[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. Artafrates

Artafrates Ten, o Którym mówią Księgi

Tak swoją drogą jest to kiepski pomysł, takie skriny to powinno się dawać zgodnie z przeznaczeniem do tematu z mini AARami.
    A jak chcesz repa to zawsze mogę dać ujemnego :p

2. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

Tą GB można było wyciągnąć więcej... Poza tym fajnie. Czym zjednoczyłeś Niemcy?
    Brzydkie granice.

3. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Nom wystarczy że komp psuje granice ile wlezie. Imperium z brzydkimi granicami to najzwyklejszy paskudny blob a nie imperium ;P. Swoją drogą wyczuwam scalenie tego tematu z innym którego nazwy wymieniać nawet nie muszę :p.

4. Zilick

Zilick Ten, o Którym mówią Księgi

Tak szczerze, to nic ciekawego...

Przeniesione do tego tematu.
    Grzegorz

5. mikki

Z tego wszystkiego najlepsza jest tu Szkocja ;) Chociaż Bizancjum całkiem dobre.

6. Sevgart

Sevgart Targowica

Nic specjalnego, ani to imperium ani to ładne.

7. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

Zgadzam się, zdrzało mi się widzieć/tworzyć o wiele większe/lepsze imperia lub z ładniejszymi granicami. Dobrze, że greg połączył, bo musiałbym ja ruszyć **** i to zrobić :p

8. Miracle

Miracle Aktywny User

U mnie troche inaczej to wygląda. :p
    Francja 1600, wystartowałem od początku.
    Staram się odbudować państwo Franków póki wcześnie, bo później nacjonalizmy, rewolucje i inne cuda.
    http://img857.imageshack.us/img857/5663/eu3mapfra1600871.png
    Wenecja w Unii, Granada + Niderlandy + Serbia + Grecja + Bułgaria wasale, sojusz z Czechami, Węgrami, Polską (200).
    Nie bójcie żaby, planuję koalicję antyfrancuską koło 1650-1700 roku. Przegram wtedy. :)

9. Sevgart

Sevgart Targowica

Co to za mapa? I coś za ładnie mapa Europy uporządkowana :p

10. Miracle

Miracle Aktywny User

I develt ali osman.
    Ingeruję w save (nie żebym sobie dodawał prowy, ale nie pozwalam na tworzenie się enklaw czy duńczyków w istambule).

11. Sevgart

Sevgart Targowica

Ja w osmanach miałem problem z kolonizacją, kolonizatorzy szli ponad 200 lat :p Jakaś nowa wersja wyszła czy co? Bo rozumiem, że nie miałeś tego problemu.

12. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Pewnie nie wyczyściłeś Cache mapy moda. Jak usuniesz Cache to nie bedzie problemu

13. Miracle

Miracle Aktywny User

Yup, czyściłem od razu cache i wszystko gra.

14. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

trzeba czasem też przeczyścić cache gry, nie wiem czy to się zmieniło w DW

15. Miracle

Miracle Aktywny User

Sporo gram i nie musiałem tego jeszcze robić na DW.

16. Sevgart

Sevgart Targowica

Ja od razu po zainstalowaniu DW i nałożeniu na to Osmana miałem z tym problemy, nawet po wyczyszczeniu cache było to samo. Ale spróbuję znowu kiedyś ;)

17. blass12

blass12 User

http://img194.imageshack.us/img194/3431/eu3mapspa15481111.png
    Gram na HTTT od początku 1399 r Kastylią-szybko przyłączyłem Aragonię, Portugalię i Nawarrę (zmieniłem cory na 15 lat, by gra była dynamiczniejsza). Plan był prosty-nie ładować się w Afrykę Północną, a szybko podbijać Ameryki, celowo zostawilem Amerykę Północną dla Anglii, Francji i Niderlandów (które po upadku Burgundii szybko się zjednoczyły) i chciałem zobaczyć co się stanie. Jak widać bardzo ładne granice się zrobiły. Mocarstwa światowe: Hiszpania (cały półwysep, cała Ameryka Środkowa, Południowa, Kuba, Jamajka, Dominikana, Hawaje, Kiribiti, inne pacyficzne wysepki, całe Filipiny, Sahara, Kongo), Wielka Brytania (całe wyspy brytyjskie, większość Ameryki Północnej, całe już Indie, Afryka Północna, Australia, flota minimalnie większa od hiszpańskiej, czyli największa na świecie). Co ciekawe UK cały czas wojny wypowiada nie Francja i Niderlandy tylko...Papież i Mediolan (który zjednoczył całe Włochy Północne). Francja (największa armia świata, kolonie: Kanada, wysepki karaibskie, Afryka Północna), Niderlandy (Flandia, prawie cała dzisiejsza Indonezja, Afryka Południowa, mieli też kolonie w Ameryce Półcnocnej i na Karaibach, ale Anglicy im je zabrali, w dodatku Borneo się w połowie odłączyło), Rosja, która już doszła do Kamczatki i Kuryl, zabiera się za Kazachstan-ciekawostka, oprócz Kazachów nie ma już innych kultur w Rosji. Polska, która zwasalizował i przyłączyła Zakon oraz przejęła tron Litwy i Węgier, ma też Pomorze, jeszcze Landsberg i granica na Odrze gotowa. Z azjatyckich mocarstw potężna, agresywna Turcja, która podbiła cała Grecję, Mameluków, Półwysep Arabski i Libię, w mniejszym stopniu Persja i Ming, które wojują już z Rosją, mając przyłaczoną Ordę, Koreę, Mandzurię i skolonizowany Tajwan. Ciekawostka na końcu-mimo rozbicia cały czas Niemiec nie ma reformacji, a jest rok 1548.

18. mikki

Łał, ale historycznie :O Tylko ta piękna Polska burzy. Kto jest cesarzem, Haby?

19. blass12

blass12 User

Teraz jest cesarzem mała Austria, która w dodatku straciła ostatnio Gorycję. Na początku byli Czesi, pozniej przez ponad 100lat....Jagiellonowie, dlatego też Polacy nie pchają się na Zachód-Pomorze podbili od Szwedów, a co do Szwecji-jest w Unii Personalnej z...Polską, więc mamy juz chyba supermocarstwo w środku Europy, Polska obroniła z moją (Hiszpanii) pomocą wszystkie ziemie białoruskie i ukraińskie (rosyjską Smoleńszczyznę straciła jeszcze Litwa) przez wiele lat, od około 30 lat Rosjanie byliby szaleńcami atakować Kresy, bo Polska ma wysoki poziom rozwoju i ogromną armię. Polska kultura panuje w całych Prusach, Litwie, Rydze i na Łotwie. Nie ukrywam, że chyba się przenosię na Jagiellonów, perspektywa Polski po Grecję, wywalenie wpływów Osmanów czy zabranie dostepu do morza Rosji jest kusząca :) Tym bardziej, że Hiszpanią to co chciałem osiągnąłem (Italia i jakiś afrykańskie państewka zostały, ewentualnie wielka wojna gigantów morskich: Hiszpania-Brytania, a nie chcę wzmacniać potężnej Francji). Reformacji o dziwo ani widu ani słychu. Aaa i te wysepki pod Turcją na południu (dokładnie pod Półwyspem Arabskim to prawosławny Jemen :D

20. Miracle

Miracle Aktywny User

Zakochałem się w brytyjskich Indiach. :D

21. noname

Imperium Rzymskie, 1530, IN 3.1. W sto lat osiągnąłem granice jakie chciałem (oprócz Serbii, Wołoszczyzna jest moja). Nie planowałem tworzyć marionetek, zwłaszcza że byłyby islamskie. Ale potężna Persja, ma armię większą od mojej (doprowadziła do upadku Imperium Radźputów którzy kontrolowali niemal całe Indie), mnie sprowokowała. Tak więc do Bośni i Mołdawii dołączyły Gruzja, która na powrót staje się prawosławna (wiara ta ostała się tylko w jednej prowincji a sama Gruzja była islamska) i prawosławna Arabia (nie pamiętam jak toto się nazywa), która połowę prowincji ma już nawróconych (wysyłałem misjonarzy przed oddaniem). Stworzyłbym też potężną Etiopię ale są tak zacofani że ich tykać nie będę (mają ze mną sojusz). W przypadku wojny z Persją Gruzja i Arabia jeszcze się trochę powiększą.

Islam "broni się" już tylko w Aleksandrii. Anatolia jest już niemal w pełni grecka (jest to chyba zaskryptowane), Turcy zostali wygnani (jak mogli przyjść to mogli i odejść;)). Bawię się marionetkami bo uznałem że Grecy i tak mają dość terenów do kolonizowania (szkoda że nie można kolonizatorów wykorzystać na własnej ziemi :p).

Ming póki co szaleje, ale pewnie wystarczy jakiś kryzys żeby trochę osłabło.

Na Rusi bajzel, więc i kalwinistyczna Litwa się znajdzie, ostatnio Polska ruszyła podbijać stepy. Oprócz tego mapa jakoś wielce brzydka nie jest.

Ta potężna Persja kontrolująca niemal tylko tereny "rdzenne" mi się bardzo podoba :), no i historycznie Bizancjum/Grecy muszą walczyć z Persami.

22. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Podbij północną Afrykę tak, abyś miał granice podobne do tych z czasów Herakliusza.

23. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

a jak u Ciebie z westernizacja?

24. noname

Zwesternizowałem się w 1600.

Wenecja była bardzo agresywna względem mnie (później trochę mi odpuścili gnębiąc Azjatów i Afrykańczyków). Raz nie mając ochoty znowu z nimi walczyć zaanektowałem Gruzję, podziałało, nie zaatakowali (ile razy bym sejw wczytywał atakowali od razu). Oprócz Wenecji gnębił mnie też sojusz Maroko-Persja (ostatnie coś znaczące państwa Islamskie). No ale dla ładnych granic to ja zacząłem atakować Persję (muszę im zabrać jeszcze jedną prowincję). Po skończeniu pierwszej wojny ze mną w roli agresora zaatakowała mnie Wenecja. Jako iż już z Persami walczyłem na największej szybkości i największym oddaleniu z Wenecją też tak zawalczyłem. Z tym że walczyli oni też z Francją więc łatwo zgodzili się na pokój na mocy którego stracili core na Kretę (ich ostatni u mnie) i Krymscy Grecy wrócili do macierzy.

Na moich ziemiach panuje 3 podział wpływów, Aleksandryjskie, Konstantynopolitańskie i Farskie.

VI Legion zwany też Kolonizatorskim zabezpiecza wysepkę na Oceanie Spokojnym, drugą kolonię Imperium Romanum (pierwszą był Madagaskar ale wygnali mnie z niego tubylcy, później uznałem że już sobie z nim dam spokój). Miałem nie zakładać kolonii ale Bizancjum dostanie wysepkę która zawsze ładnie wygląda jako kolonia.

Znowu pojawiły mi się bunty :), a już tak sielankowo i spokojnie było. No i po westernizacji kraje Europejskie zaczęły dawać mi embarga o_O.

25. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

a sama westernizacja przebiegla w miare spokojnie? Pytam sie, bo jestem ciekaw czy to co sie dzieje w moim panstwie to norma czy zalapalem sie na cos szczegolnego. gdybym wczesneijw iedzial jak to bedzie wygladac to zadnej westernizacji bym nie ybieral (co moze zabrzmeic strasznie)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie