EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Grewest

Grewest Aktywny User

Może trochę dziwne pytanie ale to mnie ciekawi :) Dlaczego po epoce napoleońskiej królestwo kongresowe nie istnieje ?

2. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Bo Królestwo Polskie zostało wchłonięte jako część Imperium Rosyjskiego? Posiadali tylko autonomię.

3. moskal

moskal Опричник

De iure oraz de facto to były osobne państwa (przynajmniej do awantury listopadowej). Po prostu Paradox nie chciał już się rozdrabniać, bo Kr. Polskie już nic specjalnego nie znaczyło i nie miała szans znaczyć na arenie międzynarodowej (mrzonki liberałów należy włożyć między bajki). Tak samo też nie stworzyli osobnych TAGów dla państw-klienckich rewolucyjnej Francji i zamiast np. Ks. Warszawskiego jest normalna Polska.

Ostatnia edycja: 1 Styczeń 2016
    Grewest lubi to.
  4. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Szybkie pytanie: da się akceptować kulturę z prowincji zamorskiej? Albo czy jest jakiś sposób, żeby po podbiciu Egiptu Francją akceptować kulturę Egipską?

5. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Mam wrażenie, że warunki są takie same, jak przy każdej kulturze: prowincje danej kultury muszą stanowić 20% deva całego kraju.
    Żeby sprawdzić ile stanowi: wejdź w okno państwa (tam, gdzie zatrudniasz doradców) i najedź na ikonkę kultur (maski teatralne).

6. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Sprawdziłem - w międzyczasie Zakon zawarł sojusz z Litwą - ta nie włączyła się do wojny, ale być może zadziałała strefa kontroli fortu z Wilna ? (inna rzecz - że logicznym rozwiązaniem to takiego nazwać nie można).

Inny problem - 2 kwietnia sojusznicy anihilowali w bitwie ostatnią armię Polski. W tym czasie Polska miała tylko jedną prowincję niezajętą albo nieoblężona - Lwów. I nagle 14 kwietnia wyrasta tam nowa polska armia - 15 pełnych regimentów. Pokonałem ją za 2 miesiące (nie były to jednostki najemników - ale 15 pułków (10 P + 5 K) o nazwach "lwowskich' i numeracji od 1-15) - ale zastanawiam się skąd się ta armia nagle wzięła - to był 'kant" AI, czy mogło się tak zdarzyć zgodnie z silnikiem ? (event ?)

7. Sevgart

Sevgart Targowica

W EU3 była decyzja o Liberum Veto (albo o czymś innym xD), która w kryzysie dawała ci trochę armii. Nie pamiętam czy tu nie ma czegoś podobnego.

8. Hartey

Hartey Aktywny User

9. Tulev

W eu4 też tak jest. Musisz mieć grupę technologiczną western i dość duże zmęczenie wojną (chyba minimum 8). Są jednak konsekwencje, bo decyzja otwiera drogę do eventów o przywilejach szlacheckich.

10. moskal

moskal Опричник

Od ostatniego patcha twierdze neutralnych sojuszników, naszych rywali itp. ograniczają pochód o ile w okolicy najbliższej są aktywne forty. I jest to logiczne, bo ani rywal ani sojusznik wroga nie będzie nijak szkodził komuś, kogo się nie lubi tylko dlatego "że to nie moja wojna".

Co do Liberum Veto - nie western ale eastern plus jeszcze sporo warunków (idee arystokratyczne, monarchia lub rep. szlachecka, nieposiadanie państw kolonialnych itp.).

11. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

A jakiś przykład historyczny, iż twierdza strony neutralnej w danej wojnie po drugiej stronie granicy ograniczała ruchy wojsk wrogich stron ? Np. jakoś nie kojarzę, aby rosyjskie twierdze w Pskowie czy Wielkich Łukach uniemożliwiły ruch armii Zamojskiego czy Chodkiewicza do Estonii.

12. moskal

moskal Опричник

A przykład, że twierdze w ogóle uniemożliwiały przemarsz? Przecież sam Napoleon nie zajmował każdego fortu w swoich pochodach...

Tutaj jest to uproszczenie. Podczepić to można pod wypadkową problematyki infrastrukturowej, bazy wypadowej dla podjazdów obrony itd. i dlatego też forty stwarzają problemy podczas przemarszu bez ich zajęcia. Przyjęcie tych założeń przez Paradox musiało w końcu narodzić pytanie o interakcje z twierdzami naszych rywali bądź przyjaciółmi naszego wroga. Czy pozwolą, abyśmy bezkarnie walali się czy też zaczną stwarzać problemy naszej logistyce?

13. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Napoleon to rzeczywiście olał - ale on to końcówka czasu gry.
    U nas (czy generalnie w Europie Wschodniej) twierdze nie odgrywały takiej roli, ale warunki wprowadzone przez Paradox mają odgrywać role podobną do twierdz występujących w Europie zachodniej (zwlaszcza we Włoszech, Rzeszy czy Niderlandach) - gdzie kampanie polegały na obleganiu jednej twierdzy po drugiej, zdobywaniu zaopatrzenia i wymanewrowywaniu przeciwnika - a bitwy były wyjątkiem. Po rozbudowie armii i wprowadzeniu magazynowego systemu zaopatrywania bez opanowania poszczególnych twierdz nie dało się zaopatrywać przez dłuższy czas kilkudziesięciotysięcznej armii.
    Przykład kampania we Flandrii/Niderlandach Hiszpańskich w 1691 roku. Francuzi (wyjątkowo wcześnie - dzięki uprzedniemu zgromadzeniu w sekrecie w ciągu roku zapasach twierdzach nadgranicznych) to znaczy 15 marca rozpoczęli oblężenie Mons. Garnizon (6000 ludzi) bronił się przed armią króla (46 000), a marszałek Luxembourg dowodził siłami osłonowymi podobnej wielkości. Armia Wilhelma III (38 000) była za słaba aby przerwać oblężenie - więc Mons padło 8 kwietnia (4 500 pozostałych przy życiu obrońców honorowo skapitulowało). Potem oddziały sojuszników oraz Francuzi (część odesłano na inne fronty) rozeszli się na kwatery. Działania kolejne Francuzi (ok. 50 000 ludzi ) rozpoczęli w połowie maja - dochodząc pod Brukselę. Kiedy napotkali na początku czerwca silniejszą armię sojuszników cofnęli się. Potem Wilhelm próbował oblegać Dinant, ale Francuzi zablokowali to własnymi manewrami. Bez większych starć trwały takie manewry (ograniczone przez teren oraz twierdze obsadzone przez obie strony) do października, kiedy obie strony rozeszły się na leża zimowe. W sumie za okres kampanii Francuzi zdobyli jedną twierdzę i nie doszło do żadnej poważniejszej bitwy, a przewagę zapewniło im uprzednie zgromadzenie zaopatrzenia we własnych twierdzach.

Dlatego system wymyślony przez Paradox mnie nie przeszkadza - przyjmuje za dopuszczalne blokowanie ruchu przez niezdobytą twierdzę przeciwnika, czy jego sojusznika biorącego udział w wojnie (przedłuża to też wojnę uniemożliwiając blitzkrieg w dużych krajach) - ale w tej konwencji wg mnie blokowanie ruchu przez twierdzę sojusznika nie biorącego udziału w wojnie uważam za przesadę.

14. Sevgart

Sevgart Targowica

Ps to casualowa gra, nawet nie symulator xD

Ps2 to konsola

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

15. Hexu

Hexu Nowy

Po jakim czasie znika parametr "zapał religijny" po nawróceniu prowincji? Da się coś zrobić by to przyśpieszyć?

16. Kozak

Kozak User

Jak nasuniesz kursorem na ikonę modyfikatora to zobaczysz, do kiedy trwa.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

17. petrus

petrus Nowy

jak zmusić kolonie do kolonizacji?

18. Elas

Elas Genialdo

Dofinansuj je. Kolonie są biedne, potrzebują czasu by się rozkręcic i same kolonizować.

19. Tulev

Zastrzyk gotówki to ogólnie dobry sposób na motywację kolonii. Zanim weszły opcje zmuszania kolonii do wypowiedzenia wojny innej kolonii, to przelanie np 700 dukatów działało bardzo skutecznie ;)

20. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Czy działa u polityka Modern Siege Weapons, które wedle opisu ma dawać +10% Siege ability, +1 Leader siege ?

Bo u mnie w zakresie +1 Leader siege nie działa. Przynajmniej nie widać tego w oknie oblężenia w miejscu gdzie jest bonus od wodza. To jakiś bug?

21. moskal

moskal Опричник

+1 Leader siege itp. bonusy działają dla NOWYCH wodzów. Każdy nowopowoływany wódz będzie miał +1 do umiejętności oblężniczych. Starzy zachowują swoje stare statystyki.

22. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Ok, rozumiem. Myślałem, że wszyscy wodzowie aktualni tak dostają. Rozumiem że bonusy do innych cech też działają tylko na nowych

Ja Tapatalk

23. moskal

moskal Опричник

Wszystkie typu +X cośtam leader. Rzeczy typu +10% Siege ability, +15 Cavalry combat ability itp. są niezależnie od dowódców.

24. Masahara

Masahara Aktywny User

Hej takie dziwny pytanie, gdzie jest wyłączenie aktualizacji na STEAM? w eu4? wszedłem niby w ustawienia gry o aktualizacjach, ale tam tylko jest a)zawsze aktualizuj, b) aktualizuj tylko po uruchomieniu, c) wysoki priorytet... i naprawdę nie mogę tego znaleźć

25. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

W zakładce Beta zaznacz interesującą Cię wersje.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie