Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Nie będę szafować mapkami z Wikipedii, lecz do tego momentu powinienem być w Trypolisie, Nubii..., Hidżazie, Bagdadzie, mieć całe te Węgry z Wołoszczyzną i Mołdawią włącznie... Tylko Imeretię mam "nadprogramowo" (wyprzedzam "historię" jeszcze o 20-30 lat co najmniej). Imperium Ottomańskie, jeszcze przed klęską pod Wiedniem 1683, miało naprawdę spore imperium: niemalże całe wybrzeże śródziemne Afryki Północnej, dalej Nubia, Hedjaz, cały dzisiejszy Irak plus Kuwejt i ziemie do Bahrajnu, całe ziemie kaukaskie, a licząc Chanat Krymski, miało wyłączny dostęp do Morza Czarnego.

Moim głównym problemem jest to, że nie mam jakichkolwiek silnych sojuszników (obecnie tylko Krym), więc we wszystkich wojnach muszę zwalczać całe sojusze. Dlatego preferuję szybkie wojny, niż mozolne tłuczenie się.

Trudność/Agresywność: Normal/Normal oczywiście.

2. Problem.

Problem. Aktywny User

Słabiutko... Niezajęcie Mameluków to olbrzymi błąd - przecież odbywa to się eventowo i nawet w wojnę nie trzeba się bawić ;) Gdyby Austria była odrobinę silniejsza, to by pewnie bez problemu Turków na spółkę z Polską przegoniła :p Więc brać się do roboty i odbić te core'y!

3. Laveris de Navarro

Nie zauważyłem, aby pojawił się event z możliwoscią przejęcia Maneluków. A co do Polski - woli się bawić w zbrojne wasalizowanie północnoniemieckich książąt, zaś na południu tylko zwasalizowała zbrojnie Mołdawię i doszła do Morza Czarnego (co zresztą widać.)

Moim celem będzie zagarnięcie Dalmacji, później odrąbania co najmniej kawałka ziemi Mamelukom (to tylko kwestia, jak bardzo attrition i szturmy zeżrą mi armię...) oraz zwasalizowanie zbrojne Shirvanu (w sojuszu z Mamelukami). A później uzyskać całe Węgry... Zapomniałem dodać, że w 1544 pomogłem Krymow odbić jedną z prowincji czarnomorskich należącą do... Szwecji.

4. Problem.

Problem. Aktywny User

Z tego co pamiętam wyskakuje on jakoś między 1515-1525 (??) i powoduje aneksję państwa Mameluków. Warunkiem jest posiadanie ich stolicy ;) Czyli de facto starcza desant w Egipcie, zdobycie 1 prowincji i bach! mamy Mameluków przy minimalnej ilości BB ;)

I właśnie widzę - Szwecja mile rozrosła się na stepach :) A co do mojego doświadczenia w graniu OE na ExtraWATK - warto wypatrzeć moment, gdy Austria przeniesie swoją stolicę (często na parę lat ląduje w Tyrolu, czy też gdzieś indziej) i zdobyć Wiedeń. Niby nic, ale człowiek może się cieszyć, że zrobił to, co w historii się nie udało :p

5. Legend

Legend リヴェン

Tu są eventy z EWatka dotyczącego tego wydarzenia.

#(1485-1566) Fall of the Mamluk Empire
    event = {
    id = 219001
    trigger = {
    war = { country = TUR country = MAM }
    NOT = { countrysize = 22 }
    NOT = { control = { province = 491 data = MAM } } #Aleppo
    NOT = { control = { province = 490 data = MAM } } #Syria
    NOT = { control = { province = 746 data = MAM } } #Egypt
    OR = {
    control = { province = 492 data = TUR } #Lebanon
    control = { province = 493 data = TUR }
    control = { province = 490 data = TUR }
    control = { province = 745 data = TUR } #Delta
    control = { province = 747 data = TUR } #Alexandria
    }
    }
    random = no
    country = MAM
    name = "EVENTNAME219001" #Fall of the Mamluk Empire
    desc = "EVENTHIST219001"
    #-#The Ottoman Sultan Selim I was determined to eliminate all potential enemies in the east in order to be able to overrun Europe without fearing an attack from the other direction. Having defeated Safavid Persia, he turned to the Mamluk Empire. At that time, the Mamluk state already was in a state of anarchy and its armies hopelessly inferior to those of the Ottomans, and thus Selim's armies rushed through its defenses at an incredible speed. On August 24 the Syrian army led by the Sultan himself who got killed in that battle was destroyed near Aleppo, the city of Damaskus conquered on October12th and the rest of Syria and Palestina quickly overrun. After wintering in Damaskus, Selim progressed to Egypt. On January21st, the last remaining Mamluk army engaged for the final battle near Radania and was decisively defeated. This battle marked the end of the Mamluk Empire. Selim offered vassal status to the last Sultan Tumanbeg, but he proudly refused and preferred being beheaded. Syria, Palestina and Egypt were incorporated into the Ottoman Empire.

date = { day = 1 month = january year = 1485 }
    offset = 1
    deathdate = { day = 29 month = december year = 1566 }

action_a = {
    name = "ACTIONNAME219001A" #Tumanbeg refuses vassal status and is executed (End Game)
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 474 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 482 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 485 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 1611 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 483 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 486 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 1454 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 1806 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 1453 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 489 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 490 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 491 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 492 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 493 }
    command = { type = secedeprovince which = TUR value = 495 }
    command = { type = independence which = ARA }
    command = { type = secedeprovince which = ARA value = 496 }
    command = { type = secedeprovince which = ARA value = 497 }
    command = { type = secedeprovince which = ARA value = 1803 }
    command = { type = secedeprovince which = ARA value = 1804 }
    command = { type = secedeprovince which = ARA value = 1805 }
    command = { type = independence which = TRI }
    command = { type = secedeprovince which = TRI value = 741 }
    command = { type = trigger which = 301022 } #TUR: Annexation of the Mamluk Empire
    }
    action_b = {
    name = "ACTIONNAME219001B" #Tumanbeg accepts vassal status
    command = { type = vp value = -200 }
    command = { type = independence which = TRI }
    command = { type = secedeprovince which = TRI value = 741 }
    command = { type = trigger which = 301023 } #TUR: Submission of the Mamluk Sultan
    }
    action_c = {
    name = "ACTIONNAME219001C" #Continue to fight the Ottomans
    command = { type = stability value = -5 }
    command = { type = desertion which = -2 value = 15000 }
    }

#(1485-1566) Fall of the Mamluk Empire
    event = {
    id = 301022 #triggered by MAM_219001 A
    random = no
    country = TUR
    name = "EVENTNAME301022" #Annexation of the Mamluk Empire
    desc = "EVENTHIST301022"
    #-#The Ottoman Sultan Selim I was determined to eliminate all potential enemies in the east in order to be able to overrun Europe without fearing an attack from the other direction. Having defeated Safavid Persia, he turned to the Mamluk Empire. At that time, the Mamluk state already was in a state of anarchy and its armies hopelessly inferior to those of the Ottomans, and thus Selim's armies rushed through its defenses at an incredible speed. On August 24 the Syrian army led by the Sultan himself who got killed in that battle was destroyed near Aleppo, the city of Damaskus conquered on October 12th and the rest of Syria and Palestina quickly overrun. After wintering in Damaskus, Selim progressed to Egypt. On January21st, the last remaining Mamluk army engaged for the final battle near Radania and was decisively defeated. This battle marked the end of the Mamluk Empire. Selim offered vassal status to the last Sultan Tumanbeg, but he proudly refused and preferred being beheaded. Syria, Palestina and Egypt were incorporated into the Ottoman Empire that now stretched over three continents.For the administration of the new African possessions a third Beglerbeg with his seat in Kairo was appointed.

action_a = {
    name = "ACTIONNAME301022A" #Install a Beglerbeg for Africa
    command = { type = inherit which = MAM }
    command = { type = domestic which = centralization value = -2 }
    command = { type = stability value = 1 }
    }
    action_b = {
    name = "ACTIONNAME301022B" #Administrate Egypt from Constantinople
    command = { type = domestic which = centralization value = 1 }
    command = { type = inherit which = MAM }
    command = { type = stability value = -1 }

6. camilllll

camilllll User

Moja pierwsza rozgrywka, którą zacząłem w EU2 i skończyłem :) Doświadczenie z Vicky pozwoliło mi dosyć szybko opanować zasady EU2..

Francja:

Ameryka:

Ameryka Środkowa:

Budżet:

Oczywiście na początku zobaczyłem, że jest wojna z Burgundią, Anglią i Brytanią. Co prawda dzięki głupocie komputera wygrałem i odebrałem każdemu z nich ziemie to jednak łatwo nie było, bo Burgundczycy robili ogromne ilości wojaków : O Po tej wojnie od razu było łatwiej, zająłem te małe państewka we Francji, Burgundia dołączyła się dzięki eventowi, Brytania szybko padła, a Anglików w następnej wojnie wyparłem z kontynentu. Zacząłem robić kolonie w Ameryce. Na północy, w Biloxi i na Wielkich Jeziorach. Gdyby nie 1.8 kolonistów/rok to więcej terenów bym zajął :p Następnie rozbudowałem kolonie do miast kolonialnych i zacząłem ekspansję. Gdy moje ziemie rozciągały się od południa do północy postanowiłem, że zaatakuję Majów. Dzięki techom szybko poszło, zostawiłem im jednak 2 prowy (biedne były ^^). A tereny w Hiszpanii, Ameryce Środkowej zyskałem od buntowników. To samo Purytanie, którzy przez to zajęli całe zachodnie wybrzeże Stanów! Technologie wymaxowałem na samym początku XIXw. jako pierwszy na świecie. Oczywiście Handel i Infrę znacznie wcześniej. Rozgrywkę przeniosłem na Vicky: Rev, ale za łatwo będzie ;)

7. Bezimienny111

Bezimienny111 Znany Wszystkim

No nieźle,choć mogłeś zająć jeszcze Azteków.
    A mógłbyś pokazać jeszcze ustawienia polityki wewnętrznej ?

8. camilllll

camilllll User

Azteków nie zajmowałem, bo mi się nie chciało :p Dosyć często mi się ludzie buntowali bo kłopoty ze stabilnością były (głównie przez randomeventy). A od nich miałbym tylko trochę złota.

Ustawienia polityki wewnętrznej:
    Kierowałem się raczej swoimi przekonaniami co by było najlepsze i myślę, że źle nie wybrałem :)

9. Parysus

Parysus User

Ładna gra, ja też miałem te problemy z randomeventami.
    Pozdrawiam

10. banan1928

banan1928 User

Portugalskie imperium kolonialne ;)

niech przemówią screeny ;D :

No i krótki przegląd koloni 'samotnych':

11. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Całkiem ładnie. Szkoda tylko, że nie podbiłeś Inków, chociaż w sumie wtedy Hiszpanie mogliby zagarnąć wszystko za free:(
    A kto ma Meksyk? Aztekowie jeszcze się jakoś trzymają?

12. banan1928

banan1928 User

Aztecy żyją, żyją i przejęli wszystkie indiańskie państewka wokół :D. A Inków nie podbijałem, bo się na kolonizacji skupiłem (jakby byli troszkę wolniejsi to bym więcej w Ameryce skolonizował ;)), a Kastylijczycy mają z trzy/cztery prowincje kolonialne, no i Kanary :D

13. El Rey

El Rey Nowy

Hiszpania

W końcu przełamałem swoją niechęć do map i postanowiłem zagrać w MyMAP. Jako pierwsze państwo wybrałem Hiszpanię. Państwo łatwe, szybkie i przyjemne, bardzo dobre na debiut. Rozgrywka nie była zbyt pasjonująca. Skupiłem się głównie na kolonizowaniu. Od czasu do czasu (mniej więcej raz na wiek) toczyłem krótkotrwałe wojny. Moje jedyne zdobycze kontynentalne nie są zbyt imponujące. Jednakże jestem zadowolony z moich prowincji zamorskich. Kolonizowałem zazwyczaj te ziemie, na które otrzymałem cory z Tordesillas. Oto efekty rozgrywki:

Metropolia

Kolonie
    Afryka

Ameryka

Azja

Rzut okiem na sytuację na świecie
    Francja długo wychodziła z wojny stuletniej. Anglia dość długo trzymała się na kontynencie. Burgundia przetrwała, istnieje nadal i jest silnym państwem. Austria panoszy się w Niemczech. Rzeczpospolita jest lokalnym mocarstwem.
    Turcja także nieźle sobie radzi.

Moskwa zjednoczyła Ruś i rozpoczęła ekspansję na wschód.
    Vijayanagar hegemonem w Indiach.

Moja Hiszpania jest największa na świecie, ma największą flotę, jest najbogatszym państwem z najlepiej rozwiniętym handlem. To najpotężniejsze państwo na świecie.
    MyMap jest całkiem fajny, z pewnością coś na nim jeszcze ugram, może pokuszę się o AARa...

Edit: Dodam, że każda kolonia jest rozwinięta do poziomu miasta.

14. Laveris de Navarro

Trzeba było z tego zrobić AAR, bo rozgrywka wyborna. Niby historyczne posunięcia, ale stworzone imperium, które będąc najsilniejszym na świecie, wcale nie pokonałoby wszystkich w walce "jeden na resztę". Plus mapka, która dodaje uroku sprawie.

15. Hamnis

Hamnis Nowy

Zasiadłem znowu do starego dobrego eu2, zainstalowałem ExtraWATK i postanowiłem zagrać Polską jakoś ciekawie.

Cele były następujące:
    - Nie robić unii lubelskiej
    - Mieć ładne granice
    - Litwa ma przetrwać do końca gry
    - Prusy mają się zrobić
    - Polska od morza do morza (Czarne - Bałtyk)
    - Czechy i Węgry do Rzplitej (ale stopniowo)
    - Na bieżąco poprawiać, wzbogacać rozgrywkę (granice, kolonizowanie)
    - Więcej państw kolonialnych

Wiek XV

Zacząłem dość standardowo, czyli wojna polsko-krzyżacka wygrana przez Polskę. Potem wjazd na Czechy, by wspomóc Husytów zakończony zagarnięciem sporych ziem. Potem wojna z Brandenburgią, która zdążyła zając Dolny Śląsk. I na początku XVI wieku Polska ma sporą część Czech, Morawy, Śląsk, Pomorze Gdańskie i Mazury in plus. W międzyczasie pomagamy Litwinom zająć część Mołdawii. Ci niespodziewanie wypowiadają Polsce wojnę (byli wasalami), jednak w szybkim konflikcie ponoszą całkowitą klęskę, wracają pod opiekę Polski i oddają Łuck. Wasalizuje też Pomorze i anektuje.

W Europie Francja znika z mapy po przegranej wojnie stuletniej, by pojawić się pod koniec XV wieku po wojnie angielsko-burgundzkiej w wyniku, której buntuje się cała Francja. Całą Burgundię (która wygrała z anglikami) dziedziczą Hiszpanie. Ogólnie we Francji są trzy siły sama Francja (dość słaba jeszcze), Hiszpania, Anglia i Wenecja (która szybko zostanie wyparta przez Francję). Turcja ładnie klepie wszystkich na Bałkanach i podbija Węgry do końca XV wieku. Wenecja wchodzi coraz głębiej we Włochy, Austria powolutku jednoczy kolejne ziemie niemieckie.

Wiek XVI

Na początku XVI wieku mam jedną z trudniejszych wojen z największą potęgą podówczas - Turcją. W wyniku tego konfliktu zdobywam ostatecznie Słowację i Mołdawię, którą w zamian za pomoc przekazuje Litwie. Tymczasem Wołoszczyzna przy pomocy Turcji ładnie jedzie Wenecję zdobywając dostęp do Adriatyku. Dodałem im kulturę slavonic z tej okazji i cory na tereny Jugosławii. Na początku wieku powstają w Polsce i na Morawach liczne rafinerie. Polska zdobywa Miśnię na Saksonii, stamtąd to przychodzą do Rzplitej idee Lutra, które zaszczepione zdobywają ogromną popularnośc na Pomorzu, Czechach i Śląsku. Król borykający się z problemami finansowymi związanymi z wyczerpujacym konfliktem z Turcją widzi w tym szanse wzbogacenia się kosztem duchowieństwa. Ogłasza powstanie kościoła narodowego i zrywa kontakty z Rzymem.

Na świecie Habsburgowie Hiszpańscy rozrastają się coraz bardziej, ale kiedy dostają eventy o buntach w Niderlandach nie ma mocnych, prowincje te tracą i powstaje Holandia (pod koniec wieku). Francja pokonuje Anglię dwukrotnie i odzyskuje sporo ziem, by niedługo potem z powodu wojny z Hugenotami ponownie je stracić (Hugenoci biorą sojusz z Anglią). We Włoszech Hiszpania przegrywa wojnę z Wenecją i Papiestwem i zostaje im tylko Sycylia. Następnie obaj sojusznicy zwracają się przeciwko sobie ze zmiennym szczęściem oraz przeciwko innym krajom włoskim po kolei je eliminując. Ogólnie jednak lepiej wychodzi na tym Wenecja. Austria anektuje resztki Czech i rusza na północ jednocząc Rzeszę w sojuszu z Bawarią (sojusz przetrwa bardzo długo). W Rzeszę od północy pod koniec wieku wchodzi Dania. Z ciekawostek - Anglia zmienia z 5 razy religię ostatecznie decydując się na katolicyzm (zapewne ze względu na liczne prowy katolickie zdobyte ponownie we Francji).

Wiek XVII

Wybucha druga wojna z Turcją (atakują mnie) i znowu przegrywają, tym razem jednak byłem przygotowany na konflikt (zapasy gotówki) i po zdobyciu Konstantynopola proponują mi całkiem sporo ziem. Część z nich (Czarnogóra, ziemie w Grecji) dostaje Wenecja, powstaje też w Dobrudży namiastka państwa bułgarskiego. Polska buduje też flotę, która co prawda zostaję mocno poturbowana przez Turków przy próbie blokady Bosforu jednak umożliwia zaatakowanie Holandii, gdy ta odmawia nam handlu. Tym samym Polska zdobywa mapy nowego świata i rozpoczyna kolonizację, najpierw w Afryce (Kolonia Przylądkowa i Madagaskar), potem zaś w Ameryce Południowej (La Plata).

Dochodzi też w połowie wieku do pierwszego konfliktu z Rosją i niedługo potem kolejnego w wyniku, których ta traci na rzecz Polski parę ziem, w część Inflant, na które dostałem po drodze cory (sekularyzacja Kawalerów Mieczowych). Robię tutaj deal z Litwą dając im te zdobyczne ziemie oraz moje cory na Inflanty w zamian za Mołdawię i cory na nią. Niestety jeden prov Litwa straciła w wyniku buntów (na rzecz Turcji). Poza tym Brandenburgia sprzymierzona z Rosją staje się polskim wasalem. Paradoksalnie jest to początek potęgi tego państwa.

Tymczasem na świecie trochę spokojniej, Hugenoci znikają jednak Francja traci niemal całe wybrzeże (poza Caen). W Rzeszy znikają kolejne minory zjadane przez Saksonię, Danię, Bawarię, Palatynat, Holandię lub Austrię. Rozpoczyna się także druga faza kolonizacji - przystępują do krajów kolonianych Wenecja, Dania, Szwecja i Litwa.

Wiek XVIII

Na początku wieku Polska w wyniku konfliktu z Danią (która anektowała pokojowo Saksonię zajmując tym samym całe północne i północno-zachodnie Niemcy) i Szwecją (która ma w swych rękach Wismar i Meklemburgię) zdobywa dla Brandeburgii (a w zasadzie już Prus) sporo ziem (Saksonia, Pomorze Przednie, Dolna Saksonia). Dzięki dostępowi do morza ta rozpoczyna kolonizację nowego świata. Po tym wybucha krótki konflikt z Austrią z inicjatywy polskiej. Po zacnej ofensywie pod berłem polskim jednoczą się Czechy. się Ma miejsce kolejna wojna z Litwą (znów zrywają wasala), która znów staje się wasalem i traci Żytomierz. Niestety w tym czasie napada na nią też Rosja i traci zdobyte w poprzednim wieku ziemie i parę innych (Kursk, Inflanty). Dochodzi potem do rewanżu, w którym odzyskuje z pomocą Polski utracone tereny poza Tulą (ale dochodzi Psków). Także wojen z Turcją ciąg dalszy. W czterech kolejnych konfliktach o Bułgarię Polska wypiera ostatecznie Turków z Węgier, zdobywa Wołoszczyznę od Wołoszczyzny :)-P) i zmusza w ostatniej wojnie do zniesienia wasalizacji Wołoszczyzny (podpisałem white peace i w plikach wywaliłem odpowiedni wpis, po tym jak doszedł bilans konflikt u do +99% na moją korzyść). Zdobyta zostaje także reszta Bułgarii, a Kosowo, Hum i Chorwacja po ostatnim konflikcie przekazane Wołoszczyźnie. Tym samym kształtują się ostatecznie granice Polski. W wyniku tych wojen Prusy i Litwa dzielą między siebie Krym. Pod koniec wieku dochodzi w Polsce do rewolucji. Uciskana przez monarchów ludność, szlachta, której odmówiono większości przywilejów, mieszczanie, którzy są główną siłą sprawczą dla rozwoju kolonii i ostatecznie chłopi, którzy wszyscy muszą odrabiać pańszczyznę na ziemiach królewskich powstaje. Na czele powstańców staje niejaki Tadeusz Kościuszko, generał polski, który rusza na czele swej armii na Kraków bierze do niewoli Augusta Poniatowskiego. Tam też na rynku ogłasza się Polska republiką konstytucyjną za wzorem amerykańskim (sama konstytucja pojawi się dopiero w przeciągu dwóch lat). Pierwszym prezydentem zostaje Kościuszko. Ogłoszone zostaje wywłaszczenie chłopów, prawa wyborcze na podstawie cenzusu majątkowego (co wyklucza w zasadzie chłopów, ale pozwala mieć udział w polityce szlachcie i mieszczaństwu). Rewolucja przebiega sprawnie nieliczni niechętni republice zostają szybko przekonani siłą. Zaskoczone państwa ościenne nie reagują, jedynie Litwa i Prusy starają się wyjśc spod wpływów polskich jednak wkroczenie korpusów armii czeskiej i polskiej na tereny tych państw zmusza je do złożenia wierności republice (inaczej rzecz biorąc, po Poniatowskim władcą Polski jest - Kościuszko!).

Kolonizacja też postępuje z małymi problemami (Madagaskar się buntuje i trafia w ręce litewskie i weneckie, które to miały po jednej kolonii obok mnie). Polska dzięki rozbudowie floty (ponad 150 okrętów) i koloniom w strategicznych punktach globu staję się pierwszą potęgą na świecie przeganiając Hiszpanię i udowadniając to w krótkim konflikcie hiszpańsko-Polskim, po którym sprzymierzona Polską krótko Anglia dostaje parę kolonii. Również Polska uzyskuje pewne nabytki (dwie prowincje w płd. Ameryce).

Na świecie najciekawiej w Rzeszy. Znikają wszystkie niemal państwa pożarte przez Austrię i Bawarię. Holandia zostaje rozjechana przez Danię. Poza tym Wenecja przegrywa wojnę z Portugalią, a potem Anglią jednak wciąż wiele znaczy. Dochodzi także do jakiś innych mniejszych konfliktów, których nawet nie pamiętam. Poza tym Portugalia daje niepodległość Brazylii (0.o), a Anglia rozjeżdża Amerykanów w kilku wojnach i ich anektuje.

Wiek XIX

Dobijam do maxa w ostatnim techu (morski) i odtąd na potęgę powstają wszędzie gdzie się da manufaktury (nie ma co robić z kasą). ma miejsce ogólnoeuropejska wojna: Hiszpania-Francja-Wenecja-Dania-Szwecja-Turcja-Wołoszczyzna-Rosja vs Austria-Papiestwo-Polska-Prusy-Litwa-Anglia-Portugalia-Holandia. Wojna toczy się m. in. o przywrócenie monarchii w Polsce. Wygrywa drugi sojusz (w zasadzie dwa osobne sojusze) jednak zmiany w większości wypadków nie są duże. Turcja nic nie traci, Wołoszczyzna Chorwację na rzecz Austrii, Francja parę kolonii i niewielkie (jedne prov) we Francji na rzecz Anglii, Hiszpania Brabancję na rzecz Austrii oraz parę kolonii na rzecz Polski (głównie punkty handlowe, do tego raczej biedne provy, ale ładniej granica wygląda :p), Rosja nie traci nic jak i Szwecja, Wenecja wychodzi lekko portubowana bo oddaje ziemie Austrii. Najgorzej ma się Dania, która traci wszystkie ziemie w Rzeszy poza Holsztynem na rzecz Prus, tutaj własnie mają miejsce największe starcia gdzie armie są liczone w setkach tysięcy. O klęsce Danii przesądziło zdobycie Sztokholmu i wycofanie się Szwecji, która mocno wspierała Duńczyków i dokonała ofensywy na Pomorzu zdobywając polskiego cota. Potem wystarczyło tylko rozbić francuskie i hiszpańskie korpusy ekspedycyjne do czego dochodzi pod Oldenburgiem (największa bitwa w tej wojnie 250k polsko-prusko-litewskie vs 190k francusko-hiszpańsko-duńskie). Od początku wojny flota Polska (licząca już ok. 220 okrętów nie licząc flot kolonialnych) blokuje cieśniny duńskie doszczętnie niszcząc wrogie floty. Na szczęście jedyna liczniejsza flota - hiszpańska zajęta jest blokowaniem angielskich kolonii. Po tym konflikcie dochodzi do spotkania W Wiedniu przedstawicieli najważniejszych państw Europejskich i zostają podpisane układy na mocy, których państwa obejmują się wzajemnymi gwarancjami. Zapanowuje ład wiedeński, ale czy na długo?

Podsumowanie

16. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Planujesz eksport do Victorii ?

17. Hamnis

Hamnis Nowy

Jest konwerter na kasperiusa? Jeśli tak to dokonałbym eksportu, żeby chociaż zobaczyć jak to wyjdzie, ale jeśli nie, to ręcznie za dużo roboty.

18. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Do Kaspa chyba był.

19. Hamnis

Hamnis Nowy

Był, nie był... tylko gdzie go szukać?

20. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Może w dziale tego modu. Ew. spytaj się na shout-boxie

21. Barlow

Barlow Znany Wszystkim

Najlepszym krajem okazują się być Chiny
    W roku 1624 mam dochód 680 dukatów i techy ło-ho-ho
    Powrzucam fotki jak mi się przestanie imageshack buntować ;/

22. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Zagrałem sobie WATKABOI PL by sprawdzić obiegową plotkę, że na Tym modzie nie warto grac Polską. Niestety okazało się to być prawdą. Poziom Normal (38,5 BB, 1440 rok).

A to moja pierwsza rozgrywka (wiem, że słaba, nie grałem przez dłuższy czas) Poziom Very hard (16,9 BB, 1429 rok).

Próbował ktoś Imperium Timura na w.w. modzie?

23. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Spróbuj zagrać Gruzją, jest trudniej. Nigdy nie myślałem, że Polska mogła być tak wielka.

24. Kurczaczek

Kurczaczek Guest

Pierwszy raz tak ładnie gra mi wyszła (Francja cała, PAP miało całe Włochy, Turcja i Dania w miarę :)). Nie zamierzam pchać się na Syberię, ale chciałbym dojść do M. Czarnego. Nowogród wybrałem, bo zawsze dostawał od innych... do czasu :Devil:

25. Enay

Enay Aktywny User

zapnij litwe bo strasznie sie rozrosła, litwa wbrew pozorom to słaby kraj

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie