EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Czy skład armii - w sensie inf, cav, art. ma znaczenie dla prędkości przemieszczenia. Bo mi wychodzi na to że nie - mam trzy armie - sama piechota, sama kawaleria i sama artyleria i każe im iść do sąsiedniej prowincji to termin przybycia jest taki sam. Czyli wychoddzi na to że artyleria jakoś nie opóźnia marszu ? Prawda ? Jak rozumiem jedynym czynnikiem który różnicuje prędkość jest nie kompozycja armii tylko ewentulanie dowódca którzy może przyśpieszyć ?

2. Kozak

Kozak User

Prawda. Jeszcze pare innych czynników może przyspieszać ruch wojsk, np. Idee Najdu.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

3. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Ja mam jeszcze jedną zagadkę bo trochę zgłupiałem wychodząc parę godzin temu z gry była wojna Turcja została napadnięta, nie było tam Rzeczpospolitej włączam teraz grę i jakim cudem ona się tam znalazła w wojnie po stronie tureckiej, nie ma nawet z Turcją sojuszu, nie udziela... gwarancji nie rozumiem, tak samo nie broni przecież Islamu jako obrońca wiary heh, może o czymś zapomniałem możecie mi przypomnieć.
    https://cdn.discordapp.com/attachments/261847117449003009/298191612654125057/eu4_52.png

4. Elas

Elas Genialdo

Jak masz DLC "Rights of Man" to mogła użyć opcji "intervene in war".
    Mogła też użyć opcji "enforce peace".

5. Manau

Tylko "Rights of Man" nie mam. Możliwe, że to "enforce peace" pewnie nie ma możliwości spojrzenia jak Polska doszła do tej wojny?

6. moskal

moskal Опричник

Możesz spróbować załadować grę jako Polska i podczas wyłączenia przejrzeć "kronikę" czy nie będzie tam komunikatu o przyczynie wejścia POL do wojny

7. Manau

Byłby ktoś taki doby i powiedział mi jak usunąć "nazwy" z listy modów w oknie gry przed jej startem? usuwałem subskrypcje, lecz one tam widnieją ciągle na liście. Czy ja muszę ręcznie usuwać te pliki? Przeglądałem też w warsztacie te pliki i anulowałem lecz nadal one tam są.

Druga sprawa jak sądzicie gram sobie na terenach Malezji, bo chcę utworzyć te państwo(Malaje)... czekać na instytucję?, czy poświęcać masę pkt na wbicie renesansu?

8. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Po usunięciu subskrybcji trzeba jeszcze usunąć pliki z folderu mod w folderze europki w moich dokumentach. Jeśli usuniesz je bez usuwania subskrybcji to na nowo je zainstaluje, ale na odwrót trzeba usuwać ręcznie.

9. moskal

moskal Опричник

Poświęcić

10. andrzej

andrzej Znany Wszystkim

Witam

Mam problem z nową wersją 1.20 (gram poprzez STEAM) - nie wiedzę napisów - nie wiem jak to lepiej określić - są pocięte tak w kierunku liter arabskich - ale raczej pocięte niż arabskie - czy ktoś miał taki problem

11. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Po jakiemu masz włączoną grę?

12. andrzej

andrzej Znany Wszystkim

Dzięki za pomoc - miałem polski i on nie 'chodził' - zmieniłem na angielski i jest ok.

13. moskal

moskal Опричник

Jak mogłeś mieć ustawiony na "Polski" skoro nie ma opcji polskiego języka w menu gry?

14. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Może miał polski ustawiony na steamie?

15. moskal

moskal Опричник

Ani na steamie ani w laucherze nie ma opcji polskiej dla EU4

16. Manau

17. Elas

Elas Genialdo

Zalicza się, ale musisz mieć tam colonial nation. Ale wystarczy kolonia w Ameryce, by mógł wpaść event o kompanii kolonizacyjnej, która za ileś dukatów (pół rocznego albo roczny dochód, nie pamiętam) da w 1 nadmorskiej prowce 100% kolonializmu.

18. Manau

Dobra utworzyłem sobie "Malaje" i teraz tak co mnie zdziwiło to jak robiłem konwersacje religii na islam to przy 76 procentach przerwało po wybraniu eventu o utworzeniu państwa "malajskiego" ( zwał jak zwał) i musiałem jeszcze raz.

Grając Malakką musiałem sam wbić renesans i druk, więc pytanie mam do was takie może ktoś ma rozeznanie w tym. Czy wbijać te nurty na najbiedniejszej prowincji od zera? np renesans, a potem w tej samej druk? czy zrobić to na dwóch różnych? od zera? chodzi o to co zrobić by stracić ja najmniej pkt adm, dyp, mil? bardzo mnie to zastanawia bo teraz chciałem pograć Bengalem się do tego przymierzam.

19. moskal

moskal Опричник

Normalne - progres dokonywany jako kraj X nie jest dziedziczony jako kraj Y.

Tylko czekaniem

20. Jagdtiger

Jagdtiger Znany Wszystkim

Czy po nowym dodatku prawdopodobieństwo rozpadu Chin z powodu utraty mandatu niebios znacznie się zmniejszyło dla Chin sterowanych przez AI?

Drugie pytanie odnośnie Chin ale granych przez żywego gracza, (jako że jeszcze nie zacząłem grać Chinami) to czy jest podobna opcja jak w HRE, żeby za pomocą jakiegoś dekretu wchłonąć po jakimś czasie swoich trybutariuszy?

Ostatnia edycja: 17 Kwiecień 2017
  21. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

1) Mam takie wrażenie, ogólnie AI chyba ogarnia ten cały system trybutariuszy i Ming ładnie tam rozstawia całą resztę po kontach i korzysta z dobrodziejstw pół-wasali.
    2) Nie. Za duże pole do exploitowania by było (HRE ma jasno zdefiniowany region w przeciwieństwie do "HRE Chin").

22. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Które państwo może mieć silniejszą armię mając combo ideasów, polityk, jakiś narodowych ideasów, ustroju i religii danego państwa (bez zabaw z nawracaniem sie na egzotyczne religie, a jak już, to jakieś bliskie, np Otomanami na koptyzm, max hindu czy fetyszyzm ale nie dalej)? Na myśl przychodzą mi tylko Prusy, Otomanie czy Francja.
    Nie chodzi mi kim sie łatwiej gra, nie chcę robić WC, tylko czy jak będę mieć ideasy, polityki i np janczarów u Otomanów lub monarchie pruską w Prusach oraz nawrócony będę na odpowiednią religię, to który kraj będzie silniejszy w walce 1v1

Ostatnia edycja: 19 Kwiecień 2017
  23. Manau

Nie wiecie może czy jak wezmę powód do wojny "upokorz rywala" to będę mógł zabierać ziemie od jego sojuszników?

24. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Mam problem z luncherem #eu4 - w 99% nie mam w nim opcji "continue game" (która umożliwia wczytanie gry z ostatniego zapisu). Pojawia się ona dopiero po kliknięciu "opcje" a potem "back". Też tak macie ?

25. Manau

U mnie to raz jest raz nie nie wiem też o co chodzi. Tak samo mi ginie czasem ikona "budowania budynków" tzn ta by sprawdzić te pole wyboru ile jeszcze można postawić budynków przy widoku prowincji. Nie wiem czy to nie wina moda. Uruchomię grę i mam to znowu normalnie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie