El Dorado - MP AAR

Temat na forum 'EU IV - AAR-y' rozpoczęty przez Saegoto, 1 Marzec 2015.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Saegoto

Saegoto Nowy

Prognoza:

Jest rok 1628. Myślę, że dobrze będzie jeśli skończymy kampanie po roku 1800.

1800 - 1628 to jest około 170 lat. Jeśli średnio gramy 30 lat na sesje to zostało nam około 6 sesji. Półtora miesiąca. Ostatnia sesja odbędzie się najdalej 31 maja.

2. Stobek

Stobek Nowy

No ma to sens. Przynajmniej po 1-2 przegranych wojnach możesz grać dalej. Masz dużo czasu na odbudowę albo ba! można iść na wojnę z kimś innym.
    Wstawiam obrazki bo zauważyłem, że jakoś długo trzeba na nie czekać.

W skrócie:
    Rosja i Litwa upadły.
    Hanza wyrasta na potęgę przejmując Litwę. To samo Szwecja z tym że ta jeszcze połyka Moskwę. Podczas tych 20 i następnych 20 siła tych państw zostanie podwojona.
    Wenecja traci prowincje na rzecz Hiszpanii i Austrii ale odbija się na Neapolu. Francja przegrała wojnę ale nic nie straciła materialnie.
    Ottoman ryzykuje robiąc westernizację, cała kraina w buntach.
    Tunis po zmianie władcy płacze.
    Persja i Juanpur rosną w siłę równie szybko jak Hanza i Szwecja.
    Holandia po zdobyciu całej południowej Afryki ruszyła na podbój Azji. Najbogatszy kraj świata.
    Wielka Brytania to przyczajony tygrys ukryty smok. Wciąż nie wtrąca się do polityki światowej i obserwuje.

Kiev to wasal Hanzy ), Bulgaria to wasal Austrii, a Złota Horda to Marchia Persjii no i Novogrod wasal Skandynawii.

3. bachuxd

bachuxd Nowy

Ja od siebie dodam, że Tunis jest tak bardzo słaby i zacofany, że aż mi się śmiać chcę jak patrzę na ten kraj xD Nie jestem w stanie zrozumieć co poprzedni władca chciał zyskać poprzez wykrwawianie się w "ottomańskich" wojnach z których nie miał żadnych korzyści. Żeby było śmieszniej, to nie dość że nie miał z tego żadnych korzyści, to jeszcze w dodatku kraj mu się rozleciał przez bunty.

A skoro już jesteśmy przy buntach. To ja też miałem dziś okazję "posmakować" siły espionage :D Prawie 30% szansy na wzrost siły buntowników, mimo tego że prowincje Maroka były od kilkunastu lat pod władaniem Tunezji i bez wspierania nie było nawet najmniejszych szans na jakikolwiek bunt na tych terenach. Dobicie staba do +3 i zatrudnienie doradcy obniżającego unrest o -3 zmniejszyło "rozwój" do jakichś 15%. Skończyło się na 60k buntowników podzielonych na 3 armie. Akurat pech chciał że bunty pojawiły na trudnych terenach i jak już walczyłem to z karami za teren i nawet przegrałem jedną bitwę mimo tego że miałem jakieś 12k przewagi. Na prawdę idea espionage wydaję mi się OP.

Po tym co dziś się wydarzyło, to wydaję mi się nikt już raczej nie będzie się palił do sojuszu z Verim jeżeli nie zmieni on stylu gry. Z tego co widziałem, to baaardzo ciężko się z nim współpracuje ze względu na brak komunikacji. Wbrew pozorom wojna fra, ven vs spa, hab mogła się potoczyć zupełnie inaczej gdyby nie to, że najpierw Veri nie poczekał aż Francji skończy się truce i o ile się nie mylę, to przez rok musiał walczyć 2vs1. A na koniec poddał się w ogóle nie uzgadniając tego z Fra, a była jeszcze realna szansa na odwrócenie losów wojny.

Mam nadzieję, że w następnej sesji dojdzie do jakiejś ciekawej i wyrównanej walki między kilkoma państwami :)

@Stobek
    Przejełem zacofane i biedne (całe 2 dukaty z handlu jak zaczełem grać xD ) państwo i na starcie musiałem się wywalić całkowicie z mp, żeby ogarnąć bunty i podbić przynajmniej część Afryki Zachodniej. Portugalia wykorzystała moment i dosłownie odcieła mi kierunek ekspansji a w dzisiejszej sesji poszla o krok dalej i wypowiedziała mi wojnę, którą od razu poddałem bo szansę na zwycięstwo były zerowe. Jakby jeszcze tego było mało, to tydzień temu dowiedziałem się na godzinę przed sesją, że mam grać na Tunezji i nie było nawet mowy o tym, żeby próbować zrobić jakiekolwiek dyplo. Jak już ograłem tą Tunezje i zobaczyłem jak bardzo jest zniszczona i zacofana, to nawet nie próbowałem się z kimkolwiek dogadać, bo na co komu sojusznik z zerowym potencjałem militarnym ? Podczas sesji pojawił się promyk nadziei, bo Arabia zgodziła się na to, żeby zaatakować Portugalie jak SPA będzie się bić z VEN. Niestety okazało się, że Persja planuję zaatakować Arabie i nic z tego nie wyszło.
    Dalej uważasz, że to zmiana "władcy" pogrążyła Tunezję ?

PS
    Mam nadzieję, że nie będzie z nami grał Karelian w następnej sesji. Bo to jest jednak jakieś nieporozumienie, żeby przez jednego gracza grać CAŁĄ sesję na "dwójce". Gdyby nie On, to na lajcie byśmy ugrali jakieś 10-20 lat więcej, bo zbyt wiele się na sesji nie działo.

4. fall.pl

fall.pl Nowy

( tu wkleję wczesniejsze moje koroniki histrii świata - wyłapie je z działu przebieg kampani aby dla obserwatorow kampanii były czytelna i nie musieli dokopywać się przez spam 40 stron - proszę adminów o nie łączenie postwów poki nie wkleję odpowiednich stron - jeden post ma ogranioczną liczbę znaków)

Historia świata 1450 -1626

5. fall.pl

fall.pl Nowy

( tu wkleję wczesniejsze moje koroniki histrii świata - wyłapie je z działu przebieg kampani aby dla obserwatorow kampanii były czytelna i nie musieli dokopywać się przez spam 40 stron - proszę adminów o nie łączenie postwów poki nie wkleję odpowiednich stron - jeden post ma ogranioczną liczbę znaków)

Historia świata 1450 -1626

6. fall.pl

fall.pl Nowy

AD 1628-1655
    Z zapisków kronikarza Alana Mc Graby

Hiszpania – Wyniszczające wojny sprawiły że nie jest już najbogatsza i spadła na 3 pozycje ekonomicznego imperium. Jednak wkońcu pokazała siłe swojej floty która jest teraz drugą na świecie. Rozbiła niepokonaną flotę Wenecji na jej wodach czym zadziwiła świat – z Armadą Hiszpanii należy się liczyć. Wciągnęła do sojuszu Habsburgów Portugalię i razem pokonali po raz kolejny Wenecje i Francje.

Holandia – Stałą Się największym imperium Ekonomicznym gdzie dochód z samego handlu wynosi około 220 wiec całkowity prawdopodobnie około 300 miesięcnie ( z obserwacji dochodu z nodow eng chanel-80 paryz-40 afryka zachodnia -60 , Chiny -35 ) Do tego najlepsza jakościowa armia świata sprawia że Holandia wyrasta na mocarstwo światowe. Z wpyływami od europy po daleką Azję – najsilniejsze państwo świata

Wielka Brytania – Przezbroiła swoją floty na nowoczesne wargaleony i nowe fregaty i posiada 100 wargalenów i aż 400 fregat co sprawia że jest niekwestionowanym panem mórz i oceanów. Druga Ekonomia świata. Małe podboje w Azji – lata izolacjonizmu

Wenecja – dotkliwa prestiżowa porażka weneckiej floty – Ciezkie lata dla Wenecji która poniosła klęskę od Hiszpanii

Austria – Armia na równi z armią Holandii – jednak liczniejsza i większa – utrzymała pozycje potęgi nr 1 na lądzie – dalsze podboje terytorialne

Francja – Odbudowa morale i ducha narodowego Francji.. mimo przegranej wojny.. Francja obudziła się z głębokiego snu i zaczęła walczyć o swoje interesy wpełni zdeterminowana i silna

Szwecja - Z regionalnego wschodniego Hegemona robi się mocarstwem światowym… po upadku Rosji i Litwy.. wchłania olbrzymie obszary wschodnie – po asymilacji tych obszarów rosyjskich będzie największym mocarstwem lądowym

Hanza – ciągle rośnie w siłę i tak jak szwecja po aneksji Litwy stanie się mocarstwem a w sojuszu ze swe prawdopodobnie najsilniejszym blokiem lądowym.

Turcja i kraje arabskie … powolny i pokojowy rozwój

Moskwa.. – całkowity upadek państwa
    Litwa- całkowity upadek państwa i strata niepodległosci

Portugalia – wkracza do światowej polityki z impetem w sojuszu z Hiszpanią. Zwycięska wojna z Tunisem i Wenecją , Portugalia posiada silną flotę

Persja – Staje się powoli Hegemonem bliskiego wschodu.. najsilniejsze państwo regionu. Zaczyna wpływać na politykę Europejską – robi dzidę pólnocną odcinając syberie
    Jangpur – robi dzidę pólnocną odcinając syberię

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia : Austria, Holandia , Francja , Hiszpania ( imba generałowie)
    Najsilniejsza Flota ( w kolejności siły) : Anglia , długo długo nic i Hiszpania , Wenecja
    Najsilniejszy blok sojuszniczy Hab + spa, swe + hanza, Fra + Hol , Persja + OE
    Najbogatsze państwa : Holandia, Anglia , Hiszpania

Hegemon światowy : (wyłania się powoli Holandia – choć jeszcze nim nie jest)
    Hegemon europy wschodniej : Szwecja
    Hegemon Kontynentalny : - brak
    Hegemon morski : Anglia

Hiszpania – Ciężkie czasy dla hiszpanii. Powstała wielka koalicja przeciw Habsburgom, Hanza, Holandia, Francja. Jednak dzieki doborowej najlepszej na świecie armi dlugo stawiała czoło przeważającemu wrogowi.. jednak skapitulowała, Straciła panowanie nad morzem śródziemnym.

Holandia – Nie uznała aktów nawigacyjnych Anglii przez co w wyniku wojny straciła prawie całą flotę Handlową. Boleśnie się przekonała że aby strzec własnego handlu trzeba mieć silną flotę wojenną. Jednak mimo straty Handlu Azjatyckiego dalej bardzo bogate państwo z największym przemysłem europejskim gdzie manufaktur jest więcej niż gdziekolwiek na świecie. Lata handlowej współpracy z Eng sprawiły że państwo dzięki bogactwu rozwinęło najbardziej ze wszystkich swój przemysł rodzimy ( wszędzie budnyki 5 level do taxa , prawie w każdym prowie manufaktura). Jej Armia zdecydowała o zwycięstwie nad Habsburgami.
    Holandia stała się państwem lądowym nie morskim.

Wielka Brytania – Narodziny Imperium Finansowo-Morskiego. Po pokonaniu Holandii stała się monopolistą Handlu Azjatyckiego oraz noda Eng Chanel stając się najbogatszym państwem świata. Jej Flota 240 Ciężkich okrętów oraz 400 Fregat strzeże jej niepodległości i Handlu. Jej flota stanowi siłę wszystkich 3 pozostałych państw morskich razem wziętych

Wenecja – Odzyskała panowanie na wodach.. ogłosiła Akty nawigacyjne morza południowego, ogłaszając się panem południa. Jednak Hiszpańscy dyplomaci podśmiewują się ze gdyby nie spódnica Francji , hanzy i holandi. Wenecja nie była by nawet panem Sycylii. Raczej nie ma szanas jeszcze wygrać 1 vs 1 ze spa.

Austria – Pokazała jak silną ma armie. Walcząc z przeważającymi siłami wroga broniła się wiele lat jak prawdziwe imperium

Francja – Odzyskała utracone ziemie od Hiszpanii. Powolna odbudowa dawnej świetności kiedy to Francja rządziła Europą

Szwecja - Staje się Imperium lądowym , terytorialnie największe państwo świata od Islandii po daleką Syberię.

Hanza – Powoli wyrasta na mocarstwo – Silna ekonomia – silny Handel – Silna armia… miła dwa kierunki ekspansji do wyboru hol lub hab.. wybrała to drugie

Arabia – Wkońcu zawalczyła o hegemonię regionalną .. Razem z Indiami zaatakowała Persję wygrywając wojne

Portugalia – nowe mocarstwo Europejskie to dzięki portugali i jej armii wojna trwała tak długo, a jaj silna ekonomina sprawia że Habsburgowie nie zbankrutowali na wojnie

Persja – Przegrała wojne z koalicją Indie-arabia ale była też bliska wygranej udowadniając ze poki co jest mocarstwem regionalnym

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia : Austria, Holandia , Francja , Hiszpania( imba generałowie) , Szwecja
    Najsilniejsza Flota ( w kolejności siły) : Anglia , długo długo nic i, Wenecja , Hiszpania
    Najsilniejszy blok sojuszniczy Hab + spa, , Fra + Hol +VEN , Indie + Persja
    Najbogatsze państwa : Hiszpania , Holandia i Anglia ,

Hegemon światowy : (brak )

Hiszpania – saga venecka trwa... po wyczerpującej wojnie straciła Balery... Potęga i imperium SPA niezagrożone

Holandia – wszyscy byli pod wrażeniem wygranej Holandi która poprowadziła swój blok do zwycięstwa.. gratulacjom nie było końca... nawet Poselstwo Angielskie składało szczere gratulacje ! bo zawsze docenia Kunszt wroga. Jednak jak się potem okazało to nie był cud miltarny to był cud z nieba.. a niektórzy twierdzą ze Holandrzy wypuścili w obieg 60 000 fałszywych denarów zakłócając monetarny obieg europy (niepotrzebne skreślić : marsjanie przywieźli 60 000 kasy/super imba event o którym nawet nie wie sam padox/edit sejwa/inny explit)

Wielka Brytania – Złoty wiek dalej trwa.... Imperium Brytyjskie kolejna wojna byłskawiczna z hol. Zdobyło Całą malakę od hol. co było ostatnimi roszczeniami GBR w azji. Czy zapanuje wieczny pokój na lini hol-eng ? to decyzja holandii

Wenecja – "przegrała by wojne" gdyby nie pomoc Austrii uległa by najemnikom hol opłacanym przez "cudowne denary" po pomocy Austrii zdobyła od hiszpani Balery
    Austria – Postanowiła ratowac Francje ratować przed rozbiorami. A sama została zaatakowana przez Szwecję
    Francja – odzyskała swoje Ziemie od hol.
    Szwecja - Pokonując hab stała sie oficjalną Największa potęgą lądową świata. Zwycięstwo nad Austrią przytłaczające budzące podziw i strach w europie,. Cesarstwo Szwedzko-hanzatyckie stało sie najsilnieszym organizmem pańśtwowym
    Hanza – Wielkie zwycięstwo Cesarstwa Hanzo-Szwedzkiego. Hanza odebrała utracone przed wiekami Ziemie od holandii.
    Arabia – wojna z persją .. nieroztrzygnięta
    Portugalia – Dalej poliyka wspierania Hiszpanii od wieków ta polityka nie przyniosła żadnych narodowych korzyści dla portugali .(chyba że nie mamy wszystkich informacji)
    Persja – wypowiedziała wojnę Arabii jednak wojna nie idzie po jej myśli ..czy walka o hegemonie regionalna jest juz nierealna ?
    Indie Powolny spokojny rozwój i w potencjale technologicznym zaczynają deklasować persje (różnica 10 techów ?)

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia ( w kolejności siły- nie mylić z ilością) : Szwecja , Holandia, Hiszpania, Venecja , Hanza, Austria
    Najsilniejsza Flota ( w kolejności siły) : Anglia , długo długo nic i, Wenecja , pozostałe państwa świata całkowicie rozbrojone morsko
    Najsilniejszy blok sojuszniczy ( w kolejności siły) Cesarstwo Szwedzko-Hanzatyckie, SPA + hol + por , ven + fra, Persja + jangpur
    Najbogatsze państwa : Wielka Brytania,............... , Swe, HAB,Hanza, hol,spa , ven

Hegemon Kontynentalny : unia Szwecja-hanza

Wielka Brytania – Ród Lancasterów zawsze dbający o interes wielkiej Brytanii postanowił tym razem zrobić coś dla świata.. odsyłane poselstwa wszystkich krajów świata które od 150 a nawet 200 lat prosiły Anglie o pomoc tym razem zostały wysłuchane.. Unia Szwedzko-hanzatycka dokonała tyle gwałtów na narodach świata że Imperium Wielkiej Brytani postanowiło być strażnikiem sprawiedliowści światowej i wypowiedziało wojne Unii Szwedzko-hanzatyckiej.. mimo że dziłania wojenne toczone są tylko między jej jednym członkiem szwecją, jednak jej wasal hanzatycki pokornie wypełnia unijne zobowiązania przelewajac na działania szwecji 12 000 dukatów
    Unia szwedzko-hanzatycka zajmuje kolonie w 13 koloniach brytyjskich a GBR zajmuje wszystkie wyspy szwedzkie rujnując handel szwedzki pat wojenny

Wenecja – pokonała w wojnie morskiej połączone siły morskie hiszpanii i portugali stając sie oficjalnie drugą flotą świata i zarazm po upadku Hiszpanii imperium Południa, panem morza śródziemnego. Swoje ekspansje skierowała w kierunku arabii majac konflikt interesu z unia szwedzko-hanzatycko wenecja wypowidziała im wojnę. Venecji już nikt nie lekceważy... to już nie jest mocarstwo regionalne to już jest imperium o zasięgu światowym

Austria – Austria wykorzystała ratunek jaki przyszedł od Imperium Brytjskiego które wstawiło się za gnębionymi przez unie szwedzko-hanzatycką .. Zemsta za upokrzenia i odbicie węgier.. oto cel Republiki Austrii
    Francja – Po wsparciu finansowym Imperium Brytyjskiego oraz doskonałej armii przyczyniła sie do upadku tych którzy ją kiedyś zdradzili... chichot histrii daje ukojenie dla sumienia francji.. Ci którzy chcieli rozebrać francji.. sami się rozpadli .
    unia Szwecko-hanzatycka - po Ataku Imperium Brytjskiego na unię.. inni poczuli szanse na rewanż za krzywdy wyrządzone przez imperium północy... powstała koalicja anty Szwedzko-hanzatycka, spontaniczna.
    Arabia – przegrała wojnę z Venecją i hindustanem
    Portugalia – Największe zaskoczenie i to ona zdobyła oskara dekady . Wierność sojuszu spa-por miała swoje granice.. wykorzystywana portugala która od 4 wojen przelewała krew za hiszpańską sprawe nie mając realnych korzyści powidziała dość.. być może próbowała przekonać przyjaciela że czas uznać porażkę i zdać się pod opiekę silnijeszym.. hiszpania była uparta... Portugalia mając wybór.. ginąć razem ze spa na samo dno wybrała swój interes.. ograbiając spa.. Portugalia stałą się nowym mocarstwem południa
    Persja – uczestniczy w koalicji anty Szwedzko-hanzatyckiej
    Indie - uczestniczy w koalicji anty Szwedzko-hanzatyckiej , pokonałą arabię zabierając jej sporą część półwyspu arabskiego

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia ( w kolejności siły- nie mylić z ilością) : unia Szwecko-hanzatycka , Francja , Venecja, Austria, GBR
    Najsilniejsza Flota ( w kolejności siły) : Anglia , długo długo nic i, Wenecja , pozostałe państwa świata całkowicie rozbrojone morsko
    Najsilniejszy blok sojuszniczy ( w kolejności siły) unia szwedzko-hanzatycka, , ven + fra, Persja + jangpur
    Najbogatsze państwa : Wielka Brytania,............... , unia hanzatycko-szwedzka, venecja

Hegemon światowy : Jeśli unia szwecja-hanza wygra tą wojnę to stanie się jedynym hegemonem światowym
    Hegemon Kontynentalny : unia Szwecja-hanza

Wielka Brytania – Pod wpływem przemian w rewolucyjnej Francji , lud angielski też nie był obojętny na niesprawiedliwości społczenie, wybuchły zamieszki pod wpływem których 300 letni ród Lancasterów musiał abdykować – GBR stała się republiką.
    Pierwszy konsul nawiązał sojusz z rewolucyjną Francje aby ratować świat przed unią Hanzeatycko-szwedzką, która pokonała pół Europy.. Razem ze Francja rzucyły na kolona imperializm Uni Północnej , w wyniku wygranej wojny Austria odzyskała około 20 straconych prowincji od Unii

Wenecja – Jej koalicja przegrała z unią Hanzeatycko-szwedzką, co pokazało światu że flote ma silną i nowoczesną ale armię przestarzałą i niezdolną nawiązać rywalizacji z Vikingami, przejściowo straciła Grecje, jednak wykorzystała pomoc Imperium Brytyjskiego i szybko ją odzyskałą

Austria – Przegrałą kolejną wojne koalicyjną z Unią hanzeatycką –szwedzką jednak Francja i GBR pomogła odzyskać stracone ziemie
    Francja – REWOLUCJA ogarnęła Francje i europe zmieniając świat. Jeszcze 100 lat temu Francja była zagrożona rozbiorami… dzisiaj Rewolucyjna Francja to potęga o jakiej nie snili jej przedkowie, duża to zasługa 60 letniego finansowania brytyjskiego i weneckiego aby uchronić fra przed rozbiorami zaborców spa i hol .
    unia Szwecko-hanzatycka - Wygrała w sojuszu z Arabią z blokiem hab.-ven-persja-hindustan. Jednak potem musiała uznać wyższość imperium GBR i FRA przegrywając wojne
    Arabia – wspiera od wielu lat imperializm Uni hanzeatycko-szwedzkiej
    Portugalia – pokojowy rozwój
    Persja – uczestniczy w koalicji anty Szwedzko-hanzatyckiej
    Indie - bezkrólewie

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia ( w kolejności siły- nie mylić z ilością) : unia Szwecko-hanzatycka , Francja , Venecja, Austria, GBR
    Najsilniejszy blok sojuszniczy ( w kolejności siły) unia szwedzko-hanzatycka, , GBR + fra, Persja + jangpur
    Najbogatsze państwa : Wielka Brytania,............... , unia hanzatycko-szwedzka, venecja

Hegemon światowy : brak
    Hegemon Kontynentalny : unia Szwecja-hanza , Francja

7. bachuxd

bachuxd Nowy

SPA - Saegoto
    NED - Chidori
    GBR - Fall
    VEN - Veri
    HAB - Stobek
    FRA - Arris
    SWE - Mac
    HAN - Jaksa (XenoFobia)
    POR - (Just) Stahp (It)
    TUR - Karelian
    PER - Andrzej
    ARAbia - HeroLight
    Tunezja - Akulkart/Bachu
    Juangpur - BaddoSpirito

8. Chidori

Chidori Nowy

:< Zabije! :D
    No normalnie nie mogę z was.
    Ale jestem pewny że co mądrzejsi gracze nie wierzą w te bzdury! Need jest spokojnym morskim krajem, nie będącym w stanie wygrać z żadnym morskim! Więc jak miała by wygrać z lądowym, które mają bonusy do wojska, i są znacznie większe niż mały NEED. Kasy wcale nie mam tak wiele, przecież tak małe państwo nie może mieć tyle pieniędzy? Niewątpliwie pierwszy na świecie dochód ma wielka Hiszpania, która po prostu się ukrywa z tym faktem.
    Mój dochód naturalnie eskaluje dookoła 190 dukatów. Wiec wcale nie tak wiele.
    Przyznaję także bez bicia, iż Stobek miał rację. Moja armia to 160k wojska. Całkiem sporo, ale przecież nie tak dużo, gdzie by mi tam do Haba czy innych mocarstw lądowych. Teraz nawet Szwecja ma pewnie podobną ilość.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------​

Moja rozgrywka rozpoczęła się podpisaniem pokoju z Hanzą.
    Miałem w planach rozgromienie Szwecji i Hanzy razem z Litwą. Zdecydowana przewaga ilościowa z naszej strony oraz jakościowa. Jednakże powiem tyle, iż Hanza nie mogła wybrać lepszego momentu do ataku na moją osobę. Co zapewne zrobiła nieświadomie, lecz było to bardzo uciążliwe dla mojej sytuacji. I kontynuowanie walki nawet za te 2 handlowe prowincje było wielokrotnie nieopłacalne.

Dalsza część ruszyła z kopyta, wysłałem ogromne ilości wojska do Azji i afryki by uporać się z ewentualnymi problemami, i przeprowadzić plan o kryptonimie MonsterSneakyIncomeEver190.
    By mi to ułatwić los zechciał zesłać do mojego państwa boga życia.
    Który dzielnie władał przez większość sesji, aż w wieku starczył opuścił ten świat, niestety podczas realizacji ostatniej części MonsterSneakyIncomeEver190. Niech bóg ma go w swojej opiece!

Z ważniejszych rzeczy to tyle. Nie prowadziłem innych wojen, lecz przyglądałem się wojnie Ven + Fra v habowie.
    Powiem szczerze, dziwie się że Francja nadal trzyma z Venecją. I nie chodzi tutaj o przegrywanie w wojnach czy coś.
    Venecja z mięso wojskiem atakuje sama Haba i Spa. Z nikim nie rozmawiając o tym, mimo iż wie że Francja ma jeszcze rok do końca truce, bez informacji dla Francji wypowiada wojnę, którą nie ma szans wygrać sama, a nawet z Francją to trudna wojna.

Całkowity brak komunikacji, niezwracanie uwagi na swoich sojuszników czy sytuację polityczną. Takie granie własnego Single Player. A w momencie gdy na horyzoncie pojawiła się bardzo duża możliwość zwycięstwa, nagle Ven bez komunikacji się poddaje.
    Czyli znów niezwracanie uwagi na innych graczy, i granie Single Player. I tak co sesję :p.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------​

Tyle dałem radę przed zajęciami :p Może najdzie mnie wena po zajęciach.

9. fall.pl

fall.pl Nowy

hola hola - do pewnego momentu były ciekawe prawdziwe fakty a coraz więcej postów propagandy się robi :)

Wyjaśnijmy
    Fakty : zgadza się hol obecnie najsilnesze ekonomiczno-wojskowe państw świata ale jak napisałem w kronikach tylko z potencjałem na Hegemona światowego ale nim jeszcze nie jest.. największa słabość: brak floty wojennej
    owszem wygra z każdym 1 vs 1 ale świat to system naczyń połączony i hol nic nie zrobi bez wielu państw

Anglia fakt : najsliniejsza flota świata, ale armia bezwartosciowa w starciu z armiami spa,fra,swe,hab, hol - więc moze jedynie łaskotać swoimi okrętami i tak jak obiektywnie napisał sae ( dziekuje bardzo za uczicowść ) nie jestem władcą syntymentalnym i wzasadzie jestem jak taka czerwona wisinka samotna powiązana tylko umowami handlowymi i wspopracy a nie sojuszami na śmierć i życie.. i z holandią na chwilą obecna łaczy mnie tylko umowy handlowe.. podobnie jak ze swe, spa hanza etc etc i jestem jednym z niewielu ktory potafi bez sentymentu dla sojusznika powiedizeć nasza wspolnota interesow się zakończyła - rozwiązujemy sojusz( oczywiśćie nie robie ciosów w plecy , z wyprzedzeniem inforumuje o zakończeniu współpracy np swe wiele lat temu i dalej żyjemy w zgodzie)
    Więc proszę nie łączyć mnie z żadnym sojuszem ani blokiem bo Anglia jako jedyna prowadzi samodzielną niezależną politykę. Zadowalając się byciem państwem drugorzędnym

Hiszpania fakt : jest w sojuszu w jednym z najsliniejszych bloków na świecie hab-spa-por i subiektywa ocena czy jest słabsze od hol-fra-ita ? - nagonka na holandie jest zrozumiała dla jej interesów bo faktycznie holandia powoli zaczyna deklasować hiszpanię :)
    tym bardziej ze hol wspiera jej rywala fra

SWE-HAnza fakt .. z perspektywy anglielskiej przewiduje że za 40 lat jak swe i hanza anektuje pół rosji i cale tereny rzeczypospolitej to drżyjcie narody świata... i holandia będzie tylko jakimś małym punktem na mapie wobec nierozerwalnego sojuszu hanza-swe ( mogę sie zakładać o pieniądze ze ten sojusz przetrwa do końca kampanii :) )- owszem teraz są jeszcze słąbi w porównaniu do hol ale przypomnijcie moje słowa za 40 lat :)

Wiec z perspektywy Angli te 3 wymienione bloki są w miarę "równe" każdy z nich ma swoje mocne i słabe strony... Anglia ma dylemat moralny bo nie chce się za mocno przyłączać do któregoś z bloków bo Flota Anglieska może zadycodować o przewadze ktoregoś z w/w bloków...

Złudne jest też patrzenie ze Anglia jest głownym wrogiem SPA .. panowie popatrzcie na mapę ... JA nawet granicy kolonialnej z Hiszpanią nie mam.

Hiszpania zawalczyła o hegemonie Europejska ( jakby w pierwszej wojnie pokonała ven - pewnie by była) - ale obecnie są 3 wyrównane bloki... i nie patrzył bym na pryzmat pojedyńczej "najsilniejszej Hol" bo hanza-swe to jedno państwo, spa,hab, por też ścisły sojusz

A co do dyplomacji HOL - najlepsza w kampanii i hol daje takie oferty handlowo-ekonomiczne dla eng ze naprawde byłbym idiotą atakując go :) i pewnie tak jest z innymi państwami - stąd pełna kontrola polityczna holandii nad sytuacją w europie - Tylko Anglia z zazdrością nie ma problemów i potrafimy doscenić kunszt militarno-ekonomiczno-dyplomatyzcny rywala, sojusznika czy neutralnego państwa. I do tej pory Angli nie przeszkadza najsilniejsza holandia, dominacja habsburgów ( wygrywaja wojny) , czy swe+hanza na pół mapy europy - Anglia akcetpuje z pokorą te 3 wielkie bloki które rozdają kary w europie

10. alukart94

alukart94 Nowy

Przyznam sie jasno bez bicia ze Tunezja zostala przeze mnie zjebana. Popelnilem dokladnie 3 bledy znaczace ktore wplynely na obraz tego marnego kraju. Po pierwsze co bylo najwczesniej. 1 westernizacja ktora okazala sie calkowita klapa z racji duzej ilosci buntow, ktorych UWAGA zaakceptowalem żądania i przy stanie 99% musialem zaczac druga westernizacje co opoznilo moj kraj o jakies 40 lat.

2 blad - to w jaki sposob zajmowalem Afryke Polnocna. Calkowicie zwalilem sprawe niewasalizujac Algiersu ( z tym poszloby 2x lepiej i bez takich strat w pieniadzach i mp ).

3 blad - to zaatakowanie Songhaju calkowite przewalenie wojny, Oe ktore bylo mi pomocne cala kampanie dopoki gralem wygralo mi wojne, a ja zamiast wziac wp to jeszcze zgarnalem kolejne ziemie i bunty zaczely sie panoszyc w Afryce Srodkowej.

Takze mozecie mnie uznac z totalnego nooba. Jednakze w poniedzialkowej idzie mi juz znacznie lepiej co nawet Stasiu gdy mnie subowal powiedzial ze jest to bardzo przyjemny kraj do grania. No coz mowi sie trudno i mam nadzieje ze nastepnej kampanii juz tak mocno nie zjebie

11. bachuxd

bachuxd Nowy

12. fall.pl

fall.pl Nowy

oj baaardzo dużo się działo,
    kolejny kraj stracił niepodległości - turcja

wiele wojen
    eng-hol
    swe vs spa
    arabia + jangpur vs Persia
    hanza, ita, hol, fra vs spa , hab +por + oe ( najbarwniejsza wojna )

Panowie piszcie relacje z wojny !

EDIT( po poście veriego - faktycznie zapomniałem o por i oe)
    choć dalej blok habsburski raczej nie miał szans na lądzie :) - oe to było już warzywo a nie państwo ;)

13. Mac

Mac User

Ostatnie lata okiem Króla Skandynawii:

Kilkadziesiąt lat temu Hiszpania złamała umowę kolonialną i zaczęła kolonizować Kalifornię. W końcu nadażyła się okazja by odgryźć się Imperium.
    70k doborowej armii popłynęło do Ameryk aby odbić to co nasze. Mimo iż Imperium hiszpańskie było zajęte innymi wojnami to jednak ruszyła na nas 100 tysięczna armia krajów kolonialnych. Chłopstwo to jednak zostało szybko poskromione. Hiszpania nie chcąc walczyć na 2 fronty szybko poprosiła o pokój.
    Odebrane zostało to co nasze, za jedyne 18 VP. Niech to będzie nauczką że umów z Królem Skandynawii się nie łamie. Następnym razem może się nie obejść bez kary.

Kolejna wojna wybuchła z Jaunpurem, który zaczął kolonizować Syberię.
    Król Skandynawii rządał jedynie wycofania z Syberii, jednak Jaunpur postanowił walczyć, mając do pomocy Arabię.
    Po pierwszej bitwie w której anihilowanych zostało 25k armii wroga broniącej się w górach, zanim posiłki doszły, władca Jaunpuru wysłał notę dyplomatycznę , cytuję:
    .
    Pomimo iż pierwsza fraza była nie rozumiała dla nas, druga mówiła coś o pokoju, tak więc wysłaliśmy nasze roszczenia które zostały przyjęte.

Świat okiem Skandynawii:

Odwet koalicji francuskiej na habsburgach. Do koalicji przystąpiły dodatkowo Hanza i Holandia po stronie Francuzów, oraz Trucja po stronie Habsburgów.
    Po upadku Turcji wydaje się iż Habsburgowie są obecnie bez szans w kolejnym starciu w takich siłach. Aczkolwiek Holandia wydaje się mieć inne zmartwienie, więc możliwe są jakieś przetasowania i wciąż wyrównany konflikt.

Największa siła lądowa - Hiszpania.
    Tak, tak, zaskoczeni ?
    Wśród krajów lądowych posiada największa (i bardzo zdyscyplinowaną) armię, a także największy dochód. 1v1 powinna sobie poradzić z Francją.
    Aczkolwiek wszystkie pozostałe liczące się lądowo kraje nie wiele odstają. Wydaje się iż Fra, Hab, Hanza, Holandia, Szwecja i Wenecja, jak również GBR mają bardzo zbliżony potencjał lądowy.
    Hegemona brak, każdy z powyższych może wygrać z każdym, każdy powinien przegrać 1v2.
    Może czas na jakieś wojny 1v1 ?

Największa siła morska - Anglia - zdecydowany hegemon!, bójcie się narody.
    Posiadająca 300 dochodu z handlu (obstawiam że więcej niż sumaryczny każdego innego kraju), oraz flotę 700 statków z 250 BS jest nie do powstrzymania nawet 2v1.
    Hegemon przez duże H!.
    Rozmawiałem rano z Artem, jego komentarz na temat Falla:
    .
    Brzmi znajomo ? :)
    Z Fallem jest jak z Robbenem. Wszyscy wiedzą że będzie kiwał w lewo i strzelał w długi róg ..., a i tak to robi :)
    Dlatego mówiłem żeby Falla nie dawać na Eng, bo zagra w 100% tak samo jak zawsze, a nie ma przeciwwagi.
    Ciekawe jacy gracze muszą grać na Hol i Spa by kiedyś do tego nie dopuścić. Chyba tylko Mac i Veri ... :)
    Żeby nie było to oczywiście jestem pełen podziwu, to jednak trzeba umieć po raz n-ty tak wszystkich omotać. Fall gratulacje !

Druga siła morska - Hiszpania, głównie ze względu na ogromny potencjał.
    Niestety uwikłana w wojny lądowe, posiadająca 2x mniejszy dochód od GBR, nie jest żadnym wyzwaniem dla GBR, gdyby doszło do wojny.

Brak innych liczących się sił morskich (w porównaniu do GBR).
    W drugiej lidze grają sobie jeszcze Ven, Sca, Hol i Por - każdy o zbliżonym potencjale.

Obecnie do upadku GBR (jeśli ta nie popełni błędów) mogłaby doprowadzić chyba tylko 50 letnia wojna z wszystkimi morskimi krajami naraz, które na biężąco uparcie (jak AI) będą dubudowywać wojnę, aż w końcu GBR się skończy kasa :).
    Ale może się mylę, czas pokaże :)

14. Andrzej2

Andrzej2 Znany Wszystkim

Album 24 screenów z wojny Persja vs Arabia, Juanpur, Tunezja.

Może bym wygrał gdybym nie zrobił tego idiotycznego pościgu aż po sam Kair a zamiast tego wycofał się i odnowił manpower. Juanpur mi powiedział, że pod koniec wojny zostało mu jedynie 20k manpowera. Znowu przegrałem przez niecierpliwość. Moim przeciwnikom pomógł też 3 gwiazdkowy generał Juanpura, którego dostał z eventu.

15. Stobek

Stobek Nowy

Jeśli ktoś po 200 latach simu, będać imperium kolonialnym i niekwestionowanym hegemon na morzach ogłasza neutralność w konflikcie rozdzierającym cała Europę i simuje dalej... to wiedz, że coś się dzieje.

Ja zagrałem za pasywnie na Habie przez pierwsze 100 lat teraz mi się to odbija. Xeno mi powiedział, że jak chcę grać singla to, żebym sobie poszedł grac w singla i trochę miał racji. Kampania nie jest po to, żeby zadowolić jednego gracza tylko dla wszystkich. Po to jest rozmyślane rozstawienie, żeby rozgrywka była zbalansowana interesująca i dynamiczna. O ile Xeno i Veri są ciężkimi partnerami do dyplomacji szczególnie gdy to oni są na pozycji siły(w opozycji do siebie) to jest ciekawie. Fall uważam, że byłby idealny na Austrii na przykład ze względu na to, że ten kraj jest naturalnie potęga dyplomatyczną i strażnikiem balansu znajdującym się w centrum Europy.

Nie podoba mi się w rozstawieniu za to dawanie słabych krajów słabym graczom, a doświadczonym i dobrym silnych. Słabsi są wtedy totalnie zdominowani i stają się wasalami doświadczonych potęg, albo czekają w kolejce do rozbiórki.

16. Andrzej2

Andrzej2 Znany Wszystkim

Ja odważnie zaatakowałem mając 0 manpowera po wojnie z Arabią i Juanpurem. Bo taki był mój plan od początku. Gdybym zaatakował Ottomana pierwszego to pewnie by mnie walnęły Arabia z Juanpurem więc obmyśliłem sobie, że najpierw ja prewencyjnie zaatakuję Arabię a potem uderzę na przeżywających kryzys Ottomanów. Nie moja wina, że inne państwa też zaatakowały OE. Do rozbiorów proszę mnie nie mieszać.

17. fall.pl

fall.pl Nowy

No proszę jedna wygrana wojna GBR i od razu nagonka :) - niezasłużona

Dziękuje Maciu za uznanie czym jest obecnie GBR :) jednak rozumiem że ty też należysz jako sąsiad też należysz do tych „omotanych” tak chętnie podpisujący uczciwe i korzystne umowy z GBR.
    Więc to trochę zabawne że masz pretensje do innych hol i spa że mnie nie ograniczały a sam zawierałeś z GBR korzystne umowy polityczno-kolonialne dzięki którym swe też jest imperium . Czyli wy ograniczajcie falla a ja sam będę sobie robił imperium – oczywiście z perspektywy swe zawierałeś bardzo korzystne umowy !! i dla Ciebie też gratulacje.

Bo w tej rywalizacji o żelazny tron nie chodzi o to aby kogoś ograniczać tylko dbać o własne państwo i jego interes. A hol i spa też o niego dbało i są kluczowymi potęgami Europy (o hol będzie odzielny rozdział)

A już na pewno nie powienieś mieć pretensji do saegoto bo on jako jedyny próbował zdominować moją Anglię i przegrał wojnę 1 vs 1 kiedy był silniejszy .. a teraz ? proszę spojrzeć na mapę trudno dostrzec konflikt interesów między eng i spa .. A Saegoto to też dobry polityk… nie rozpoczynał tej gry z misją „ubić falla ” tylko stworzyć imperium i to mu się udało stworzył imperium lądowe – które zgadzam się z tobą pokonałoby 1 vs 1 fra – co jest wielkim osiągnięciem i niedawno państwem walczącym o Hegemonie europejską – ja bym raczej chwalił za osiągnięcia

O Wielkiej Brytanii – Hegemonie morskim jak mówisz przez duże H.. owszem jestem przyznaje się hegemonem morskim… ale tylko morskim.. a Okręty nie palą wiosek nie zdobywają miast i stolic. To nie okręty rzuciły na kolana Hab. I spa tylko brutalna silna armia.
    Więc na kim robi wrażenie potęga morska GBR na kilku państwach. Które mogą się bać straty dochodu, blokady. Dla Austrii , Francji, Wenecji ( na morze śródziemne nawet flota eng się boi wpływać,ale o ven pózniej) Persji, Arabi, Jangpuru Anglia jest państwem średnim ze słabą jakościową armią. Eng może zrobić tylko blokade i nic więcej . Proszę porównać idee narodow Szwecji , Hiszpani, Francji wzmacniające te państwa na lądzie.
    Dlaczego Anglia ma tak dużą flote ? – bo flota to jej niepodległość.. do mnie sojusznik nie przyjdzie z pomocą. On musi dopłynąć taka Holandia zawsze jest pod opieką Francji, czy innego państwa które może na piechotę pomóc.. Anglia tego przywileju nie ma.. Straci panowanie na wodach – może stracić niepodległość .. więc nawoływanie aby złamać hegemonie na wodach gbr to nawoływanie do upadku GBR .. a tego Szwecja chyba nie chce ? :)
    najważniejsze.. wywalczyłem wszystko w wojnie ze spa, umowami korzystnymi dla obu stron, traktatami spisanymi co do każdego punktu których nigdy nie złamałem.. Anglia narodziła się i powstała z uczciwości i honoru. A kiedy trzeba otwartej wojny, - jedynie wtedy jak zawiodła dyplomacja. U mnie każdy ma szanse na pokój i rozejm nawet największy wróg ;)

widzę Szwed ma daleko do morza środziemnorskiego więc ma niedokładne informacje.. otóż całą wojne flota Hiszpani i portugali była schowana przed potęgą Floty Weneckiej która pływała gdzie chciała robiąc blokadę znacznej części Hiszpani .. nie wiem ile ma flota ven podobno 150 bsow i hordy galer ale co najważniejsze idee Matrine która jej daje całkiem dobrych admirałow- to zdecydowanie druga flota świata bijąca na głowę spa i hol.. i śmiem twierdzić ze flota ven + hol może by pokonała flotę eng.

O Holandii kraju „skrzywdzonym” a ja twierdzę że zrobiła bardzo dobry deal z eng..( choć ta druga lepszy) – prowakacyjnie ? wcale nie.. bo to Holandia ma tyle manufaktur co Wenecja prowincji… to Holandia ma wszędzie rozbudowane budynki na maxa i ma dochód z taxa i produkcji dużo większy niż „duuuuża swe” i ogromne Mp i ogromny land suport ..dlaczego hol traci do eng ? bo Hol świadomie od początku robiło się na imperium lądowe – proszę popatrzeć na idee, jakość ilość , ofeensive , eco (dające mega Comba militarne +20% lepsza artyleria +5 % dyscyplina +33 % suport etc, etc) .. z bogatą Afryką wschodnią jak patrzyłem dająca dochód z handlu 50 a że jest tam kupa złota to z 80-90 będzie.. do tego mega bogata Holandia i te państwo bez handlu w eng Chanel ma pewnie koło 200 dochodu !! … tak panowie..To jest potęga lądowa … kolejna która może pokonać fra 1 vs 1 ! .. więc podsumujmy dwa państwa które jako tako współpracowaly z eng hol , a potem rozejm spa-eng.. stały się imperiami lądowymi… wychodzi na to że fra która nigdy kiedyś nie chciała współpracować z eng wyszła najgorzej ;)
    No i jest paradoks Holandii bo jako Mocarstwo lądowe !! z potencjałem większym niż fra.. bardziej jej się opłaca oddać handel eng chanel aby go bronić i wydawać na utrzymanie Bsow 50-100 dukatów miesięcznie.. bo hol nawet bez eng chanel ze swoim imba przemyslem ( najwięcej manu) jest wstanie wystawić pewnie 250 000 armię ( nie wydając na flotę)

Dlaczego Anglia nie bierze udziału w wojnach Europejskich… bo ma słabą armię.. postawiła na flotę jej jedyny atut.. który może jej bronić handlu.. ale nie zdobędzie nawet żadnej wioski ani miasta wroga – słaby to hegemon

O hegemoni światowej zadecyduje hegemon lądowy a nie morski tak było zawsze i będzie po wszeczasy

PS

Co do rozstawienia - nie zgadzam się ... bo maciu zarzuca że dyplomacja jest w tej grze o tron gorsza od miecza.. że niby 200 lat wojny jest lepsze od 200 letniej dyplomacji.. to gra dyplomatyczno -militarno-ekonomiczna i taka być powinna.... jedni uważają że wojna jest tylko wtedy jak zawidzie dyplomacja inni uważają że woja jest jedyną dyplomacja ( pozdrawiam veriego )

18. Veritas

Veritas Nowy

Wojny morskiej nie bylo. Szukajac floty POR i SPA oplynalem plw iberyjski. Floty wojennej nie zobaczylem,a nie chcialo mi sie jej szukac po koloniach, bo zajety bylem wojna w Europie. POR schowalo swoje lsy w Lisbonie, a flota SPA to 66 okretow transportowych, ktore zniszczylem po desancie i zeszturmowanie Murcii. Zablokowalem porty bedace u wybrzezy Morza Srodziemnego, a reszta floty, ale nie cala stanalem kolo Gibraltaru, uniemozliwiajac wplyniecie na weneckie jezioro wrogom. Nie bede podawal jakimi liczbami w tej chwili dysponuje marynarka, ale sa to okrety najnowszej klasy, kazdego typu bs,ls galery i transporty, a ich liczba caly czas rosnie. Przewidziane sa tez manewry czesci floty na oceanach i morzach polnocnych, dlatego prosze o spokoj jesli na wodach Morza Polnocnego albo Baltyckiego pojawi sie flota wenecka, to tylko pokojowe manewry.

Co do wojny na ladzie poczatkowo bylem bierny, gdy zobaczylem ze wlaczyla sie Hanza i Nideralndy. Ten drugi do konca nie wiedzialem ze bedzie uczestniczyl ( chidorii chory, nie odpowiadal). Jednak jak zobaczylem ilosci, polaczonych wojsk hiszpansko, portugalsko-austriackich zaczalem wspomagac sojusz antyhabsburski. Kiedy sytuacja na froncie troche ochlonela i ustabilizowala sie, zajalem Treviso, Sudirol i odbilem Fruli, wczesniej zajalem tez posiadlosci hiszpanskie we wloszech i wyspy greckie, bo walczylem tez z OE. W miedzyczasie dostalem event 20% morale ladowego i zaatakowalem OE, ktore stacjonowalo w okolicach Styrii. To byla rzez, najpierw padl 1 stack po 10 dniach - 40k woja , kiedy Ottoman to zobaczyl zaczal uciekac drugim 40 tysiecznym, ktorego dogonilem i tez anihilowalem. OE zostalo bez armii. Potem ten sam los spotkal Portugalie, ktora dostala anihila 50k majac w poblizu 200k wojsk sojuszu, ktore nie zdazyly z pomoca z sasiednich prowincji.

Wywiad wenecki donosi, ze brak ruchow morskich po stronie przeciwnej byl spowodowany 2 czynnikami:
    -niepewnoscia odnosnie wygrania w straciu z potega wenecka
    -Hiszpania nie jest w stanie prowadzic dlugoletniej wojny utrzymujac armie i flote na 100%, padlaby ekonomicznie.

19. fall.pl

fall.pl Nowy

widze nikomu się nie chce opisywac swoich wojen
    co do wojny gbr-hol

eng zatopiła większość lsow hol a potem walki były w azji gdzie byłą zażarta walka o każdą wyspe - eng straciło nawet stacka 30 k :p
    Trzymałem 3/4 swojej floty w anglii bo nie wiedziałem kto pomoże holandi ( tak na wszelki wypadek)
    pod koniec wojny na wielkie wody uwolniła się eskarda 100 bsow hol która chwilowo przerwała handel z malacki ..
    Anglia wysłała 200 fregat na 100 bsow :)
    szkoda ze nie zrobiłem screana po bitwie.. ale hol przegrało z fregatami.. straciło okolo 35 bsow .. eng przechwyciła nawet 15 bsow wroga ( nawęt okrętów eng przybywa na wojnie ;) ) kosztem 10 fregat

Hol widząc że nawet fregaty biją jej ciężkie okręty .. poddał się
    Eng zabrało mało 5 koloni tylko niecałe 35 % vp

20. fall.pl

fall.pl Nowy

AD 1655-1681
    Z zapisków kronikarza Alana Mc Graby

Hiszpania – Ciężkie czasy dla hiszpanii. Powstała wielka koalicja przeciw Habsburgom, Hanza, Holandia, Francja. Jednak dzieki doborowej najlepszej na świecie armi dlugo stawiała czoło przeważającemu wrogowi.. jednak skapitulowała, Straciła panowanie nad morzem śródziemnym.

Holandia – Nie uznała aktów nawigacyjnych Anglii przez co w wyniku wojny straciła prawie całą flotę Handlową. Boleśnie się przekonała że aby strzec własnego handlu trzeba mieć silną flotę wojenną. Jednak mimo straty Handlu Azjatyckiego dalej bardzo bogate państwo z największym przemysłem europejskim gdzie manufaktur jest więcej niż gdziekolwiek na świecie. Lata handlowej współpracy z Eng sprawiły że państwo dzięki bogactwu rozwinęło najbardziej ze wszystkich swój przemysł rodzimy ( wszędzie budnyki 5 level do taxa , prawie w każdym prowie manufaktura). Jej Armia zdecydowała o zwycięstwie nad Habsburgami.
    Holandia stała się państwem lądowym nie morskim.

Wielka Brytania – Narodziny Imperium Finansowo-Morskiego. Po pokonaniu Holandii stała się monopolistą Handlu Azjatyckiego oraz noda Eng Chanel stając się najbogatszym państwem świata. Jej Flota 240 Ciężkich okrętów oraz 400 Fregat strzeże jej niepodległości i Handlu. Jej flota stanowi siłę wszystkich 3 pozostałych państw morskich razem wziętych

Wenecja – Odzyskała panowanie na wodach.. ogłosiła Akty nawigacyjne morza południowego, ogłaszając się panem południa. Jednak Hiszpańscy dyplomaci podśmiewują się ze gdyby nie spódnica Francji , hanzy i holandi. Wenecja nie była by nawet panem Sycylii. Raczej nie ma szanas jeszcze wygrać 1 vs 1 ze spa.

Austria – Pokazała jak silną ma armie. Walcząc z przeważającymi siłami wroga broniła się wiele lat jak prawdziwe imperium

Francja – Odzyskała utracone ziemie od Hiszpanii. Powolna odbudowa dawnej świetności kiedy to Francja rządziła Europą

Szwecja - Staje się Imperium lądowym , terytorialnie największe państwo świata od Islandii po daleką Syberię.

Hanza – Powoli wyrasta na mocarstwo – Silna ekonomia – silny Handel – Silna armia… miła dwa kierunki ekspansji do wyboru hol lub hab.. wybrała to drugie

Arabia – wygrałą wojne z indiami przciw persjii

Portugalia – nowe mocarstwo Europejskie to dzięki portugali i jej armii wojna trwała tak długo, a jaj silna ekonomina sprawia że Habsburgowie nie zbankrutowali na wojnie

Persja –Wkońcu zawalczyła o hegemonię regionalną ..atakując arabie
    Przegrała wojne z koalicją Indie-arabia ale była też bliska wygranej udowadniając ze poki co jest mocarstwem regionalnym

Mocarstwowość :
    Najsilniejsza armia : Austria, Holandia , Francja , Hiszpania( imba generałowie) , Szwecja
    Najsilniejsza Flota ( w kolejności siły) : Anglia , długo długo nic i, Wenecja , Hiszpania
    Najsilniejszy blok sojuszniczy Hab + spa, , Fra + Hol +VEN , Indie + Persja
    Najbogatsze państwa : Hiszpania , Holandia i Anglia ,

21. XenoFobia

XenoFobia Nowy

22. Stobek

Stobek Nowy

Chciałem coś napisać ale zaprawdę nie ma o czym. W skrócie:
    Była jedna wielka bitwa(największa do tej pory łącznie pół miliona żołnierzy) - screen do niej został dołączony, która wygraliśmy ale ze względu na przewagę liczebną wroga i niskie morale po bitwie nie mogliśmy gonić przeciwnika. Ze względu na udział znacznych sił w obozie wroga w naszym dowództwie został zasiany defetyzm i strach, który nas sparaliżował. Powoli acz nieubłaganie wojnę przegraliśmy (po drodze parę bitew wygraliśmy parę przegraliśmy).
    Jeśli chodzi o siły to były BARDZO nie równe:
    w teorii: Austria,Hiszp,Port,Ang, Ottoman vs Hanza,Wen, Fra, Hol
    W praktyce:
    • Anglia podpisała WP ze wszystkimi oprócz Holandii, nie chciała robić sobie z nikogo wroga więc ograniczyła się do podboju bieda kolonii Holandii (i przejęła 52WS). Holandia dzięki czemu uczestniczyła w każdej większej bitwie wysyłając 80-100k i zmieniając dużo (mocna dyscyplina i świetni generałowie). Anglii wojsk nawet nie widziałem na oczy.
    • Ottoman posiadał zawrotne 80k wojska(najmniej w tej wojnie) miał oddzielną wojnę z Wenecją i nie było z nim ŻADNEJ komunikacji, przez co nie wiedząc kiedy stracił całą armie gdzieś w 1/3 wojny (mimo, że dzięki moim posiłkom wygrał duża bitwę z Wen)
    • Hiszpan miał mało MP, nie wiem kiedy je stracił i czemu ma tak mało, ale dbał o życie swoich żołnierzy i unikał działań ofensywnych. Razem z Portugalią też mieli problem z przejściem do Austrii posiłkami, przez co część wojsk była rozdzielona.
    Mimo tego uważam, że wojna była do wygrania, no ale popełniliśmy też kilka błędów(pod koniec Port nie wiem jak straciła 50k zanim posiłki zdążyły dojść z sąsiednich prowincji) i koniec końców się poddaliśmy. Dużo nie straciłem - dwie prowincje na rzecz Hanzy i 1 na rzecz Wenecji. Hiszpan utracił swojego trzyprowincjowego wasala na rzecz Francji.

Co mnie zaskoczyło to atak neutralnej i zaklinającej się od nie bycia sojusznikiem Francji - Holandii, która nie dość, że straciła parę kolonii to jeszcze nic nie wygrała na wojnie z Habsburgami. Ciekawostka w pierwszej wojnie SPA-AUS vs Fra-Wen Holandia też by dołączyła ale Francuskie wojska zostały pokonane zanim Holandia doszła z posiłkami i zrezygnował. To się nazywa neutralność, boję się pomyśleć co by było jakby Holandia była moim wrogiem.

Dodam jeszcze zdradziecki atak Hanzy, która zawdzięcza mi dużo. Ratowałem ją przed Hol i przed Litwą wiele razy, do tego po upadku Litwy pierwszy zajął prowincję i oddzielił mnie od reszty możliwych zdobyczy co mu wybaczyłem, ale widać pazernym kupcom i to za mało. Wbił nóż w plecy gdy tylko mógł.

Nie wiem jaki jest sens dla mnie prowadzić dalszą politykę z kimkolwiek.
    Francja jest wasalem Wenecji i walczy za nią we wszystkich wojnach, przez co Wenecja pożąda całej Grecji i bałkanów.
    Francja domaga się bodajże 10 prowincji niemieckich, nie wiem ile dokładnie, ale jak zobaczyłem listę żądań to nawet nie czytałem.
    Jeśli mam się dogadać to muszę z obydwoma naraz, ale to i tak mi nic nie da, gdyż Francja mając wiecznych sojuszników za sąsiadów i tak będzie dalej mnie atakować gdyż nie ma innego wyjścia.

Blok Hol-Fra-Wen jest faktem. Rozumiem Wenecję, która korzysta na tym dużo a i Francuzowi zawdzięcza wiele ale mimo wszystko jeśli mówimy o balansie sił to ten blok właśnie w tym momencie jest najsilniejszy, a Hanza która lubi tak walczyć o balans i przez 100 lat namawiała Austrię do zniszczenia Francuza to teraz zamiast choćby zachować neutralność (mając do ograbienia jeszcze resztki Litwy i upadającego Ottomana) wbija nóż w plecy swojemu ex(już)-sojusznikowi. I dlaczego? Dla paru polskich prowincji... Well played.(foch z poniedziałkowej oczywiście nie ma tu nic do rzeczy to chłodna kalkulacja)

No i mamy zwycięzce kampanii - Maca. GRATULACJE Królu Północy Habsburg się kłania głęboko. Mając Hanzę która broni jego granic i podwaja zyski z handlu jest nie do zatrzymania. Wielka Brytania która mogłaby przejąć jego kolonie kiwnięciem palca i zmniejszyć jego dochód zamiast tego obsypuje go złotem. Juanpur zagrożeniem nie jest żadnym. W sumie to chyba bardziej zasługa upadku Pol a potem Litwy i słabej Moskwy niż umiejętności Maca ale i tak gratulacje.

Potem napiszę post w dypo, który przestawi jasno stanowisko Austrii na najbliższe lata.

PS. Spójrzcie na mapy jaki daleki wschód jest.. PUSTY. Tam musi być jakiś gracz chodźby i na Japonii. Nie rozumiem czemu tam jest pusto a taka północna Afryka ma 2 graczy. EU jeśli gracze mają sensowny sprzęt pozwala na stabilne granie nawet w 30 graczy.

23. Veritas

Veritas Nowy

Volvovi gra nie poszla, a co tu duzo mowic, Niah rozwalil Polske i nowy perm musial grac na wiele slabszej Litwie to sytuacja wygladalaby inaczej. SWE bez ruskich terenow i Hanza bez polskich nie bylyby takie silne. Hanza jest w tej chwili bardziej uzalezniona od SWE niz byla, jak istniala Litwa i Rosja, przez polaczenie ladowe. No coz SWE ma w tej chwili najsilniejsza armie i Hanze by zmiotla. Laduje sie na Syberie i graniczy na Krymie tak? z Persja, na wschodzie z Juanpurem. Jak pisal fall Szwecjo- Rosja. Ciekawe czy maciu skieruje swoja armie na wschod czy do Centrum Europy. Gdziekowiek nie pojdzie, niezle namiesza. Dlatego tak wazne jest by byli gracze na wschodzie. Upadek Turcji tez zmienil uklad sil w rejonie Morza Srodziemnego, ale tutaj wiekszy wplyw na to mialy wojny z Wenecja, ktorego go wyczerpaly- glownie ta wojna gdzie walczyl pare lat mimo zajetego 3/4 kraju i jednotorowa polityka perma ( chociaz skillem nie grzeszyl). Te granice sa pokraczne strasznie, zarowno tam na polnocy jak i tutaj na poludniu. Kto widzial Hanze na Krymie z wasalem kijowskim, albo SWE z Syberia. Ja osobiscie nie lubie czegos takiego. Mniej graczy, mnie opcji, mnie dyplo. Nie zrozumcie mnie zle, chodzi o jakies minimum w Europie, bo nie lubie tez grac w 20, ale ewidentnie brakuje 3 na OE,POL,RUS. Niestety tam na polnocy nie ma juz dyplo, jest tylko Skandynawia i kazdy musi sie modlic, zeby SCA nie stanela w przeciwnym obozie.

Nie siej propagandy. Jedynie co ma silne VEN to flota i to na Morzu Srodziemnym. Na Oceanie dostane od kazdego SPA,POR, NED o GBR nawet nie wspominam. Chociaz ta flota umozliwia wiele ruchow dyplomatycznych, ale tylko na jeziorze.

24. bachuxd

bachuxd Nowy

Europa&Azja&Afryka 1710

25. fall.pl

fall.pl Nowy

świerzo po sesji !

ależ to szalona sesja !

Wielkie przetasowania w europie i wielkie wojny

1) Szwecjo-rosja-Ameryko-(w przysżłości chiny ? ) inaczej zwana "królestwo północy" + arabia wygrało wojnę z persja + jangpurem
    Panowie nie bijcie sie bo towary azjatyckie spadaja o 40 %.. dochdod wczasie tej wojny zmniejszył sie o 100 :) ( z 460)

2) wojna eng-hol o odbudowanie Ambasady Anglielskiej w Amsterdamie ! wkońcu się udało.. holeder nawiązał stosunki dyplomatyczne z eng.. Angielska ekspansa w Azji wobec hol została zatrzymana. Witamy dyplomacje Holenderską w grze o tron .

3) wojna Ven vs spa + por.. ku zdziwieniu świata potężna armada Hiszanii i portugali została pokonana ?? jak to możliwe ?
    Venecja obnażyła słabość pańśtwa kolonialnego bez floty.
    kiedyś najbogatszy nod świata.. gdzie por i spa zaraibało łącznie 180 dukatów (90 wartości handlu)
    z wściekłosci Hiszpan nie mogąc dopłynąć do Italii.. postanowił sobie zrobić przemarsz przez Francję przy pomocy Holandi.. :)
    współczujemy Francji ... 3 zdrada wciągu 3 sesji ?... niestesty ciągle zbiera plony 200 letniego nie osłabiania swoich sąsiadów od 1450 roku.. Teraz to sąsiedzi decydują za nią .. jednak ma wielu miłosiernych przyjaciół.
    4) kolejna wojna ven vs spa + hol... do której dołączyła się hanza atakując holandię

No i na koniec Bankier Europy Hanza 270 dochodu z handlu - Ciekawie jaka część tej sumy trafia do szwecji :) jego lorda protektora

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie