[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Polska, Death and Taxes 4.9. Rok 1404.

Zapis sprzed wojny z Czechami. Po udanym wymuszeniu unii ze mną (mimo iż prędzej żadnej unii z nimi nie miałem), Litwa przestała figurować jako kraj dziedziczony po śmierci. Grałem mimo to dalej ale w 1408 roku wojnę wypowiada sojusz Węgiersko-Krzyżacki, postanowiłem więc wrócić do starego zapisu jako iż i tak to planowałem w wypadku gdybym Litwy nie dziedziczył. Po odziedziczeniu Litwy będzie mi trudniej wrogów pokonać, nie wystawię takiej armii jak Litwa a tak to wiązali walką Krzyżaków kiedy ja wykańczałem Węgry.

Miałem powód do wojny z Litwą, przywrócenie unii, żadnej unii prędzej nie było a oni sami nadal są pogańscy (już wszystko nawrócili) ale żadnych innych powodów nie było a oni zaczęli tracić tereny, więc skorzystałem.

Mój jedyny wasal to Pomorze (wyzwoliłem).

Planowałem oprzeć granicę na Karpatach, Odrze, Sudetach z jednej strony i Pacyfiku drugiej. Zachodnią już mam na tym screenie spełnioną, jednak raczej zdobędę jeszcze resztę Słowacji, Morawy i Transylwanię. Granice nadal będą ładne a przy okazji osłabię Węgrów (mają stały sojusz z Teutonami).

2. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

I znowu moja gra, która nikogo nie zainteresuje. Moją bolączką jest piekielny burgundzki cesarz z armią liczącą około 250 tys. saldatów, kiedy moja liczy jeno 88 tys. Polskie terytoria na wschodzi i Ukrainie szlag trafił po odziedziczeniu Czech, co spowodowało masowe bunty (prawie cały teren jest luterański a religią państwową był katolicyzm). Skorzystały na tym Węgry oraz Prusy, te drugie tak bardzo, że aż przejęły rolę Rosji i bawią się w podbijanie Azji.
    Moje plany na przyszłość to powolne jednocznie Niemiec. Szybkie spotkałoby się z reakcją Burgundczyków i ich sojuszników, co z kolei poskutkowałoby zagładą mojego pięknego państwa.

3. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

Fajne ;) Czym grasz - Bawarią?

4. noname

Nie wiedzieć czemu to pytanie wywołało u mnie śmiech. Choć tak naprawdę to wiem czemu, sądziłem że ktoś "zlitował się" :p i trafiły do niego słowa "która nikogo nie zainteresuje", paczę a tu ktoś tak się zlitował/podniósł na duchu że nawet nie chciało mu się pojechać suwakiem trochę wyżej i przeczytać jednego zdania (swoją drogą przeczytanie ewentualnej odpowiedzi i napisanie pytania zajmuje potencjalnie więcej czasu).

Skoro Prusy kolonizują sobie Azję to zjednoczone Niemcy byłyby wielkie. Domyślam się że nie planujesz ich tak wielkich ;)? Ładna Persja.

5. Konserw

@noname - wiesz, czytam wszystko co się pojawia w całym EU3 (poza MP i AARami), więc nie pamiętałem już czy Basileus wrzucał swoją grę jeszcze na tej stronie, czy np. 3 strony temu więc nie chciało mi się szukać. Po Twojej wypowiedzi przeskrolowałem sobie znalazłem odpowiedź na moje pytanie, okazuje się że choć dawno nie grałem to rozpoznaję państwa po kolorach i położeniu - chyba nie do końca normalne? :p
    @Basileus
    Interesujące szczególnie w kontekście tych wszystkich miniAARów typu "zobaczcie podbiłem pół świata!" ;) Wrzucisz screena ze statsów państw? :)

6. Basileus

@Konserw: Z chęcią bym to zrobił, acz problem tej natury, że ani zrzut ekranu za pomocą W7, ani Gadwina nie chwyta gry lecz pulpit. Poszukam jeszcze innych programów i może się uda...

@noname: Dobrze waść odgadł, nie planuję ich włączenia, acz jeśli jakimś cudem się to zrobi, to ichnie tereny pójda pod młotek. Taki moloch kompletnie zepsułby mi grę.

7. Konserw

print screen naciśnij, powinno ci zapisać zrzut ekranu w folderze screenshots o ile dobrze pamiętam

8. Basileus

Teoria. W praktyce wywala napis, że zrzut zrobion i nie tworzy żadnego pliku.

9. noname

Teoretycznie w folderze z grą powinien być, ja mam tuż pod folderem "save games".

Jak rozumiem ogólne mapy świata tworzy (za pomocą F12) a innych (F11) nie, dziwne.

10. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Mam taki sam problem. Jedynie przez frapsa da się robić w moim przypadku screeny.

11. DSrxx

DSrxx Nowy

Wystarczy że wciśniesz "print screen" otworzysz painta i wciśniesz "wklej".

12. Konserw

Pewnie kolejny wymysł M$ który w założeniu ma ci ułatwić życie - poszukaj w jakichś moich obrazach czy coś.
    @DSrxx nie sprawdzałem ale na 99% to nie zadziała, skoro program ma własną procedurę obsługi tego klawisza, to raczej nie jest później przekazywany ten klawisz systemowi. - w tym przypadku nie wrzuci screena do schowka.

13. Basileus

Na śmierć zapomniałem, że gra prócz zrzutów w postaci całego świata robi też zrzuty ekranu najzwyczaniejsze. W każdym razie, dziękuję za pomoc a tutaj skriny z państw podług dochodu i armij:

14. DSrxx

DSrxx Nowy

Jeśli chodzi o zwykły zrzut ekranu to mi działa.

15. Konserw

ale o co chodzi z tą przepakowaną Szampanią? :p Spodziewałem się mocniejszych Prus, a są tych trochę lepsi od Ciebie (statystycznie ;) )

16. Maciej

Maciej Guest

F11 tworzy screeny z gry, a nie Print Screen. Dlatego po wciśnięciu Print Screen można wkleić zrzut do Gimpa czy Painta.

17. Konserw

ok, mój błąd! Chyba za długą przerwę od eu miałem ;)

18. Basileus

Stawiam na to, że Szampania ma rozbudowane prowincje i ciągnie dochody z handlu. A Prusy... Zauważyłem, że nawet Grenlandię sobie zajęli, a więcej niż "tyci" silniejsi zapewne będą jak nabędą prowincji narodowych, bo aktualnie to może z 1/3 ich państwa to prowincje z korami.

19. noname

Było coś wspomniane o blobach więc moja kontynuacja Polską, rok 1640. Po westernizacji i modernizacji wojsk. Świeżo po zdobyciu Gotlandii.

Osiągnąłem już takie granice jakie chciałem* nie licząc wysp na północ od Japonii, skolonizuję jak zdążę też Alaskę. Niemal cała moja granica jest "naturalna": góry, rzeki, niezaludnione stepy.

*Oczywiście chciałbym wyrównać południową granicę, tą z Norwegią a także zdobyć większość wysp Bałtyckich, no ale provów nie przeskoczysz.

Imperator Polski Jan V Estrid (ta dynastia włada niemal przez całą grę, wskoczyli chyba zaraz po władcy z którym zaczynałem), król Azteków (Azteków Azteków nie żadnych Meksykan :)) oraz król Bułgarii posiada wasala Transylwanię oraz kolonię-wysepkę Grenlandię. Estridowie władają też w Austrii, Toskanii i Hanzie.

20. Basileus

Jak wygląda mapa kulturowa?

21. Hoss

Hoss Nowy

Co to jest, to ciemnozielone u Ottomanów?

22. noname

Esternids czy jakoś tak, jest to państwo tureckie, uratowane przed prawosławnym (teraz ta wiara jest już podajże tylko w 2 provach podobnie jak Hinduizm i Buddyzm) Bizancjum przez Węgrów.

Niemal wszystkie tereny stepowe, i większość ziem Ukrainy, Litwy i połowa Białorusi spolonizowana a także po provie Rumuńskim i Rosyjskim, Niemcy w Polsce trzymają się jeszcze w Prusach i w Szczecinie. W reszcie świata bez większych zmian. Czesi zasymilowali 2 provy niemieckie, Niemcy jeden Holenderski, Rumuni trzymają się jeszcze w 3 provach (w tym 2 pod moim panowaniem) na początkowe 6. Z tego co zauważyłem w tym modzie kultura w koloniach się zmienia w zależności od tego kto jest właścicielem, nie ważne że prov ma już ponad 1000 mieszkańców, tak więc Kanada była już Norweska, Walijska (tylko krótką chwilę) a teraz jest Czeska i Burgundzka (Francuska).

Zauważyłem że to w Kalifornii to Aztekowie którzy są już po westernizacji.

23. Basileus

Ciekawe ilu Polaków w takiej Victorii by z tej gry było.

24. Maciey

Maciey Guest

Zagrałem sobie Austrią. Chciałem raczej bawić się w mariaże, ale że przez wiele lat nic z tego nie wychodziło (unie personalne, wojny o sukcesje, dziedziczenie państw) to wyszło jak wyszło.

Teraz wygląda to tak:

Macie jakiś pomysł na rozgrywkę? Główny cel w postaci rozbicia FRA, które mi zawsze przeszkadza wykonałem, ale nie było to satysfakcjonujące bo oni są przed renesansem i walka to był tylko przez kilka bitew (i tak ciężko to nazwać walką). Cesarstwa nie będę likwidował bo po co. Kolonizacja - średnio klimatyczna.

Na razie planuję podbój Jerozolimy, co o tyle jest utrudnione że mam małą flotę (i mały limit utrzymania floty).

25. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Rozbiór Polski?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie