[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Dajesz Ptyszu na Kaukaz i za niego, potem na wielkiego niebieskiego bloba na Wielkim Stepie. ;)

2. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Niestety gra właśnie uznała, że moja rozgrywka jest zbyt ciekawa i wszystkie sejvy z niej nie chcą się wczytać (to właśnie największa wada moda - po pewnym czasie lubi psuć sejvy) :(
    Ale mogę się pochwalić, że zanim nastąpił ten wymuszony koniec zdołałem prawie rozwalić Guptów spy-buntami, został zredukowany do obszaru okołobengalskiego, a na terenach graniczących ze mną powstało kilka nowych, głównie przyjaźnie nastawionych, państewek.
    Zrobiłem też małą ofensywę na Zakaukazie, podbiłem resztki Azerbejdżanu i Dagestan raz zwasalizowałem Abchazję, która akurat miała wszystkie ziemie Gruzji.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - troszkę zacząłem przy modzie dłubać i wyszło mi coś w rodzaju wersji deluxe moda - dodałem religie nestoriańską i manicheizm oraz kilka państw, głównie dla kultur wcześniej bezpaństwowych, więc już niedługo spodziewajcie się powrotu moich sprawozdań z gry na tym modzie. Jakieś sugestie, czym tym razem zagrać? ;)

3. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Bizancjum -> Zjednocz Cesarstwo Rzymskie. Ew. zagraj np. East England i zjednocz królestwo Anglosasów.

4. Artafrates

Artafrates Ten, o Którym mówią Księgi

Podbij Słowian Madziarami :p

5. PolishEmpire

Hm, ja w tej grze jeszcze nie spotkałem madziarów :(

6. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Zagraj Wikingami.
    Ciekawie będzię też powtórzyć historyczną ekspansję islamu.

7. de Ptysz

Madziarzy teoretycznie w modzie występują, ale mało kiedy dochodzę do roku 900 ;)

Nie mam ochoty na granie Bizancjum i tworzenie jeszcze bardziej przerośniętego bloba, bo ten kraj jest za łatwy. Persja nawet w pojedynkę walcząc z Heftalitami dostaje w tyłek, a jeśli w odpowiednim momencie przyłączyłbym się ja, to już pozamiatane. A na zachodzie to mozolne wyrywanie ziem królestwom barbarzyńskim, które jeżeli nie utworzą jakiejś potężnej koalicji, to też nic mi nie zrobią. Już ciekawsze byłoby pokonanie Odoakera państwem Neposa, ale ogólnie nie mam ochoty na grę w rzymskich klimatach.
    Państwa barbarzyńskie na terenie byłego Imperium, chyba poza Frankami, też są nudne, bo to głównie starcia wielkich państw, z których nie ma nawet początkowo co wyzwalać. Frankowie są interesujący z tej przyczyny, że jeżeli nie zatwierdzimy konkretnej decyzji, to ciągle będą nam się wyzwalać frankijskie królestwa dzielnicowe, a decyzja ta ma wysokie wymagania.
    Inne ciekawe państwa to:
    -Sklawinowie, kurczowo trzymając się Bizancjum może zdołam przetrwać, ale jak przybędą Awarowie, to już koniec ;)
    -Coś z Germanii i próba utarcia nosa Frankom oraz alternatywnego zjednoczenia ziem niemieckich
    -Soissons, czyli państwo rzymskich namiestników Galii - to by było coś, od południa b. silni Wizygoci, a od wschodu mający misję podbicia nas Frankowie, z którymi wojna jest nieunikniona. Próbowałem już tym grać, ale ciągle rozwalali mnie sąsiedzi znad Renu :(

Wikingowie są średnio grywalni, bo na początku startują z ustrojem unorganised_tribe, przez który takie państwo jest w praktyce niegrywalne.

8. PolishEmpire

A może Polanów weź ;p

9. Adamos45

Adamos45 Znany Wszystkim

A ja takie mam państwo. Mam jeszcze kolonie w zachodniej i wschodniej Afryce oraz w Indiach ale nie chciało mi się już zdjęć wklejać.

10. PolishEmpire

Najlepszy Gdańsk w Warszawie ;p

11. Adamos45

Adamos45 Znany Wszystkim

To jest Kraków

12. PolishEmpire

No to Kraków w Warszawie też dziwnie wygląda ;p

13. Michal

Michal Znany Wszystkim

Kalifat na Terra Uniwersalis

14. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Fiu. Burdel nie z tej ziemi.

15. Michal

Michal Znany Wszystkim

No i Kalifat 150 lat później.

16. Krystian

Krystian Aktywny User

jak stoisz z techami?:)
    700k mp cos slabo budowałes budynki wojskowe :p

17. Michal

Michal Znany Wszystkim

Techy najwyższe, a wojskowych budynków nie budowałem w ogóle bo skupiłem się na tych przynoszących mi zyski... 1 budynek = 1 urzędnik (chyba tak się to nazywało) to poroniony pomysł jest.

18. PolishEmpire

No w dużych krajach to naprawdę jest fail, no ale coś za coś.

19. Kessair

Kessair Aktywny User

W tak ogromnym kraju... to chyba urzędników powinno być... dużo więcej?

20. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Pewnie poczty nie pobudowane.

21. Miracle

Miracle Aktywny User

Jest na to jakiś mod chyba, a tak w ogóle to ja robię tak:
    Alt 2 - 1
    magistrate
    :)

22. Adamos45

Adamos45 Znany Wszystkim

Ja bym powiedział, że tu jest dzień chwały dla Bretanii.

23. Miracle

Miracle Aktywny User

http://yfrog.com/2oeu3mapger1785930j

1. Bałtia
    2. Białoruś
    3. Ukraina
    4. Węgry
    5. Rumunia
    6. Bulgaria
    7. Bizancjum! :)
    8. Italia
    9. Scandynawia
    10. Hindustan
    11. Sybir
    13 (12 to powinien być Krym, to państwo na południe od Rosji ) Malezja
    14. Brazylia
    15. Meksyk
    16. USA
    17. Kanada

Kraje z flagą II rzeszy to moi wasale.
    Kraje z flagą II rzeszy przeplatanej z tą niebiesko-biało-niebieską to moi sojusznicy.

Zacząłem teutońską nawałą w 1399. Kody na urzędników, dyplomatów, kolonistów.

Tak się zastanawiam - czy realne by było by w 1798 przez ok. 400 lat udałoby się zasymilować i zasiedlić germanami terytoria Polski i Litwy? Bo tak sobie myślę, czy oddzielać się jeszcze Polską od Rosji czy też nie...
    Posen i Thorn na pewno dało by radę w realu zasiedlić, ale resztę? No i nie chcę oddawać tych dwóch prowów bo mam z nich spory przychód (ponad 100 dukatów).

W takich granicach bym planował:
    http://img638.imageshack.us/img638/448/abbu.png
    Ale ten Posen i Thorn to warianty OFC.

24. de Ptysz

Ładnie, normalnie jakby to była jakaś rozgrywka MP, Ai zwykle robi straszny syf na mapie. Co to za mod?

25. Dominikus

Dominikus Guest

Toruń spokojnie by się dało zgermanizować, jako że w 1399 roku był w rękach Niemców nie ma podstaw by oddawać go Polsce. Jak ma powstać Polska to równie dobrze powinny powstać i Czechy. Jak dla mnie bardziej logiczna byłaby pewna autonomia, na takich samych zasadach ładnie by wyglądały Węgry w Rzeszy. Poza tym czemu II a nie I Rzesza?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie