Jakby co ja TS'a mam... Więc... Naprawdę jak ktoś ma ochotę pogadać na temat DF'a to bez problemu. Sam będę szczęśliwy że mogłem komuś pomóc - co wielokrotnie podkreślałem w odcinkach. Bez obaw, nie jestem Terrorem z AAR'a Langourusa Maiar'a z Fallouta ;P
Czytając te twoje posty o twoich przygodach w DF to taka ochota jest na zagranie w to Po prostu niesamowite jak może tam być rozbudowany świat. Chętnie bym się nauczył w to grać ale potrzebuję jakiegoś punktu odniesienia, cokolwiek od czego mógłbym zacząć, jakichś podstaw, fundamentów. A tak to nic :/ Teraz ani mikrofonu ani słuchawek nie mam więc poszukam jeszcze porad
To pisz tutaj raginis, odpowiem ci na każde pytanie tyczące się DF'a o ile będę ci wstanie odpowiedzieć. Moze potrzebujesz czegoś w stylu poradnika (tak jak pisałem np. o tym jak przystosować DF'a za pomocą LNP [Lazy Newb Pack] czy czegos jeszcze). Można też się na teamspeaku albo coś i bym ci odpisywał na bieżąco jakbyś miał jakieś problemy.
Muszę wiedzieć co robić po kolei, umiem wybudować jakieś pomieszczenia, ale gubię się bo nie wiem co robić dalej A poradniki nie zawsze są jasne
Dlatego też proponuję ustawić się na teamspeaku, nawet jeśli nie masz mikrofonu i słuchawek - można pzecież chatować
Jak będziecie na ts'ie, to i ja mogę nawet wbić pogadać, okazja by coś się nauczyć df'a to zawsze dobra okazja. : D
Dobra nie ma co przedłużać, trzeba zrobić listę wstępnie zainteresowanych. Ja bardzo chętnie będę wam podpowiadał - Wyedytujcie lub napiszcie nowe posty i zamieśćcie info kiedy byście mogli i preferowany przez was sposób komunikacji. Ja osobiście proponuje TS'a ale być może będzie większość, z tych niewielu, która jest zainteresowana będzie wolała coś innego.
TS może być, choć do pisania równie dobrze może się nadać IRC (quakenet) przez przeglądarkę. Ja mogę gdzieś o 18-22 chyba że to weekend
Dobra Raginis jako że jedyny się zgłosiłeś, dziś, podaj mi namiary na IRC'a i jak to odpalić. Nigdy nie używałem tego, ja pójdę zrobić sobie kawę - odpalę też DF'a i będę ci na bieżąco odpowiadał. Dziś też możesz poświęcić dziś czas od tej 18 (powiedzmy 1 godzinę)? Ja i tak oglądam YTbowe filmy DF'a i nabrałem ochoty pograć.
Miałem w święta krótki powrót do DF'a (tak już mam że mam fazę na DF a potem mam przerwę bo nie mam pomysłu co zrobić) - odpaliłem sobie jeden z trójki najlepszych modów do DF'a (moim skromnym zdaniem: 1. Genesis 2. Apocalypse 3. Masterwork) - traktujący o świecie z deka Falloutowym (bo zamiast dwarfów są Vault Citizens). No i tak sobie gram i całkiem mi nieźle idzie, fortyfikacje ograniczyłem do minimum i nie ograniczałem sie do jednokolorowego schematu - budowałem czym popadnie. Stworzyłem nad wejściem gniazdo na którym postawiłem dwie balisty. Bliskość wulkanu okazała się bardzo pomocna - bo dzięki magmie mogłem porzucić przetwarzanie rzadkiego drewna w węgiel drzewny. Oczywiście mod wprowadził również specjalny budynek - Generator ale ten jak większość budynków wprowadzonych przez mod trzeba najpierw pozyskać "blueprinty". O tym co wprowadził mod - za chwile najpierw wrzucę screeny cytadeli mojej krypty: Jak widzicie postawiłem na stary sprawdzony mechanizm (most zwodzony -> depot handlowy) - postanowiłem wrócić do "korzeni" czyli zamiast kopać schody na pustym polu wkopałem się w zbocze góry (jak na "kryptę" przystało). Tam między tymi kłębiącymi się zwierzakami to Securitony (dwa) i Mr. Gutsy (również dwa) oraz kilku Vault dwellerów. W rogach zewnętrznych murów postawiłem pułapki z metalowymi komponentami (na obrazku z resztą widać pocięte ciało złodzieja supermutantów - to duże M). Pomimo to będę musiał zainwestować w więcej pułapek bo jakimś cudem ominął je i zdarzył zabić mi pierwszą ofiarę mojej "krypty" - całe szczęście mam kuźnie i huty na magmę więc będę mógł szybko i sprawnie wytworzyć dodatkowe elementy do pułapek. Tutaj widzicie załadowane balisty i pociski do niej (te niebieskie groty to dodany w modzie metal "kobaltyt"). Teraz trochę o samym świecie - tak jak przystało na pustkowia - mało drzew pełno jakichś zmutowanych stworów czy jakieś kłęby trującego/radiacyjnego i innych typów dymów czy cos w stylu burzy piaskowych. Drzew mało a wśród nich znajdują się tzw. "scrap tree" które przy pomocy "Scrapyard" są wykorzystywane do pozyskiwania medycznych/wojskowych/przed wojennych pakunków. Np. w medycznym pakunku mozna znaleźć Med-X czy proszek leczniczy i inne tego typu rzeczy, w wojskowym np. karabin i amunicja oraz proch a w technologicznym holodyski - te zaś w tym samym budynku co otwieranie tych "pakunków" (Inventor's Bench) można opracować wspomniane "blueprinty" - powiem tylko o jednym najciekawszym - np. blueprint warsztatu w którym sam możesz wyprodukować broń (pump-gun -> strzelba, rifle -> karabin). Bardzo mi się spodobał ten mod i szybko podbił moje serce stąd drugie miejsce na mojej liście najlepszych modów do DF. Z innej beczki - twórca moda dodał oprócz nowych budynków i "stylu" (nie fantasy a post apo - wiec nie ma tu cholernych elfów) dodał też nowe typy kreacji świata - miedzy innymi - DF jest w stanie stworzyć niemalże dokładne odwzorowanie mapy naszego świata (jeśli chodzi o linie brzegową czy rozdzielenie na kontynenty - bo oczywiście biomy są inne - post apo przecież...) Zobaczę może jeszcze coś wrzucę z tego moda żeby wam coś pokazać. No i ta muzyka z F1 i F2... BOSKO! ---------- Post added at 18:30 ---------- Previous post was at 16:03 ---------- Woohoo strzał w dziesiątkę... Przebiłem się przez ścianę do jaskiń, wybrałem specjalne miejsce - szerokość korytarza wynosi jedno pole a tuż przed jaskinią stało drzewo - spokojnie rozstawiłem pułapkę z klatką a tuż za nią pułapkę z komponentami metalowymi. Chwilę po otwarciu wejścia (ścięcie drzewa) w klatkę wpadł mi Deathclaw! (kto wie być może go udomowię - po czym wyszkolę go na zwierza wojskowego). Yeah... like a boss!
Mam prośbę dotyczącą tego moda. Mógłbyś napisać co najlepiej byłoby wziąć przy embarku? Z góry dziękuję.
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy build na embark, każdy bierze to czego będzie potrzebował na wczesnym etapie.
Zdaję sobie z tego sprawę, niestety ze względu na nowe warsztaty i przedmioty w modzie nie wiem co byłoby mi w ogóle potrzebne. Stąd moja prośba, żeby mi to trochę wyklarować.
OK śpieszę z pomocą. Jako że mod ten wprowadza mnóstwo nowych roślin do uprawy i zmienia system wytwarzania rzeczy (metalowych głównie) i dodaje kilka nowych warsztatów może ten mod wprowadzić w nie małe problemy. Przede wszystkim zacznijmy od seedów roślin, najważniejszymi są Yams (podobnie jak Plump Helmety i do jedzenia i do tworzenia alkoholu), Cotton/Hemp/Synth-Reed (podmieniają pig tails - czyli do tworzenia ubrań, worków, plecaków itp, z tym że synth-reed można uprawiać w jaskini - oczywiście z ziemią), Cola (<- jeśli są dostępne - tworzą najlepszy alkohol - Nuka Cola ;P <- mały ukłon w stronę fanów Falloutów), warto wziąć bloodbain moshroom i te drugie na b, mutfruit, soybeans, banana yucca - poeksperymentuj z innymi roślinami również (przedstawiłęm tylko taka jakby podstawę). Jeśli chodzi o inne rzeczy zainwestuj w zwierzaki psy wojenne (do obrony), iguany(wymagają Nest Boxes - by złożyć jaja), zainteresuj się brahminami (czyli wszelkiego typu krowy i byki). Jeśli masz dużo punktów weź przynajmniej jednego Mr. Gutsy lub Protectrona (a najlepiej wojskowe odmiany war xxx). W tej modyfikacji warto podnieść sobie limit punktów które można wydać na rzeczy na start (lub jeśli nie wiecie jak - zczitować - chociażby art moneyem). Co do wybierania umiejętności dla Vault citizenów - przydadzą się Trapping(min. +2 poziomy), Herbalist(od +3 do maksa czyli +5 (proficient)). Jak już będziesz grał musisz włączyć przynajmniej dwóm mieszkańcom ALchemy (np. przy pomocy Dwarf Therapist). Aha odnośnie rzeczy na embark - dorzuć charcoal(min. 15, węgiel drzewny) żeby mieć możliwość rozpoczęcia jak najszybciej produkowania pancerzy i broni - z czym wiąże się poświęcenie jednego mieszkańca krypty na Armorsmith, Weapon Smith, Furnace Operating - w modzie jak przyjdzie oblężenie to masz "jak w banku" że będą to supermutanty - które w modzie są naprawdę supermutantami... Trapping jest potrzebny żeby ze ściętych drzew nazwanych Scrap w Scrapyard zdobywać skrzynki z technologią przedwojenną, skrzynki wojskowe i skrzynki medyczne. Herbalist <- do zbierania roślin między którymi są też oznaczone scrap pile (chyba) które mogą pozostawić np. sztaby żelaza czy jakieś inne pożyteczne rzeczy Alchemy <- by twoi mieszkańcy krypty mogli otwierać skrzynki pozyskane ze "scrap wood" w warsztacie zwanym Inventor's Bench i opracowywać technologie (czyli plany nowych warsztatów wymagane do ich zbudowania) zużywając holodyski Więcej ci nie powiem bo też jestem "nowy" ale jako tako już to ogarnąłem.