskakuje spam z rebeli, które trudno pokonać jak mam tyle tego gówna ;/ ostatnio jak grałem BIZ to mi się gry odechciało o_O Ale Chinami mi się udało ;p buntownicy poszli nawet do jakiegoś 2-prowowego państwa, zajęli je i jako że było moim wasalem wpadło mi od razu w rączki :]

PS. nie wiem czy dobrze dałem link obrazka z imageshack, zawsze zapominam

@ Edit:

Poprawione ;p

16. Maciej

Maciej Guest

W mniejszej rozdziałce nie mogłeś dać :|

17. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Kingdom of Jerusalem na Abberation 4 Kasperus.

Bardzo wciągająca rozgrywka :) Treścią gry są były ciągłe wojny z niewiernymi (prawosławni, muzułmanie, nielubiani katolicy... :Devil:) oraz rzecz jasna, nawracanie. Z tego powodu na rok bieżący (1632) mam dochód jedynie 140 i tylko kilka manufaktur. Niemal zero kolonizacji (tylko Somalia).

Krzyżowców charakteryzują ciekawe kultury: grecka, syryjska i arabska oraz całkiem nieźli władcy i leaderzy. Wojny z muzułmanami ułatwiają eventy o pomocy papieskiej (coś jak eventy o kolonizatorach u Hiszpanii).

Na początku moim celem było zniszczenie Mameluków i nawrócenie Egiptu na katolicyzm (co się udało w 100% :faja:). Następnie sojusz z Bizancjum i podbój okolic wschodniej Turcji. Niestety mimo moich ofiar, większość profitów przypadło Bizancjum:F ale nie na długo ^_^\'

Chyba najciekawszym fragmentem gry było wypowiedzenie mi wojny przez Bizancjum (+ Etiopia) oraz Kalifat (+Grenada) jednocześnie:!: Wojna zdecydowanie na wyczerpanie, toczyła się kilkanaście lat bez przerwy na wszystkich frontach. Oczywiście w końcu wyszedłem na swoje ale nie było lekko. Po jeszcze kilku wojnach, agresorzy zniknęli z kart (alternatywnej) historii...

Ogólnie gra tym krajem jest bardzo ciekawa i bardzo ją polecam, jak i cały mod A4K :smile:

18. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Szkoda, że nie ma możliwości przekształcenia tego w Cesarstwo Łacińskie... :-?

Ale Smoleńsk ci wyszedł. Ukraina też. Normalnie by nie żył.

19. Crassus

Crassus User

fajnie xd ale obszarami to przypomina niewiernych ottomanów ;p
    a to zielone na zachodzie to Grenada ?! tak patrze stolica tam jest gdzie w grenadzie ale może sie myle. ehh jesli tak szkoda ze islam nadal jest w plw. iberyjskim xDD wybij ich ^^

P.S. krzyzacy sie fajnie rozeszli
    co to to 2 prowowe niebieskie pod krzyzakami i brazowe na polnocy morza czarnego ?

20. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

To niebieskie to Halicz.

21. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Heh, no ja też żałuję... Takim trochę zmienionym Bizancjum (katolickim) chętnie bym pograł.

Ukraina taka sobie... Smoleńsk dostał trochę prowów z buntów, poza tym anektował dyplomatycznie dość dużą Gruzję.

Tak to jest Grenada. Całkiem nieźli są. Nad ich zniszczeniem można się zastanowić bo w Maroku moja kultura (arabic) a w Al-Andalus moja religia (katolicyzm) :mrgreen:

Krzyżacy właściwie od początku gry nic nie ugrali. Za bardzo chyba wojowniczy są i źle na tym wychodzą. Tak, to niebieskie to Halicz, był większy ale go Węgry zjechały. Teraz są wasalem Bułgarii :rotfl: Ale rozdziela ich protestancka Mołdawia :rotfl:

Daję jeszcze mapkę religijną:
    Specjalnie obniżyłem tolerancję dla innowierców żeby było ich lepiej widać ^_^\' Ciekawie to wygląda przyznacie? :razz:

22. tasma

tasma User

A ja mam głupie pytanie bo chciał bym wam pokazać moje osiągnięcie danią na MyMap ,ale że nie umiem robić obrazków to nie moge pokazać. Tak więc moje pytanie brzmi jak się robi obrazki w EU2!!!???

23. F11 i screeny lądują w folderze gry. Ewentualnie print/screen, alt+TAB, w paincie wklejasz screen, zapisujesz.
    Następnie www.imageshack.us , www.fotosik.pl - albo jakieś lepsze hosty i tam umieszczasz. Kopiujesz linki na forum.

24. tasma

tasma User

Ok spoko dzięki spodziewajcie się niedługo nowego screenu :rotfl:.

25. Crassus

Crassus User

ejj ;p a na pewno masz tyle mp ? xD bo ja gram chinami wiekszymy od twojej marnej jerozolimy xD i mam mniej man powera xd

czyzby ci hordy ruskow pomogly xD ???
    czy to na kasperusie jest wiecej, szczerze mowiac to nie gralem jeszcze na kasperus
    ^^

A tak a propo chin to zrezygnowalem z walki o wplywy w indiach, jade teraz spadkobiercow mongolow (horda kazacka, sibir itp.) oraz panstewka po rozbacie imp. timura :] jak na razie wasale ale spokojnie ich anektuje powoli. jak zajme ich wszystkich i zatrzymam sie nad dorzeczem eufratu to sie zainteresuje chyba tymi indiami xD no bo nie bd sie wtracal w europe (jeszcze xd )
    :]

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie