[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

wiadomo, że tylko gra, ale na bazie faktów. W poście Polish empire chyba chodziło o to, że kultury Iberyjskie z Włoskimi mają o wiele więcej wspólnego (są to kultury Romańskie) niż Grecka (Bizantyjska) z Semicką (Turecką). Chociaż bardziej adekwatnym przykładem IMO byłoby wrzucenie do jednej grupy kultur ruskich i tatarskich, bo jest to bardziej analogiczna sytuacja jak w przypadku tureckich i greckich - w końcu Rosja tez panowała na ziemiach tatarskich i vice versa, a mają mniej więcej tyle samo wspólnego ze sobą :p
    Grupa kultur słowiańskich natomiast jest złym przykładem, ponieważ tu istnieje wiele podobieństw, szczególnie w realiach XIV wieku, gdzie świadomość narodowa nie była tak wykształcona jak obecnie. Nawet była chyba sytuacja, gdzie Czesi nie chcieli iść na wojnę z Polską, bo "toż to swoi", idąc dalej Polak z małopolski miał mniej więcej tak ciężko dogadać się z Czechem, jak z Polakiem z Pomorza. Poprawcie mnie jeśli się mylę...

2. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

W modzie More Nations Mod decyzja o "sturczeniu" wymaga republiki... nie wiem, jak to jest tutaj.

Kod:
    country_decisions = {

republic_of_turkey = {

potential = {

primary_culture = turkish
    			OR = {
    				government = administrative_republic
    				government = republican_dictatorship
    				government = constitutional_republic
    				government = bureaucratic_despotism
    				government = revolutionary_republic
    			}
    			NOT = { exists = ROT }
    		}

allow = {

owns = 151 # Thrace
    			owns = 316 # Bithynia
    			owns = 317 # Bursa
    			owns = 318 # Smyrna
    			owns = 319 # Antalya
    			owns = 322 # Anatolia
    			owns = 323 # Konya
    			owns = 324 # Karaman
    			owns = 325 # Kastamon
    			owns = 326 # Angora
    			owns = 327 # Adana
    			owns = 328 # Sinope
    			owns = 329 # Sivas
    			owns = 330 # Trebizon
    			owns = 331 # Erserum
    			owns = 332 # Mus
    			owns = 1846 # Yazgod
    			owns = 1848 # Hamid	

is_core = 151 # Thrace
    			is_core = 316 # Bithynia
    			is_core = 317 # Bursa
    			is_core = 318 # Smyrna
    			is_core = 319 # Antalya
    			is_core = 322 # Anatolia
    			is_core = 323 # Konya
    			is_core = 324 # Karaman
    			is_core = 325 # Kastamon
    			is_core = 326 # Angora
    			is_core = 327 # Adana
    			is_core = 328 # Sinope
    			is_core = 329 # Sivas
    			is_core = 330 # Trebizon
    			is_core = 331 # Erserum
    			is_core = 332 # Mus
    			is_core = 1846 # Yazgod
    			is_core = 1848 # Hamid	

war = no

}

effect = {

ROT = {
    			add_core = 151 # Thrace
    			add_core = 316 # Bithynia
    			add_core = 317 # Bursa
    			add_core = 318 # Smyrna
    			add_core = 319 # Antalya
    			add_core = 322 # Anatolia
    			add_core = 323 # Konya
    			add_core = 324 # Karaman
    			add_core = 325 # Kastamon
    			add_core = 326 # Angora
    			add_core = 327 # Adana
    			add_core = 328 # Sinope
    			add_core = 329 # Sivas
    			add_core = 330 # Trebizon
    			add_core = 331 # Erserum
    			add_core = 332 # Mus
    			add_core = 1846 # Yazgod
    			add_core = 1848 # Hamid	
    			}

change_tag = ROT
    			treasury = 500
    			stability = 3

}

}

3. Gondor3124

Gondor3124 Aktywny User

Nareszcie! Ave Cezar! Screeny robiony od razu po zjednoczeniu HRE, które rozrosło się do takich rozmiarów, że nie mieści się na jednym screenie.

Mapa świata:

Musiałem uwolnić Mali, jako wasala, żeby zbić infamy.

4. Szkubany

Szkubany Aktywny User

Jeśli screen zrobiłeś po zjednoczeniu to kim grałeś że miałeś tereny we Italii, Hiszpanii, na Bałkanach, i na wschodzie? Stawiał bym na Krzyżaków.

5. Gondor3124

Gondor3124 Aktywny User

Italia. Oto mapa tuż sprzed zjednoczenia:

Niestety musiałem uwolnić Mali jako wasala, żeby zbić infamie do 0. :(

6. Żuław

Żuław User

Moja gra Rosją (od Moskwy powstałej). Muszę przyznać, już dawno nie miałem takiej zabawy z AI. Dla takiego nooba jak ja walka na Syberii z taką ilością przeciwnika nie jest łatwa. To już w sumie 3 wojna z tą koalicją. Pierwsza skończyła się na WP, w drugiej zabrałem kilka prowincji Qing. Dokładnie miesiąc po podpisaniu pokoju mój król padł, dostałem najgorszą rade regencyjną jaką widziałem, co wiązało się z drastycznym spadkiem limitu infamii. Mnóstwo buntów, wojna ze SWE, SPA, i kilkoma mniejszymi sąsiadami. Musiałem wyzwolić hordę Czagatajską żeby zbić infamię, bo regentka ma dopiero 8 lat. Zaraz po tym jak to zrobiłem wypowiedziano mi wojnę którą widać powyżej.
    Gram na modzie DaT najnowszej wersji, na ustawieniach VH/A. Mapa jest tam z Osmanów (jedna z lepszych jaką widziałem). Mod fajny, nie zmienia dużo, dzięki czemu nie obciąża tak bardzo CPU. Ogólnie polecam.

7. Maciey

Maciey Guest

Dałbyś screena na którym widać prowincje w Europie środkowej, konkretnie w Czechach? Jak będziesz miał czas.

8. Żuław

Żuław User

ogólnie sytuacja w Europie zmieniała się diametralnie (Polska potrafiła być 3 prowincjalnym państewkiem, a Węgier w ogóle nie było, za to były silne Czechy i Brandenburgia) Fajna jest sytuacja sytuacja religijna. Tak czy inaczej została mi jeszcze wojna z Hindustanem i mam tam zamia trochę namieszać ;)

jak robię screena f12 to mi wychodzą po 40mb, ktoś wie czemu?

9. Miracle

Miracle Aktywny User

Są zapisywane w formacie BMP i b. wysokiej rozdzielczości. Przekonwertuj na jpg.

10. mikki

mikki Ten, o Którym mówią Księgi

Zakochałem się w Liege... Portugalia też rozbraja :O

11. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Francja mniej więcej zjednoczona... to się rzadko zdarza...
    PS mam tego moda i muszę przyznać, że jest to jedyny, w którym Złota Orda dostaje bęcki od każdego :D

12. Szkubany

Szkubany Aktywny User

Skąd masz taką mape?

13. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Czyżby Papa był... protestantem? 0_o

14. moskal

moskal Опричник

Niemożliwe - jednym z warunków konwersji jest to, by nie być Papiestwem. Rzym musiał zostać podbity a Papa gdzieś emigrować do Rzeszy.

15. Żuław

Żuław User

Faktycznie, Orda nie stanowiła dużego problemu. Co do papy to muszę sprawdzić jak to wyglądało, od ok 100 gapie się tylko na Syberię.
    Mapa jest z modu Devlet-i Ali Osman , osobno można ją ściągnąć TUTAJ.
    Lige swoją drogą, Szwajcaria do niedawna okupowała całe południe Francji ;) A Portugalia ma dodatkowo prawie całą Amerykę Południową. Ogólnie na poziomie agresywnym gra jest bardzo dynamiczna.

16. mikki

Łaaał... Zacznę grać na agresywnym :O

17. Antyszwed

Antyszwed Aktywny User

CAŁA EUROPA W CIENIU ŚLĄSKA:

Jakiś czas temu wkleiłem miniARRa o rozwoju Śląska
    http://wayofwar.org/showthread.php?t=17017&p=795057#post795057
    Pograłem sobie nieco od tamtego czasu, potem miałem długą przerwę, a ostatnio znowu naszła mnie ochota na grę. Tutaj save tuż przed przemianą w Cesarstwo http://www.wrzuc.to/E1e9mPES3.wt. Większość save'ów z rozwoju państwa usunąłem bo mi miejsca brakowało więc screenów nie będzie za dużo, ale w skrócie opiszę przebieg rozgrywki:

Nie pamiętam już dokładnie jak to szło-po podboju Polski rozebrałem razem ze Złotą Ordą Litwę, nieco panoszyłem się na Inflantach, ale potem odpuściłem te ziemie Anglii, Hanzie i Skandynawom, którzy je utracili na rzecz Ordy (która wyrosła na mojego głównego wroga-jedynie z nią graniczyłem na wschodzie, musiałem co 5 lat szybko kombinować pokój w którym uwalniałem
    wasali-ale to dobrze bo mi infamia spadała, a potem ich znowu wasalizowałem;) Na zachodzie stopniowo wasalizowałem coraz więcej państewek (najważniejsza Brandenburgia), oraz do spółki z moimi super oddanymi sojusznikami (Czechami i Austrią) rozbiliśmy Burgundię i Francję, uwalniając przy okazji wiele państw które zostały moimi wasalami (prócz Flandrii, która była na tyle duża że została ważnym sojusznikiem). Mając mnóstwo wasali w Cesarstwie postanowiłem zadziałać by zostać cesarzem...

Najważniejsza dla rozrostu mojego państweka była sytuacja na południu-Węgry atakowane z jednej strony przez Ordę z drugiej przez Austrię były idealną ofiarą i w ciągu kilku wojen zająłem ich terytorium a część jugosłowiańską wyzwoliłem i zwasalizowałem (potem służyli mi jako karta przetargowa w pokojach z Ordą-uwalniałem ich i z powrotem wasalizowałem;) W ten sposób rozszerzyłem państwo bez większych problemów aż do Aten (Turcję już poprzednio w zarodku zdławiłem z Austrią i Timuridami)
    Dzięki temu na południu mam niemal zupełny spokój (Timuridzi nie są w stanie zająć Bizancjum bez floty)
    Na Zachodzie mam masę wasali a w razie wojny wspierają mnie też Austria i Czechy, więc tam też spokój.

Teraz w końcu przychodzi czas by odgryźć się na Ordzie-po wielkiej wojnie w czasie której skupiłem się na zajęciu okolic Smoleńska, przebiedowałem aż wasale dosłali wojska a Moskwa i Nowogród wypowiedziały posłuszeństwo Ordzie, rozwaliłem Ordę i stopniowo kolonizowałem ją aż do kopalń złota w Samarze. Po kilku bojach z Moskwą i Nowogrodem wyzwoliłem kilka państewek i zająłem nieco ziemi na północy. W Europie zaczęła szaleć reformacja a jako że właśnie zostałem cesarzem to wymuszając jedność religijną (m.in. Czechami się zająłem którzy po ponad stu latach zerwali sojusz przechodząc na luteranizm), uzyskałem sporo autorytetu i za życia jednego władcy przeprowadziłem wszystkie reformy prócz ostatniej tworzącej Cesarstwo (może ją zrobię jak więcej prowincji narodowych będę miał). Możecie narzekać że brzydkie granice, ale rozmaite państewka na wschodzie i południu pewnie niedługo zaanektuję i będzie porządek :)

A teraz postanowiłem się zmienić w Cesarstwo i jest całkiem OK
    właśnie dokańczam Ordę, zajmę jej tereny tak żeby mieć od południa dojście do Syberii a potem przez Finlandię i Nowogród "wyrąbię" sobie też północne przejście, powstanie taka wielka enklawa. Powoli znikają jacykolwiek przeciwnicy i muszę uważać żeby przerostu nie zrobić. Brytania i Hiszpania mogą mi bruździć bo nie mam statków (w zasadzie to tylko Anglia, bo płw. Iberyjski raczej łatwo zdobyć) Dodam że gram na bardzo trudnym:) tutaj save do cesarstwa http://www.wrzuc.to/7lgIVxb.wt
    a tutaj sytuacja z roku 1600 http://wayofwar.org/showthread.php/...ner-czym-aktualnie-pykasz?p=863958#post863958

18. mikki

Nienawidzę cię za granice... Choć państwo niezłe. Przypomina mi się mocarne Mazowsze (AI!) z mojej ostatniej rozgrywki.

19. Antyszwed

Antyszwed Aktywny User

w zasadzie to musiałem mieć takie-na wschodzie była za silna Orda a na zachodzie Cesarstwo którego tereny gdybym zajmował to miałbym minusy do nikczemności-jak się skupia na ekspansji a nie kombinowaniu z kształtnymi granicami to naturalnie ma się takie granice (nieco dziwi mnie ta Wasza mania z krągłymi granicami, ja takiej za bardzo nie mam, bardziej cieszą mnie malutkie państewka wyzwalane przez mnie-przez długi czas moi wasalowie bałkańscy byli mi oczkiem w głowie, a im dłużej jakieś się trzyma tym fajniej)

20. Alandim

Alandim Nowy

nie jest tak źle, widziałem gorsze :D. Chociaż jak Miracle to zobaczy (maniak granic) to chyba zawału dostanie i będzie krzyczał "co ja paczeeeeeee" :D:D Teraz to ci już nikt nie podskoczy co troszeczkę może nudzić. Dosyć szybki podbój zrobiłeś.

EDIT A nie dostałeś zawału??:D:D:D Może jeszcze powinno być "Helena mam zawał" :D

21. Miracle

Miracle Aktywny User

Co ja pacze! :O
    :D

22. Antyszwed

Antyszwed Aktywny User

hehe no właśnie nudnawo - czuję że wszystkie cele osiągnięte a inne jakoś same się spełniają :) Wrzuciłem w tym poście (http://wayofwar.org/showthread.php?t=17017&p=836512#post836512) linki do zapisanych gier.
    W Skandynawii mi Piast siedzi to nie chce mi się ich gnębić (oni raczej mnie nie atakują) może jak się zacznę nudzić to nabuduję barek i zrobię desant na Anglię, chociaż to irracjonalne i bardziej się opłaca na lądzie działać. W sumie moją mocną stroną w tej grze jest wyrachowanie i rzadkie uleganie romantycznym porywom. A szybki rozwój to też dlatego że nawet przy najmniejszych niepowodzeniach, zwłaszcza na początku robiłem reload save'a. Miło po takim czasie bycia Śląskiem mieć jakąś nową "cesarską" tożsamość. Pewnie z biegiem czasu siłą rozpędu podbiję całą Europę i będę eksplorował Syberię (chociaż to nudne, może ciekawiej spróbować zdobyć Morze Śródziemne i odtwarzać dawny Rzym). Myślę nad zupełnie innym rozegraniem-teraz szedłem skrajnie w lądową i innowacyjność, a następne może spróbuję jakąś wysepką-próbowałem Malediwami, ale się gra sprowadziła do lądowego podbijania Indonezji, niby fajnie ale nie o to mi chodziło, teraz mam w głowie pomysł na państewko Cypr-Sardynia-Korsyka-Sycylia-Baleary-Kozani z potężną flotą i kolonizujące inne wyspy (np. Karaiby). Straszne w tej grze jest to że ona nigdy się nie kończy :p Ale takie lubię najbardziej (w Football Managera swego czasu dużo pykałem)

23. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Eee tam podbicie Europy będzie nudne ;). Ja mam taką koncepcję:
    Wyzwól Danię, państwa (może to być jedno jeżeli szukasz przeciwnika) na zachód od lini Hamburg-Wenecja oraz tą jedną prowincję grecką będącą poniżej linii Konstantynopol-Albania, przemianuj sobie (tak fabularnie) to swoje Cesarstwo na Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Słowiańskiego (chyba że potrafisz dodać własne państwo albo chociaż wrócić do Śląska), później skolonizuj Syberię, może jeszcze przesuń część południowej granicy na linię Ażerbejdżan-Mandżuria (z jeziorem Kaspijskim wewnątrz twych terenów). Choć w sumie ten twój Słowiański blob miałby ładniejsze granice gdyby były w nim też Skandynawia, Grecja i Anatolia :p.

24. mikki

JAK MOŻNA MIEĆ TAKIE GRANICE?! Czerpiesz z tego przyjemność, naprawdę? Ja tak nie potrafię :D

25. Knecht

Knecht Ten, o Którym mówią Księgi

Pal licho granice. Zrób molocha bez nabijania takiej infamy to dam repa. Zabierać prowy tym co cię atakują to żadne wyzwanie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie