[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Spokojnie. Ale z tego co się orientuję ty grasz w grę 2 dodatki "dalej", w IN nie ma chyba większych problemów po westernizacji.

<zakolorowałem posiadłości z Oceanii których nie mogłem skolonizować dla większego efektu :) .

W Europejskiej części jest już tylko kultura grecka, tak samo w Anatoli, na Krymie i w prowincji Gruzja. Podoba mi się to bardziej niż Bizantyjska kontrola światowego handlu (przy częstych embargach, pełnym merkantylizmie i szansy wygrania współzawodnictwa zazwyczaj wynoszącej 1-3 a średnio 5) jako iż znaczy to że po rozpadzie państwa minimum połowa Kaukazu, Anatolia i część Europejska zostałyby pod władzą Greków.

Od ostatniego screena zdobyłem oprócz kolonii tylko 1 prowincję perską i Bahrajn. Co jakiś czas musiałem od nowa tworzyć ośrodek handlu w Australii bo stary upadł. W ostatnich latach stworzyłem też prawosławny Beludżystan i powiększyłem armię po AI znów zaczęło mnie atakować, prędzej wyganiałem tylko 2 razy Wenecjan (którzy przenieśli stolicę do Afryki mimo iż w chwili przenoszenia mieli jeszcze pół Italii o_O ) i raz Anglików z terenów które planowałem skolonizować.

Z rzeczy ciekawych:
    -Polacy zasymilowali miejscową ludność w linii prostej (po jednej prowincji) od Lwowa do Gruzji.
    -Protestantyzm jest tylko w kilku państewkach północno-niemieckich i w sporej ilości (ale mniej niż połowy) prowów Amerykańskich.

Edit.

2. Gondor3124

Gondor3124 Aktywny User

Po 40 latach świat się nie zmienił diametralnie, ale było ciekawie :D.
    Europa:
    http://imageshack.us/photo/my-images/18/europa1v.png/
    Stoczyłem kilka wojen, głównie w obronie Cesarstwa i dla nabicia autorytetu. Chcę zjednoczyć Cesarstwo, bo w mojej grze rozrosło się niesamowicie(głównie dzięki mnie, Czechom i Wenecji). Stoczyłem też wojnę z Wenecją. Zabrałem im Wenecję, Treviso i 3 prowincje w Afryce Płn.(Tunezję konkretnie)
    Cesarstwo:
    http://imageshack.us/photo/my-images/545/cesarstwo.png/
    Kolonie w Ameryce:
    http://img823.imageshack.us/img823/8403/manhattan.png
    Ostatnio mam dużo buntów,z powodu wojen, ale ogarniam sytuację. Anglicy założyli w Innu centrum handlu. Było ogromne, wartość handlu wynosiła ponad 1000 dukatów. Do czasu... :D Ja założyłem w Manhattanie(Nowy Jork :D), swoje centrum handlu. Mam tam wartość handlu na poziomie 500-600. W Innu handel spadł do ok. 250 dukatów. Ależ jestem perfidny :D.
    Kastylia(mają jeszcze terytoria w "rogu Brazylii"):
    http://imageshack.us/photo/my-images/440/kastylia.png/
    Wygoniono ich z kontynentu. Przenieśli stolicę na ich posiadłości w Ameryce Płn.(tam gdzie wcześniej były Creek, Shawnee i Czirokezi).
    Mapa świata:
    http://imageshack.us/photo/my-images/515/eu3mapita1638841.png/
    Cele na najbliższe lata:
    - zjednoczenie Cesarstwa;
    - unia realna z Mali, gram na HttT, mam z nimi unie nieprzerwanie od lat 70' XVI wieku. Ktoś pisał na forum, ze po 50 latach można ich zintegrować dyplomatycznie, ale to pewnie w DW;
    - poszerzenie kolonii w Ameryce Płn.;
    - ogólna ekspansja we wszystkich kierunkach.

Plus ciekawostka na koniec:
    http://imageshack.us/photo/my-images/13/arcybiskupstwo.png/
    Tak, wojowniczy arcybiskup Kastylii... Nie wiem jak do tego doszło, chyba nie da się tak zmienić formy rządów dobrowolnie. Przypuszczam, że jakiś bunt chłopów był, oni chyba chcą zmian ustrojowych jak się buntują. Swego czasu mieli mnóstwo buntów.

3. noname

Stało się najgorsze co chyba się stać mogło ;), AI zjednoczyło HRE. Co prawda jest to moja zasługa jako iż pomogłem Sabaudii tego dokonać (przerzuciłem się kilka razy na nią i wyzwoliłem wasali), ale 2 ostatnie reformy wprowadzili sami (po zwasalizowaniu chyba nawet miesiąc nie minął do pełnego zjednoczenia). Pomogłem im bo chciałem żeby było jakieś silne państwo w Niemczech, w dodatku oddzielające mnie od Francji. Ale Francja upadła (później Kalwinistyczna północ większość zjednoczyła oprócz Luterańskiego Berry), a Austria zdobyła Węgry (nawet trochę podobnie jak w rzeczywistości jako że powstała marionetka Turcji Transylwania, Węgry były ograniczone tylko do stolicy i okolic a później Austria podbiła oba te państwa). Sama Sabudia i Austria były silniejsze od Polski więc przestałem hodować sobie wroga.

Moim celem było zjednoczenie ziem Zachodnich Słowian i ich pełna slawizacja, póki co idzie nieźle i chyba się uda (nie licząc germanów niepolskie są jeszcze Czechy i Bratysława, szkoda że nie mogę utworzyć unii kulturowej). Chwilę przed zjednoczeniem HRE podbiłem Inków, miałem wątpliwości czy to robić bo i tak byłem najbogatszym państwem no ale teraz Inkaskie złoto się przyda :).

4. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Piękne granice w Europie (za wyjątkiem Skandynawii).

Jak stosunki Litwa-Nowogród? Macie unię? Bo jak utworzy Rosję to będą spoko rozbiory na spółkę z HRE i Nordykami :p
    A, nie. Zapomniałem, że Litwa ma kulturę bałtycką:Drunk: Powinni zrobić decyzję o zmianie kultury w takiej sytuacji.

A, włączysz Węgry? W grze są chyba zachodni-słowiańscy. I koniecznie podbij Wołyń, czy co to tam jest;)

5. noname

Bałkan i Południowych Włoch też.

Durne AI nie wypowiada wojen sąsiadom tylko innowiercom z drugiej strony globu więc niestety Litwa i Nowogród nie rzucą się sobie do gardeł. "Nordki" póki co są pod okupacją WB w której co chwila wybucha wojna domowa, Laponia przez pewien czas była pod kontrolą Nowogrodu, co chwile powstaje jakieś państwo skandynawskie, 18 lat po sytuacji ze screena istnieje już Szkocja w niemal pełnych granicach, Kornwalia i Walia, jedno państwo irlandzkie kontrolujące całą wyspę oraz 2-prowincjonalna Anglia a w Skandynawii powstała ładna Dania a oprócz jej terytoriów wszędzie bunty i okupacje.

Nie :p. To że Paradox nie jest asem w sprawie kultur nie znaczy że będę ich podbijać, Wołyń też zostawię Litwinom. Raz odziedziczyłem Litwę i Węgry ale wczytałem poprzedni save i doprowadziłem do rozpadu unii, gra polegała tylko na asymilowaniu i kolonizowaniu terenów "zachodniosłowiańskich" i całkiem sprawnie to idzie, w końcu Berlin znów jest słowiański (tak długo trwała akcja osadnicza że dobił do maksymalnej ilości mieszkańców). Skolonizowałem jeszcze tylko Grenlandię i planuje jedną prowincję koło Peru. Oprócz tego może jeszcze południowe Indie.

HRE ma już 2 razy większą armię od mojej za to ja mam leciutko większy potencjał (dzięki 4 miastom z na maks rozwiniętymi koszarami, najważniejszymi oprócz Warszawy, najbardziej rozwiniętym).

6. Pasquale

Pasquale Ten, o Którym mówią Księgi

Niemcy EU3 DW

No to ja pochwalę się moją germańską potęgą. Obecnie jest rok 1780. Jak widać granice dosyć ładne (nie licząc Polski :D). Po zdobyciu wszystkiego co chciałem w Europie postanowiłem zaprzyjaźnić się z Polakami i pomóc odbudować im państwo - no i chyba się udało. Całkiem spora jest również Skandynawia - choć jakieś 100 lat wstecz była nawet 2x większa (graniczyła z morzem Kaspijskim). No ale bunty ruskich wszystko zepsuły i moloch coraz bardziej się kurczył (skorzystała na tym Polska i Wl. Ks. Moskiewskie).
    Ja swoje podboje skupiłem na Europie Środkowej tworząc ogromne Niemcy - Mitteleuropa. Państwem, którym zaczynałem była Brandenburgia. Początkowo podbijałem stopniowo północne Niemcy (poprzez wojny i głównie wasalizację) tak aby utworzyć państwo niemieckie. Następnie wziąłem się za rozwiązanie HRE - by uniknąć niekorzystnych modyfikatorów (bezprawna okupacja itp.) przy dalszym zajmowaniu ziem. Niestety ciągła walka na kontynencie nie pozwoliła mi na kolonizację w takim tempie jak Wlk. Brytania czy Hiszpania. Z terenów zamorskich udało mi się zająć Południową Afrykę, Madagaskar, Australię i Oceanię, Nową Gwineę oraz Bengal w Indiach.

Europa 1780

Świat 1780

Jeszcze mały bonus dotyczący religii. Jako Niemcy przyjąłem luteranizm i starałem się go szerzyć w Europie. Efekty piękne - niemal cały kontynent poddał się protestanckiej wierze. Nawet tak konserwatywni Polacy ulegli temu wpływowi :) nawracając swoje tereny (protestanci w Iraku :D lol)

Mapa religijna Europy 1780

7. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Polska na uchodźstwie... ale numer...

8. Zoor

Zoor Ideolog gender

Co to jest to jasnoniebieskie na południu Korei?

9. Zilick

Zilick Ten, o Którym mówią Księgi

W moich grach dość powszechny, wkurzające chyba bardziej niż CAS z całą azją mniejszą :blee:

10. Pasquale

Pasquale Ten, o Którym mówią Księgi

Skandynawia! To jasno niebieskie na wybrzeżu Azji (a dokładniej na obszarze dzisiejszej Birmy) to również sprawka Skandynawów.

11. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Zdaje mi się, czy po okresie (bodaj w NA i IN) gdy Reformacja szalała i zalewała 2/3 Europy, mamy teraz powrót do minimalizmu a'la Eu3 bez dodatków? Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby bez mojej pomocy Reforma objęła mniej więcej historyczną liczbe krajów, zwykle zajmie kilka minorów z Niderlandów i Niemiec i na tym większość jej sukcesów się kończy, molochy w 95% przypadków zostają przy katolicyźmie. Ogólnie Paradox zwalił ten system, istniały powody, dla których bez problemu przyjęła się ona w Skandynawii, a miała olbrzymie trudności w obszarze Morza Śródziemnego, tutaj powstaje punktowo i ,,cieszy" oczy np. reformowanym Neapolem przy katolickiej Szwecji.

12. Maciej

Maciej Guest

Losowość- tak, minimalizm- nie bardzo. W mojej obecnej grze mp (ja na FRA, Maciey na SWE) protestantyzm i kalwinizm bardzo dobrze rozwinęły się w Europie, trafiając nawet do blobowatych Czech. Zadziwia kalwinizm w Aragonii (połączonej ze mną unią), ale z kolei protestancka Kastylia to twór sztuczny (nawrócona przez gracza).

13. Miracle

Miracle Aktywny User

Gdyby mi przyszło grać w takim bajzlu to bym podziękował. :D

14. Maciej

Maciej Guest

Ale to ja hostuję i gmuję :D.

---------- Post added at 13:36 ---------- Previous post was at 13:31 ----------

Dorzucam mapę z wasalami i państwami w unii personalnej z FRA (ARA, VEN):

15. noname

Skoro o religii była mowa:

Rzecz jasna obie ameryki niemal tylko protestanckie. Protestantyzm był też w Austrii, Węgrzech i Chorwacji a także w sporej części Niemiec ale HRE po zjednoczeniu ponawracało. Z tego co wiem moloch Francja bardzo rzadko zmienia wiarę, u mnie zmienił w wypadku rozpadu i zwycięstwa buntowników.

To różowe w granicach Polski to oprócz jednej prowincji czeskiej kultura Polska. Ta jedna czeska i 2 niemieckie jakoś nie miały ochoty dać się "zaludnić" Polakom mimo iż dużo czasu minęło, za to świeżo podbite Ryga, Kurlandia i Żmudź szybko zostały "zaludnione" przez zachodnich Słowian, Żmudź nawet się zasymilowała.

Polscy Gryfowie panują także na Litwie (tej na wygnaniu :p), Irlandia jest moim wasalem (odziedziczyłem i wyzwoliłem ją).

Przez długi czas "wymiatała" Brazylia, będąca państwem o kulturze francuskiej i religii kalwinistycznej mająca tylko jedną prowincję islamską o kulturze malijskiej, w Afryce, bez dostępu do morza. Ale później dołączyła do nich jedna z prawdziwej Brazylii.

16. Godfex

Godfex User

Gram od 1399 roku Zakonem Krzyżackim przemianowanym potem na Prusy.
    Mapa polityczna Europy
    Granice może nie są zbyt ładne, ale trudno było je utrzymać przy ciągłych atakach nomadów. Należy zwócić uwagę na Bizancjum, które odrodziło się bez niczyjej pomocy i wchłonęło pozostałości po Turcji i innych państewkach.
    Cały świat - pamiętam sytuację, gdy jedno z państw indyjskich zjednoczyło cały półwysep, a także, gdy Persja stanowiła ogromne imperium.

17. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Paskudne te twoje Prusy :p

A co do Polski to bardzo pięknie spolszczone Niemcy, marzenie :)

18. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

Godfex, powinni dać ci jakąś nagrodę za najgorsze granice :O

19. Sevgart

Sevgart Targowica

Ottomani -> Turcja na MEIOU, rok coś koło 1547. Pierwszy raz wizdę Anglo-French Union. Fajny bajer. Tutaj świeżo po wolnie z Mamelukami i Jalarydami. 1 prow w Bułgarii i Kreta są jeszcze prawosławne. Korów nie mam na mamelucką azję mniejszą (bo dopiero podbiłem) i kawałka Grecji. Teraz skupię się na zdobyciu wszystkich terenów z grupy kulturowej "Turko-Byzantine", zaliczają się do niej turecka, grecka, bułgarska. Pozostało mi zdobyć jeszcze 4 prowy z bułgarską i resztę Grecji i te wysepki i 2 na wschodzie. Granicę wschodnią chcę oprzeć na Synaju (Mamelucy wasalem) i gdzieś w Persji (Persja wasalem), na zachodzie może więcej poszaleję, ofc chcę zdobyć Rzym!

20. mikki

Dopracowałbym granice, a poza tym - fajnie.
    Na czym polega zmiana OE w Turcję?

21. PolishEmpire

Głupi pomysł z tą kulturą Turko-Bizantyjską...

22. Sevgart

Sevgart Targowica

Jak dopracował? Przypominam, że jeszcze ich nie ukończyłem ;) cel to Grecja + resztki Bułarii i Dobrudża, półwysep Synaj + Arabia, na wschodzie jeszcze nie wiem ale coś ładnego. Na początku gry nie ma państwa Turcja, są te różne śmieszne emiraty i m. in. państwo "Ottomans", po zdobyciu kilku prowów i poczekaniu aż będą corem można się zmienić w Turcję i dostaje się cory na całą Antolię, Kretę + parę innych wysepek.

To ma moim zdaniem służyć uproszczeniu, z resztą to nie jest kultura Turko-Bizantyjska tylko to jest grupa tych kultur (zawarte są w niej tak jak pisałem grecka, turecka i bułgarska) łatwiej wtedy rządzić i odrodzonemu Bizanjcum na tych terenach i Turcji.

EDIT:
    Tak btw. to wczoraj w nocy grałem godzinkę i nawróciła mi się moja część Bułgarii i tylko Kreta jest jeszcze prawosławna, dodatkowo cała Tracja ma już kulturę turecką (na start ma grecką).

23. mikki

Ha, no racja. Na wchodzie zająłbym Ak Qoyonlu i na razie tyle (graficznie rzecz ujmując ;) ).
    Bezsensowna ta decyzja z Turcją... Przez to nie ma OE. Powinna być dostępna tylko dla nie-osmanów.

24. PolishEmpire

To może zrobić takie uproszczenie i wrzucić do jednego wora (grupy kultur) kultury Francuskie, Iberyjskie i Włoskie? A może żeby lepiej się rządziło to do jednej grupy kulturowej dodać Polską, Litewską i Ruską?

25. Sevgart

Sevgart Targowica

A może wyluzuj bo to tylko gra? Z resztą chyba jest grupa z kulturami słowiańskimi so...

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie