Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Elas

Elas Genialdo

Inflacja rośnie zawsze, gdy masz prow z złotem albo dajesz coś do skarbca. Naucz się żyć na dochodzie rocznym. Jak Ci on nie wystarcza- pobuduj poborców podatkowych. Najlepiej gdy nie trzeba, nie dawać nic do skarbca.

2. Enay

Enay Aktywny User

to teraz ja :)
    17 technologii lądowej
    3 technologii morskiej
    4 handel
    5 infrastruktura
    gram na poziomie normal i agresywnosci normal

mapa polityczna Europy
    moi wasale
    posiadlości na innych kontynentach
    oprocz tego co widać mam jeszcze poludniową Afrykę
    Polityka wewnętrzna i dochód
    plany na przyszlość
    wasalizacja Austri,Wenecji,Polski
    pokojowa Aneksja Bawarii, Wenecji, Polski
    Aneksja Austri(kontreformacja) i Angli(Protestantyzm) po traktacie tolerancji (1650r)

3. Darker

Darker Guest

Szczerze?
    Żadna rewelacja, masz wysoką inflację i bb, do tego słaba technologia ( nie możesz budować gubernatorów, nie zbijesz więc szybko inflacji ).

4. Enay

Enay Aktywny User

moge budowac gubernatorow bo sa od 5 infrastruktury, zrobilem ich juz w 1/3 prowincji a inflacja nie spada, po jakim czasie spadnie?? jak gralem na wersji 1.01 to za kazdego gubernatora inflacja spadala o 1

5. besiu

besiu Guest

Zgadzam się.
    Masz dużo BB, chyba anektowałeś wiele państw/prowincji zbrojnie.
    Natomiast jeśli chodzi o Inflację, to nie można dawać w ogóle do skarbca.
    A ja przypuszczam, że trafił Ci się event 1 lub 2 o inflacji, za złoto inkaskie. I tam jest z 15-10% z tych eventów. Stąd też ta inflacja.

6. Jeremak

Jeremak Nowy

Genialdo dziękuję za pomoc. Zapodam scrrena zaznaczyłem okno inflacji. Powiedzcie oco chodzi? Zmniejszyłem wpływy do skarbca a kasiore zarabiam na handlu (tylko i wyłącznie), nie mam prowicji ze złotem. Przez tą wysoką inflację mam bardzo słaby techy. LT na 3 poziomie NT na 3 poziomie INFRA na 3 poziomie a HANDEL na 2 poziomie! Mam już rok 1490:-( Niby i tak jestem najlepszy w europie w technologii, ale bywało znacznie lepiej.

Zaznaczam że po raz pierwszy zdarzyło mi się coś takiego grając Francją na Wielkiej Kampanii 1419

7. Enay

Enay Aktywny User

dostalem okolo 40 bb za pokojowa aneksje Francji, stad tez taka wysoka, zbrojnie zdobywalem tylko kraje poganskie i grenade

8. cuk

cuk User

@Jeremak
    nie dawaj nic do skarbca, przeznaczaj cały dochód na jeden cel

@enaykox
    za aneksje kraju pogańskiego masz zero bb. infla spada 0.25% rocznie jeśli we wszystkich prowach są gubernatorzy

9. besiu

besiu Guest

Może brałeś pożyczki? za każdą jest +1% inflacji? A może miałeś eventy o spaleniu np. Manufaktury? (+5% inflacji). A może robiłeś stabilność, i po osiągnięciu +3, czyli pełnej, suwak poleciał automatycznie do skarbca na jakiś czas, a Ty tego nie zauważyłeś?

---------- Post dodany o 08:45 ----------Poprzedni post został napisany o 08:42 ----------

Jak mogłeś dostać za dyploaneksję 40 BB?
    tam jest kilka punktów za dyploaneksję i za każdą prowincję 0,25 BB.
    Nawet, jakby było 6BB za aneksję, to pozostaje 34 BB. Dzieląc na 0,25, a nawet na 0,5, to wychodzi 68 prowincji, lub przy 0,25 BB =132 prowincje! Nie opowiadaj, że Francja tyle prowincji miała, gdy ją anektowałeś dyplomatycznie. Ty musiałbyś mieć ich więcej. A na to nie wygląda, byś miał w tej chwili około 300 prowincji ;-)

10. Jeremak

Jeremak Nowy

Pożyczki nie brałem. Eventu też nie miałem. Być może to oczym wspomniałeś na końcu:( Zobaczymy postaram się szybko wziąć infrastrukturę na 5 poziom i awansować gubernatorów. Wtedy troszeczkę inflacja powinna spaść.

11. mattirab

mattirab Aktywny User

O ile się nie mylę, Besiumenie, za aneksję dyplomatyczną dostaje się +1BB za każdą prowincję, bez dodatkowych punktów BB za samą aneksję...

12. besiu

besiu Guest

Mnie się zawsze kojarzyło, że 0,25 BB, ale może i już nie ten wiek, nie ta pamięć.
    Ok.

13. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

0,25 BB za prowa jest za annex z eventu ( komenda inherit). Mattirab dobrze prawi.
    +1 infly za pożyczkę jest gdy zbankrutujesz (czyli Jej nie spłacisz) i tylko wtedy. +5 infly za spalenie manu? Chodzi Ci o event (w podstawce Go nie ma raczej)?

14. Enay

Enay Aktywny User

tak jak ktoś napisał za aneksje dyplomatyczna jest 1bb za każdą prowincje
    nie ma to jak pisac jak sie nie jest pewnym.....
    tu masz nawet linka:
    http://forum.eufi.org/showthread.php?t=9460

15. cuk

cuk User

Jest taki event

16. Enay

Enay Aktywny User

moja Rosja :)
    14 technologii lądowej
    2 technologii morskiej
    3 handel
    3 infrastruktura
    po osiagnieciu 5 infrastruktury jade do 11 poziomu morskiej na stocznie :)
    bb sie nie przejmuje bo mam 153.4/44 :D
    i 2 foty
    i mapa calej Europy

17. cuk

cuk User

zacofany jesteś (technologicznie).
    natomiast BB powinieneś się przejmować bo w twoim wypadku zwiększa koszt stabilności. i to dużo. Ponadto ciekawe czy kraj się rozpadnie podczas wielkiej smuty :-D

nie daje się suwaka do skarbca podczas techowania, wszystko idzie na jeden cel

18. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Szwecja
    ExtraWATK Grand Campaign

Zaczynając grę planowałem stworzyć silne mocarstwo nad Bałtykiem, a drogą do tego celu było zdominowanie Skandynawii (w tym likwidacja Danii), Odcięcie Rosji oraz Rzeczpospolitej od morza, hegemonia w północnych Niemczech. Chciałem także stworzyć imperium kolonialne w Ameryce Północnej, a także w innych miejscach świata. Jak widać na poniższych screenach cele udało się zrealizować zgodnie z zamierzeniami :)

Ogólnie gra była bardzo ciekawa, w znacznej mierze wypełniona wojnami z Danią, Rosją i Rzeczpospolitą. Kraje te przez część gry były w sojuszu i co raz wypowiadały wojnę co nieco spowalniało ekspansję :p Nie ukrywam że AI było "dopakowywane" obniżaniem BB, inflacji i extra kasą, ale dzięki temu gra była znacznie ciekawsza i była sporym wyzwaniem. Komputer miał dzięki temu dobre techy, silne armie i państwa nie rozpadały się od niewielkiego revolt riska. Kompowi dobrze też szła kolonizacja czego efekty widać. Moja przewaga w punktach zwycięstwa nie jest tak wielka, Hiszpania i Turcja były tuż za mną.

Najlepiej grało się pod koniec, byłem w sojuszu z silną napoleońską Francją i walczyliśmy razem przeciwko Austrii, powstało eventem nawet Królestwo Italii, będące wasalem Francji. FRA miała też ładną kolonię Luizjany. Z drugiej strony razem z moim wasalem Rosją, oraz Austrią, dokonaliśmy przedwczesnego rozbioru Polski :p

Kiedy już Francja zrobiła się wystarczająco potężna, zechciało mi się dołączyć do koalicji antyfrancuskiej (Austria, Anglia, Portugalia, Holandia). Najśmieszniejsze było że następnego dnia po mojej zdradzie FRA wypowiedziała wojnę :D
    Napoleon zebrał dużą armię, rzeź była niesamowita :p Ale w końcu udało się zdobyć Paryż i Napek został wysłany na emeryturę :p

Warunki pokoju były korzystne dla Francji, musiała oddać: Belgię na rzecz Holandii, Kolonię i Trier dla Szwecji, północne Włochy przypadły Austrii a w zasadzie jej nowym wasalom, a Luizjana Anglii. FRA była jednak wciąż silnym mocarstwem z dobrymi techami i silną armią.

Co poza Europą? Hiszpania i Portugalia ładne kolonie w standardowych miejscach, Rosja zajęła północno-zachodnią Amerykę, Holandia zwyczajnie, moje kolonie to oprócz Wicekrólestwa Kanady (hehe) ze stolicą w Kebekstad (sic), kawałek Afryki południowo-wschodniej, jedna prowincja w Ghanie, Mauritius, Fidżi i część Australii. W Azji dominują Chiny (niestety, ciągłe bunty), Mughal, ładna Persja, Rosja doszła do Pacyfiku, i wciśnięta między Turcję a PWM Persja.

Dziękuję za uwagę :)

PS. Jakby ktoś nie miał co zrobić z kursorem myszy to może najechać na taką gwiazdkę poniżej i kliknąć LPM :p

19. Enay

Enay Aktywny User

Rosja mi sie znudziła to zaczołem grać Austrią
    tech lądowa 4
    tech morska 2
    handel 3
    infrastruktura 2

moi wasale ;] wszystkich zdobyłem przy pomocy wojny ;]
    dochód jaki dają mi wasale ;]

na początku gry zrobiłem wasala z Mantuii, Wirtenbergii, Szwajcarii, Badenii, Bawarii i zaanektowałem ich po 10 latach, w między czasie wojne wypowiedziały Czechy i stały się moim wasalem, potem to samo stało się z Węgrami i Siedmiogrodem
    Po zrobieniu fotek ugrałem jeszcze pare lat i zaanektowałem Ks.Aten, Państ. Kościelne, Wenecje
    za 2 lata będę mógł zaanektować Toskanie i Genue ;]
    Francje mogę zaanektować w 1500r ale raczej sie tak prędko nie zgodzi ;]
    Czechów i Węgier nie anektuje, czekam na event aby mieć cora i mniejsze bb ;] mniej więcej w którym roku wyskakuje ten event?
    mój poziom bb to 15/44

20. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

enaykox - Austria zacofana jest w technologii lądowej. Powinieneś mieć tak co najmniej na poziomie 6, by mówić o naprawdę silnej armii, nie licząc oczywiście zastosowanej taktyki i liczebności. ;)

I jak radzisz sobie z buntami? :D Swoją drogą, masz spore bb, lepiej poczekaj z podbojami, bo wtedy wszyscy na ciebie się rzucą.

21. Darker

Darker Guest

Jak to jest Vanilla to Węgry wchłoniesz 1525, Czechy 1526

22. Enay

Enay Aktywny User

#Darker
    jest to czysta Eu2 wersja 1.09

#Laveris de Navarro
    miałbym conajmniej 6, ale przez 65lat opracowywałem 3 poziom handlu który i tak mi narazie nic nie daje bo mam tylko 2.80 kupca rocznie, jak wchlone Genue bede miec 3.80 to moze wkoncu będą jakieś zyski z handlu
    bunty to nie problem, wszedzie mam 3 ryzyka przewrotu, a to raczej nic ;] armie mam 150 tysięcy
    teraz planuje zaanektować wasali poza Czechami i Węgrami a potem zrobić Wasala z Angli, Hiszpanii, Portugalii, po evencie z aneksja Węgier i Czech mam zamiar zrobić wasala z Polski ;] nie mam zamiaru ruszać narazie w ogóle Islamu, gdyż to zawsze dodatkowa religia ;/

23. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

W Hiszpanii już będzie islam w prowincjach. Nawet jak nie podbije Grenady, to i tak Andaluzja i Murcja na początku są sunnickie.

I przy takim BB, to prędzej czy później Imperium Ottomańskie odwiedzi twoje ziemie. Ewentualnie Algier z innymi państwami afrykańskimi w Hiszpanii, jak ją zajmiesz.

24. Enay

Enay Aktywny User

Turcja jest ostro okrojona, raczej mi nie zagrozi, a Algeria jest ostro zacofana więc nie stanowi problemu ;P
    a co do islamu w Hiszpani to dzięki tym wydarzeniom Islamu tam nie ma bo Hiszpania wybiera opcje żeby nawracać prowincje na katolicyzm ;]

---------- Post dodany o 23:32 ----------Poprzedni post został napisany o 21:40 ----------

oto efekt grania 26lat od ostatniego obrazka
    bb na poziomie 72.5/44 ;]

25. besiu

besiu Guest

Fajnie.
    Stabcost musi być olbrzymi.
    Nie widzę manufaktur.
    Kasy też nie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie