[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. noname

noname Ten, o Którym mówią Księgi

Wycofaj się z Mongolii, skolonizuj resztę Syberii od Mandżurii na północ, skolonizuj Australię, Nową Zelandię, zachodnie wybrzeże Ameryki Północnej.

2. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Popieram - Hameryka czeka na Dżapsów :)

3. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

potwierdzam - śmiesznie walczy się z Hiszpanią i Anglią o dominację w amerykach, grając JAP :p Chociaż ja to robiłem naprawdę dawno temu :p

4. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Steppe Wolf. Zielony blobik w Jewropie to ja, monarchia administracyjna Protosłowian! (Była decyzja narodowa o przyjęciu monarchii administracyjnej to czemu mam nie korzystać?) Zielone w Ameryce to czort wie co. Na wschodzie mam moich wiernych sojuszników, Madziarów. Ciekawostka: Rzym jest rządzony przez Sobieskich.

5. de Ptysz

Geldria -> Niderlandy na OOT, rok circa 1590. Rozgrywka raczej standard, jak już odkułem się w Europie, ruszyłem na początku XVI w. na podbój Nowego Świata, przeszkadzali mi w tym w sumie głównie Portugalczycy i Hiszpanie, Anglia dopiero teraz zaczyna coś działać w koloniach, a o Francji szkoda gadać. Przy okazji Reformy przyjąłem kalwinizm, tego wyznania są też moi wasale - Munster i Wirtembergia, reszta Rzeszy protestancka, katolicyzm trzyma się za to w Italii (gdzie nota bene ładnie szaleje papież).

6. moskal

moskal Опричник

A co to za kontynent na wschód od And? Atlantyda? Mu?

7. Basileus

Na zachód od And (na Pacyfiku) jest Mu, na Atlantyku jest Atlantyda a na O. Indyjskim jest Lemuria.

8. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Po konwersji z ck2.

9. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Aż się prosi o rozbiory Polski ;)

10. Basileus

To nie Polska.

11. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Polska, Polska, tylko że pod innym tagiem.
    Po skonwertowaniu były z 2-3 państwa polskie ale nie pod tagiem Polski, który był państwem litewskim, ostatecznie pod koniec gry Grecja wyzwoliła Livonian Order, a ja dopełniłem wszystkiego wyzwalając Gdańsk.

12. de Ptysz

Bizancjum --> Imperium Romanum na OOT, początek XVII w.
    W sumie rozgrywka dla czystego funu, nie stawiałem sobie jakichś szczególnych ograniczeń, chciałem mieć tylko w miarę historyczną granicę wschodnią, czyli ekspansja do Persji i Arabusów z Półwyspu odpada.
    Ponawracałem prowincje wokół Morza Śródziemnego na jedyną słuszną otodoksję, w efekcie dostałem bonus za pentarchię i zdaje się, że wyłączyło to też papieską kurię.
    Z innych państw na uwagę zasługuje Uber-Persja, która jakimś cudem wyzwoliła się w początkowym okresie gry i widać musiała sukcesywnie łykać słabszych.

13. Milka

Milka Ten, o Którym mówią Księgi

Chciałem wam pokazać moją pierwszą jak do tej pory udaną rozgrywkę (w ogóle) Wielką Brytanią. Nie jestem jakiś super pro (co łatwo można wywnioskować z spamu pytań jakie zadaje w dziale pomoc:p) dlatego chciałbym abyście ocenili moje państwo wytknęli mi błędy i powiedzieli na czym powinienem się skupić w tej rozgrywce jak i w całej grze:) Gram na bardzo łatwym jakby co:)

Ogólnie państwo chciałem aby było silne gospodarczo z dużymi koloniami i dużym dochodem z handlu. Na początku rozgrywki całkowicie pozbyłem się terenów na kontynencie i postanowiłem szybko utworzyć GB i ruszyć na podbój Ameryki. Udało mi się to coś koło 1468 kiedy w końcu prowincje szkockie stały się narodowymi i mniej więcej od tego momentu staram się jakoś pomału zdobywać kolejne kolonie oto efekt na dzień dzisiejszy czyli na rok 1544.
    Planuje teraz pójść trochę w głąb lądu w Ameryce ale nie za wiele bo chciałem się skupić głównie na skończeniu kolonizowania południa Afryki i pierwszych koloniach w Azji. Co o tym myślicie??

Co do ekonomi to od początku starał się jak najszybciej mieć handel na chyba 7 aby mieć wielkie odkrycia. Teraz skupiam się na zmianę morska lub handel/produkcja no chyba, że lądowa lub rząd już są na ukończeniu. Dochód nie jest za wielki ale tak jak mówiłem zaczynam dopiero. W suwakach chcę teraz skończyć wolny rynek i chyba zrobię ofensywną już na maksa lub plutokrację.

Problem mam jedynie z różnością religijną. Nie wszczynają buntów jeszcze ale zastanawiam się czy nie byłoby lepiej dla mnie abym zmienił wyznanie na Kalwinizm. Nie kontroluje kurii, katolicy jeszcze stanowią u mnie połowę społeczeństwa ale co rusz jakaś kolonia zmienia wyznanie, no i z tego co słyszałem kalwinizm daje bonusy do koloni i handlu czyli coś na czym mi zależy. Co o tym myślicie.

Tak jak mówiłem szału nie ma ale liczę na jakieś wasze rady;)
    pozdrawiam
    Milka

14. de Ptysz

Przejdź na kalwina, i tak będziesz się musiał bawić w nawracanie prowincji, a tak przynajmniej bonusy handlowe dostaniesz. Poza tym zastrzyk pieniędzy przy konwersji też się przyda.

15. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

Przejdź na Kalwinizm i daj Ekumenizm. Jak dasz jeszcze trochę w innowacyjność to bonusy w prowach z innym wyznaniem niż twoje będą większe niż z Kalwinizmem :>

16. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Poza tym nalezy jeszcze skolonizowac ta biala plame na wybrzezu ameryki polnocnej. Tak zeby nikt Ci tam nie wskoczyl . Jesli ktos tam Ci wskoczyl to skup sie na tym zeby odciac go od dalszego ladu.

17. Elas

Elas Genialdo

Też grałem sobie Anglią -> Wielką Brytanią. Także bez posiadłości kolonialnych, w Europie wypowiadając w sumie tylko 2 wojny (2 państwom Irlandzkim :p) i... tyle. Poza tym tylko się broniłem. Postanowiłem się z początku skupić na podbiciu Azteków i dojścia do Panamy, mając przy tym trochę kolonii na północy (Grenlandia, Nowa Funlandia). No ale jak się rozpędziłem, to dobiłem do Inków. A potem zobaczyłem base taxy Karaibów - i wielkie oczy. No i jak widać, tam też trochę skolonizowałem.
    Postanowiłem się skupić na Pacyfiku. Aktualne plany -> podbić bądź uzależnić Japonię. Może coś podgryźć Chinom? Zobaczymy ^^

Edit: rok 1621

18. Milka

E to ja się do Ciebie nie umywam ale mam jeszcze około 60 lat więc może coś jeszcze skolonizuje:p Narazie walczę z sporą ilością buntów z powodu zmiany religii ale jest coraz lepiej i pomału wracam do kolonizowania:) Też się chyba wybiorę po złoto choć tak jak wspominałem narazie chciałem zdobyć ten modyfikator, związany z jakąś prowincją w Indiach:)

19. moskal

moskal Опричник

Ale brzydka mapa! Francja rozbija się coraz bardziej, Austria pod Konstantynopolem, Czechy nad Morzem Kaspijskim, Persja posiatkowana, Turcja niewykształcona. Fuj!

20. Milka

Co ciekawe u mnie jest podobnie. Francja na początku ładnie się zbierała do kupy i bałem się, że jeszcze mnie zaatakuje ale potem coś u nich walnęło są teraz jeszcze bardziej porozbijani niż na początku. Czechy też u mnie poszły w jakimś takim dziwnym kierunku, Austria mała, Polska też zdziesiątkowana, Rosja nie istnieje, Turcja jako tako wygląda ale i tak nie przypomina tej historycznej.

Genialdo
    Mam takie pytanie odnośnie tych taryf u mnie są one na 100% a nie mam tej doktryny co Ty a Ty mimo posiadania jej masz tylko 94%. Co ja niby takiego zrobiłem co mi aż tak pomogło bo nie wiem :)

21. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

Może masz b. dużo okrętów wojennych w stosunku do liczby prowincji zamorskich (po najechaniu taryf kursorem powinno się pokazac okienko z paroma liczbami...)?

22. Zilick

Zilick Ten, o Którym mówią Księgi

% w nawiasie obok taryf pokazuje tylko czy masz wystarczająco dużych i średnich okrętów (trzeba mieć ich tyle lub więcej niż koloni). Jeśli się weźmie doktrynę zwiększającą dochód z koloni to % nie wzrośnie.

23. Elas

Elas Genialdo

Niestety, ale ja nic na to nie poradzę ;(

Odnośnie taryf - potwierdzam, brakowało mi akurat 1 czy 2 okrętów i mi skuteczność obniżyło.

Z ciekawostek - pograłem jeszcze trochę... i HRE się zjednoczyło!
    Ale z racji braku corów nie radzą sobie zbytnio :p

24. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Dlaczego są dwie Rosje? o_O

25. Maciey

Maciey Guest

To szare to są Prusy.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie