EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

...a może wy mi powiecie albo doradzicie. Trochę się zdziwiłem, miałem wpływ 84 pośród bojarów gram Rosją. Jak zwykle chciałem przeczekać wygaśnięcie modyfikatora, lecz nie wiem czemu zmieniłem ustrój na republikę szlachecką koło 1650 roku. Nie wiem jakim cudem... druga sprawa to to, że oni teraz chcą, aż 40 procent ziem!! przecież to zabije moją gospodarkę. Samo wejście w te republikę zmniejszyło mi miesięczny bilans z plus 30 na plus 3, a jeszcze mam im dać ziemie. Daję im ziemie dałem 3 i wpływ mam na 94 katastrofa się zbliża dalej nie wiem co mam z tym zrobić...(czy dawać dalej ziemie, czy czekać na katastrofę) jakieś rady? pomysły? odpowiedzi? czemu dostałem taki event? eh, a miałem się wybrać na Turków.

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

A jaki miałeś legitimacy? Jak masz długo niski to masz event o detronizacji i powołaniu republiki. Identycznie masz z jednością republiki (czy jak się to nazywa) - jak masz niski długi czas to masz serię eventów z końcowym zamieniajacym ustrój na monarchię z obecnym władcą jako księciem/królem.

3. Elas

Elas Genialdo

Albo grając w Etiopii doprowadzić do udanego buntu religijnego żydów, jest tam jedna prowka z tą religią.

4. Manau

Już nie pamiętam jaka była legitymizacja wydaję mi się, że do 75, lecz więcej niż 60 (ostatnio miałem ogólnie takie poziom bardo długi okres). Idzie to jakoś teraz odkręcić? albo będę mógł zmienić ustrój czy już dokończyć trzeba na tym?

5. ers

Obniżaj legitymizacje. Po pewnym czasie gdy jest na czerwonym powinien odpalić event chain z przechodzeniem na monarchię. Przynajmniej tak kiedyś było. Ewentualnie jeśli nie jest to ironman mozesz poszukać polecenia z konsoli do zmiany ustroju.

6. Manau

To iron man tylko nie wiem co zrobić teraz z tymi klasami społecznymi.

7. moskal

moskal Опричник

Zmiana ustroju była efektem doprowadzenia do disasteru z przejęciem władzy przez arystokrację - na czystej grze nie ma innego eventu powodującego zmianę ustroju na rep. szlachecką. Po prostu technika "przeczenia" się tutaj nie sprawdziła, bo progres disastera rósł szybciej niż spadek wpływów. Teraz rośnie ci kolejny disaster. Chyba, że grasz na modzie, to wtedy trzeba pogrzebać w tym modzie co i jak.

By nie doszło do przejęcia władzy przez estate należy, w chwili rozpoczęcia disastera, pozbawić ów ziem na czas trwania podwyższonych wpływów spowodowanych przez eventy/interakcje/deczje. Niechaj narzekają i robią bunty - z tym łatwiej da się radę niż z przywróceniem prawowitej władzy.

Rep. szlachecka traktowana jest obecnie jako normalna monarchia. By obalić rep. szlachecką arystokracja musi mieć mniej niż 60 wpływów, mieć dodatnią stabilność oraz żadnych buntowników. Zrobisz to przez decyzję. Czyli musisz im zrobić to, co pisałem - pozabierać ziemie i rżnąć bunty bojarskie.

8. Manau

Dzięki ;)

9. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Jak się mianować elektorem? Jestem cesarzem i mam wolne miejsce elektorskie oraz jestem odpowiedniej religii. I jak ?

10. Elas

Elas Genialdo

Nie można mianować samego siebie elektorem.

11. Manau

Czy instytucja musi narodzić się w stolicy? teraz przegrałem "wyścig" o manufaktury z Paryżem. Mimo, że spełniałem Rosją wymogi. Zagrałem też na losowym nowym świecie. Widzę, że nie wiem czy to jest zasada, ale kolonializm odkrył się 20 lat później niż planowo. Nie mam co prawda jeszcze mapy odkrytej całej, lecz dostrzegam mały skrawek ziemi na północy... all słabo to jakoś kolonizuję.

12. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Może, mogli mieć więcej manufaktur, nikt może nie spełniał warunków.

Czy warto kupować Star and Crescent, American Dream i Purple Phoenix?
    W sensie czy te dodatkowe eventy dużo zmienianą, jakoś wzmacniają państwa których dotyczą

13. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Nie wiem czy nic się w tej materii nie zmieniło, ale jeszcze do niedawna te dlc nie były przystosowane do najnowszej wersji gry, w sensie działały ale np. nie uwzględniały prowków które na mapie zostały dodane po premierze dodatku...

14. Kozak

Kozak User

Purple Phoenix działa i jest OP, fajne bonusy w miarę odbijanie kolejnych prowincji, a do tego raz w roku dostajesz darmowe monarch pointy z eventu Court Factions influence Ruler.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

15. Garen

Można stać sie USA grając od 1444?

16. ers

Nie. Dokładne warunki masz tu w sekcji Formation:
    http://www.eu4wiki.com/United_States

W skrócie musisz być państwem kolonialnym, lub byłym państwem kolonialnym. Jako państwo kolonialnemusisz pierw uzyskać niepodległość

17. moskal

moskal Опричник

@ers się myli - po utworzeniu CN-a można kontynuować grę jako państwo kolonialne (tak, jak to ma miejsce z np. utworzeniem wasala)

18. ers

@moskal wg mnie moja odpowiedź jest poprawna. Przyjąłem że @Garen chciałby rozpocząć gre indianami. Po za tym podalem warunki z wiki, więc gdzie tu błąd? Możliwość grania np. Anglia i utworzenia 13 Kolonii i gry nimi po porostu pominalem.

19. moskal

moskal Опричник

Padło pytanie "Czy można (...)". Ty odpowiedziałeś, że nie, podczas gdy prawdą jest że tak. Pamiętaj, że spora część wiki nie jest aktualizowana a części informacji brak. Patrz, że jest osiągnięcie "Turn the Table" które wymaga rozpoczęcia gry w 1444, utworzenia CN-a, przejście na grę nim a następnie zwasalizowanie metropolii.

Analogicznie wyglądałaby sytuacja, gdyby na pytanie "czy można wyleczyć spruchniałego zęba?" odpowiedziałbyś że nie a potem wymigiwał się, że pominąłeś możliwość pójścia do dobrego dentysty i wybulenia grubej kasy ;)

20. Garen

Czy jak mam zapis z podstawki bez dlc to będę mógł go kontynuować bo zakupie dlc otóre dodaje jakieś mechaniki? Np Res publica czy Wealth of Nations

21. moskal

moskal Опричник

Jak ja tak robiłem to nigdy problemów nie miałem.

22. Garen

Bo martwię sie czy nie przepadnie mi mój save na ironmanie bo achievementa na nim robię xd

23. Karpaj

Karpaj Aktywny User

Nie jestem pewny, ale niektóre DLC raczej nie pozwalają na dalsze granie na save. Jak włączyłem na 30lat Ottomanów i kupiłem po tym ROM, to nie mogłem kontynuować, musiałem od nowa :p

24. Manau

Jak kupisz DLC to go na początku nie włączaj w menu wyboru dokończ sobie spokojnie grę na iron man.:)

25. Garen

Jakim krajem najlepiej zjednoczyć Indie? Mogołami, tymi na południu z trudną nazwą na V, Bahmanis czy Bengal?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie