[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

F12 i shift F12

2. golan0

golan0 Nowy

3. Kadzid

Kadzid User

Rozgrywka toczona Mołdawią na HTTT MacMod 4.153, ustawienia very hard / hard. Za priorytet postawiłem sobie zjednoczenie Romunii. Wpierw zaanektowałem w całości Wołowszczyzne. W następnych latach wziąłem udział w krucjacie przeciwko Złotej Ordzie, zagarnąłem Krym i Chersoń. Jestem teraz w kropce, z wymaganych do utworzenia Rumunii 6 prówów zdobyłem 4, z tym, że te 2 pozostałe są w rękach Turków i Węgrów. A póki co nie mam się jak z nimi równac. Z ciekawostek topograficznych Europy to: Gdańsk i Warmia w rękach Duńczyków :D Bawaria rozrosła się do rangi mocarstwa w centralnej Europie(17 prowincji w ich rękach), Państwo Moskwieskie już nie istnieje, Francja sukcesywnie poddawana rozbiorom ze strony Anglii, Austrii, co zaskutkowałem powstaniem Szampanii i Flandrii. Mapka z 1466 r.:

Załączniki:

4. damJo

damJo User

Ciekawe państwo sobie wybrałeś. A możesz mi powiedzieć co to za mocno czerwony kraj na Mazurach?

5. Konserw

pewnie Warmia ;)

6. Kadzid

Kadzid User

Duńczycy zajęli Gdańsk i Warmię.

7. Konserw

a ja sobie na DeI 2 pykam Anglią (już GBR) - za cel obrałem sobie nie brać żadnych prowów w Europie, tylko mieszać tam tak by pozbyć się konkurencji w wyścigu do kolonii, i udało mi się ;) rok 1670
    EU3_MAP_GBR_1670.1.15_2.jpg EU3_MAP_GBR_1670.1.15_1.jpg EU3_5.jpg

8. damJo

damJo User

Odtworzyłeś Jerozolimę?

9. Kadzid

Kadzid User

Mała aktualizacja. Po 178 latach, po wielu trudach udało sie zjednoczyc państwo rumuńskie. Obecnie rok 1700. Praktycznie w Europie liczy się tylko 7 nacji: Bawaria, Litwa, Czechy, Skandynawia, Mediolan, Francja i moja Rumunia. Po początkowych niepowodzeniach bliska odrodzenia jest Francja, Anglia po wyswobodzeniu Irlandii, Szkocji i Walii utraciła miano mocarstwa, a na dodatek jest okupowana przez francuską armię. Przy okazji upadku OE ( nie bez mojego udziału ) powróciło Bizancjum, które prędko zwasalizowałem. Litwa posiada prowy od Bałtyku i Inflant, przez Gruzję, Armenię po Syrię i Arabię. Bawaria rozciąga się od Bałtyku po Adriatyk.
    Nurtuję mnie jedna sprawa, jakim prawem Bawaria, Czechy itd. w czasie jednej wojny anektowały kraje 4-5 prowincjonalne ? Przykładowo Bawaria, zaanektowała całą(!) Austrię, a ja OE, w rękach których było 7 prowów ? Jak to możliwe ? Bug ?
    Mapa świata 1700 r.
    Europa centralna, środkowa i Bałkany:

10. Tleilaxu

Tleilaxu Ten, o Którym mówią Księgi

zastanawiałem się czy wrzucić to tu czy do ciekawych screenów

wszystkie zaznaczone strzałkami kraje są katolickie

oczywiście DeI
    zacząłem sobie Joannitami - cel: przetrwać jak najdłużej, trafił mi się genialny władca, event zręczność dyplomatyczna co 2 miesiące (do wyboru zbicie infamii, 60 złota i inne), i tak jeden po drugim anektowałem malutkie tureckie państewka.
    po uwolnieniu jako wasale miały ustrój zakon rycerski i religię katolicką tylko trzeba było pilnować, żeby im bunt nie zmienił spowrotem na sunnizm.
    Jest rok 1420 a ja jestem Cesarstwem Łacińskim ale co ciekawe inne potęgi europejskie przez nikogo nie zapraszane chyba wyczuły krucjatę i same się dołączyły.
    Jeee, następny przystanek Jerozolima.

11. Krystian

Krystian Aktywny User

wciskasz shift f12 a wystarczy tylko f12, super ;) Mi rumunie udało sie zjednoczyć po 150latach gry ale swoje granice oparłem bardziej na Czechach Austrii Węgrzech oraz na Bałkanach całych. Jak będe miał czas to wrzuce.

12. Miracle

Miracle Aktywny User

13. Moja gra Norwegią.

Stan z 1404r.
    Opis: Moja Norwegia, wbrew pozorom, dużo słabsza od Szwecji - moja armia liczyła 5 tysięcy (przy 8-tys. limicie), szwedzka - 20 tys.. Zaciągnąłem pożyczki, zainwestowałem i wygrałem kilka wojen, które doprowadziły do stanu poniżej.

Stan na 1524r.

Co się zmieniło - Bourboni restytuowali królestwo francuskie, jednak po tym przegrali wojny z Hiszpanią (prawosławną i serbską) tracąc południe kraju. Upadła kilkukrotnie Anglia. Na południu rządzą Bizantyjczycy oraz Carat Bułgarii, wschód należy do Rosji. I najważniejsze - upadło Królestwo Niemiec, swego czasu gigantyczna potęga (200 tys. armii w XVw.!), zniszczone przez wojny całego świata z nimi, w 1404r. należały doń, licząc z wiernymi wasalami, wszystkie tereny Świętego Cesarstwa, dziś nie mają wojska (rozbite wojną z włoską Albanią i swoimi byłymi podwładnymi). Odbudowała się Polska, która w drugiej połowie XVw. niemal nie istniała, podobnie Węgry. Moja Norwegia niedługo stworzy Skandynawię. Aha, Afryka chrześcijańska.

Gra konwertowana z CK.

Jeszcze - nie wiem czemu, ale nikt nie kolonizuje.

14. Cóż, skoro nikt jeszcze nie zaczął kolonizować, czemu nie skorzystasz z okazji i nie dokończysz dzieła Leifa Eriksona? :D

A propos, ten wielki zielony potwór od Skandynawii po Indie to Rosja czy mongołowie?

15. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

16. Rosja - 300 tys. armii, dochód równy łącznym Bizancjum, Francji, Bułgarii i Anglii, ciężka sprawa będzie, choć mam lekką przewagę technologiczną.

17. Żuław

Żuław User

Gra Papiestwem na najnowszym DeI,gra bardzo przyjemna.Ciekawa sytuacja na wschodzie, Litwa która miała już prawie wszystkie provy ruskie ostatnio się rozpadał,Polska była już ogryzkiem a ostatnio niczym feniks z popiołów odradza się.
    Teraz szykuję krucjatę na FRA która powoli przechodzi na reformację.

Do ideału brakuje jeszcze ruchu w koloniach,jedyna nadzieja jak narazie w Portugalii.

Przy okazji:może ktoś mi powie czemu nie mogę rekrutować piratów? pomimo że mam 10 NT gra mówi mi że nie spełniam tego warunku.

18. Tleilaxu

A wprowadzałeś może akt przeciw piractwu? albo może chodzi o tradycję a nie technologię morską?

A co do samej rozgrywki:
    Masz juz zadeklarowane królestwo Boże? i jakie plany na dalszą przyszłość? odbudowa cesarstwa Łacińskiego? Jerozolimy?

19. Żuław

Żuław User

hmm sprawdzę dokładnie z tymi piratami...wrzucę screena ewentualnie.

Co do planów: to tak jak mówiłem FRA (mam trzy cory na nich) a potem walka z reformacją i odzyskanie Jerozolimy, i pewnie Egiptu.Ogólnie założyłem że zdobędę Konstantynopol,Aleksandrię,Antiochię razem z Rzymem będę miał siedziby wszystkich Patriarchów :)
    A potem zobaczymy, tak tak mam już Królestwo Boże i dążę żeby moi poddani to odczuli (idę w pełną Free subjects :)

20. Magnus

Magnus Guest

Kombinowałem nad czymś trudniejszym, niż europejska sielanka i padło na Creek...

Polecam przez pierwsze 100 lat gry - grę w oknie ;) Dopiero po tym zaczyna się właściwa część gry. Miałem fart, że zajęli się mną Portugalczycy. Z Anglikami wojowałem już "zwesternizowany".

Europa:

Świat:

Statystyki:

21. Konrad_k

Konrad_k User

Jaka wersja gry?

22. Tleilaxu

Arrr, Szczury lądowe. Kapitan Tleilaxu postanowił zmierzyć się z demonami przeszłości i raz jeszcze spróbował rozgrywki pirackim państwem Bu Ragh Ragh na DeI2, ale do rzeczy:

Ustawienia: poziom trudny, brak szczęśliwych państw, odkrycia ladowe 100 lat, morskie 200.

Państwo Bu Ragh Ragh odrywa się od Fezu w roku 1627. Jest to państwo biedne, armii mogę mieć max: 2. No i modyfikator władcy: krwawy despota, który daje mocne ujemne nakłady na staba, nigdy bym pewnie nie uzyskał nawet jednego na plus, gdyby nie błyskawiczne wysłanie kupców, a potem pożyczka. Trzeba bowiem wiedzieć, że te panstwo to raj dla kupców: wolni poddani, sekularyzm, plutokracja. W 1627 jest z automata wybudowane wiele budynków zbijajacych inflację, to też istotne. Po wysłaniu wszystkich kupców max inwestycji idzie na staba. Odzyskuję po 1 staba najpierw co 2 miesiące, potem co miesiąc. Kupcom prawie wszystkim się udaje. 1 stycznia 1628 biorę najlepszych dostępnych artystów, zeby zneutralizować modyfikator " krwawy despota" i podbic tradycje kulturalną, żeby potem mieć dobrych doradców dodających kupców, bo jako jednoprowowiec mam ich bardzo mało rocznie. Następnie przez cztery lata zmieniam wszystkie doktryny by dostać modyfikator o imperium handlowym. Inne doktryny to wielkie odkrycia i wspaniała armia. Z federacji wojskowej zmieniam też ustrój korzystając z szybko odnawialnego staba ścieżką Federacja wojskowa ->Federacja religijna ->Państwo wyznaniowe -> Wschodni Despotyzm->Biurokracja wschodnia cały ten akapit trwa jakieś 4-5 lat. wtedy też zmarł krwawy despota, a na tron wstapił "tchórz". No i cały czas mam coraz więcej kupców w róznych centrach.

Teraz czas na eliminację zagrożenia rychłą aneksją. Dostałem misję by wyrwać Portugalczykom Tangier, ale za słaby w uszach jestem i jej nie ukonczyłem. Ale dostałem cora na Fez. Z limitem wojska 2 powołałem 3 i kilku najemników, zadłuzyłem się na 1000 dukatów, ale Fez zdobyłem. W miedzyczasie mój odkrywca dopłynął do Chin i Japonii i dwoma łapówkami załatwiłem sobie otwarty rynek. Później postanowiłem zwiększyć sobie limit wojska, nie bałem się o zacofanie i tak mam dochód porównywalny z Chonami Song, a prowów mniej i gonię techami Europę. Kolonizuję Afrykę od południa.

Inne państwa nie próżnują, wenecja dwa razy założyła kolonie w Afryce, ale tubylcy zniszczyli, teraz się bierze za Amerykę. Mam zamiar teraz podbudowac sobie zaplecze koloniami, a co potem zaatakuję to jeszcze nie wiem. Rzeczpospolita mocno tłucze Rosję po kasku. Jest rok około 1667. Limit woja już z koloniami to 10 jednostek.

Screeny:

23. Magnus

Magnus Guest

HTTT 3.2 vanilla

24. Krystian

Krystian Aktywny User

Zastanawiałem się nad czymś trudniejszym i wybór padł na Leinster --> Irlandię

Cele gry przeniesienie Irlandii na tereny dzisiejszego USA i Kanady(bez podbijania reszty Ameryk bo nie lubie byc zbyt duży) i nie posiadanie ziem w Europie.

To po kolei:
    Wybór padł na Leinster ze względu na DP, przez pierwsze 2 lata uzbierałem 3k armii(w tym 2 najemnicze) oraz zająłem kilka cotów. Patrząc się na brak sojuszników dwóch sąsiadów zaatakowałem ich anex i trochę infame z dochodu z handlu wbiłem szybko 4 GOV i wybrałem tą doktryne od szans kupca. Pozostawało jeszcze do podbicia angielskie Meath oraz Tyrone niestety temu drugiemu niepodległość gwarantował ten pierwszy, lecz cud Anglia walczy na raz z Burgundią i Francją jakimś cudem wygrywa wojnę lecz traci Meath buntem na rzecz Tyrone, szybko mobilizuje armie i atakuje Tyrone i buch cała Irlandia moja, wiadomo żeby zrobić Irlandie wystarczą same provy bez corów więc tworze Irlandię(jest 1407) techy ładnie idą dzięki dochodowi z handlu, potem buduje trochę Galer i atakuje Norwegię w 1413 która zerwała unie, wojna trwała chyba 2 latka jakimś cudem w vp z bitew i zajętej Islandii wziąłem tą właśnie wyspę. No i się zaczął długi okres nic nie robienia( oprócz kilku najazdów angielskich ale stracili gdzie flote z początku gry więc łatwo było się obronić) W 1460 zdobyłem upragnioną doktrynę Wielkie Odkrycia, i odrazu kolonie na Grenlandii i wyspy koło Afryki, potem zająłem Kongo oraz 1 prov od Indian bo na razie tylko by mnie osłabiały, i tak powoli kolonizowałem Afrykę i Amerykę PŁN, Portugalczycy mnie nawet uprzedzili i zajęli wcześniej wspomnianych Indian którym zabrałem 1 prova. Lecz nie nacieszyli się tym długo. Potem płynę Oceanii wizualizuje jeden kraj i zajmuje 1 prova. I tak nic się nie działo do 1550 miałem już wtedy tyle Afryki ile chciałem oraz dość dużo koloni w Ameryce i Oceanii, więc sprzedaje Wali(wyzwoliła sie) Irlandię a Skandynawii Islandię i przenoszę stolice na Manhattan. Od razu dochód Wzrósł do 450. Potem miałem kilka wojen z POR i CAS ale poradziłem sobie. I tak mam teraz rok 1600 i dochód około 550

Ze świata w Europie sytuacja ciekawa silny Milan który pokonał Francję i Pizę(miała 3/4 włoch) Francja zresztą też silna, W Niemczech biją się przerośnięte Hab i Bra z jednym skutkiem cały czas-vp. Na wschodzie króluje Litwa która rozwaliła Ordę. Ottoman bardzo silne i bije sie z też silną i odziwo z dobrymi techami Persją, W Afryce walczą o wpływy Kastylia WB Portugalia i Skandynawia, Irlandia więcej nie chce wiec się nie miesza. W Ameryce PŁD szczęścia szuka GBR POR i CAS i ostatnio FRA.

To by było na tyle na koniec mapki:

25. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

!! Lietuva rules !!

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie