EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. pikasso

pikasso Nowy

jest zahaczony.

z drugą modyfikacją jest to samo

Nie piszemy post pod postem - używamy opcji edytuj
    moskal

Ostatnio edytowane przez moderatora: 14 Wrzesień 2015
  2. moskal

moskal Опричник

Jak instalujesz mody?
    Aby dobrze były wczytywane muszą być tylko i wyłącznie w ...\Documents\Paradox Interactive\Europa Universalis IV\mod
    Folder mod w głównym folderze gry nie nadaje się do niczego.

Jeżeli pobierasz mody ze steama Nie kombinuj przy nich. Tam, gdzie wylądowały, tam być muszą.

Jeżeli lokacje są dobre a problem jest skasuj folder EU4 w moich dokumentach (przekopiuj save'y, jeżeli masz jakieś ważne) i niechaj gra za nowo zorganizuje tam pliki.

Jeżeli nadal nie pomaga - rób bugraport i napisz na Paradoxplazie, bo już tutaj nic nie pomożemy.

3. Elas

Elas Genialdo

Jak rozegrać pierwsze 50-60 lat Złotą Ordą na aktualnym patchu? Raz udało mi się ponad 10 lat sensownie pograć, ale potem Ottomani zrobili mnie w... bambuko i Polska z Litwą mnie zjadły.
    Teraz próbuję wystartować, to zaraz rzuca się albo Kazań albo Nogaj - oczywiście w sojuszu z Timurem...

4. Legend

Legend リヴェン

Zaklep sobie sojusz z dwoma silnymi państwami islamskimi i jesteś ustawiony. Idealne połączenie to Turcja/czasowo Krym + Timur/Orda ze wschodu. Oraz stalaj się podczas wojen zbytnio nie wykrwawiać. Masz sporo sąsiadów będących wrogo nastawionych i jak tylko Twoje MP spadnie, a sojusze nie będą zbyt silne to zaraz się ktoś na Ciebie rzuci.

5. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Nie grałem na 1.13 ordami, więc odniosę się do wiedzy z poprzednich paczy.
    Nogajów to jeszcze czasem się zachęcić do sojuszu, ale Kazania nie udało mi się chyba nigdy. Uzbekowie są dobrym straszakiem na wschodnie Hordy (na początku). Krym + Kazań albo Nogajów możesz pokonać sam na starcie (bitwy na własnej ziemi + zużycie), chociaż pewnie są łatwiejsze i lepsze otwarcia (sojusz z Uzbekami i wasalizacja Kaukazu z wysłaniem Trapezuntu (sojusznicy Gruzji) Osmanom by zabezpieczyć sojusz?).

6. Elas

Elas Genialdo

"Zaklep sobie sojusz z dwoma państwami islamskimi" - tak, jak to Nogaj i Kazań potrafią na dzień dobry wbić sojusz z Timurem, kiedy mnie ani Timur ani Ottoman nie lubią na tyle, by przez kilka pierwszych lat ogarnąć sojusz. A po tych kilku latach już są u mnie hordy Timura... Krym (tak samo jak Kazań) ma rivalry na dzień dobry, Nogaj ma przeważnie hostile. Grałeś Złotą Hordą ostatnio, Legend?
    Well, Uzbek może i jest dobrym straszakiem, ale dostaje szybko po dupie od Timura (a bez niego mnie nie atakują nigdy...) i potem ja się muszę martwić o 30k na moich ziemiach.
    Że rozwalić Krym czy Kazań samemu mogę to wiem, problem jest tylko i wyłącznie z Timurem ;)

7. Legend

Legend リヴェン

Nie. Jestem totalnie szalony, a swoje porady biorą z "Dzienniczka podpowiedzi losowych".

Silny sojusz z OE i Uzbekiem, relacje z Timurem +133. Nie ma takiej możliwości żeby mnie zaatakowali.

8. moskal

moskal Опричник

Szybkie pytanie do Legenda - co to za mod?

9. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

A ja odpowiem. Prawdopodobnoe ten jak widać na screenie zmienia flagi na postaci z anime. Jest także mod dodający muzykę z anime.

10. moskal

moskal Опричник

Tyle to i ja wiem, ale nazwa, link, jakiś opis mnie bardziej interesował...

11. Legend

Legend リヴェン

12. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

W słowie "ten" był link do tego samego moda co podał Legend.

13. finker

finker Ten, o Którym mówią Księgi

K... No nie

Grałem tydzień temu, no może dwa na Ironmanie. Dziś odpalam grę i wszystkie savy są niekompatybilne. Nawet ostatni. Czy coś w ciągu dwóch tygodni pojawiło się, co by spowodowało, że wersja się zmieniła?
    Idę na forum paradoksu a tam, rada deva - jeśli chcesz żeby Ci się to nigdy nie przydarzyło, czyli żeby gra nie zmieniała wersji, to przenieś fizycznie grę na do innego folderu i odpalaj przez plik egze. No k no nie. Śmiechu warte.

Proszę niech ktoś wykaże moją głupotę i niech powie mi, że w banalny sposób da się wrócić kompatybilność ostatniego save. Dodam, że nie chodzi mi o cofanie gry do żadnych beta patchy.

14. Legend

Legend リヴェン

Najnowszy patch jest niekompatybilny ze wszystkimi poniżej 1.12, więc musiałeś coś namieszać. Pobierz patcha jeszcze raz i sprawdź czy masz wersję 1.13.1 (13ao). Na P-doxie też wielkorotnie pojawiała się rada by odnistalować wszystkie mody, a póżniej zainstalować ponwonie. Nigdy nie miałem z tym problemu, ale ponoć komuśtam pomogło.

15. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Grając Austrią lepiej brać sojusz z Burgundią czy Francją? Zawsze biorę z Burgundią bo liczę że dzięki temu zdobędą więcej terenów i potem wyskoczy event o śmierci ich króla, ale tak sie nie dzieje

16. Legend

Legend リヴェン

Kiedy Wy się nauczycie zadawać sensowne pytania...
    Obie odpowiedzi są poprawne tak samo jak brak sojuszu z w/w dwójką. Wszystko zależy od Twoich celów na daną rozgrywkę.

17. Ilość terenów jakie dostajesz jako cesarz po śmierci króla burgundzkiego nie zależy chyba od tego czy masz z nimi sojusz.

W kwestii z kim się sprzymierzyć, to ten tam wyżej ma rację. Wszystko zależy czy chcesz zgnoić Francję, czy nie.

18. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

A ja zastanawiam się, kiedy Legend przestanie naskakiwać na innych użytkowników. Kolejny post w tym tonie skończy się ostem.

Pozdrawiam

19. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

A kiedy ty sie nauczysz, żeby się nie odzywać, kiedy nie masz nic przydatnego do powiedzenia? Tylko p***********ć sie do każdego, o wszystko potrafisz i jeszcze nie dostaniesz ani żadnego ostrzeżenia, bo jesteś pod ochroną ("gorsze dni" XD).
    Przepraszam ale już mam tego dosyć, dopiero teraz Nuke coś tam napisał, a to od dzisiaj nie trwa.

Ost za prowokowanie do kłótni [N]

20. gall2

Czy jest jakaś możliwość by dostawać okienka z informacją, że w innych krajach zmarł następca? Ciągłe sprawdzanie Disputed Sucession jest raczej męczące.
    Gram Polską próbowałem używać Monarchii Elekcyjnej do produkowania PU (łatwo dostać wspólną dynastię z sojusznikiem), ale po 100 latach wciąż nie udało mi się uchwycić Czech chociaż raz bez następcy. Idzie mi raczej słabo (podbiłem Zakon, Inflanty, Węgry, Krym, 250% WS z Rosji), głównym problemem był sojusz Węgry+Dania+Rosja. Dania i Rosja podzieliły się Szwecją. Rosja obiła Ordy, ale po dwóch wykończających wojnach ze mną (jedną wygrałem, drugą przegrałem tj. anulowałem stosunek wasalny z Zakonem zrobiony dla misji i anektowałem ich sojusznika Węgry) w końcu przegrała wojnę Chanatem Sybiru i w następnej wojnie było już łatwo. HRE po wojnach religijnych jest słabe.
    Pewnie zacznę od nowa, bo straciłem status Ironmen (nagle zaczęło zapisywać save'y lokalnie zamiast w chmurze, pewnie problem z moim wyłączającym się kompem). Idee po kolei robiłem Influence, Humanism, Administrative. Influence przydał się średnio, mało żonglowałem sojuszami, mało anektowałem wasali (nie znalazłem dobrych kandydatów na wasala), Humanism pewnie się do czegoś przydał (i tak wszystko nawracam, ale bonus do kultur akceptowanych się tu przydał), Administrative przydało się bardzo, bo cała piechota to najemnicy (kasa z plądrowania, pokoje i oczywiście prowincje 1/2 z podatków i produkcja oraz handel po 1/4) i całkiem sporo ręcznie core'owałem.

21. finker

finker Ten, o Którym mówią Księgi

Jest możliwość zaznaczenia w wiadomościach, aby Ci wyskakiwały okna z informacjami o zmarłych monarchach, ale nie ma raczej o zmarłych następcach.

22. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Można dostać gdzieś osobno Purple Pheonix bez kupowania pre ordera?

23. gall2

Było kiedyś coś w rodzaju "preorder pack" (za 1 czy 2 euro można dostać czasem; można wziąć też jakieś większe paczuszki) z wyłączeniem tego nie ma innej możliwości.

24. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Gram Francją i po uzyskaniu tytułu cesarskiego stałem się z automatu przywódcą Ligi Katolickiej (w protestanckiej są żeby było śmieszniej Portugalia, Turcja i Rosja). Wypowiedziałem Szwecji będącej przywódcą Ligii Protestanckiej wojnę (jako CB użyłem imperial ban) - wsparli ją pozostali członkowie Ligii, pokonałem po paru latach wszystkich (w chwili zawierania pokoju walczyły oprócz Szwecji bodaj 4 kraje), wcześniej wszystkie kraje HRE które mogłem zmusiłem do konwersji na katolicyzm, w pokoju uzyskałem od Szwecji 3 prowincje - ale Ligii nadal istnieją. Jak doprowadzić do wybuchu "wojny trzydziestoletniej" i "pokoju westfalskiego" ?

25. moskal

moskal Опричник

Wojna religijna w HRE może zostać wypowiedziana wyłącznie cesarzowi. Sam sobie wojny nie wypowiesz

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie