EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Czy ten podział na ligi trwa do jakiejś daty, czy bez wojny religijnej będzie trwał do końca gry ?

2. moskal

moskal Опричник

Jeżeli cesarzowi nie zostanie wypowiedziana wojna religijna to po jakimś czasie ligi znikają i nie ma możliwości zmiany oficjalnej wiary HRE (do momentu pojawienia się na nowo lig). Minimalny czas pokoju to chyba 30 lat.

3. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Można po prostu zmuszać elektorów do zostania przy odpowiedniej wierze. Jeśli masz na tyle siły by robić to pokojowo i trzymać u Nich porządek (by buntownicy ich nie nawracali) to nie będzie lig i średnio po 35 latach (nie wcześniej niż po 30 lat) dostaniesz event o oficjalnej religii w cesarstwie.

4. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Gallu, Przemo ma już chyba ligi.
    Przemo - musisz po prostu czekać. Jeżeli przez trochę ponad 30 lat nie wypowiedzą ci wojny, to z automatu wygra katolicyzm.
    Sytuacja którą opisuje Gall prowadzi do czegoś innego - nie powstają ligi, jeżeli żaden elektor nie przejdzie na protestantyzm. Tylko, że wtedy nie ma bonusów za wygraną w wojnie religijnej, lecz utrzymuje się sytuacja: cesarz katolikiem, ale bez bonusów.

5. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Od czego zależy wyzwalanie państw tubylczych przez kraje kolonialne ? Podczas gry Francja utworzyły się Kolonialna Kanada i Nowa Flandria. Prowadząc wojny z różnymi kraikami indiańskimi je pokonuje - zdobyte prowincje przechodzą do krajów kolonialnych - ale oba zachowują się inaczej - te które przeszły do Nowej Flandrii zostały w jej składzie z, kolei te które dostała kolonialna Kanada są bardzo szybko wyzwalane (Huronów pokonywałem już bodaj 3 razy i za każdym razem w ciągu niecałego roku prowincje są im zwracane) i z powrotem powstają państewka indiańskie.

6. moskal

moskal Опричник

Jeżeli Indianie zdobywają niepodległość to tylko na drodze niepokojów wewnętrznych. Czyli wojska kolonialne są za słabe aby utrzymać porządek i rząd kolonialny woli przekazać in wolność niż narażać się na wielki bunt.

7. gall2

Wielkość państwa które zajmujesz (ile overxtension wygeneruje ), ich obecne overextension (przerost) dostępność ich prowincji (jeżeli są np. Górskie, bagna albo oddalone to AI je oddaje chętniej).
    Pomaga: łykanie ich po kawałku albo dotowanie kolonii.
    Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

8. Tulev

Szybkie pytanko:
    Ma ktoś możliwość znalezienia gdzieś pliku modyfikatora "Imperial integrity" z wcześniejszych wersji gry? (jak to wygląda w plikach gry, warunki, tiggery itp)

Średnio mam ochotę downgradować sobie specjalnie grę, żeby to znaleźć -.-

9. moskal

moskal Опричник

Kod:
    big_hre = {
    	potential = {
    		 is_part_of_hre = yes
    	}

trigger = {
    		 hre_size = 25
    		 is_emperor = no
    	}

technology_cost = -0.1
    	stability_cost_modifier = -0.1
    	global_unrest = -3
    	global_manpower = 0.1
    }

10. Mikelson

Mikelson Znany Wszystkim

Gram Ashigawą od 1390 używam moda aby trochę wcześniej zacząć. Zjednoczyłem Japonie głównie pokojowo, niestety nie mam żadnj decyzji by uwtorzyć kraj Japonia... Jakieś propozycje, dlaczego ?

11. Legend

Legend リヴェン

Japan does not exist.
    Is not a subject nation.
    Is the only country with the Daimyo government type.

Takie wymagania ma event w podstawce, ale może Twój mod, którego nazwy oczywiście nie podałeś, coś zmienia.

12. Herfad

Herfad User

jakie dlc dokupić by gra była sensowniejsza?

13. Tulev

Pytanie to przewija się już któryś raz przez forum :D
    Dla mnie dość ważne są Art of War i Common Sense. Do istotnych (jeśli grasz np Nedem albo Rzepką) należy Res Publica.
    Jeśli lubisz grać państwami kolonizującymi (Spa, Por, Eng) to zakup El Dorado,Conquest of Paradise no i Wealth of Nations.

14. kubas246

kubas246 Znany Wszystkim

Gram Muscovy, mam z SWE, BUR, BOH i SPA sojusz, relacje ~150, status friendly. Chciałem stworzyć RUS, ale niestety zawsze po stworzeniu RUS wszystkie wymienione państwa ze statusu friendly przechodzą w defensive i nie chcą wrócić na friendly. Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić?

15. Legend

Legend リヴェン

Po jakimś czasie znowu wskoczy na friendly.

16. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Mozesz powysylac dyplomatów, aby relacje podwyzszyli. To powinno trochę pomoc.

17. Legend

Legend リヴェン

W czym ? Przecież na to wpływ ma ukryty parametr "trust", który nie ma nic wspólego z relacjami...

Honoring an alliance will grant you +10 trust with the ally that called you to war.
    Demanding to return cores during a peace talk will grant you +10 trust with the nation you return cores to( Can be accumulated)
    Demanding to cede province during a peace talk will grant you +5 trust with the nation you cede provinces to( Cannot be accumulated)
    Demanding to return cores during peace talks will grant you -? trust with the nation you return cores from, while ceding occupied provinces will gain -4 trust.
    Dishonoring a call to arms will grant you -50 trust to the county who CTA to you, and will will grant you -5 trust to all other countries.
    Releasing a nation in a peace deal grants +50 trust with it.
    Entering a state of war with a nation will reduce trust by -5.( to be confirmed?)
    Breaking an alliance, Breaking a royal marriage, abandoning a vassal and forcing vassal does not affect trust.
    If you and nation A are allied and keep in alliance, then nation A will grant you +0.5 trust each year.

18. gall2

Formowanie nowego państwa resetuje (lub przynajmniej miało takie działanie około art of war) nastawienie AIków. Jeśli chcesz by byli przyjaźni a nie defensywni to możesz spróbować ustawić wspólnych rywali i/lub ograniczyć liczebność własnych sił zbrojnych (pomaga w wybieraniu słabych rywali, którym potem można wypowiedzieć wojnę i zdobyć PP rekrutując wojsko by pojawiło się 1ego i wypowiadając wojnę 30ego).
    Poziom relacji (tych -200 do +200) wpływa na zamianę z lojalny na nielojalny (poprzez pragnienie wolności), Hostile lub Outraged do Neutral lub Threatened, chyba z Neutral do Friendly/Domineering/Defensive.

19. kubas246

kubas246 Znany Wszystkim

Tylko właśnie mam wspólnych rywali, a mimo wszystko zostaje defensive i nie chce się zmienić. No nic, ogarnę to jeszcze.

20. gall2

No to zostaje podbijanie trust, czyli dołączanie do wojen + wypowiadanie wojen ich rywalom i przydzielanie im przynajmniej jednej (druga i kolejna nic nie dają) prowincji na wojnę (max 15/100 na wojnę). Zwracanie im COREów daje mnóśtwo trustu, ale to raczej trudne do zrobienia (jedna wojna - sojusznik oddaje 100% WS, następna dostaje opcją return core szybko mamy ~40-60 trust).
    Mogą zmienić postawę jeżeli dostaną władcę militarystę i zaczną produkować lub pożądać prowincji od silniejszego sąsiada, którego też chcesz rozebrać. Jak grałem Polską to Czechy ciągle skakały między frendly i defensive zależnie od tego czy graniczyłem w HRE z krajem, który nie długo później atakowali.

21. Voromil

Voromil Nowy

Witam, witam. Proszę o przebaczenie, jeżeli gdzieś padło już takowe pytanie, lecz trudno mi przejrzeć 185 stron, huh. Jestem nowy, więc w mojej głowie co chwila pojawiają się pytania. Chodzi mi jednak o jedno. Jak to jest z tymi strefami handlowymi? Jeżeli rozkażę przekierowywać zysk do ,,obcej strefy" i zacznę tam je zbierać, to da mi to jakiś dochód? Często widzę, że właśnie tak ustawieni są kupcy na start, lecz moja logika sama mówi mi, że to raczej nie działa, bądź jest zaledwie półśrodkiem do zdobycia środków. Dobrze myślę, czy raczej szukam dziury w całym?

22. Tulev

W dużym uproszczeniu:
    Masz zasadniczo jedną domyślną strefę handlową w której collectujesz (czyli pobierasz zyski z handlu). Twoim celem jest, aby jak najwięcej handlu (towarów) trafiało do twojej strefy.
    Z każdej strefy (noda) wypływa handel i jednocześnie do niej spływa. Wyjątkiem są end-nody z których nic nie wypływa.
    Przykład: handel z Nowogrodu płynie do Bałtyku, ale z Bałtyku płynie do Lubeki; z Lubeki płynie do Antwerpii, która jest end-nodem i nic z niej nie wypływa.
    Celem jest przesłanie jak największej ilości handlu do noda, który collectujesz, przy jednoczesnym dbaniu o to, żeby jak najmniej z niego wypływało (no, chyba że to end-node). Określone prowincje mają bonus do siły handlu czy to z racji ujścia rzeki (np Ryga), czy to z racji bycia centrum Handlu (Lubeka, Gdańsk).

W nodzie domowym (domyślny nod w którym collectujesz) automatycznie działa collectowanie, nie trzeba tam kupca. Kupiec daje "jedynie" 10% do dochodów z handlu.
    Np. Zarabiasz 8 dukatów jako Polska w Bałtyku (nod domowy można przenieść). Wysłanie kupca do Bałtyku sprawi, że będziesz zarabiał 8,80 dukata miesięcznie. Ale np wysłanie kupca do Nowogrodu, aby transferował handel dalej (przepychał) może zwiększyć wartość noda bałtyckiego i dochody mogą wzrosnąć np do 10 dukatów na miesiąc.

Wszystko to jest oczywiście powiedziane w dużym uproszczeniu. Dochodzą jeszcze floty handlowe, transferowanie handlu od innych państw itp.

23. kometus

kometus User

Witam, mam takie pytanie: Gram Bizancjum i integruje sobie Polskę mam 84% integracji i 4297/5068 ptk dyplomacji zużytej na to. W pewnym momencie ni z gruchy ni z pietruchy wskakuje mi 57% i 4297/7476! Czym to może być spowodowane? Nie dawałem Polsce żadnych nowych ziem. Żadnych nowych corów też nie zrobili.

24. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Na pewno nie powiększyli się terytorialnie? Może anektował jakiegoś wasala? Innym rozwiązaniem może byc, to że podnieśli deva w kilku prowach. Do tego musialbys mieć Common Sense.

Na przyszłość pisz czy grasz na jakimś modzie i jakie masz DLC włączone. Nie musisz podawać tych małych graficznych, tylko te duze, jak np. Art od War, czy Common Sense.

25. kometus

kometus User

Mam wszystkie dodatki i bez modów gram. Niestety nie mieli żadnego wasala;/ Najśmieszniejsze jest to że w środku miesiąca mi to przeskoczyło. A jak wczytałem starszy save (zawsze robię kopie w razie czego) to w pewnym momencie robi się to samo dokładnie w tym samym czasie;/

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie