Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Kozak

Kozak User

Imperium Romanum to dość stary mod na zwykłą mapę, a to jest Historia Antiqua, częściowo oparta na IR, ale na WATKu i dużo lepsza ogólnie rzecz biorąc.

2. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

Aktualnie sobie coś popsułem i czekam, aż mi qmpel odda płytke (chcę reinstalować), ale moje Bizancjum miało prawie całą Turcję (bez prowincji stołecznej), Trapezunt, Albanię, Grecję i państewka z południowej Turcji.
    Prawie zdobyłem Wenecję i niedługo Krym przyłaczy się do kraju mego.
    Mam zamiar się rozrastac, zająć Czechy, Austrię, Półwysep Apeniński i może zabiorę się za Polskę.

3. Dodo

Dodo User

No to żeby sobie "nie psuć" używaj mod launchera ;)

4. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Zakończona gra Rosją - ExtraWATK

Zacząłem grać jako... Litwa. :p Wykorzystałem możliwości zawarte w modzie. Zmieniłem religię na orthodox przy evencie ze Svidrygaiłą a następnie w dwóch wojnach zniszczyłem Państwo Moskiewskie, resztę księstw ruskich wasalizując i anektując pokojowo.
    Po przemianie w Rosję z pierwszym carem Marcin Gasztoldem (!) ;\') na czele straciłem prawie wszystkie byłe prowincje aż po linię Smoleńsk-Kijów, które dołączyły się do Polski ale po dwóch wojnach Wilno i Lwów były z powrotem moje. :jupi: Później wojny z chanatami tatarskimi, Turcją (z powodu bb, była dobra), pokojowa aneksja księstw kaukaskich, a następnie podbój Syberii. Było jeszcze kilka wojen i granice ustaliły mi się jak widać.

Co słychać na świecie? Mapa wygląda bardzo ładnie. Przyznaję, że odjąłem kompowi inflację i raz na parędziesiąt lat dałem kasy. Ale taki zabieg się opłaca, dla mnie zwiększa to trudność gry i satysfakcję z niej. AI ładnie się rozwijało i kolonizowało. Sam żadnych kodów nie używałem (poza columbus na koniec gry).

Najciekawsze rzeczy działy się w końcówce XVIII w. Napoleońska Francja zaszalała, miała 400 tys. wojska i walczyła prawie z całą Europą. Jednak w wyniku upadku Napoleona granice się unormowały jak widać. Dobrze rozwinął się HAB, mało angażował się w wojny i ta strategia dała sukces. Hiszpania i Portugalia mało walczyły, dużo kolonizacji. Powstały USA, dzięki wielu pożyczkom bezzwrotnym ode mnie ^_^\' stały się mocarstwem na półkuli zachodniej. Ja zająłem za to wybrzeże zachodnie, aż po krańce Kalifornii, a także Hawaje. W Azji mało ciekawych rzeczy, poza niezłymi Chinami i Mughalem.

Ogólnie bardzo dobra rozgrywka.

5. Husky

Husky User

Zarzuć save'a.

6. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Niebywale historycznie wyglądają te screeny. W sensie, granice prawie dokładnie jak po kongresie wiedeńskim, z niewielkimi wyjątkami.

7. Bartolomiusz

Bartolomiusz Ten, o Którym mówią Księgi

Taką grę, to nic ino kontynuować w Vicky... piękna Europa;D

8. mechanus

mechanus Nowy

Jakie ustawienia, że tak się pięknie potoczyły komputerowe podboje?

9. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Na początku najłatwiejsze, jak się trochę wzmocniłem to ustawiłem najtrudniejsze. A co do historyczności, to od mniej więcej 1700 roku mało już było do roboty więc pomagałem kompowi jak mogłem, stąd może tak to wygląda ;)

10. husarz357

husarz357 Zbanowany

gram Niemcami ale przestałem teraz grac bo mam prawie wszędzie małe i średnie fortece a po zmianie Religi na Protestancką Wybuchła wojna domowa i ponad 15 prowincji jest okupowanych przez buntowników :/

i jeszcze gram Prusami kolonizuje Amerykę :) kto mówi że Prus nie stac na kolonizacje

11. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Trochę za dużo BB, zdaje się ;). Jeśli chcesz grać dalej, to radzę zaloadować jakiegoś save'a sprzed wojny domowej, wcześniej wywalając w nim swojego badboya. Oczywiście, to cheatowanie, ale po co się zniechęcać do gry jedną porażką ;).

12. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

albo wciśnij Ctrl + F12 i wpisz 'alba' i 'tilly'

13. Maciej

Maciej Guest

...i KONIECZNIE wpisz kilka razy 'event 99026'. Poza tym powinieneś dodać sobie core'y na Włochy i Niderlandy.

czit czit czit....

14. husarz357

husarz357 Zbanowany

a jak dodać core i co one dają ??

umie ktoś dodać dowódce w savie
    bardzo bym prosił pisać na gg 7064376 lub na PW

15. Galadlin

Galadlin User

Zamiast czitować możesz załadować sejwa i po prostu pouwalniać wasali - okroisz sobie terytorium, ale prawdopodobnie tylko pomoże Ci to w techowaniu, ze względu na różnice religijne i kulturowe.

16. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Aztekowie na EW. Ciężko się gra. Wymiana odkryć jest bardzo trudna - 12 razy próbowałem z SPA przy +190 - +200 z poprawionym dyplo (jak dostałem diplomatic movement event), nie liczoną ilość razy z Portugalią i Wenecją. Francja za którymś razem się zgodziła poza Tym Nikt więcej z krajów europejskich ;/. Na początku ma się kijowy dochód (dochód ze złota dostajesz historycznie w połowie XVI).
    Dochód 140 miesięcznie, 237 rocznego. Większość prowincji nawrócona. BB około 20 (dyplo strasznie słaby ;/).
    Obecnie dwie manu (reszta się spaliła). I 20% infly (głównie złoto, 10% z minta na manu, 3 lub 4 deflacje).

17. Legend

Legend リヴェン

A jakie techy mają inne państwa, chodzi mi o potęgi europejskie ?
    Bo coś czuje, że pod tym względem jesteś nieźle zacofany ; ]

18. Toril

Toril Nowy

"Russia rejected our generous peace offer".... Przerąbane masz. I tam jeszcze Dania jest...ehh.

19. gall2

Robię teraz trade 3, infrę mam na 3. Europa ma LT 24-28, NT (10-24) bardzo różnie, infra 2-4, trade 2-5. Kawalerią daję sobie radę. Robienie 5 lvlu LT zajęło mi 40 lat (inno 0, centra 10) ;D.

20. Legend

Legend リヴェン

Coś czuje, że na podbój Europy nie ruszasz ^^ : D
    Dobrze, że ai jest słabe i nie umie walczyć bo miałbyś ciężko tymi aztekami ; p

21. gall2

Wygranie wojny z Hiszpanią mi się raz udało, ale koszta są za wysokie. Gdyby udało się odkryć morską drogę Europy/Azji/Afryki to bym sobie centra handlu pozdobywał i było by okej. A tak nie bardzo...

22. GitMajonez

GitMajonez Nowy

Czechy

plany:
    -Zniszczyć sojusz Węgiersko-Polsko-Litewski
    -Dotrzeć do Imperium Osmańskiego
    -Podbić prowincje Hiszpanii obok moich
    -Podbić małe państewka środkowo Europejskie

23. redrum

redrum Nowy

Grasz od 1337? Niezły wyczyn, jeśli grasz bez kodów.

24. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Ta ilość kasy sugeruje, że jednak z kodami.

25. Elvith

Elvith Guest

Spokojnie, przecież nie pokazał infly;) To może być mint na rafinerie jakieś czy co:p.

Mnie ciekawi za to zakryta mapa przez Painta;) Ale na dole gdzieś widać terra incognita także chyba nie było columbusa.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie