Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. MlodyWilk

MlodyWilk Znany Wszystkim

Nie jest tak źle, Czechy ładne, to w Austrii to na bank Styria. No w Rosji może za dużo, nie warto tego brać, biedne prowy :p

2. Elas

Elas Genialdo

Czechy może i ładne, ale Polska z tym prowem w Czechach już nie ;/

ps. załóż ktoś grupę "Strażnicy Ładnych Granic" czy cuś :D

3. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Powiem tak - czy w rozgrywkach MP ktoś narzeka, że ma "brzydkie granice". Pewnie nie, bo tam liczy się to, co niesie prowincja, a nie "uroda granic".

Tutaj mamy SP. Moim zdaniem, ważna jest nie tyle "uroda granic", co jej spójność. Owszem, jeśli liczyć Polskę razem z Litwą i Mołdawią w screenie Lrc'a, to tylko ta prowincja w Czechach jest jakaś nietypowa... Jak dla mnie, w Kurlandii jest brzydko, aniżeli na Wschodzie Polski. Zauważcie, że zaraz zrobi się "pięknie" estetycznie, jeśli Litwa i Mołdawia zostaną zaanektowane, Pomorze podbite, podobnie jak kawałek Śląska.

4. Elas

Elas Genialdo

W MP? Ja :p ale po cichutku, bo nie o to w MP chodzi

O ile po wchłonięciu Litwy i Mołdawii będzie nawet cacy, to do tej prowincji w Czechach trza by było i Berlina. A Berlin to kolejne kłopoty... (moje prywatne zdanie)

5. Lrc

Lrc Nowy

Tak sobie mów, bo innym się one nie podobały:lol2:

Ja świetnie to rozumiem i nawet nie miałem takiego zamiaru, ba wolalem o wiele bardziej, aby wzięła je Litwa - bo to inna kultura, małe przychody i cięzko bedzie utrzymać, a Litwa, której to chyba są nawet rdzenne prowincje (utracone w poprzedniej wojnie - co stalo sie bezpośrednią przyczyna kolejnej) były - zaopiekowałaby się nimi. Niestety mój sojusznik sprawił mi psikusa i podpisał własną rezolucję pokojową. W dodatku nie mogłem dopuscić do zjednoczenia Rosji, bo Moskwa pozostawiona samej sobie stanie się w późniejszym etapie gry znacznie trudniejszym przeciwnikiem:/

Jeżeli chodzi o Inflanty to jak wiadomo (z okręgowego muzeum historycznego w Toruniu:) - tam zawsze był rozgardiasz, ale to się zmieni gdy - jak zamierzam docelowo - zaanektruję Państwo Kawalerów Mieczowych.

A tak poza tym: to wy wszyscy jesteście nienormalni!:crazy: - czy ta gra polega na rysowaniu ładncyh panstw? Krytykantom opowiadam: zainwestuj w painta:D Ale dobrze, już dobrze, dla waszej perwersyjnej przyjemności edytuję save'a;] i zrzeknę się tego kawałka Brandenburgii, który historycznie stanowi jedno z pierwszych piastowskich zdobyczy na zachodzie, tzn. Milsko i Milśnię; Niezdrowemu forumowemu fetyszowi mówimy odważne: stop:stop:

6. Elas

Elas Genialdo

Oho. Czuje się sprowokowany

Najwidoczniej jestem nienormalny! Ale super :D Zawsze chciałem być wariatem!
    Jeśli chcesz, to twórz nienaturalne molochy, który ma granicę o "grubości" 1 prowa od Bretanii do Pacyfiku. Albo twórz nienaturalnego molocha. Albo idź graj w Bad Company i poniszcz parę domów - identyczna "sztuka".

Cholera... a ile kosztuje ten paint? I gdzie go kupić? Bo nie mam ;/
    Zresztą, już dawno znudziło mi się rysowanie granic w programach graficznych (co robiłem, lol)

Oh-uh, jestem z siebie dumny!

Zdobycz = prowincja "narodowa"? Codziennie uczę się czegoś nowego! \o/

U-je! Antyfan! :*

ps. może mi ktoś wyjaśnić, co mają wspólnego ładne granice z seksem?

7. Laveris de Navarro

Może moja rozgrywka z Fantazji (EU 2, 1.09 czyste) nie jest jakoś wybitna, a może wręcz kiepska, ale przynajmniej starałem się bez wojen o niebrzydkie granice. ;) Na szczęscie bardziej zaawansowana już rozgrywka Irlandią:

Technologie:
    Lądowa: 26 (maks. w rozgrywce obecnie: 27 - Katalonia)
    Morska: 18 (maks.: 18)
    Handel: 5 (maks.: 5)
    Infrastruktura: 5 (maks. 5)
    Dochody: 298.9 miesięcznie, (64 % z handlu, 60% z produkcji) [1. miejsce pośród krajów]
    Armia: Około 160 tysięcy (85 tys. piech/75 tys. kaw./88 armat)
    Flota: 45 okrętów wojennych/15 galer/5 transportowców
    Manufaktury:
    Akademia Sztuk Pięknych - 1
    Oczyszczalnie - 2
    Manufaktury Broni - 2
    Wytwórnie Sprzętu Morskiego (naval w każdym razie. ;) ) - 2

Wiem, cosik słabo wszędzie. ;) Rozgrywka jak zawsze rozpoczęta 1500 roku, z 5/6/1/1 techami bodajże. :) I tak AI ma nie więcej niż 4 trade lub 4 infr, poza Katalonią (16 naval), to reszta krajów ma to z przedziału 10-12. A Land? Ukraina i Mogołowie po 22, reszta gorzej.

Dopiero od niedawna kolonizuję Nowy Świat. :D Tracja zdobyta w wojnie przeciw Turcji (gdy byłem w sojuszu Ukrainy, która to państwo - wyzwolony buntownik swoją drogą - zaatakowala).

8. mattirab

mattirab Aktywny User

Jaki poziom trudności? Na bardzo trudnym bardzo ciężko się gra w fantazję :p.

9. Elas

Elas Genialdo

Fajne :)
    Szkoda, że AI tak głupio i słabo gra w fantazje ;/

10. Laveris de Navarro

Normalny. Nie chcę się męczyć, tylko potrenowac przed nadchodzącą ważniejszą rozgrywką.

AI w EU 2 jest po prostu głupie, jak na gry Paradox'u. ;)

11. Elas

Elas Genialdo

Też w praktyce prawda ;)
    btw. w fantazji nawet nie można się kłócić o granice! :(

12. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

Niby tak, ale np. Łużyce...

13. Crassus

Crassus User

a propos fantazji to już najlepiej na Kasperusie grać ;) fajniej w sumie, bo ładniejsze prowy i w ogóle.

14. Elas

Elas Genialdo

A na Kaspka jest w ogóle Fantazja? o,0

15. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Fantazja działa pod każdą mapę ^^ (scenariusz vanilliowy)

16. Elas

Elas Genialdo

A Irlandia nie jest czasem gdzieś w Ameryce? ;)

17. Crassus

Crassus User

noł. raczej noł XD

18. Elas

Elas Genialdo

No, rzeczywiście nie ;)
    Ale i tak chyba lepiej ściągnąć mojego scena, z działającymi eventami, poprawnie odkrytymi prowami i z nowymi państwami, coo? :p

Koniec offtopu, bo inaczej upo wlepię :p.
    Maciej

19. mikki

A co sądzicie o moim Królestwie Szwecji, Norwegii, Danii i Polski na przełomie XVI i XVII w.?

Król przez 30 lat udawał obmierzłego papistę, aby pokojowo anektować Rzeczpospolitą, co i tak przysporzyło mu ze 40 punktów Bzłego Bchłopca (w skrócie BB). Póki co jesteśmy w sojuszu z Królestwem Anglii.
    Posiadamy jedną kolonię i jedno miasto w Afryce oraz jedną w Ameryce Północnej (Naskapi). Oprócz tego posiadamy Szetlandy, Wyspy Owcze, Islandię oraz Grenlandię. Manufaktury w: Sztokholmie, Helsinkach, Hamburgu, Królewcu i paru innych miastach.
    Największe metropolie:
    1. Sztokholm
    2. Danzig
    3. Kopenhaga
    Mamy najwięcej VP i LT. Ze 4 monopole, 4/5 (zmiennie) CoTy. Drugie największe, po Hiszpanii, państwo na świecie, Największe państwo luterańskie. Większość prowincji (przynajmniej w Skandynawii, Kresów Południowych nie znam za dobrze) Dochód wysoki, tudzież bardzo wysoki.

---------- Post dodany o 20:12 ----------Poprzedni post został napisany o 20:11 ----------

P.S. Największe metropolie tworzą trójkącik ;D

---------- Post dodany o 20:13 ----------Poprzedni post został napisany o 20:12 ----------

P.P.S. Liczę na gwiazdkę!

20. Toril

Toril Nowy

Brzydkie granice. I usuń to ****o w środku.

21. mikki

Wie, wiem, dałem screena bezpośrednio po aneksji Rzeczpospolitej. Zaraz będę poprawiał i wam wstawię. Dzięki, 1995!

22. Parysus

Parysus User

Ładna ta Szwecja tylko co tam w środku świeci? Mazowsze? :)

23. mikki

A jakże, Mazowsze. Chociaż, wiecie, odkąd zrobiłem się państwem od Morza Północnego aż po Czarne znudziło mi się i gram teraz Polską :D

24. Parysus

Parysus User

Dobrze cię rozumiem.Ja to jak tylko rozciągnę państwo od Bałtyku po Morze Czarne przerzucam się na inne państwo i tym sposobem nigdy nie doszedłem do końca EU2 (a gram już 2 lata w tą grę):grin:

25. Bezimienny111

Bezimienny111 Znany Wszystkim

Dawno nie grałem sobie jakoś dłużej w SP, więc postanowiłem to zrobić wreszcie.
    I tak wybrałem Polskę i moda WATKABAOI PL, choć osobiście nie lubie mapy z tego moda.
    I oto efekt gry :
    Na początku ruszyłem w kierunku niemiec i powasalizowałem Bra,Pom,Mec i coś jeszcze a potem aneksowałem. Potem Ślązk, Czechy, i odbiłem Mołdawie z rąk Serbii, która o dziwo zajeła wsześniej praktycznie całe bałkany.
    Potem trochę na wschód i wreszcie aneksia Litwy. Zajecie Kawalerów Mieczowych i wojna z Rosją.
    Plany na teraz :
    Zajęcie Chanatu Krymskiego, a potem się zobaczy

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie