EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Elas

Elas Genialdo

Dla regiment cost modifiers = 1 i base regiment cost = x, bez land maintenance cost modifiers, dla:
    10 regimentów mających 100 ludzi:

Reinforcement cost = [0,4 * (100/1000) * x * 1 * 1 * (100% + 1% * mil tech)] *10 = 4x * 0,1(100% + 1% * mil tech) = 0,4x(100% + 1% * miltech) = 0,4x(1 + 0,01 * miltech) = 0,4x + 0,4 * miltech

Regiment cost dla 9 jednostek: (x * 100%) * 9 = 9x

Wykresik do porównania: http://www.wolframalpha.com/input/?i=0.4+++0.4x+>+9
    (x jest stałe w naszych obliczeniach, więc x wykresowe to miltech)

Wzory zgarnięte z EU4 Wiki.

Czyli wychodzi na to, że do 21.5 (czyli 22) miltecha bardziej opłaca się uzupełniać, potem mergować jednostki i rekrutować nowe. Ale przydałoby się to zrobić dla bardziej uogólnionych danych, ale teraz nie mam na to czasu ;)

2. koniu2308

koniu2308 User

Witam gram Anglią wszystkie dlc na ironmanie. Mam PU z castilla czy w związku z tym Castilla będzie miała event o PU z Aragonia? Czy dając w pokoju prowincję Castilli zwiekszam ich liberty desire oraz czas integracji?i czy przy zmianie religii na protestantyzm liberty desire się zwiekszy w związku z tym, że Castilla jest katolicka i spadnie mi prestiż o 100?

3. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Nie wyskoczy, bo Kastylia nie może być subjectem. Tak bo liberty desire rośnie wraz ogólnym developmentem, a im większy ten drugi tym dłużej integrujesz. Tak

4. koniu2308

koniu2308 User

Czy żeby kolonizować muszę mięć quest for new world czy wystarczy idea ekspansja jeżeli już zdobyłem kolonie w Ameryce??

5. Elas

Elas Genialdo

Wystarczy kolonista, obojętnie z jakiego źródła.

koniu2308 lubi to.
  6. koniu2308

koniu2308 User

Ok Dziękuje :) Przez przypadek zostałem cesarzem warto dodać moje ziemie do cesarstwa?? Posiadam całą Hiszpanie Wielką Brytanie oraz Francję

7. Karpaj

Karpaj Aktywny User

Najlepiej dodawać kiedy zamierzasz robić reformy, a szczególnie te ostatnie wchłaniajace cesarstwo. Jeśli nie wiesz czy zostaniesz cesarzem dalej, czasami warto dodać samą stolicę (i najkrótszą drogę w prowincjach do niej), aby dołączyć do HRE - to pomoże przy kolejnych elekcjach.

Ostatnia edycja: 20 Luty 2017
  8. koniu2308

koniu2308 User

A są jakieś minusy dodania ziem do HRE ??

9. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Jak jaki cesarz zjednoczy HRE to je stracisz :p

10. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Dodanie stolicy do HRE wiąże się ze spadkiem rangi do Duchy (Księstwo). Nie dotyczy państw, które mają "sztywne" rangi, jak np Papiestwo.

11. koniu2308

koniu2308 User

O tym nie pomyślałem ale raczej się na to nie zanosi. Nie dodam stolicy pozostałe prowincje ewentualnie :)a czym moge podnieść autorytet cesarza poza misjami i dodawaniem prowincji do cesarstwa?

Ostatnia edycja: 21 Luty 2017
  12. Tulev

Autorytet Cesarza powoli rośnie samoczynnie, ale wpływ na to ma wiele czynników: liczba książąt, Wolne Miasta, czy są heretycy w Cesarstwie, liczba elektorów i czy w Cesarstwie panuje pokój.
    Drzewko dyplomatyczne ma event, który daje +5 IA.
    Reelekcja daje +10 IA.

13. koniu2308

koniu2308 User

A jak po wojnie jest taka opcja żeby oddać nie należne terytorium i księstwo się zgadza to też zwieksza autorytet? Z heretykami problem bo połowa to katolicy a druga protestanci a ja jako GB jestem katolikiem. A gdy ja jako cesarz zaatakuje jakieś ksiestwo i je podbije spada autorytet ?

14. Tulev

1) Z tego, co kojarzę, to nie. Jeśli to państwo odmówi, to tracisz 1 IA.
    2) Nie. Dostaniesz tylko minus do legitymizacji do czasu scorowania tej prowincji.

Jesli masz dużo heretyków, to zapomnij o reformach i autorytecie, bo będzie on samoistnie spadał przez brak jedności religijnej.

koniu2308 lubi to.
  15. koniu2308

koniu2308 User

Ok dzięki za pomoc

16. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Hej o co chodzi z tymi 2 osiągnięciami?

"The Three Mountains
    Own or have a subject own the entire world as Ryukyu."

"Sunset Invasion
    Own and have cores on Lisbon, Madrid, Paris, London, Amsterdam and Rome as the Aztecs"

W 1 mam wszędzie na każdym kontynencie zdobyć prowincję grając Ryukyu?
    Za to w 2 mam podbić Aztekami: Lizbone, Madryd...?

17. moskal

moskal Опричник

1 - musisz podbić cały świat (albo bezpośrednio albo przez państwa podległe)
    2 - jako Aztekowie musisz podbić oraz scorować następujące ziemie

18. Manau

Zacząłem wojska wypożyczać z ciekawości i mam takie pytanie
    1. Co w przypadku, gdy wypowiem wojnę państwu, któremu wypożyczyłem armię?
    2. Co w przypadku, gdy z 50 tyś wypożyczę 20 tys a ktoś mnie napadnie? czy będę się bronił 30 czy 50 tysiącami?
    3. Czy relacje pogorszą mi się przeciwko krajowi, któremu używam siły pod inną flagą? Wysłałem wojska dla Litwy 20 tyś brały udział w wojnie z Węgrami nie zauważyłem negatywnych cech Węgier wobec mnie.
    4. Jest to zawsze limit 20 tysięcy? bo ciągle tylko mogę tylko tyle wysłać.

19. Elas

Elas Genialdo

1. Armia wraca do Ciebie
    2. 30 tysięcy
    3. Raczej nie ma negatywnych skutków
    4. Limit to 20 tysięcy + modyfikatory najemników, czyli z administrative/quantity to 30 tysięcy, z oboma 40 tysięcy itd.

20. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Jak mam ustanowiony protektorat nad jakimś krajem, to mogę im jakoś odebrać ich prowincję? Nie widzę żadnej takiej opcji.

21. Elas

Elas Genialdo

Tak, jest w opcjach interakcji z wasalem. Nie może to byś jednak stolica i musisz mieć możliwość zcorowania jej.

22. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Można jakoś nawrócić jakąś prowincje, żeby dostać religie heretycką np katarów z CK2? Najfajniej byłoby bez grania w CK2 xd

23. Tulev

24. Manau

Moskal mówiłeś jest "Judaizm" w grze ok zgodzę się, a idzie to przejąć? w sensie zrobić z tego własną religie i grać?.. jak tak to jak to uczynić.
    Może mi też ktoś inny odpisać :D.
    I jeszcze jedno ja mogę pożyczać komuś armię za pieniądze, a czy ja mogę od kogoś pożyczyć 20 tysięcy wojsk? może all musi mi samo to zaproponować wynajem nie wiem zbyt czy taka mechanika tu jest.

25. moskal

moskal Опричник

Designerem narodów (o ile masz odpowiednie dodatki) lub po prostu konsolą z komendą change_religion <TAG> jewish

Jeżeli chodzi o condotieri - tak, AI też czasami wysyła oferty dla gracza. Nieczęsto, ale jednak. Po prostu ów musi widzieć interes w wojnie oraz widzieć, że masz jakąś sensowną ekonomię.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie