Czym aktualnie pykasz? Mini AAR.

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Czup, 9 Styczeń 2006.

1. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

Gram Bizancjum na A4K

[​IMG] NOWY LINK

miałem grę ok. 1530 ale wykrzaczała się do windy. Szkoda, bo miałem jeszcze Mezopotamię, Krym i Chorwację. Dlatego rozpocząłem wariować z BYZ :twisted:

Aktualna sytuacja w kraju:

Około 1454 roku przyłączyłem core'owe ziemie wschodnie (KAR, CAN itp.) dzięki sojuszowi z Gruzją i Armenią, 1457 zaanektowałem zbrojnie Kretę, a 1463 przyłączyłem
    Cyrenajkę z Tunezją. Cypr wziąłem zbrojnie (Blitzkrieg górą! :p, tu na zdjęciu 2 miesiące po podboju) W planach doprowadzenie do wyższej sytuacji + ew. podbój Jerozolimy po dojechaniu na 11 land i/lub 5 infra.

Sytuacja ogólna

Same jaja 8) . BUR jeździ we FRA, Szwabia zaanektowała 1463 STU, BAY, TEU wielkie ( ten drugi bije się teraz z ruskimi, ma jeszcze Mazowsze :roll: ), SAV i MIL też, Hiszpania i Portugalia dopiero zakładają (podpatrzone przez save) kolonie w Nowym Świecie.

Zobaczymy co dalej.

2. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Knight_in_Fire, bardzo interesuje mnie graficzny wygląd granic. Czy ewentualnie mógłbyś dać tą fotkę w takim rozmiarze, aby było można to zobaczyć?

3. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

4. Jedrek

Jedrek Ten, o Którym mówią Księgi

@ Knight in Fire - Proszę o kontakt na GG... Potrzebne mi wszystko, co zauważyłeś podczas swojej gry... Mówisz że dograłeś do XVI wieku? Do tej pory nikomu się to jeszcze nie udało, gratsy :)

5. Leoncoeur

Leoncoeur Znany Wszystkim

@Jędrek
    Co się nie udlo dograc?
    na A4K - to jskis trudny mod? (powaznie pytam bo nie wiem nawet co to :embrassed: )

6. robertvu

robertvu Znany Wszystkim

A4K - Abberation for Kasperus. Czyli przeniesienie moda abberation z eu2 na mape kasperusa. Jesli nazwa Abeeration nic ci nie mowi to w skrócie jest to mod majacy na celu calkowita zmiane mapy politycznej europy tak by mozna bylo grac innymi krajami niz znanymi nam mocarstwami. Tak wiec mocarstwami w abberze sa Krzyzacy, Bizancjum, Grenada, Bawaria i kilka innych :).

Co do tego ze nikt nie dogral tak daleko, to chodzi ze dopiero niedawno mod sie oficjalnie ukazał i na niektórych kompach ma tendencje do regularnego wykrzaczania sie :). Pozdr robertvu oficjalny betatester A4K :D

7. Knight_in_Fire

Teraz zedytowałem posta i fotka jest większa. Apropo Stettin - rzeczywiście, zmienił religię, ale tylko z Neumarkiem.

Oto kolejne mapki AD 1465
    Europa Srodkowa

Religijna Rzeszy

Europa Zachodnia

bardzo to ciekawe... ogólnie, państwo zjada państwo, nie ma silnych, są za to małe i stabilne
    GG 6143769

8. Basileios

Nie chwal się grą na kodach... Bo raczej od samego początku wydałeś choć trochę i nie trzymasz paska do skarbu na maks... Poza tym włączyłeś przedwczesnie Lutra i widzę kody na dyplomatów/kupców/kolonistów/misjonarzy. Chyba że dasz save'a w którym udowodnisz że tak nie jest (np. kupców, kolonistów i misjonarzy masz +12 co rok, czy zarabiasz 500 miesięcznie, przy pasku do skarbu na zero...

9. Knight_in_Fire

Nie znam się na finansach państwa - jestem aberratorem, czyli odwracaczem historii - humanistą, nie ekonomistą. Kodów na reformę katolicką Luthra nie wpisywałem (samo się przyjęło?), a kolonistów wysyłałem tylko na wyspy greckie, żeby zapełnić do 5000.
    Pieniądze się przydały na dzisiejsze wojny z Albanią i Bośnią. BB wzrosło niemiłosiernie (29.7). A ogólnie, próbuję grać bez kodów, lecz tylko małymi państwami (tj. Cieszyn na MyMAP 1.65). Zerwałem więzi wasalne z Czechami, zobaczymy co dalej w obu państwach zrobię.

10. Basileios

Dziwna odpowiedź. Taka gra to się najwyżej do kosza nadaje ;) Graj bez kodów - trudniejsze, ale nie boli. Za to potem jaka satysfakcja!

11. Urban

Urban Guest

To jego sprawa, czy gra z kodami czy bez. Gdyby był to konkurs na najlepiej zagrane państow, to mógłbyś się Pawwiu czepiać, teraz radzę sobie odpuścić :]. Poza tym jak widać i z takiej gry są korzyści, np dla twórców moda.

12. Knight_in_Fire

@ Paww

Jednak miałeś rację. Podpisałem więc pakty handlowe i państwo zaczęło przynosić zyski thx.

13. mpb10

mpb10 Nowy

W A4K zagrałem dwukrotnie Śląskiem i za każdym razem wywalało mnie ok. 1434 roku.

Zauważyłem, że jeśli granica z innym państwem przebiega wyłącznie na rzece, to mimo spełniana warunków (stos. min. +190, religia etc.) nie dałem rady zaproponować by sąsiad stał się wasalem.

14. Madlok

Madlok Guest

Z tą rzeką to ciekawe. Ja się zastanawiam, czy na Kasperusie atak przez rzekę ma takie samo działanie jak na zwykłej mapie, nie żebym zauważył różnicę (bo na zwykłej to już dawno nie grałem) tylko dlatego, że na Kasperusie rzeki w Europie są podświetlane jako jedna rzeka.

15. Jedrek

Jedrek Ten, o Którym mówią Księgi

Z rzekami nic nie poradzę... To już kwestia Kasperusa jest, ja w mapce nie ingerowałem. MPB - odezwij się jutro do mnie na GG, spróbujemy coś ustalić. Jakie eventy Ci wyskoczyły? Jak potoczyła się rozgrywka?

16. mpb10

mpb10 Nowy

gg nie mam i nie będe instalował, więc się w ten sposób nie odezwę.

mogę podesłać Ci sejwa z zapisem gry.

17. Mac

Mac User

Ja sobie startuje w QPM ciągle od nowa i ciągle od nowa sie wkurzam :p
    Polską już miałem na początku 16 wieku Brandenburgie , saxonie , magdeburg, hanover , węgry, austrie i czesc rosji i dość spokojnie radziłem sobie z brutusami. Infra 4 , handel 3 , lt w przoadzie przed wszystkimi.
    A tu nagle 2 powstania chłopskie (czy jak sie to tam nazywa) i po grze :p
    Chyba daruje sobie QPM , za dużo nerwów zżera , ale z drugiej strony inne za proste :(

Gram sobie także francją w agceepa.
    http://img227.imageshack.us/my.php?image=fra1gg8.jpg
    http://img77.imageshack.us/my.php?image=fra2xd7.jpg
    http://img227.imageshack.us/my.php?image=fra3gb5.jpg

Polska i Szwecja wasale gotowi do aneksji :)

Wszystko było fajnie ale 3 civil wary w niedlugim odstepie czasu odebrały mi ochote do dalszej gry i chyba porzuce :)

18. Gothmog

Gothmog Ten, o Którym mówią Księgi

to zależy w której wersji mapy, ja mam rzeki osobno; i ruch przez rzekę jest dłuższy więc mniemam, że i na walkę też ma wpływ. A z wasalizacją nie sprawdzałem.

A mnie ciekawi czy nie dałoby rady tak ustawić, żeby po głównych rzekach dało sie flotą pływać :lol: muszę sprawdzić.

kończąc OT,

testuję nowy ExtraWatk grając Turcją... jak zwykle nie wychylam się poza core'y i prowincje z odpowiednią kulturą.
    Co ciekawe to ok. roku 1550:
    - większość kraików w Niemczech żyje
    - Francja, Hiszpania, Portugalia, Anglia, Polska, Rosja, Austria rozwijają się w porządku i w sumie bez strat na granicach.... nowe AI z AGCEEP jakimś cudem rzadko bierze prowincje i tylko wtedy gdy ma ogromną przewagę lub core'y;
    - Burgundia po wielu klopotach została mniej więcej hiszpańska;
    - we Włoszech już nie jest tak różowo, żyją Papiestwo i Toskania oraz Wenecja (mocno przeze mnie pokiereszowana, ale podbiła Modenę, którą jej pozostawiłem), Neapol podbity przez Bretanię;
    - Zakon Krzyżacki anektował Brandenburgię, nie dał Polsce Pomorza i Warmii aż do eventu o wasalizacji z 1525 - hmm trzebaby chyba coś z tym zrobić, choć myślę że to odosobniony przypadek;
    - na wschodzie Krym trzyma się mocno mimo że nie jest moim sojusznikiem
    - Persja powstała i nieźle sobie radzi (pewnie dlatego, że nie ingeruję ;) )
    - Chiny są wszędzie :( mają sojusz z Delhi, Timurydami - na szczęście uśmierciłem nieśmiertelnego Babura; i biją wszystkich w tym Mogołów Babura :?
    - w Indiach mniej więcej stałe granice, tylko 3 państwa zniknęły :)
    - Hiszpania podbiła Azteków i dość ładnie kolonizuje... z Inkami kiepsko to widzę;
    - Anglia nie buduje stoczni tylko koszary, za duży Land slider :p i Francuzi nieźle kolonizują Amerykę Północną
    - Szwajcaria trwa w swoich granicach, choć głównie dzięki eventowi o hiszpańskiej aneksji Mediolanu;
    - Dania dostaje baty od Szwedów i straciła pół Norwegii;
    - Husyci są za mocni... wygrali wojnę, ustanowili Taborycką Republikę i mimo że są ciągle atakowani to stracili jedynie Śląsk i Morawy... ciekawe jak długo pociągną; tak czy siak wygląda to cholernie niehistorycznie przez moje grzebanie w AI :p muszę naprawić.

19. Karis

Karis Duc d’Auerstaedt

Mac stabcosta masz niebotycznego w porownaniu do dochodu.
    Ja pykam Polską na ExtraWatk, gram raczej hsitorycznie (opórcz opcji w eventach i sporej floty :p) Mam rok 1540 czekam na aneksji Litwy, zrobie to eventami, nie chce mi sie bawic inaczej :)

20. Tomoesopo

Tomoesopo Znany Wszystkim

Gothmog, według mnie to co mówisz to prawda, nie zgadzam się tylko jeśli chodzi o Husytów. Przecież oni tak naprawdę wygrali Wojny Husyckie i pokonali te 5, czy ile tam było krucjat na Czechy, w które zaangażowana była połowa Rzeszy. Jeśli AI wybrało, że pod Lipanami wygrali Taboryci to taka Republika rzeczywiście powinna długo istnieć. Także według mnie AGCEEP jest w tym wypadku dobrze zrobione, albo Husyci sami przyjmą pokój, albo powinni wszystkich dookoła ciachać ;).

21. Gothmog

Gothmog Ten, o Którym mówią Księgi

zapomniałem dodać, że Austria pozostała zreformowana, bo taki pokój z Husytami zawarła... i potem cesarstwo jest takoż zreformowane i 3/4 tamtejszych prowincji :D

22. Mac

Mac User

Hehe cała gre miałem stosunkowo małego stabcosta , jak na podbijanie ameryki + sporo w europie. Ale pod koniec sie wpakowałem do afryki i juz nie dbam o stabcost :p.
    Dochod jest po sejwie wiec spadl z handlu prawie o połowe , bycmoze tez mam jakies rr akurat. Ogolnie byl wiekszy :)

Ogolnie jak na normalnej eu2 można było podbić cały świat , tak na agceepie już nie ma bata , za dużo tych muzułmańskich afrykaninów :p

23. carlos

carlos Nowy

Polska na MyMap'ie i AGCEEP'ie

Warto zauważyć, że te państewka w środku mojego to moi wasale, których utworzyłem aby ktoś mógł broni moich granic :).

Od wschodu potężna Rosja. Od południa potężna Turcja. Od południowego-zachodu także silna Austria. Od zachodu zwasalizowana Branderburgia. Od północnego zachodu słaba Norwegia i gdzieś mi się tam pałęta słaba Szwecja. Ciekawe jest to, że w przeszłości niesamowicie silne były Czechy, które zaanektowały pokojowo Austrię a jakieś 50 lat wcześniej Austria, która jakimś tam cudem stała się niepodległym państwem zaanektowała pokojowo Czechy :mrgreen: Aha no i Litwa zaanektowała pokojowo Szwecję, która także później zyskała niepodległość.

Jak widać jestem świeżo po Unii Lubelskiej, ogółem Renesans.

Mam zamiar nawrócić wszystkich prawosławnych bo protestantów chyba już nie zdołam (przez idiotyczne eventy nawracające prowincje na protestantyzm).
    Szykuję się także do wojny z Rosją, żeby pozbyć się lub zminimalizować zagrożenie ze wschodu.

24. Darker

Darker Guest

zamiast rzek zrobić wąskie 'morza', a między prowami zrobić traitsy. Żaden problem o ile ID starczy. Ale wtedy można by flotą blokować przejście rzeki ;D

25. Knight_in_Fire

Ciąg dalszy gry Bizantyńczykami.

1561 najechali mnie dunajskie hordy i Mołdawia. Atak odparłem i przyłączyłem
    resztki prowów chorwackich, uznawanych za moje. Serbia jest wasalem. BB ok. 21.0. 1579 zjechałem Bułgarię - 3 minuty i gotowe - pokój -
    Chcę odbudować BYZ w granicach z 565 r.

Kolonie - Afryka Południowa i Madagaskar pracuje na chwałę Cesarza Wschodniego Rzymu!
    Dzięki temu powojenne straty dochodowe są niskie. co dodaje kopa w techach

CIEKAWOSTKA:
    Burgundia :twisted:

jajcarskie, ale ql. @Paww

Konto - jak widać...

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie