EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Mam 1.18.4, żeby skończyć rozgrywkę którą zacząłem na tej wersji. I mam mody Extended Timeline i ze spolszczeniem, więc może dlatego nie wyświetla tego.

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Chyba koło 1.19 wprowadzili opis warunków dla instytucji. Czyli musiałbyś nową grę zacząć ;)

3. filip133

Spoko, skończę sobie tą i zacznę na najnowszym patchu. No i jeszcze dwa ostatnie dodatki czekają do kupienia też ;)

4. filip133

Jak jestem w Unii Personalnej z jakimś państwem i chcę je zaanektować, ale odrzucają ciągle moją aneksję, to da się coś wtedy zrobić żeby ich wchłonąć? Czy trzeba próbować i czekać jak będzie się dało ich zaanektować, albo zerwać unię i podbić ich, albo jakaś inna możliwość?

5. ers

Warunki integracji PU dyplomata
    - musi minąć 50 lat
    - stosunki 190+
    - jest równy/mniejszy od ciebie

Po upływie wymaganych 50 lat PU powstaje procentowy współczynnik szansy automatycznej aneksji po śmierci władcy. Sprawdzi go możesz wchodząc w okno dyplomacji kraju podległego tobie i najeżdżając na dane wladcy.

6. filip133

Władca jest ten sam u mnie i u nich, ale teraz widzę, jak najadę w oknie dyplomacji w ich kraju to pokazuje się "szansa na odziedziczenie kraju" -51%.

7. ers

No o to mi chodziło. Podstawowy warunek to musi minąć 50 lat od zawarcia PU. Wcześniej się nie da. Dopiero po tym czasie możesz użyć opcji dyplomatycznej, która zabiera trochę czasu i dip pointów, lub czekać aż władca umrze i wystąpi automatyczna aneksja.

Gdyby zdarzyło się że w 45 roku o zawarcia PU zostaje zerwane, ale ty je odmawiasz np. przez wojnę, to czas liczy się od nowa od zakończenia wojny.

Musisz sobie wyliczyć co bardziej ci się opłaca - trzymać unię 50 lat i mieć pomoc w trakcie wojny (zależy od rozmiaru wojsk partnera - może działać sam lub podłączać się pod twoją armię) czy zjadać go powoli wykrwawiajac siebie, jego i ewentualnie upalnych sojuszników po obu stronach.

8. filip133

Minęło 50 lat. Biorę opcję "integracja", ale po około miesiącu mi wyskakuje że odmawiają. Dlatego pytam o to.

9. ers

A jak masz opcje integracji w dyplo to masz czerwony x czy zielony ✓ ? Czy pozostałe warunki tj. Stosunki 190 i więcej oraz jest mniejszy od ciebie? Sprawdź ewentualnie czy ci ufają.

10. moskal

moskal Опричник

Jeżeli w trakcie integracji LD wyniesie więcej niż 50% - integracja jest przerywana
    Jeżeli stolica juniora jest okupowana - integracja jest przerywana
    Jeżeli w trakcie integracji zabranie ci DIP-pointów - też jest przerywane
    Jeżeli masz zbyt ujemny prestiż, lub różnica prestiżów jest większa niż bodajże 20 punktów na korzyść juniora - też jest przerywane

Najlepiej byłoby zobaczyć save

Ostatnia edycja: 27 Maj 2017
  11. ers

A to nie jest tak że jak brakuje ci dip pointów lub ich zużycie się zeruje (np. masz +2 do anaksji z relacji, ale też -2 za dwie poprzednie aneksję) to akcja trwa, ale jest zamrożona na danym procencie gdy nastąpiło wyzerowanie?

12. moskal

moskal Опричник

Był raz patch na którym było prawdopodobieństwo przerwania. Nie wiem czy zachowali lub zmienili bo jakiś dłuższy czas nie grałem na poważnie w EU4

13. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Okupacja stolicy juniora i brak diplo pointów nie przerywa integracji, tylko ją zawiesza (albo do czasu odbicia stolicy, albo do czasu zebrania odpowiedniej ilości dip pointów).
    Jeżeli odrzucają integracje, to patrz głównie na relacje, porównanie prestiżu i LD. Dobrze by było, żebyś miał więcej prestiżu, wysokie relacje (190+) i małe LD (przynajmniej poniżej 50%).

14. filip133

Ich opinia o mnie to 200, opinia mojego państwa o nich to 131. Prestiżu mam 99, ich dążenia niepodległościowe to 0%. Nie rozumiem czemu ta integracja się przerywa, może coś się zepsuło i jakiś błąd jest :/
    Za jakieś 4 lata będę mógł spróbować z innym państwem integracji, zobaczę czy tam zadziała, jak z tym się nie uda nic...

15. Dreamer

Dreamer Nowy

Mam dwa pytania:
    1. o harmonizację - jak już jej dokonam, to bonus za harmonizację mam na stałe. Ale jak mam np. 1 prowincję z harmonizowaną religią i ją stracę lub nawrócę, to bonus mi zostanie czy zniknie?
    2. o cesarza Chin - jak można zlikwidować cesarstwo? Lub je przejąć z trybutariuszami/bez trybutariuszy?

16. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

1 Nie będziesz mógł nawrócić zharmonizowanej religii bo jest traktowana jak główna, ale nie stracisz bonusów po harmonizacji, prędzej w trakcie harmonizacji kiedy stracisz religie z tą religią.
    2 Zniszczysz kiedy zaanektujesz zwyczajnie wasala i wtedy też przejmujesz jego trybuty. Przejmujesz cesarstwo kiedy wypowiadasz wojnę z casus belli z wzięciem mandatu i w pokoju bierzesz mandat

17. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Czy spolszczenie działa na wersji 1.21 ?
    W opisie na steam jest mowa o wersji 1.18 - czy to oznacza, iż część tekstu będzie po polsku a reszta po angielsku, czy też grę ze spolszczeniem trzeba odpalać na wersji 1.18 ?
    Czy DLC (albo ich część) również spolszczono ?

18. ers

Tak, spolszczenie jest zaktualizowane, cho pojedyńcze eventy i teksty mogą być nadal po angielsku.

Przemo lubi to.
  19. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Czym się kieruje gra kiedy wybiera krajowi nową stolicę, kiedy ten wcześniejszą utracił?

20. Johny3

Johny3 Nowy

To mój pierwszy post. Jestem początkującym graczem. Aktualnie posiadam samą vanilię. Na jakie dodatki radzilibyście mi wydać 100 zł jeśli zamierzam grać głównie krajami europejskimi?

21. ers

Patrząc po cenach w polskim sklepie to ta 100 starczy na 1-2 DLC duże.

22. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

@Johny3 Art of War i Common sense

23. filip133

24. moskal

moskal Опричник

Poczekać na latobranie na muve czy letnie przeceny STEAM i wtedy zgarniesz starsze DLC do Europki za -25/50/75% i zamiast teraz 2 będziesz miał 4 czy 5.

Strategie typu EU często trafiają na przeceny zatem nie ma co kupować po cenach domyślnych.

Ostatnia edycja: 12 Czerwiec 2017
    filip133 lubi to.
  25. Johny3

Johny3 Nowy

Dziękuje za wszystkie informacje.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie