Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. 1995

1995 User

nie dodaje. i nie da się zrobić nowych techów, to nie hoi.

2. jezus chrystus

jezus chrystus Zbanowany

Oj, w Kostrzyniu, Wielkopolsce, Małopolsce, Kujawach wybuchło powstanie (które przeniosło już sie na Pomorze i Prusy), więc taki obszar Szwecji będzie chwilowy. Część przejdzie pewnie do Polski, może po jednym prowie do mnie czy Kurlandii. :D Polska, jest niepodległa, rządzi nią S.A.Poniatowski. Paradoksalnie, spośród krajów Europy Wschodniej, tuż po Kurlandii i Szwecji oczywiście, są najbardziej zaawansowani w LT.

Tak mam od dawna, tylko niektóre prowincje zmieniłý właścicieli (Hiszpania a Portugalia) poprzez bunty.

Ma wasala Wołoszczyznę.

Islamska i od ponad 200 lat. W wojnie z Rosją zyskała pieniężną kontrybucję.

Ale się bronią od dłuższego czasu. Co tu się dziwić - poza Rosją, nikt z Europy nie jest nią zainteresowany.

Austria sama się rozpadłá, tylko Brandenburgia (przed pokojową aneksją Szwedów), Holandia i w niewielkim stopniu Francja pomogły. Francuzi silni, ale zacofaną armię mają, do tego dwa księstwa się od nich wyzwoliły; poza Bawarią, Szwecją, Francją i potencjalnie Rosją (wciąż LT Barokowe), nie ma innych mocarstw.

Eee... tam, wolę poczekać, aż znów się rozpadnie (Węgry? Chorwacja?), lub Serbia czy Mołdawia im coś zabierze... Obecnie muszę nieco ustabilizowac kraj, wzmocnić gospodarczo, zbić BB (może będę grać na No Time Limit Patch'u). A potem zająć się Ameryką Północną - trzeba zmówić się z Anglikami i Aragończykami co do jej podziału. ;)

Na pewno nie ma możliwości? Bo to głupie by było...

3. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

A ja pykam Branderburgią
    Europa
    Bliski Wschód:

A columbus to po to by ukazać państwa. :)

4. Jedrek

Jedrek Ten, o Którym mówią Księgi

Co się w Indiach dzieje? 0.o

5. Basileus

W Indiach pozycji wyjściowych nie znam, ale pewnie bez przerwy się tłuką. :smile:
    To normalne, że Safavid Empire (?) tak się rozrosło? (to nibieskie na bliskim wschodzie)

6. Karas-scc

Karas-scc Aktywny User

Widzę, że nie tylko ja mam zepsute miasta w Indiach przez Historię Antique :p
    Ostatnio naprawiłem, kopiując folder gfx w całości z Vanilli.

Safavid Empire częsta rośnie na potęgę. Zależy jak bardzo rozwija się OE.

7. Legend

Legend リヴェン

Chyba chodziło mu o wioskowy wygląd prowincji w Indiach. Wyglądają jak z Historia Antiqua (sorry jeśli źle napisałem, ale nie chce mi się sprawdzać).

8. Basileus

Miasta Rosyjskie też mają inny wygląd. :smile: Ale teraz zaczęła się ciekawa sytuacja, OE się sypie, a w Hiszpani wyzwoliła się Katalonia i Navarra. Trzy prowincje przeszły do Grenady, a po jednej do Portugalii i Francji, :-D

9. Jedrek

Safavidzi to ogólnie bardzo ciekawe państwo do grania - jedynie zgrzytają mi te na sztywno zapisane eventy o walkach wewnętrznych, które mogłyby być uzależnione na przykład od suwaków centralizacji (tak jak przywileje szlacheckie w Polsce) albo zastąpione większym zróżnicowaniem kultur w prowincjach. Poza tym Safavidzi mają same plusy - bogate provy, ciągłe CB na Delhi, Mogołów i Turcję, otwartą ekspansję na stepie... To państwo mnie swojego czasu przekonało, że ciekawe kraje są nie tylko w Europie. :)

10. Basileus

W takim razie wiem kim zagrać gdy zakończę grę Prusakami. Teraz to Safavidom brakuje do Morza Egejskiego już tylko jednej prowincji. :-D
    I taki mały OT da się zjednoczyć Niemcy na MyMap?:>

11. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Było o tym TU.

12. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Da się na pewno na ExtraWATK a ja to robię po raz kolejny ;)

Rok 1596

Moimi wasalami są Polska i Węgry - ostatnio zwasalizowani na wojnie, poza tym próbuję uzależnić Skandynawię :) Europa Zachodnia standardowo, no może poza wasalem Francji - Wolne Państwo Flandria :p Mają jednego prowa z dochodem Very High (100) :cool:

Poza tym jak widać Anglia moja - wojna=>wasalizacja=>10 lat=> aneksja ;)
    Wyzwoliłem niepodległą Irlandię.

Bardzo ciekawie w Europie Wschodniej - Unia Lubelska nie doszła do skutku i Litwa istnieje nadal, przyjęli kalwinizm i nieźle się mają ;)

Ale najlepsze poniżej:

Ładnie sobie Kozaki radzili w wojnie z Turcją, zresztą wspomagam ich groszem (i edycją save'a - patrz kultury) bo mam sentyment :p

To by było na tyle, jak się komuś podobało to może dać gwiazdkę ;)

13. 1995

1995 User

mi się podobało. sam bym coś wrzucił, ale mi się chyba save zrypał.

14. Knight_in_Fire

To jest najbardziej historyczna gra od niepamiętnych czasów. I do tego same potęgi! :faja:
    Szkoda tylko, że Kozacy nie zajęli Krymu, Jedysanu i Doniecka...

15. MlodyWilk

Trzeba będzie się z nimi sprzymierzyć i im pomóc wykonać ten plan :D Ukraina sobie jakoś radzi, muszę być w sojuszu z Węgrami i Szwecją koniecznie bo ich Turcja i Rosja zajadą :mad:

A tak w ogóle, jak uważacie: powinienem anektować Polskę czy nie? Myślę czy iść na całość czy wziąć sobie Pomorze i ewentualnie Wielkopolskę a resztę im zostawić? W sumie wymienione wcześniej tereny są protestant i mógłbym się połączyć z Prusami. Tylko teraz nie mam za bardzo jak im zabrać tych terenów bo są moimi wasalami. Chyba że save edit i dopiszę sobie ze 3BB od prowa :p

16. Emperor_krk

Emperor_krk Guest

Fuj fuj fuj, żadnych takich ułatwień. Chcesz ich jechać, to strać te 5 punktów stabilności, na zdrowie Ci tylko wyjdzie ;). Osobiście podbiłbym Pomorze i Wielkopolskę, a resztę zwasalizował. I Ci się robi taka fajna Mitteleuropa :mrgreen:.

17. Knight_in_Fire

Polskę zostaw w spokoju, a weź Prusy i dodaj core'y na Śląsk, Prusy Wschodnie, Czechy, Szlezwik i Luksemburg. Oczywiście parę BB pointów za prowa.

18. Kozak

Kozak User

Skąd masz takie ładne sprity jednostek Polski, Litwy i Ukrainy?

19. MlodyWilk

Z QuendiModa - jest w downloadzie. Wyciągnąłem z niego same sprity + trochę zabawy w pliku country.csv ExtraWATKa. Zależy od ciebie jaki sprite dasz jakiemuś państwu. U mnie wygląda to tak:
    Oprócz tego jeszcze kilka innych, np. słonie bojowe w Indiach (zapomniałem wkleić do obrazka) oraz te które widać było na poprzednich screenach.

20. Jedrek

Interregnum 1.08, Burgundia. W 1419 roku wybrałem opcję, którą wybrałby każdy szalony, żądny władzy monarcha - zgłosiłem pretensje do tronu Francji. Pierwszą wojnę (z Bawarią, Orleanem, Burbonami, Sabaudią i Bretonią) stoczyłem jako sojusznik Hanzy, co znacznie odciążyło mój front wschodni. Ograbiłem z ziem + zwasalizowałem Orlean, potem to samo zrobiłem z Burbonami, wreszcie pojechałem (ale bez zdobyczy terytorialnych) Sabaudię i Bretonię. Po paru latach (przerywanych wojnami z Bawarią - nie mogli przeboleć utraty na moją rzecz Arras) opuściłem sojusz z Hanzą, sprzymierzyłem się z moimi wasalami i ich zaanektowałem. Około 1440 wyskoczył event o zmianie we Francję, dostałem cory na całą północną Galię + Gujennę, Owernię i Lyon. Po paru kolejnych wojnach z cesarzem i Bretonią koło 1470 ustabilizowałem obecną granicę na północy (Luksemburg jest mój), następnie zwasalizowałem Gujennę. Teraz szykuję się do wasalizacji Nawarry i aneksji Gujenny, co da mi kontrolę nad wszystkimi moimi core'ami.

Sojusz: Francja-Szkocja-Gujenna-Nawarra-Węgry (ktoś musi tego cholernego cesarza szachować)

Interesujące (IMHO) rzeczy:
    -> To niebieskie w Iberii to Asturia. Po podbiciu Andaluzji wyskoczył event o zwycięskiej krucjacie i przekształceniu Asturii w "Defensorum Christianitas" czy coś w ten deseń. Dostali nową flagę (nie wyświetliła się; musi być różnica w nazwie plików, tak jak z Sycylią po małżeństwie Constanzy i Conrada), zwasalizowali i zaanektowali Leon i Langwedocję. Aktualnie mają problem w postaci wojny ze mną (Nawarra ma core na Kantabrię).
    -> Czerwone w Afryce to Almujaddini. Powstają, jeśli Tlemcen podbije Sycylię. Jak widać, szybko ją utracili na rzecz papalandu, ale trzymają się nieźle.
    -> Białe w Soczi to Chanat Sybiru
    -> Nie wyskoczył event o unii szwabsko-mediolańskiej, pomimo wybrania Zygmunta Szwabskiego na księcia Mediolanu i małżeństwa z Bianką Visconti.
    -> Państwa o tych samych kolorach i wspólnych granicach: Pomorze-Saksonia i Bawaria-Francja (Luksemburg tak jak pisałem po mojej stronie)
    -> Hesja, Badenia i Frankonia są pod władzą Brabancji. Zostały najpierw zaanektowane przez Husytów, odbite podczas krucjaty i ostatecznie zostały po stronie brabanckiej gdy wyskoczył event o aneksji Husytów przez katolickie Czechy. Wkurzające to państewko - miałbym z Bawarią ładną granicę w Niderlandach, a tak będę musiał się za Ren wyprawić >_<
    -> Tangier i Murcja są w rękach Genui.

---------- Post dodany 28.08.2009 o 23:17 ----------Poprzedni post został napisany 27.08.2009 o 00:19 ----------

Chciałem przed napisaniem AARa z MP rozerwać się chwilę Francją. Chwila przeszła w godziny :p Oto rezultat:

Po reformacji (w Interregnum są dwa scenariusze - klasyczny, w którym Luter sprzeciwia się papieżowi, albo alternatywny w którym konklawe wybiera Lutra na papieża Leona XI) dołączyłem do papalandu i prowadzonego przezeń klubu państw luterańskich. Rozwaliło to mój sojusz - Szwabia i Węgry zaprosiły do swojego grona Bawarię (to nic, że wcześniej rozebraliśmy ją do cna), Szkocja i Nawarra przeszły na luteranizm razem ze mną. Szykuje się spora rozwałka o panowanie nad Rzeszą.

Rozbiór Bawarii i Hanzy był wręcz przyjemny - Bawarii poza macierzą pozostało jedynie Klewe. Hanzie zakosiłem tereny aż do Oldenburga, mam chrapkę na manufakturę morską w Bremie. Próba desantu na Irlandię została odparta. Jak widać, szaleje Bizancjum. Ruś też nie do końca zachowuje powagę, od prawie pół wieku non-stop cieszą się tytułem cesarskim. Finlandia otrzymała kulturę rosyjską. Najciekawiej było z Norwegią, która najpierw została zaanektowana przez Irlandię, potem się wyzwoliła, została rozebrana przez sojusz Irlandia-Hanza i ponownie anektowana.

21. Mati

Mati User

Austria

Chciałbym przedstawić wam moje wyczyny Austrią. Pewnie nie są zachwycające ,ale i tak je pokaże. Oto i one:[​IMG] [​IMG]
    Moje technologię to:
    Lt. 56
    Morska 20
    Handel 10
    Infra 10
    Posiadam również 6 centrów handlu ;]

Mój sojusz:
    Austria-Szkocja-Cypr

Moi wasalowie:
    -Szkocja
    -Cypr
    -Litwa

Z ciekawszych informacji:

-Litwa 2 lata przed Unią Lubelską zmieniła wiarę na... Protestantyzm i dzięki temu istnieje do dzisiaj. Od roku jest moim wasalem.
    -Siłą dominującą na wyspach brytyjskich są... Purytanie. Udało im siłę dojść do potęgi dzięki wielu prowincją które doszły do nich dzięki buntom w Anglii. Poza tym Anglicy większość wojsk trzymali w koloniach dzięki czemu Purytanie bez przeszkód mogli zdobywać prowincje drogą wojenną. Do pełni szczęścia doprowadził ich również sojusz z Francją ,ale o tym potem.
    -Sojusz Purytańsko-Francusko-Portugalsko-Szwedzko-Hiszpański panował nad Europą od początku XVIII wieku ,aż do jego połowy. W czasie jego istnienia Francja ,dzięki wojną Purytańsko Angielskim ,zdobyła dwie prowincje w Irlandii i jedną na samy końcu wysp brytyjskich

Opis gry:
    Od samego początku prowadziłem wiele rokowań dyplomatycznych. Dzięki nim w roku 1450 moje państwo miało już w swoim posiadaniu Bawarię, Wittenbergie, Badenie i Szwajcarię ,z czego 3 pierwsze państwa udało mi się zdobyć dyplomatycznie, a Szwajcarię podbiłem militarnie. Do połowy XVI wieku byłem już władcą prawie całych Niemiec. Warto wspomnieć żę od początku gry tylko raz nie byłem cesarzem Niemiec. Do początku XVII wieku byłem władcą prawie całych Włoch. Później zerwałem sojusz z Francją i zacząłem ją atakować dzięki czemu wzbogaciłem się o kolejne prowincję. Później toczyłem niewielkie starcia z innymi ,mniejszymi państewkami o wyspy morza śródziemnego i o wasalizację Litwy. ANketowałem dyplomatycznie Danię dzięki czemu wzbogaciłem się o Norwegię ,Jutlandię i wyspy Duńskie. I tak doprowadziłem do stanu widocznego na mapie. ;]

22. Artex

Artex User

No, ładnie, ładnie :p. Teraz zrób to jakimś bardziej hard-corowym krajem :faja:.

Jedna uwaga: fajnie by było gdybyś zamieścił mapę polityczną, bo dyplomatyczna co prawda pokazuje stosunki z innymi państwami, ale robi straszliwy zamęt (nie widać chociażby granic pomiędzy państwami które cię nienawidzą).

Na twoim miejscu dobiłbym dyplomatycznie (bo pewnie NT większość państw ma dużo większy) Francję zyskując tym samym prowa na Wyspach (ew. zrobił to samo z szkocją), w ten sposób będziesz mógł nawalać w Anglię ile wlezie. Bij też turków, bo pewnie mają mały LT :)P), a jest co zajmować.

Jak zabrałeś się do kwestii religijnych? Nawracasz all czy trzymasz wojska w prowach innowierczych, a może coś pomiędzy?

23. Mati

Mati User

Austria 2

A więc na twoje życzenie zamieszczam mapę polityczną Europy na rok 1816. Nie wiele się zmieniło oprócz tego ,że Litwa ,Szkocja ,Irlandia i Purytanie są już moi. Prowadziłem w tym czasie wojny z sojuszem Hiszpańsko-Francuskim i oczywiście Rosją efekt widoczny na obrazku. Największym sukcesem w tych latach było zdobycie Nowogrodu Wielkiego dzięki czemu moje państwo wzbogaciło się o kolejne centro handlu co daje mi już ich 7 :D. Kolejnymi moimi celami są Hiszpania i oczywiście zniszczenie Imperium Otomańskiego. Drugorzędne cele to dokończenie rozbiorów Francji, zdobycie centrów handlu w Astrachaniu ,Aleksandrii i oczywiście Andaluzji ,a na końcu może pomyśle nad zdominowaniem królestwa Szwecji. Wiem że pewnie nie jest to do zrealizowania w 4 lata ,ale gram na unilimited time patchu wiec raczej na pewno to wszystko jest do zrealizowania. Grę mam zamiar zakończyć bo zdobyciu basenu morza śródziemnego oczywiście po wykończeniu Europy. Nie chce mi się zajmować całego świata. Co do kwestii religijnych prowincje obstawiam wojskiem ,a jeśli nadarzy się okazja również je nawracam. Co do tego trudniejszego kraju gram Brandenburgią na MyMap i całkiem dobrze mi idzie. Obrazek z moim państwem Brandenburskim zamieszczę innym razem. A teraz oceńcie w swoich umysłach moje skromne państwo:

PS.
    Co do technologi morskiej tylko Szwecja ma większy ode mnie. Mam 30 poziom tej technologii. Wszystkie państwa są z nią nieźle zacofane. Tak samo z technologią lądową tylko małe państwa i Szwecja ma maksymalny poziom.

24. Artex

Artex User

Pokaż też trochę statystyk (okno dochodu, porównanie, wojsko...), albo najlepiej zamieść save :geek: (będzie łatwiej).

Jak wygląda twoja i ogólna sytuacja z koloniami? Jeżeli Angole już ich nie mają to na twoim miejscu bym się nie cackał tylko ich anektował, to samo z Francją.

25. Knight_in_Fire

Gruzja MiniCheatAAR

Kontynuacja​

[​IMG][​IMG]

W 1543 roku zająłem Sybirowi i U(z)bekom tereny przy Morzu Kaspijskim. Podbój został ukończony w 1556 roku. Potem Czarna Owca z Turasami i Krymem poszła się bić ze mną w 1560 roku - efekt: do Tygrysa Owieczka została skrzywdzona, Turas nic nie zyskał, a Krym utracił Stepy Pontyjskie. W latach siedemdziesiątych celem zjednoczenia Persji podbiłem częściowo (1567 - '72) Fars i Chorasań.

[​IMG][​IMG]

Tu stan po aneksji Fars(z)u. ;-) Jakie kierunki ekspansji proponujecie, poza Timurem i Krymem?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie