[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. ...AAA...

...AAA... Guest

Rosyjska Matrioszka cz. 1

Państwo: Państwo Moskiewskie
    Data startu: około 1450 (nie pamiętam)
    Poziom trudności: Łatwy (wiem lamersko)
    Wersja gry: 2.1 + Unlimited Time Patch
    Cel: Taka sobie gra w której chciałem bezstresowo stworzyć największe mocarstwo świata z potężnym zapleczem militarnym i ekonomicznym (uprzemysłowiona Syberia). Stąd też poziom łatwy i unlimited patch.

Oto moja aktualna gra Państwem Moskiewskim. Początki były nie najlepsze ale z każdą zdobytą prowincją idzie coraz lepiej.
    Pierwsza wojna z Nowogrodem, wygrana gładko. Potem przyszedł czas na Krym z potężnym sojusznikiem w postaci Turcji. Co było do przewidzenia Krym nie stawił większego oporu, co innego Turcy... Mimo wystawienia ogromnych (jak na początek) armii nie wskórałem nic. Liczniejsze wojska bez problemów zostały rozbite. Jak się okazało przeciwnik był zdecydowanie lepiej rozwinięty technologicznie.
    Po krwawej i kosztownej wojnie postanowiłem dać sobie odpocząć i zająłem się kolonizacją. Odkryłem i zdobyłem kilka prowincji w Ameryce Północnej, konkretniej Labrador i okolice. Ponad to podbiłem Grenlandię (niestety stracona w późniejszych wojnach) oraz próbowałem skolonizować Afrykę zachodnią. Tu niestety nieskutecznie.
    W 1547 napadłem po raz pierwszy Kazań. Ten kraj "skubałem" regularnie co paręnaście lat aż do skutku. Podobnie zresztą postąpiłem z Syberią. Zaanektowany został w tym czasie również Astrachań.
    W 1590 wybuchła pierwsza wojna Moskiewsko-Litewska. Po Turkach najcięższa batalia. Litwini w silnym sojuszu z Polską i Szwecją jednak nie dali rady. Litwa zrezygnowała z paru północnych prowincji.
    W 1616 wojnę wypowiedziała Turcja. Tym razem armia rosyjska okazała się kompetentna (dogoniliśmy technicznie Europę) i zajęła parę prowincji nad M. Czarnym. Mimo pokoju wartego 99% Turcy odrzucili propozycję oddania Gruzji. Po paru miesiącach dałem sobie spokój i status quo... (W między czasie aneksja Kazania).
    1622 roku Litwa wypowiedziała wojnę i się przeliczyła. Początek był słaby gdyż nie byłem gotowy a Szwecja to wykorzystała oblegając kilka prowincji. Na szczęście po wojnie z Turcją pozostało nieco wojska które "wypchnęło" obcych z kraju i dały czas na zwerbowanie nowych dywizji. Następnie szybka akcja dyplomatyczna - pokój z Polską oraz Szwecją (status quo) i Litwa została sama. Dalej była idealnie zorganizowana akcja, cały kraj został zajęty i Litwini bezwarunkowo oddali 5 prowincji.
    W roku 1627 napadli nas Mamelunkowie. Jedno trzeba im oddać - liczbowo mnie zaskoczyli. Bronili swoich prowincji armiami po 25tys chłopa. W tym samym okresie zaatakował sojusz Kazachstan - Chanat Czatagajski. Nie mieli nawet fortyfikacji na swoich prowincjach. Nie muszę chyba pisać że większych problemów nie stawili... Wracając do Memelunków to żadnej ze stron nie chciało się zbyt atakować i po pewnym czasie wróciliśmy do status quo...
    Oprócz wojen działy się naturalnie też inne rzeczy. Ważną sprawą było dla mnie stworzenie silnego imperium o ogromnym zapleczu gospodarczym. W tym celu skolonizowałem Syberię i wybudowałem wiele manufaktur. Technologicznie - "Rząd" i "Tech. Lądowa" dogoniła kraje zachodu Europy.
    Minusy państwa? Gigantyczne nakłady na Stabilność. Mimo doktryny "Obowiązek uczęszczania do kościoła" na poprawę sytuacji w kraju czeka się długimi latami... Wiąże się to oczywiście z dość częstymi buntami, ale da się wytrzymać, bywało gorzej. Następną wybraną doktryną będzie najprawdopodobniej "Karta praw".
    W trakcie gry chcę jeszcze:
    -Skolonizować całkowicie Syberię (wszędzie miasta)
    -Skolonizować zachodnią część Ameryki Północnej i Alaskę
    -Podbić Kaukaz
    -Podbić całą Litwę
    -Podbić część Skandynawii
    -Zwasalizować Polskę
    -Zwasalizować Mandżurię
    -Zwasalizować Turcję (to będzie ciężkie)
    -Stać się wreszcie Rosją! (Jestem dalej Państwem Moskiewskim!)
    -Po tym rzucić się na resztę Europy =).

Państwo Moskiewskie w roku 1629 - część zachodnia.

Część środkowa Państwa Moskiewskiego po wojnach z Kazachstanem.

Polityka wewnętrzna państwa.

Kolonizowałem sobie spokojnie Syberię patrzę i... WTF?! Zwróćcie uwagę co za znalezisko na Kamczatce!

Sytuacja polityczna Europy w tym okresie. Ciekawsze fakty: Austria jest wasalem Sycylii, a Sycylia jest wasalem Francji! Polska toczy wojnę z Czechami oraz Saksonią i jak na razie przegrywa. Sojusz Francja - Utrecht vs Saksonia - Wirtembergia. Ameryka Południowa kolonizowana jest przez Francję i Austrię. Większość Ameryki Północnej przez Portugalię.

To tyle, dobrej nocy =).

2. Andre

Andre Ten, o Którym mówią Księgi

...AAA...: Czy to jest dalsza część "Kronik Moskiewskich"?

3. ...AAA...

...AAA... Guest

Nie nie :). To napisałem z innego save zanim jeszcze wymyśliłem aara. A że kraj mi się spodobał...

4. Andre

Andre Ten, o Którym mówią Księgi

Rzeczywiście fajnie się gra Moskwą, ale osobiście zawsze wolałem rozwalać ruskich Polską, a nie na odwrót... :mrgreen:

5. Mam głupie pytanie: czemu nie widze żadnych aar'ów? Wyświetla mi się tylko ten przyklejony post...
    ---------------------
    Dzieki robak:)

6. robak

robak Guest

Jak klikniesz na dział ARR to na dole masz wyswietl Od i jest ustawione ostani dzien czyli wyswietlaja Ciu sie tematy, w których ktoś pisał w ciagu ostnich 24h, przestaw w okienku na wyswietl od:poczatku i bedziez mial wszystkie tematy.

7. Papapolak

Papapolak Znany Wszystkim

Czas odświeżyć temat :D

Niebieskie to ja. To w zielonym okręgu to ja i moje wasale.

Jak nietrudno się domyślić, gram na DeI 1.2b NA jako Bizancjum. Gram od 1403, czy jak Turcję atatują Tamurydzi. W czasie pierwszej wojny z Turcją udało mi się jedynie uwolnić Bułgarię, ale w podczas grugiej zdobyłem większość europejskiej części. Po krótkim odpoczynku, spłaceniu pożyczki i zrekrutowaniu woja pozostawiłem Turasom tylko stolicę :D Później już z dynki.

Plany na przyszłość: W czasie, gdy Timurydzi będą mieli -3 staba zaatakuję i odbiorę im troszkę prowów. W Europie to zaanektuję Bułgarię jak mi bb spadnie.

8. Netzach

Netzach Deifikator

Czyżbym widział Husytów na Węgrzech?? W mojej zadnej grze się nie zdarzyli jeszcze... ale fajnie, że są ;) A miałeś propozycję przejścia na Grekokatolicyzm?

9. freon3

freon3 User

Ładnie Imperium Bizantyjskie jak nowe odrodzone z popiołów, co do Husytów mi się pojawili raz ale było to w poprzedniej wersji moda o ile się nie mylę.
    Ja osobiście gram Chinami i jak starczy mi czasu to może też dam screen z gry.

10. Papapolak

1. Tak, husyci w Wegrzech. A co najlepsze, są w stanie wojny ze samymi sobą :D Nie żartuję...
    2. Tak, ale zostałem przy grekoprawosławiu

11. claudio1

claudio1 Znany Wszystkim

Ja nic nie widzę :twisted: Daj jeszcze raz linka z obrazkiem, ten coś nie działa.

12. Papapolak

13. Kamil14

Kamil14 User

Polska - 1598 rok

Macierz.

Kolonie w Środkowej i Północnej Ameryce.

Polskie wysepki.

Kaukaz.

Jak są jacyś chętni udostępnię sejwa.

14. Papapolak

1. Ile płacisz za 1 punkt staba
    2. Jak zdobyłeś Litwę?

15. Kamil14

Kamil14 User

1. Gdzie mogę to sprawdzić ?
    2. Litwa została przyłączona drogą wojenną.

16. ...AAA...

...AAA... Guest

Ale po co? Widzę że podobnie jak ja lubisz "duże" :p. Odwiedź Rosyjską Matrioszkę, też dużo, z tym że Księstwem Moskiewskim trudniej zacząć niż Polską =).

17. matbir

matbir User

A oto moje małe imperium:-D
    a to mapka religijna

Gram na poziomie trudnym, i powoli Bizancjum rośnie w potęgę.
    Zacząłem grać w 1423(od 1393 grałem timuridami) i do 1450 powiekszanie terytorium było naprawde trudne ale od 1500 gruntownie sie poprawiło zmieniłem ustrój na republike kupiecką(z monarchi despotycznej przez fełdalna) i gwałtownie moje dochody wzrosły:-D
    Jeszcze zżera mnie inflacja 8,5% ale niweluje ja za pomoca odpowiedniej doktryny.

18. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

Brandenburgia

Zaczalem od dyplo-anexu Pomorza. Wczesniej wojna (nie rozpoczeta przeze mnie) z Meklemburegia, czyli Meklemburg do mnie. Nastepnie ruszylem na Krzyzakow, Gdansk i Warmia do mnie. Pozniej rozwoj i znowu wojenka. Tym razem Ja +Czesi vs Polska. Sytuacje ulatwil fakt, iz Czesi podzielili Polske na pol. Efekt jest taki, ze wszystkie oddzielone tereny polskie na polnoc zostaly przylaczone do mnie :).

Sytuacja w Europie nudna jak flaki z olejem, pewnie dlatego ze mam jeszcze dosc wczesny rok. Pozniej moze cos jeszcze wrzuce :)

19. Papapolak

Na wanilii to se możesz szpanować :) Dokonaj takiego czynu na DeI. Hanza jest tam rozdrobniona, więc jest wiele trudniej...

20. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Imperium Czech

Moja gra Czechami, tyle że to nie miał być kolejny nudny podbój świata. Jako cel wyznaczyłem sobie nie przekroczenie 4 bb. I na razie się udaje :D Podporządkowałem sobie większość rzeszy, także pokojowo (np. 6 prowincjowa Saksonia). Poza tym se radzę :) Poziom i agresywność na maxa. Jedyne ułatwienie to infalcja tylko od złota. Zwasalizowałem:
    - Danię
    - Imperium Osmańskie
    - Szampanię
    - Brunszwik
    - Mantua
    Sojusz:
    - wszyscy wasale
    - Anglia
    - Szkocja
    - Genuę.
    Dobra czas na screeny ;]
    Europa centralna
    Bałkany i Azja Mniejsza
    Ameryka część 1
    Ameryka część 2 i ostatnia
    Cesarz Czeski
    Najbogatsze państwa Świata. Czechy w czołówce

21. Kurczaki

Kurczaki Aktywny User

A gdzie ty w tym screenie widzisz szpan? :roll:

22. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Aktualnie pykam Burgundią.

Pierwża gra, rzeby obczajić o co hodzi.

23. Cyrus

Cyrus Nowy

Bizancjum i wasale (zielona linia) oraz państwa w unii personalnej (żółta).

A to z gry Mediolanem (mam sojusz z Genewą):
    Włochy
    Brazylia
    Karaiby i Ameryka

24. robak

robak Guest

25. Gajtos

Gajtos Szczery ****k

Ktoś mi wyjaśni czemu mam -2 fortów na poziomie 0 i 103% na poziomie 1 ? :)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie