[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

Założyłem sobie że do westernizacji ograniczę podboje do corów/misji itp. stąd ten spokojny start ;)
    co do sybiru to nie wiem :p Przy takich dochodach nie widać różnicy :p Zresztą zająłem się kolonizacją syberii jak już nie miałem co z kolonistami robić :p
    Ciekawostką tej gry jest natomiast wielkie któreśtam islamskie księstwo ruskie które się wyzwoliło z ordy i całkiem dobrze sobie radzi :p (to szare)
    Struktura kulturalna to faktycznie w sporej części zasługa kolonii, natomiast muszę powiedzieć że całkiem sporo konwersji mi się przytrafiło w afryce ;) (zarówno w regionie zatoki perskiej jaki i Mali ) udało mi się też tą specjalną decyzją z h3t parę prowów "nawrócić" szkoda tylko że tylu koonistów ta decyzja zjada ;/
    Generalnie na vanilii byłoby jeszcze więcej Turków w Turcji ;) bo w modzie paradygmata nawrócone pogańskie prowy nie zmieniają kultury jak na vanilii

2. Krystian

Krystian Aktywny User

Skąd Cyrp ma taki dochód?

3. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

o wow - nawet sam tego wcześniej nie zauważyłem :p Aż wszedłem do gry żeby sprawdzić i moje podejrzenia okazały się zasadne - handel ;)

4. buszmen85

buszmen85 Znany Wszystkim

bo Cypr to potęga jest :p

5. Premislaus

Premislaus Smutny clown

W mojej aktualnej grze Niderlandami, królem Polski jest Zygmunt August I von Habsburg xD. Rok coś 1475. Kazimierz Jagiellończyk zmarł bezpotomnie. Dziwne, że Polska nie atakuje Zakonu - przecież ma core na kilka prowów.

Gdy zająłem cały region Niderlandów, to przekazałem Cambray(zdobyte na Burgundii) Francji, bo mi było niepotrzebne i nie należy do tego regionu w grze. Zostało mi tylko Calais które było pod knutem Anglików. Szykowałem się do inwazji na wyspy, ja sam kontra Anglia, Portugalia i Szkocja. Zatopiłem całą flotę Anglików:

- 16 karak,
    - 35 pinas,
    - kilka kog, nie pamiętam,
    - brak admirała.

Moje siły:

- 22 karaki,
    - 5 pinas,
    - 15 kog,
    - sześćiogwiazdkowy admirał :).

Stratny żadne :).

Kilka razy się bezskutecznie desantowałem, ale zawszą zdążałem się wycofać na kontynent ostro wykrwawiając Anglików i Szkotów(wasal Anglii). W końcu po zajęciu Kentu i Londynu, podpisałem pokój.

Gram na najnowszym Magna Mundi.

6. Wafel

Wafel User

W tej chwili pykam Burgundią i muszę przyznać, że jestem zszokowany z jaką łatwością gra się tym państwem.
    Jest rok 1480, a ja kontroluję już CAŁĄ Rzeszę, jedynie bez Saksonii. Część prowincji kontroluję bezpośrednio, a część przez wasali-sojuszników czyli:
    Bawarię, Wirtembergię, Badenię, Kolonię, Hesję, Meklemburgię, Pomorze, Munster i Anhalt oraz Mantuę poza Rzeszą.
    Prowadziłem zwycięskie wojny z Anglią i Lotaryngią (1), Danią (2), Meklemburgią (3), Saksonią (3) oraz Austrią i Czechami (1). Nie liczę już wojen z pomniejszymi państewkami niemieckimi. Jedyna przegrana wojna to wojna o sukcesję z Polską (opowiedziałem się po stronie Francji, z którą staram się utrzymywać stosunki +100), wtedy oddałem im Nową Marchię, bo i tak walczyłem już na 3 fronty. Austriacy raz wypowiedzieli mi wojnę i już drugi raz się nie odważyli, mimo początkowych sukcesów. Mój limit Bad Boy jest przekroczony o jakieś 10-15 punktów... mniej więcej co rok ktoś wypowiada mi wojnę.
    Wasali nie zamierzam na razie anektować, bo przyznam, że bez ich pomocy nie dałbym sobie rady.
    Ale gram tylko na czystym EU3, więc to chyba taki sobie wyczyn :p

7. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Moja Irlandia. Indżoj.

8. Krystian

Krystian Aktywny User

Wafel na czystym EU każdy kraj jest łatwy ;) zakup dodatki... Basileus który masz rok?

9. Basileus

Końcówka XV wieku.

10. Einno

Einno Nowy

http://img24.imageshack.us/i/eu3mapned16865122.png/
    Ja - Holandia
    Kumple : - Szwecja
    - Austria

gramy od ok. 1620 roku :)

jako, że teraz mój kraj cierpi na dużą niewydolność technologiczną, fakt dużego rozbicia, potrzebuję czasu aby wprowadzić pewne reformy. Jak będziecie mieli ochotę to będę aktualizował na bieżąco.

11. Wafel

Wafel User

Weź mi nic o dodatkach nie mów...
    70 zł za "Złoty Pakiet Dodatków" (NA i IN) i w żaden sposób nie chce zadziałać. Ale jeszcze się nie poddaje ;)

12. Więc tak, Litwa szarżowała, kilka prowincji na północy zdobyła, wygrała z Nowogrodem. Litwa odziedziczyła Szwecję, ja Polska odziedziczyłem Węgry.
    Dobre stosunki z Państwami Rzeszy. Wojciech II Zelivsky Jagiellon Wstąpił na tron w 3 kwietnia 1523r. Koronowany na Króla Polski, Króla Węgier, Króla Szwecji i Wielk. Ks. Litewskiego.
    Koronowany na Cesarza ŚCR NN. Przyjął Humanistyczna Tolerancja i Podpisana Została Unia Polsko Litewska.

PZDR

13. Tleilaxu

Tleilaxu Ten, o Którym mówią Księgi

hard? czy very hard? i jaki przyrost inflacji roczny?

14. Hard, a inflacja 1.5 miałem. Później zaskoczyło do 2.3 (Wielkości Prowincji Administracji III), wiec uwolniłem Szwecja, ponieważ miałem nacjonalista ponad 30%, potem rebelia w Finlandii. Więc musiałem wojska robić.

Dziwi mnie fakt że przyjąłem decyzje o tolerancji herezji i Humanistyczna Tolerancja. I ciągle mnie wybierają do kontrolowania kurii dziwne.??

15. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Ja też się pochwalę moją Rzplitą ;). DeI 2. Pełna westernizacja.

16. Basileus

17. Knight_in_Fire

Knight_in_Fire Ten, o Którym mówią Księgi

No dobrze, ale kim grałeś? Indianami?

18. Zoor

Zoor Ideolog gender

Irlandią. Wcześniej pisał.

19. Basileus

Potwierdzam. Opisu jakiekolwiek zapomniałem dodać po prostu. Moimi wasalami są: Bizancjum i Geldria czy tam Munster, planów ekspansji (prócz kolonialnej) brak. Z ciekawostek, Polska w wniku buntów zmieniła wyznanie na kalwinizm i po czym zatakowała ich Litwa i została zapięta (Litwa, nie Polska).

Edit:
    Moje małe Imperium w 1560r.

20. mato11

mato11 User

A to moja stara gra Mazowszem chyba w 1604 roku

21. Zilick

Zilick Ten, o Którym mówią Księgi

To może też wrzucę coś od ciebie:

22. Basileus

I znów wrzucę mą Irlandię. Tym razem rok 1605, Bizancjum, Geldria i te muzułmańskie popierdółki w Afryce zachodniej są mymi wasalami

23. Basileus

Imperium Irlandzkie z wasalami, rok 1654

24. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Moim zdaniem taka rozgrywka, w której masz zajęte niemal całe obie ameryki i nie masz w całej grze żadnego godnego sobie rywala, jest po prostu bez sensu...

25. Wafel

Wafel User

Ale zauważ, że jego posiadłości na Starym Kontynencie ograniczają się do Grecji i Niderlandów, więc jest jeszcze co bić :p

Jaki masz BB i poziom kolonizacji Ameryk?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie