Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. besiu

besiu Guest

A przepraszam - to wtedy gdzie jest stolica? dalej na Litwie, czy zmienia się na Moskwę?

2. Gothmog

Gothmog Ten, o Którym mówią Księgi

stolica do ... Moskwy.... imho powinno być to zmienione.... eeee, zaraz ...to mój mod. :lol:

3. Elas

Elas Genialdo

Królestwo Prus. Władcą w chwili spisania dziejów tego państwa był Fryderyk Wilhelm III, król Prus i Afryki Południowej. Przez wielu zwany najpotężniejszym człowiekiem na ziemi.

Prusy w tym okresie mogły zostać bez wątpienia najpotężniejszym krajem świata. Posiadały nowoczesną (chodź, niektóre państwa Prusom dorównywały) armię, najnowocześniejszą flotę która była wzorem rozwoju dla Europy i świata. Także i sposoby handlu czy administracji państwa starano się kopiować od Prus, które były w tym niedoścignione.
    Kraj, podzielony był na prowincję, a w każdej prowincji siedzibę miał: poborca podatków, sędzia oraz gubernator prowincji. Nie było wyjątków od tej reguły.
    Prusy były bardzo rozwinięte gospodarczo. Niemalże w każdej prowincji istniały manufaktury - głównie wytwórnie bronie, chodź istniały także inne ich rodzaje (w tym sporo rafinerii).
    Potęga Prus nie była tylko gospodarcza i technologiczna - Prusy posiadały potężną flotę składającą się z 120 okrętów liniowych oraz 50 okrętów transportowych. Była to mała, lecz najnowocześniejsza flota świata.
    Armia Pruska pod względem liczebności była ledwie 5 na świecie, licząc 130 tysięcy żołnierzy (wraz z armią kolonialną), lecz jej jakość, długie szkolenie czy doskonała doktryna pozwalała nazwać ją najpotężniejszą armią świata.
    Na dodatek spotkanie Pruskiego kupca było równie pospolite, co wschody i zachody słońca - kupcy mawiają, że w życiu kupca pewne są 2 rzeczy: śmierć i spotkanie Pruskiego kupca. To państwo zmonopolizowało handel w: Niemczech północnych, Niderlandach, Skandynawii, Francji, Hiszpanii, na zachodnim wybrzeżu Afryki, w zatoce Somalijskiej, Persji, czy na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Także wszelkie cywilizowane tereny Ameryki Południowej były pod wpływami Pruskiego handlu. Gdyby nie to, że na Prusy nałożone embarga, prawdopodobnie opanowaliby także handel w Włoszech, Austrii czy ogromnym Imperium Osmańskim, jak i Zachodnich Indiach. Całkiem niedawno z zasięgu tych kupców wyślizgnęła się Anglia czy wschodnie rejony Indii, z powodu Angielskiego embarga, lecz mimo to Prusy radziły sobie doskonale.

Prusy były państwem nowoczesnym także pod względem polityki - państwo to było całkowicie scentralizowane, pozbawiło arystokracji większości praw i uprawnień, rozpoczynając drogę ku równości poszczególnych stanów. Każdy człowiek w Prusach był całkowicie wolny, a każdy mężczyzna narodowości Niemieckiej, wyznający protestantyzm mógł bez żadnych problemów się kształcić czy prowadzić własną działalność.
    Handel powierzono kupcom, i państwo niemalże się w niego nie wtrącało. Wierzono w skuteczność tzw. wolnego handlu - inna sprawa, że był on skuteczny!
    Armia była w pełni zawodowa, i jeśli ktoś nie chciał - wstąpić do niej nie musiał. Doskonale wpływało to na jej morale, i każdy żołnierz był gotów zginąć za króla.

Za dwa największe sukcesy Prus uważa się stworzenie królestwa Prus oraz przejście na protestantyzm. Temu drugiemu zaprzeczyć nie sposób - to protestanckie państwo dzięki religii i funduszom katolickim mogło wyrosnąć na potęgę, nie będąc opóźnianym przez zaborczy kler wierny bardziej Rzymowi, niż prawdziwemu Bogu. Większość ludzi w królestwie wyznawało tą samą wiarę, co król, jedynie ziemie świeżo uratowane od Litwinów (Małopolska oraz Podlasie) jak i niektóre rejony Śląska kurczowo trzymały się zasad swej starej wiary (co było czystym idiotyzmem).

Jeśli Ci się spodobało, możesz sypnąć gwiazdką, co spowoduje, że będę szczęśliwy! :)

4. Ober

Ober Ten, o Którym mówią Księgi

Aaargh.
    Znaczy, bardzo ładnie, tylko co dotknęło Francję? Dobrze jej tak! :D
    I won na NTLP, zdobądź całe Niemcy i ci napisze event na Second Reich i możesz grać do 2000 xD

5. Elas

Elas Genialdo

Burgundia łykła na współkę z Anglią Francję. A Delfinat (który tu jest "prawdziwą" FRA) postanowił się rozpaść. Potem resztki powoli "jednoczyła" Hiszpania :p

NTLP? Będę pisał to jak AAR pod Vici ;) Chyba lepiej, co? :p

6. Enay

Enay Aktywny User

tak sie zastanawiam, powinno być Afryki Południowej a nie Afryki Północnej, bo te prowincje leża na południu afryki, zapewne się pomyliłeś :p chodzi mi oczywiście o Ciskei itp.

a Prusy ladne :D

7. Elas

Elas Genialdo

Cholera! Za pierwszym razem walnąłem południowej, ale potem dałem ctrl+z, bo tła zapomniałem! Wielkie dzięki! Zaraz poprawie!

@Darker
    Już poprawiłem, noo :p późno jest!

8. Darker

Darker Guest

Hmmm chyba chodziło o Afrykę Południową ;)

Edit :
    hehe spóźniłem się. Ciekawa rozgrywka, nie po raz pierwszy reformacja w odwrocie.

9. Enay

Enay Aktywny User

odrazu ladniej :D

10. sir Raleigh

sir Raleigh Ten, o Którym mówią Księgi

Niestety WATK'a nie da się przekonwertować :/ Są jakieś pliki do podmiany dla konwertera ale niestety taki save nie działa...

BTW też gram Prusami na ExtraWATK'u i :p całe 100 lat przede mną :) Jedna z moich najlepszych gier w EU2, żałuję tylko że nie mogę tego przenieść do Viki :p:p:p Cholerny niedosyt :p:p:p

11. Elas

Elas Genialdo

Dlatego będę przenosił ręcznie ;)
    btw. zamieść też swoją rozgrywkę na forum! :p

12. sir Raleigh

Prusy AD 1719 :)

Wróciłem do EU2 po długiej przerwie, a mimo to mogę określić tą rozgrywkę jako jedną z moich najbardziej udanych.

Pruska Macierz

Uderzające podobieństwo do II Rzeszy, no nie ;) ?

Nowe Prusy

W perspektywie dalszy podbój Indian. To co widać to efekt jednej wojny z 1709 roku, aktualnie idzie nawracanie ;)

Zaczątki Pruskiej Afryki Południowej ;)

W perspektywie wygryzienie zielonych i ekspansja wgłąb lądu)

Pruskie Indie Wschodnie :)

Religia

Prawdziwy Niemiec to luteranin :p Precz z katolickimi sługusami Habsburgów :D !

Technologie:

Lądowa - 37
    Morska - 19
    Handel - 5
    Infrastruktura - 7

Handel

Prusy handlem stoją.
    Opanowałem Centra Handlu prawie wszędzie tam, gdzie nie mam embarga (TUR, HAB, PER itd). Obecnie mam 11 monopoli :) I 12 kupców rocznie :p

Czemu Pomorze jest tak silne? Rosja długo odmawiała mi handlu, centrum było opustoszałe i w końcu zniknęło.

Ufff... to już koniec - pozdrawiam wszystkich Prusomaniaków ;)
    ----------------------------------
    Basileos - zamierzam jeszcze bardziej poprawić granice z Austrią :p Westfalia jest powodem do wojny ;) Mam nadzieję odzyskać całą Nadrenię (do linii granicy niemiecko-francuskich sprzed pierwszej wojny).

Jeśli się Wam spodobało to mogę też zamieścić podobne podsumowanie za sto lat :)

13. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Ładnie :) Pokaż "rozpiskę" dochodów i rozchodów ;)

I zrób coś z tą Westfalią :p

14. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

No, brawo ci, Prusy śliczne. Ale widze także, żo nie ma CoTów w Lizbonie, Kopenhadze, Wenecji i Genui. Niezłe zamieszanie ;D

Edit: Ty, co jest w Norwegii?!

15. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Turcja.

Fuj, zabierz Austrii te tereny na zachodzie i w zamian pomóż w ataku ma Imperium Ottomańskie. Bo te granice wyglądają nieładnie. A zwłaszcza ten siedmiogród. I jak to się stało, że Burgundia jeszcze istnieje ? Aha, to jednoczenie Włoch to inicjatywa AI ?

16. sir Raleigh

To nie leży w moim interesie :p Kiedy byłem jeszcze małą, biedną Brandenburgią, to właśnie Turcja wbijając nóż w plecy Austrii (zresztą w 2,3 kluczowych wojnach) ratowała mi sytuację na froncie :)

Turcja to największy kozak w Europie, ma chyba lepszy land tech ode mnie :p Bardzo ich polubiłem bo pilnowali Habsburgów którzy na spółkę z Burgundią trzęśli całą Europą. Dopiero mój sojusz protestancki (i właśnie Turcja do pomocy) ich zniszczył.

To jest prawdziwe IMPERIUM Osmańskie :p Byli bardzo przydatni w pruskiej realpolitik ;)

Mniej więcej tak wyglądała Oś Habsburgsko-Burgundzka :p Coś okropnego, masa armii po 40-60 tysięcy, masa sojuszników, wasali itd. Trzęśli Europą przez jakieś 100 lat.

Jednoczenie Włoch to inicjatywa AI, sam się nieźle zdziwiłem... Nie mam pojęcia czemu BUR przetrwało :] Być może jakiś nietypowy wybór w eventach ?

A zachodnie Niemcy odzyskam, bez obaw ;) Mam jeszcze równo 100 lat :)

17. Parysus

Parysus User

A oto moja gra na WATKABOI Rosją:

Oto granice w Europie:

Tutaj moje kolonie nad którymi się napracowałem ;P

To mój sojusz a raczej sojusz do którego należę:

Stosunki (słabe bo za dużo krajów zaanektowałem ;P)

Centra handlu w Europie:

A tu moje piękne centra handlu na Syberii:

Plany na przyszłość:
    -zerwać sojusz z Polską
    -skolonizować Alaskę
    -odebrać Polsce ziemie należące do mnie
    -pobić chińczyków
    -zdobyć hegemonie
    -no i jeszcze parę innych planów

Jak Ci się spodobało to daj jedną malutką gwiazdunie :)

18. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Hegemonię można zdobyć ;) Pisz poprawnie po polsku! :p

A tak w ogóle to całkiem klarowna sytuacja w Europie, w miarę ładne granice.

Ale Syberia nie jest ładna, wszystkie prowy powinny być twoje, a nie taka przerwa.

PS. Nie piszcie w każdym poście o gwiazdkach, naprawdę... ;)

19. cu0

cu0 Nowy

Trzeba było Litwą przekształcić się w Rosję! :D Ja tak w 1500~ roku już miałem rusków :p Eventy są dosyć trudne ale powoli odrywasz od Polski swoje ziemie, do tego kultura ruthenian i cory na calusieńką Litwę już w XV-XVI w. :)

Jak należą do ciebie to po co je odbierać? xd

20. Parysus

Parysus User

MlodyWilk: Miałem mały problem z buntami ;) A ten błąd to już poprawiłem

cu0: Mogłem ale jakoś mi się nie chciało ;) Chodziło mi o to żeby odebrać ziemie które należą się mi.Małe błędy zrobiłem ale czy to ważne? ;P

21. Lrc

Lrc Nowy

A oto i moja najjaśniejsza Rzeczpospolita:)
    Skarbiec chwilowo świeci pustkami, ponieważ właśnie wróciliśmy spod Moskwy i od razu udaliśmy się do Brandenburgii, czego nie żałuję, mimo że nie udało się złamać jej potęgi - cóż, jest to mój plan na najbliższą dekadę. Inflanty podzieliliśmy między Nas, Litwinów, Szwedów i Kawalerów mieczowych, którzy - w imię zasady: "nie możesz ich pokonać, to dołącz do nich" - złożyli Polsce hołd lenny (żołnierze to mało bitni, ale przynajmniej zabezpieczyliśmy sobie w ten sposób granicę na północy) I tutaj mam pytanie: czy otrzymuję jakieś kary z powodu niespójności terytorialnej mojego państwa?
    Gra się świetnie, mimo że nie mam zbyt wiele czasu na grę, stąd Polsza jest jeszce w powijakach - ale to się zmieni :) - już teraz posiada najnowocześniejszą technologie lądową (moja armia jako jedyna na całym świecie może dokonywać szturmów, co jest oczywiście wielka przewagą, którą zamierzam wykorzystać:D), bynajmniej nie ma w tej części Europy takiego kozaka co byłby wstanie Polsko-Litewsko-Mołdawsko, a także: Czeskiej koalicyji zagrozić.

22. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Ładna Polska . Tak dostajesz , bodajże - 10 % za brak polaczenia - 33 % (chyba , ale nie pamietam dokładnie) za inna kulturę i tyle samo za religie... jednym slowem dochód z tych prowincji jest dosyc marny..

23. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

A fe, jakie brzydkie granice! Nie to co moje Zjednoczone Korony Rzeczpospolitej Polski, ksiąstw Inflantów, Pomorza, Meklemburgii, Holsztynu, Mołdawii, Skanii, Gotlandii, Fionii, Lollandu i Szlewzwig!

24. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Ja tam wybaczam, rozumiem że Polskę razem z Litwą można rozpatrywać, jako że i tak pewnie się zjednoczą ;)

25. Elas

Elas Genialdo

Granicę - tragiczne ;(

*** z Nowogrodem?! Tylko Polski tam brakowało, no nie powiem.
    Jeśli ty jesteś w Lotaryngii, to... :( chyba, że to Styria (taki sam kolor)
    To pseudowejście w Czechy paskudne... zjechanie BRA można by wybaczyć, przy zajęciu Pomorza
    Inflanty też paskudnie wyglądają ;/

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie