Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Crag Hack

Crag Hack Nowy

Ja właśnie skończyłem bardzo przyjemną gierkę Omanem na watku.

Na początku było ciężko, ale ostatecznie zbudowałem imperium handlowe, przy okazji podporządkowując sobie (prawie) cały ocean indyjski : )
    Sam mając niewiele posiadłości zawasalowałem (w kolejności od zachodu):

Imperium Osmańskie, Etiopię, Adal, Zanj, Persję, Państwo Wlk. Mogoła, Ahmadnagar,Vijayanagar,Hyderabad,Shan,Mallacę i Chiny : )

No i centra handlu - Aleksandria, Bagdad, Zanzibar, Maskat, Pegu, Mallaca, i jeszcze coś co powstało w Australii, ale zapomniałem nazwy ; p

Parę screenów

2. sieka

sieka Ten, o Którym mówią Księgi

Mocarny Oman nie ma co. Jedna uwaga piszę: zwasalizowałem anie zawasalizowałem

3. Crag Hack

Crag Hack Nowy

Dziękuję za słowa uznania, a co do słów krytyki, to ja piszę przed "a" przecinek ;p

4. Slodki

Slodki Aktywny User

Chciałbym wam pokazać moją grę Szkocją w wielkiej kampanii.
    Z początku gry walczyłem z Anglią potem ją udało mi się pokojowo zwasalizować i aneksować. Zajmowałem się później kolonizacją (szczególnie ameryką północną), w europie miałem spokój dzięki ciągłemu sojuszowi z Francją. Po powstaniu Holandii, zaatakowałem ją i podbiłem dzięki czemu zyskałem stocznię. Niedawno Francja odeszła z sojuszu więc po zmodyfikowaniu armii ruszyłem na nią i doprowadziłem do tego że teraz Francja jest moim wasalem.
    Teraz parę screenów:

Szkocja w Europie(północne Włochy co ciekawsze zostały zajęte przez Bawarię)

Ameryka Północna

Ameryka Południowa i Środkowa

Afryka zachodnia

Afryka południowa

Azja (kolonie w Indiach i na Jawie)

Mój sojusz w europie (co ciekawsze od jakiś 100 lat Polska jest wasalem Austrii)

5. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Widzę, że Szwecja zaszalała:smile: Bawaria też ciekawa

6. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Szwecja i Bawaria genialne, jak na AI.
    Tylko czemu, skoro jesteś potęgą kolonialną, Inkowie jeszcze istnieją i mają się dobrze?

7. Slodki

Slodki Aktywny User

nie interesowałem się tamtymi stronami bo chciałem opanować jak najwięcej Ameryki Północnej :p

8. Glorfindel

Glorfindel Aktywny User

Nieźle prezentuje się Austria, która zawsze robi cos takiego u mnie w scenie z 1492 - Wiek Odkryć. Pozyksaj Polskę do sojuszu i pojedźcie Habsubrgów ;p

9. Maciej

Maciej Guest

Nie można zawrzeć sojuszu z państwem będącym wasalem innego.

10. Glorfindel

Glorfindel Aktywny User

Wiem, że nie można, nie widziałem tego po prsotu.

11. husarz357

husarz357 Zbanowany

Niemcami se pykam już podbiłem cało germanie
    i Austrio podbiłem aż to konstantynopola do fryzji saudabi pomorza jutlandi :)

Przetłumacz tego posta na Polski i zastosuj interpunkcję. (ą zamiast o, sobie zamiast se, wielkie litery...)
    Jak piszesz nazwy prowów to pisz poprawnie, nie istnieje coś takiego jak saudabi (zgaduję że o Sabaudię chodzi, chyba że o coś w Afryce, ale wtedy lepiej byłoby napisać o jaką część Afryki chodzi, bo 95% użytkowników i tak nie będzie wiedziała o co Ci chodzi)
    Ost za (jak to ujął user zgłaszający posta) gwałcenie polskiej ortografii.
    Pozdrawiam, konserw.

12. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Całą. Austrią. Sabaudii. Interpunkcja. Błagam.
    Wiem, że nie jestem modem, żeby upominać ludzi o takie rzeczy, ale to naprawdę jest strasznie wkurzające, próbować czytać coś takiego.

Zgadzam się w zupełności, punkcik repy odemnie.
    Pozdrawiam, konserw

13. Galadlin

Galadlin User

Ślązacy też ludzie, daj pożyć :p

14. Flavius

Flavius Guest

Ale to jakiś pseudo-śląski.

15. kusnik

kusnik Nowy

Pykam sobie aktualnie Rosją na podstawce, od roku 1419 (najpierw jako Księstwo Moskiewskie). Na początku narobiłem sobie masę BB, anektując wszystkich mniejszych sąsiadów pokroju Tweru czy Suzdalu z pomocą armii, przez co ciągle miałem wojny albo z Zakonem, albo z Litwą. Udało mi się ogólnie z nich wyjść z twarzą, zyskałem nawet na Litwie cztery prowincje, a BB mi powoli spadł. Schematycznie zacząłem podbijać, najpierw zdobyłem Nowogród, potem wziąłem się za stepy, gdy tylko dostałem na nie cory. I tu nie ma ciekawej sytuacji, znacznie fajniej dzieje się na zachodzie europy. Z jakiegoś powodu na początku XVI wieku uniezależniła się Holandia, Anglia już wcześniej miała ogromne problemy i masę buntów, Irlandia była podzielona pomiędzy Pomorze i Hiszpanie, w końcu jednak się oswobodziła. Tak czy inaczej, sprawa Holandii - jak wspomniałem, w Anglii były bunty - wszystkie prowincje zaczęły odłączać się na rzecz Holandii. Teraz sprawa wygląda tam tak, że Kornwalia należy do Hiszpanii, Essex do Anglii, a cała reszta jest w ręku Holendrów (łącznie ze Szkocją). Anglia ma jakieś kolonie w Ameryce płn (więc mało prawdopodobne jest, że ostatecznie się rozpadnie na rzecz Holandii), ale nie wiem dokładnie jakie i ile, bo wszystkich nie widzę.

Z innych ciekawostek to król Polski Zygmunt I Stary cesarzem Niemieckim, co mnie nieźle zdziwiło. :p

16. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Gram Spartą

- Wasale: Tracja
    - Plany: podbój Krety, Cypru, ew. mniejszej Azji i przyglądanie się dość aktywnemu Rzymowi, który gra po prostu genialnie, porównywalnie z Eltorem (w tej chwili przejęli Toskanię i Nikaję od Marsylii) i Seleucydom.

Jedno ale. AI Rzymu nie nawraca provów.

17. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Genialnie? Nie no Eltoro by już cały apeniński wchłonął.. To naprawdę bogate prowy, a BB zdąży spaść zanim core dostanie. Sparta imponująca, ale budżet nieco dziwny.. Nie lepiej najpierw jednego techa, potem kolejnego i kolejnego, a nie na wszystko po trochu?

18. Knight_in_Fire

Ja tam wolę równomiernie. Bo z niczym się nie opóźnia.

19. mattirab

mattirab Aktywny User

Pozory mylą. Robiąc najpierw infrastrukturę i handel poprawisz sobie dochód i później szybciej wybadasz kolejne techy lub przygotowując się na jakąś ważną wojnę można szybciej dobić do danego CRT. Tym sposobem techy zrobi się szybciej niż równomiernie, a zarazem będzie większa efektywność techów (będą wcześniej).

20. E tam! Kody są lepsze! :lol:

21. 1995

1995 User

Jabollissimus - cziter...

Knight_In_Fire - wzorowałeś się na "300" :>

22. 1995 - mógłbyś czasem ruszyć głową...

23. Knight_in_Fire

@ 1995

No tak, piosenka "No easy way out" przypadła mi do gustu. Poza tym, mnie się podobało.

Obecnie Tracji już nie ma i gram Kolchidą na tym samym sejwie. A moja Sparta tłucze Kartaginę i Daków, aż miło!

EDIT: Rusek obiecał w nowej wersji moda dodać opcje jednoczące Helladę, być może Kaukaz i Iberię.

24. rusek

rusek Guest

@Knight_in_Fire: nie do końca się zrozumieliśmy... napisałem tylko, że na pewno dodam opcje zmieniające władcę w greckich państewkach na basileusa (choć może niefortunnie to napisałem, dynastie jakieś stworze), bo czasami trudno sobie wyobrazić np. demokrację ateńską z centralization na 10 :) Aczkolwiek mam też zamiar zrobić kilka eventów dotyczących hegemonii w całej Grecji. Choć też pojawia sie kilka wątpliwości: na ile uczestniczyć ma w tym barbarzyński, choć zhellenizowany Epir, Kreta czy też greckie kolonie. Ewentualną dyskusję proszę kontynuować w odpowiednim dziale i temacie :)
    Pozdrawiam

25. Crassus

Crassus User

to jest ten imperium romanum mod?myslalem ze to jakis szit ale prezentuje sie fajno. ;)
    chyba znowu zaczne grac na watce bo teraz mymap trzepie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie