Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Enay

Enay Aktywny User

ladne podboje, a mi się moja Austra znudziła :(
    teraz mam zamiar zagrać Brandemburgią, bez wczytywania gry w trudnych momentach itp ;] czyli pewnie tak szybko świata nie podbije ;] ale mam zamiar zagarnąć wszystkie prowincję z kulturą niemiecką
    na poziomie i agresywności najwiekszej zagram teraz ;]
    #edit
    nie wiem jakim cudem ty sie utrzymałeś tą Bawarią :D wielki szacunek dla Ciebie, ja w ciągu 13 lat 3 razy zbankrutowałem, ruszyły na mnie wszystkie kraje niemieckie i mnie zaanektowały ;D

2. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

To proste. Na starcie buduj Poborców Podatkowych, armii nie powiększaj (a opłacaj ją na 50%, jeśli nie masz wojny). Pierwsze Techy jakie rozwijasz, to Handel i Produkcja (o 1 stopień każdy), inwestuj w Plutokrację do środka, centralizu, lekko zmiejszaj merkantylizm. Krócj mówiąc - musisz zainwestować w produkcję, czyli sporo do roboty, bo na starcie masz z niej... 4% dochodów.

Wasalizuj kogo się da, przed Austrią, zapewne będziesz musiał co najmniej jeden kraik podbić zbrojnie, aby inne móc pokojowo anektować. Tak przez co najmniej 100 lat gry podbijaj głównie pokojowo, militarne podboje ogranicz do konieczności lub naprawdę cudownej sytuacji politycznej.

3. Barlow

Barlow Znany Wszystkim

Najlepiej to rozdawać pieniądze AI. Nie dość że masz wpływ na wojny [bo pożyczki przyjmują głównie państwa w stanie wojny] to jeszcze uszczuplasz ich a zwiększasz swoje dochody. Tylko to może być męczące jak ma się do rozdysponowania 15 000 złota.

4. 1995

1995 User

Ale Ai rzadko spłaca pożyczki.

5. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

To też nie jest problem, bo dostajesz CB, a czasem pożyczki daje się tylko dlatego:)

6. Karas-scc

Karas-scc Aktywny User

Nie pamiętam, żeby ai kiedykolwiek nie spłaciło pożyczki którą ode mnie dostała. Poza wyjątkiem gdy dany kraj znika z mapy. Zresztą nawet jeśli nie spłaci, to same odsetki gdy przychodzi czas spłaty zwykle przewyższają kwotę kredytu ;)

7. Enay

Enay Aktywny User

na wersji 1.01 ai caly czas spalaca pozyczki, nie zdazylo mi sie zeby nie splacilo, dlatego caly czas jechalem 0 do skarbu = 0 inflacji a dochod mialem b. ladny zdazalo sie ze same pozyczki dawaly mi 400 dukatow zysku miesiecznie ;]
    natomiast na 1.09 ani razu mi ai nie splacilo pozyczki

8. Laveris de Navarro

Tym razem bez fabularyzowania i dawania szczegółów, moja sytuacja Bawarią:

Imperium w Europie. (tuż po blitzkriegu w państwie szwedzkim). Nie mam nic na Wyspach Brytyjskich. ;)

Nowa Bawaria. Tylko jedna prowincja to kolonia (Chisasibi), reszta to miasteczka i miasta)

Bawarska Ameryka (Santee, Ctawba, Wirginia, Cheasepeake, Powhatan, Tuscarora, Catskill, Nowy Jork, Connecticut, Sebago, Everglades). Reszta o tej samej barwie należy do USA.

Dochody miesięczne sięgają około 210-220 sz w zależności od sytuacji CoT'ów gdzie handluję. Mam z 210 tysięcy wojska i 443 armaty, 16 okrętów wojennych. Trzy CoT-y (Nowy Jork, Flandria, Meklemburgia - we wszystkich monopole).

LT 60, NT 26, Trade 8, Inf 8

BB: 24/52 (chyba taki limit).

9. Enay

Enay Aktywny User

Szwecja ladnie zawojowała :D Polski praktycznie nie ma :) i dziwna sytuacja na półwyspie Iberyjskim, Mołdawia się rozrosła, Ukraina nawet jest ;] Turcji prawie nie ma :D Ciekawa sytyacja w tej Europie :) zostało troche lat do końca gry, sprobój podbić Austrie ;]

10. Laveris de Navarro

Oj, w Kostrzyniu, Wielkopolsce, Małopolsce, Kujawach wybuchło powstanie (które przeniosło już sie na Pomorze i Prusy), więc taki obszar Szwecji będzie chwilowy. Część przejdzie pewnie do Polski, może po jednym prowie do mnie czy Kurlandii. :D Polska, jest niepodległa, rządzi nią S.A.Poniatowski. Paradoksalnie, spośród krajów Europy Wschodniej, tuż po Kurlandii i Szwecji oczywiście, są najbardziej zaawansowani w LT.

Tak mam od dawna, tylko niektóre prowincje zmieniłý właścicieli (Hiszpania a Portugalia) poprzez bunty.

Ma wasala Wołoszczyznę.

Islamska i od ponad 200 lat. W wojnie z Rosją zyskała pieniężną kontrybucję.

Ale się bronią od dłuższego czasu. Co tu się dziwić - poza Rosją, nikt z Europy nie jest nią zainteresowany.

Austria sama się rozpadłá, tylko Brandenburgia (przed pokojową aneksją Szwedów), Holandia i w niewielkim stopniu Francja pomogły. Francuzi silni, ale zacofaną armię mają, do tego dwa księstwa się od nich wyzwoliły; poza Bawarią, Szwecją, Francją i potencjalnie Rosją (wciąż LT Barokowe), nie ma innych mocarstw.

Eee... tam, wolę poczekać, aż znów się rozpadnie (Węgry? Chorwacja?), lub Serbia czy Mołdawia im coś zabierze... Obecnie muszę nieco ustabilizowac kraj, wzmocnić gospodarczo, zbić BB (może będę grać na No Time Limit Patch'u). A potem zająć się Ameryką Północną - trzeba zmówić się z Anglikami i Aragończykami co do jej podziału. ;)

Swoją drogą - ktoś wie może, czy Unlimited Time Patch dodaje nowe techy? Jeśli nie, to będę musiał sam je zrobić...

11. Elvith

Elvith Guest

Nie dodaje i z tego co wiem(z góry przepraszam, jeśli się myle, ale raczej się nie myle), nie ma możliwosci stworzenia techów nowych(np 11infra)

12. Karas-scc

Karas-scc Aktywny User

Prawda, można jedynie zwiększyć koszt ich odkrycia (w DB), aby nie dochodziło do sytuacji gdy masz 60/60/10/10, stab +3, a inflacja szaleje ;)

13. Laveris de Navarro

No to za późno. ;) LT mam na maksa, a handel i infrastrukturę mam na 8. poziomie. Chyba nie widzę już sensu kontynuacji, skoro prędzej czy później, technologia nie będzie w praktyce odgrywac roli (skoro wraz z patchem umożliwiającym nieograniczoną czasowo grę, każdy w teorii powinien mieć najwyższy poziom technologii).

Na szczęście NT mam niskie w tej rozgrywce. :D

14. Karas-scc

Karas-scc Aktywny User

Zawsze możesz w pliku save obniżać techy wszystkim co jakiś czas. Np: w momencie gdy ktoś dobija 60 lt, możesz obniżyć wszystkim krajom lt o kilka poziomów - byle po równo :) W ten sposób mocno inwestując dalej zwiększasz swoją przewagę. Tylko, że takie rozwiązanie to dużo roboty trochę i po iluś tam próbach może wyjść ogromna przewaga (20 do 60 na przykład) :p

15. Laveris de Navarro

Sporo roboty, skoro w przybliżeniu państw jest 80-90. W ten sposób niejako najbardziej zacofane kraje będą w Średniowieczu. :D I tak ja mam 60 LT, więc inwestować już nie mogę tam. A przewaga... i tak "na czysto" Europa jako całość dyskwalifikuje resztę świata.

News z ostatniej chwili - wchodząc teraz na chwilę do gry, by widzieć (kodem Columbus; nie zapisałem stanu gry po tym) wszystko, okazało się, że nikt Australii nie odkryl, Rosja jest ledwie w połowie kolonizacji Syberii, zaś Majowie... zostali w końcu podbici przez Hiszpanię (w 1804 roku). :D

16. Jeśli masz inne gry Paradoxu, przerzuć save'a na Victorię a w dalszej perspektywie na HoI, lepsze to niż nieustanne młócenie w EU :p

17. Laveris de Navarro

Mam tylko HoI 2... No dobra, doklepię na Unlimited Time Patch do... 30 grudnia 1935 roku, a potem przeniosę. :D

18. ... z EU 2 na HoI 2? Jest taki konwerter? Co prawda możesz próbowac to obejśc przez konwerter do victorii a potem HoI 2 ale z tym mogą pojawic się pewne problemy bez rezegrania save'a w Vicky - na przykład będziesz musiał wybrac jakiemu krajowi przyznac ziemię nieodkrytą albo będzie wyłaczona z rozgrywki. Nie mówiąc o tym że najpewniej będziesz musiał poedytowac inne państwa by stały się zagrożeniem.

19. Laveris de Navarro

Nie ma. Chodzi o "ręczne" przenosiny. :D

Victorii nie mam, niestety.

A co do innych państw - raczej nie zanosi się, bym do 1900 roku w samym EU 2 zajął Europę. Już istnieją co najmniej 2 silne sojusze przeciwko mnie, a mówię o roku 1804... Plan Ottona (zajęcie Holsztynu, Meklemburgii i Brandenburgii, a wcześniej okupacja ponadto: Małopolski, Wielkopolski, Kujaw, oraz obleganie Kostrzynia i Pomorza - ziem szwedzkich) został zrealizowany, teraz planuję pochłonąć Pomorze niepodległe i dwie prowincje saksońskie, a potem... Plan Hohenzollerna. :D (okupacja wszystkich ziem polskich i duńskich Szwecji, a potem podbój tego co się da).

20. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Gruzja Mini CheatAAR "Gruzin Awas". :D.

Plany na przyszłość:

1.Podbój Persji, Wschodniego Wybrzeża M. Kaspijskiego i resztek Timura. ;-)
    2. Wypierniczenie TUR z Kaukazu i mezopotamskiego przedmościa.
    3. Kolonizacja Australii i Oceanii.

21. Michal

Michal Znany Wszystkim

Brak columbusa :clap:

22. Valanthir

Valanthir User

Zagrałem Turkami od nowa ... Stwierdziłem, że zbyt duża różnica po wgraniu patcha żeby kontynuować. A więc rozpocząłem na 1.09 od początku, od 1419. (normalny / normalny)

:arrow: W 1770 mam taki oto stan.. [niżej screeny] Chyba jeszcze nie do końca dobrze to pokierowałem... Niepotrzebnie się pchałem do Afryki tak bardzo coś mi się zdaje.. Duże koszty żeby to skolonizować i utrzymać, a jakichś wielkich zysków nie ma... Algieria, Tunezja i Trypolis do niedawna były Tureckie ale wyzwoliły się eventem jako wasale (w przypadku odmowy były chyba jakieś bunty czy tam wysokie ryzyko buntu, a w sumie nie są jacyś bardzo wartościowi... No i lenno dalej płacą ;) ) Aktualnie w planach jest dokończenie sprawy z Persją (formalność raczej) i możliwe, że konkretna ofensywa na Austrię. Więcej chyba już w tej kampanii nie zdążę, więc zacznę od nowa Turcją, albo może Moskwą. :) I może jakiegoś AARa napiszę? Lubię pisać i niektórzy twierdzą, że mi to nawet wychodzi czasem. :D

:arrow: Turcja - Europa

:arrow: Turcja - Azja

:arrow: Turcja - Polityka

23. mattirab

mattirab Aktywny User

Toskania jaka ładna :p.

24. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Nawet ładnie zagrana ta Turcja. Do Afryki iść się płaca, najważniejsza jest zgodność religii, a islamu w Afryce dostatek, reszta pogańska a to też dobrze. Nie warto się za bardzo pchać w Europę. Dlaczego? Pasek religii Turcją możesz sobie ustawić w miarę wysoko tylko dla trzech religii (po Calvinie) musisz więc unikać np protestant albo reformed, które są na Węgrzech, albo orthodox.

25. jezus chrystus

jezus chrystus Zbanowany

Oj, w Kostrzyniu, Wielkopolsce, Małopolsce, Kujawach wybuchło powstanie (które przeniosło już sie na Pomorze i Prusy), więc taki obszar Szwecji będzie chwilowy. Część przejdzie pewnie do Polski, może po jednym prowie do mnie czy Kurlandii. :D Polska, jest niepodległa, rządzi nią S.A.Poniatowski. Paradoksalnie, spośród krajów Europy Wschodniej, tuż po Kurlandii i Szwecji oczywiście, są najbardziej zaawansowani w LT.

Tak mam od dawna, tylko niektóre prowincje zmieniłý właścicieli (Hiszpania a Portugalia) poprzez bunty.

Ma wasala Wołoszczyznę.

Islamska i od ponad 200 lat. W wojnie z Rosją zyskała pieniężną kontrybucję.

Ale się bronią od dłuższego czasu. Co tu się dziwić - poza Rosją, nikt z Europy nie jest nią zainteresowany.

Austria sama się rozpadłá, tylko Brandenburgia (przed pokojową aneksją Szwedów), Holandia i w niewielkim stopniu Francja pomogły. Francuzi silni, ale zacofaną armię mają, do tego dwa księstwa się od nich wyzwoliły; poza Bawarią, Szwecją, Francją i potencjalnie Rosją (wciąż LT Barokowe), nie ma innych mocarstw.

Eee... tam, wolę poczekać, aż znów się rozpadnie (Węgry? Chorwacja?), lub Serbia czy Mołdawia im coś zabierze... Obecnie muszę nieco ustabilizowac kraj, wzmocnić gospodarczo, zbić BB (może będę grać na No Time Limit Patch'u). A potem zająć się Ameryką Północną - trzeba zmówić się z Anglikami i Aragończykami co do jej podziału. ;)

Swoją drogą - ktoś wie może, czy Unlimited Time Patch dodaje nowe techy? Jeśli nie, to będę musiał sam je zrobić...

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie