EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Po ilu latach wojna się może sama zakończyć?...i jeszcze jedno jak wyłączyć to, iż rywal widzi moje ruchy na mapie.

Ostatnia edycja: 28 Listopad 2016
  2. marbos123

marbos123 User

Witam
    Czy aztekami da się tworzyć coś w stylu kolonii albo chociaż wasali? Czy mogą zdobywać informacje o lądach inaczej niż przez eksplorację pn. jak kraje zachodnie poprzez rozprzestrzenianie odkryć?

3. moskal

moskal Опричник

Wasali tworzysz na normalnych warunkach, kwestia zdobycia prowincji z corami (lub technologii do tworzenia państw-klientów).

Państwa kolonialne możesz stworzyć, ale musisz kolonizować ziemie w regionie kolonialnym, gdzie nie masz ziem bezpośrednio stykającymi się z "metropolią". Czyli będąc w regionie Meksyku możesz stworzyć państwo kolonialne w np. regionie Brazylii.

4. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

Jak zmodyfikować utwór muzyczny w pliku tekstowym, aby odtwarzał się WYŁĄCZNIE w czasie wojny?

5. PewienCzłowiek

PewienCzłowiek Znany Wszystkim

Czy jako Inkowie przed przybyciem europejczyków powinienem rozwijać technologię czy zwiększać development?

6. moskal

moskal Опричник

Do podboju innych dzikusów - technologię. Potem, development. Kopa technologicznego dostaniesz po reformach, więc będzie to bez krzyku.

7. PewienCzłowiek

PewienCzłowiek Znany Wszystkim

Dzięki, a gdzie najlepiej kierować kolonizację? W stronę Meksyku czy bardziej ku Brazylii?

8. moskal

moskal Опричник

Brazylia - większe szanse na wcześniejsze spotkanie Europejczyków i zakończenie reform religii i państwa.

9. Manau

Hej mam do was pytanie bo 1 raz gram republiką kupiecką (Nowogrodem).
    1 Co to jest za kara za rozrost powyżej 20 prowincji, za każdy widzę stan dostaję 0,1 kary do tradycji republikańskich... jak to niwelować... jak zwiększyć tę liczbę powyżej 20 prowincji, albo jak to wyrzucić?
    2 Ewentualnie jaką strategie tu obrać.

10. Elas

Elas Genialdo

1. Musisz zmienić ustrój.
    2. Bij Moskwę, potem możesz zachowywać się jak Moskwa.

11. Manau

Jak to jest gram teraz Rosją obok mam Rzeczpospolitą, która wprowadziła sobie kolonializm, a ja nie dostaje od ich prowincji bonusów ((do rozprzestrzeniania się tego nurtu) piszę tylko jak sprawdzam, że mają obecny pasek naładowany "kolonializm jest obecny"... tylko na terenie północnym przez zakon krzyżacki (którego już nie ma) idzie ten kolonializm. Badam jeszcze tę wdrążenie instytucji sobie. W Afryce płaciłem 1600 monet tu tylko 380 za wprowadzenie...chodź przyznaję jest to lepsza mechanika od WESTERNIZACJI... tylko czemu Anglia nie przyjmuje kolonializmu przez Francję a on już jest na Węgrzech heh

12. moskal

moskal Опричник

Od Rzeczplitej możesz nie dostawać, bo jest to kraj wrogi do Ciebie (wróg historyczny).

Nie wiem czy to bug, czy tak ma być, ale kolonializm nie przechodzi. przez morze.

Co do kosztów wprowadzania instytucji - jest to uzależnione od stosunku developmentu prowincji z ową instytucją względem całego kraju. Jak jest 100% to wprowadzasz za darmo, a jak tylko w kilku biednych prowincjach to płacisz kupę kasy.

13. Manau

Dzięki trochę mi to rozjaśniłeś.

14. Manau

Mam takie do was pytanie nawet na przyszłość jak nabyłem teraz dwa DLC (mare i kozaków), a gram w Trybie żelaznym to będę mógł spokojnie skończyć, czy trzeba to odznaczać te dodatki kupione za każdym razem by nie zepsuć sobie gry?

15. Manau

Hej mam teraz Kozaków... jak tym wszystkim żonglować i nadawać prowincje? (klasą społecznym) z początku myślę fajne bonusy, gram w Ameryce południowej i się w tym zapętliłem... wyskakuje mi coś zwiększył się wpływ arystokracji i info "czeka cię katastrofa..." ok widzę obniżyć trzeba wpływ, ale jak? zabieram im ziemie to zaraz spada lojalność jak chcę podnieść lojalność to zwiększa się również wpływ... nie mogę zbyt tego pojąć może jakaś porada z waszej strony? bo za obniżenie lojalności widzę też są kary

http://screenshot.sh/owlSS7dWpcG8O

16. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Najlepiej to rozdawać z umiarem. Ja im nadaje tylko tyle by mieli spełnione minimum terytorialne.

17. moskal

moskal Опричник

W takich przypadkach (eventowych skoków wpływów) należy zredukować ich siłę a następnie odczekać. Ok, przez np. 20 lat będą kary militarne/ekonomiczne/mieszane, czasem jakiś bunt wybuchnie. Jednakże kluczowe jest, by nie doprowadzić do wybuchu disastera zw. z partyjniactwem stanu. Wejść w ten stan jest łatwo, ale wychodzi się ciężko (tracąc sporo monarch pointów i innych rzeczy). Modyfikator lojalności czy wpływów są czasowe, więc w tym przypadku po prostu poczekaj z wojenkami.

18. Manau

Czy to jest błąd gry? czy to jest normalne, a jak tak to w jaki sposób. Pamiętam miałem wojnę z krajem X przejąłem ich ziemie oni byli na poziomie technologi militarnej 5 ja wówczas 3. Zakończyła się wojna mogłem robić ich jednostki górskie dla mnie to nic dziwnego... mija X lat patrze pojawiają się tam konie... mija kolejne parę lat mogę tam robić armaty... Czy to przechodzi jakoś kulturowo? wiem, że mój rywal osiągnął już 7 poziom technologi, a ja przejmuję jego wojska tzn możliwość ich werbowania.

http://screenshot.sh/ov44uaod92qGq

http://screenshot.sh/mGUHDhZF0vrPM

19. ers

To jest normalne. Jak masz prowke, która jest core'm innego państwa możesz w niej budować wojska wg schematu tamtego kraju.

20. Manau

Nawet jak technologia idzie rywala o przodu, a moja staję w miejscu? bo ja ciągle stałem na 3 do 4 militarnej, a on odkrył 7 poziom trochę to dziwne jest.

21. ers

To już jest silnik gry. Nic nie poradzimy.

Czemu budujesz bezpośrednio w prowincjach? Nie lepiej użyć microbuildera do tworzenia gotowych stackow?

22. szymon1415161

szymon1415161 Aktywny User

Czyli jako Prusy można mieć jednocześnie husarie i zachodnią piechote?

23. ers

W teorii tak.

@moskal przeniesiesz spam do tematu z pytaniami?

24. Manau

Jak jestem małym krajem to ręcznie werbuję wojsko, jak już się dorobię to używam szablonów dla armii.

25. Elas

Elas Genialdo

W praktyce też tak.
    Wystarczy, że sformujesz Prusy jako państwo z grupy eastern (Polska/Moskwa/Nowogród/Psków/Bizancjum itd) i będziesz rekrutował piechotę z corów państwa zachodniego (mając przynajmniej taki sam albo wyższy tech militarny).
    Pokrętne i niespecjalnie sensowne.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie