[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. matigeo

matigeo Ten, o Którym mówią Księgi

To szare to Prusy - literka "P" jest niewyraźna i znajduje się na brzegu Zatoki Ryskiej...;)

2. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Ach, teraz rozumiem. Ale i tak niezłe puzzle na mapie ;)

3. Milka

Milka Ten, o Którym mówią Księgi

Siema to znowu ja:p i moja kolejna relacja z gry GB:)
    Ugrałem kolejne 100lat (nie bójcie się maksymalnie jeszcze tylko 2 razy będę was przynudzał tą rozgrywką :p) mam stycznie 1644 a moje terytorium wygląda tak:
    Teraz planuje skolonizować resztę wysepek na Oceanie Spokojnym, Nową Zelandię, powiększyć kolonie w Ameryce południowej i może jeszcze trochę kolonie w Ameryce Północnej ale to nie jest priorytet. Indii narazie nie ruszam, tak samo części wysp Indonezji i jednego plemienia w Ameryce Północnej bo mam bardzo dużą niesławę (29,5).
    Pomimo, że sporo kolonizowałem przez ostatnie 100 lat udało mi się praktycznie zminimalizować inne religie do minimum tak na oko 85-90% wszystkich prowów jest Kalwinistyczna reszta to Katolicy, Protestanci lub szamani.

Sytuacja gospodarcza wygląda następująco:
    Te 526 dochodu jest strasznie nie stabilne. Raz podskoczy do 550 a raz spadnie do 470 i nie wiem jak to uspokoić i jeszcze bardziej zwiększyć:( Wiem jestem trochę zacofany technologicznie ale, że tak powiem przez długi okres czasu musiałem walczyć z niską stabilnością i to dlatego ale teraz już się odbijam i szybko prę na przód głównie w produkcji na zmianę z handlem. W suwakach chce skończyć plutokrację, potem wrócić do pełnej centralizacji bo jakiś event mi przesunął ten suwak i potem wolni poddani i innowacyjność.

Co mi radzicie teraz robić. Osobiście planowałem tylko kolonizować i czekać na spadem niesławy a potem na Indie ale może macie jakieś lepsze pomysł. Chętnie wysłuchałbym jakichś rad odnośnie zwiększenia dochodu i najlepszego ustroju.

pozdrawiam
    Milka

4. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Najlepsza jest republika/monarchia administracyjna plusy ułatwiające życie ma i chyba już ją możesz mieć. A jak chcesz mieć większy dochód rozbudowuj prowincje buduj manufaktury.
    Jeśli chcesz przyspieszyć badania to idź w stronę innowacyjności tylko będziesz miał potem problemy z nawracaniem.

5. Milka

Milka Ten, o Którym mówią Księgi

Jeszcze takie pytanie odnośnie tego rozbudowania prowincji. Czy jeżeli wybuduję większość budynków zwiększających produkcję to czy w końcu w moich koloniach zaczną coś produkować?? Jak narazie owszem z podatków idzie w niektórych miejscach nieźle ale za to produkcja 0.0 za to gdzie indziej produkcja ładnie a podatki 1.0 1.2. Nie wiem czy robię coś źle czy po prostu jeszcze czegoś np. nie odkryło.

6. Drakensang

Z kolonii nie ma podatków otrzymujesz z nich:
    -dochody za produkcje
    -taryfy do tego trzeba mieć odpowiednio dużą flotę
    -radze rozbudować Ci te które dają największe dochody z produkcji
    -daj sobie bank centralny czy narody łatwiej będzie Ci kontrolować inflacje i chyba zwiększa produkcje.

7. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Do dochodów z produkcji w prowincjach zamorskich na pewno doliczany jest zysk z manufaktur, a co do innych czynników, to nie wiem, sam się nad tym zastanawiałem.

8. Elas

Elas Genialdo

Zawsze chciałem zagrać TEU->PRU ale przeważnie dostawałem po ***** na dzień dobry. Tym razem pokonałem złych panów (chociaż w wojnie z Cesarzem-Czechami z początku kilka loadów poszło :p)
    Wszyscy wasale nawróceni, wszystkie moje ziemie są katolickie.
    Plany? Przymierzam się do diploanexa Polski, potem byłoby miło zająć ziemie +/- RONu. No i Skandynawia powinna być Pruska!

9. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Gram ponownie po konwersji z ck2, tym razem Arabią, jednak cała sytuacja w Europie to widok piękny.

Sunnicka Hiszpania robi ostry wjazd w Europę.
    Szkocja jednoczy WB.
    W cesarstwie masa małych potęg.
    Co robi Polska to szaleństwo.
    W Anatoli burdel.
    Jedyne państwo z orthodox to Złota Horda. (Po konwersji była tylko Dania, ale została podbita, a Złota Horda została zdominowana przez buntowników)
    Wszystkie państwa w Indiach są sunnickie.

10. Nolfaverll

Nolfaverll User

Persja na północ od Persji właściwej, Toskania jednocząca Italię...
    Konwertowałeś jakimś konkretnym programem?

11. Languorous_Maiar

No jedynym działającym konwerterem lua.
    Dlaczego Persja jest na miejscu Hordy?
    W ck2 jest taki system, że królestwo ma nazwę dynastii.
    Dynastia perska została wypchnięta przez Timuridów na północ, na stepy rosyjskie.
    Noi niestety po konwersji skonwertowało te państwo Arabów jako Persję, bo teoretycznie ich tytuł królewski był tytułem perskim.

Nie można tego traktować dosłownie jako dane państwo, trzeba brać wszystko względnie, jak to jest w "grze" a nie na papierze. Imho konwerter działa naprawdę super, a teraz jego twórca poprawi jeszcze dopasowywanie prowincji to już będzie całkowity odlot... zresztą, mogę potwierdzić, to już moja 3 gra po konwersji i wszystko zawsze było ok.

Przecież nawet na zwykłym eu3 Toskania może Ci jednoczyć Italię.

12. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

Mnie najbardziej niszczą Hiszpania, Polska i Norwegia na Islandii xD

13. Languorous_Maiar

Mała aktualizacja, po 100 latach, ale jakie zmiany ogromne.
    Lorraine już dziedziczy HRE, jeszcze 2 decyzje i zjednoczy.

14. Sevgart

Sevgart Targowica

Ej ciekawie to wygląda. W kolonizacji coś się dzieje? Możesz rzucić mapką religijną i kulturalną?

No i:

WIELKA CHRZEŚCIJAŃSKA POLSKA OD MORZA ADRIATYCKIEGO PRZEZ CZARNE DO BAŁTYKU. WIWAT KRÓL. WIWAT POLSKA. NIECH ZBUDZI SIĘ GNIEW HUSARII I POGRZEBIE WROGÓW NASZYCH - SŁOWACKI PRZYBĄDŹ I DAJ NAM SIŁY BY POKONAĆ PRZECIWNOŚCI ŚWIATA SKIEROWANE W PRZENAJŚWIĘTSZĄ RZECZPOSPOLITĄ.

15. Languorous_Maiar

Mocarstwowość Polski i tak skończyła się na tym.
    http://lh3.googleusercontent.com/-O...AAAAAAAAA9o/PBfKVZXSJOo/s1024/125949971-4.jpg
    Chociaż kto wie, może nadrobią.

Religijna:
    http://screenshot.xfire.com/s/125951389-4.jpg
    Orthodox padło już w ck2, a że gram bez reformacji to nie ma co oglądać.

Kulturowa:
    http://screenshot.xfire.com/s/125951404-4.jpg
    Grecy w diasporze, kilka prowów w Grecji/Anatoli się jeszcze utrzymało, i te dwa we Włoszech.

Techowa:
    http://screenshot.xfire.com/s/125951435-4.jpg
    Dlaczego Hiszpania odpada, powoli bo powoli, ale koniec końców straci Francję.

Kolonizacja się dopiero zaczyna.

16. Raginis

Raginis Aktywny User

Szkoda Polski :( Ale tak to jest jak się chce robić molochy

Czy ja dobrze widzę czy Hiszpańska jest muzułmańska :eek: ?

17. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

widzę ze szykują się zjednoczone Niderlandy, o i Mediolan w Chorwaci .
    a najważniejsze zajmij Maroko bo bezczeszcząc Twoje IMPERIUM w Afryce :)

18. Languorous_Maiar

Mój wasal. Specjalnie nie chciałem mieć nic przy oceanie, by nie musieć patroli wystawiać, a tak podczas wojny zablokuje jedną dużą flotą Gibraltar i tyle.

19. Michal

Michal Znany Wszystkim

Kombinowałeś coś z szansą zmiany kultury w provie?

20. Languorous_Maiar

Nie, w EU3 jest bardzo ale to bardzo mało zmian kulturowych.
    To w ck2 Arabowie osiedlili się w północnej Hiszpanii czy w całej Grecji.

21. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

I co to za szare plamy w Asturii i Serbii?

22. Languorous_Maiar

Kultura? Bodajże nubijska.
    Zresztą, tę grę już skończyłem, coś przed 1700 rokiem, nie miałbym żadnych innych celów to znowu zaczynam na ck2.
    HRE się zjednoczyło i zblobowało, Polska pochłonięta przez Rosję.

23. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Kontynuacja po długiej przerwie moich Niderlandów na OOT (z przeróbkami własnymi), które już wcześniej tu opisywałem, lata 80. XVIII w.
    W Europie dążyłem przede wszystkim do granic ,,naturalnych", moja późniejsza inicjatywa to co najwyżej tworzenie wokół siebie wianuszka wasali (Rzesza). W znacznej mierze dla klimatu potworzyłem również swoje ,,dominia" w Ameryce, czyli USA, Kanadę (to zielone), Quebec (na Labradorze), UPCA (w Wenezueli), La Platę i Alaskę (sam zmodowałem ten kraj), które z kolei same zaczęły później kolonizować. Główne zyski czerpię z dwóch moich gigantycznych cotów w Mu, ale i Indie nie są biedne. Na uwagę zasługują chyba wbijająca się w Persję Rosja, Atlantyda, która zjednoczyła się bez mojej pomocy i uber-Etiopia.

Ps. Zrobienie z Labradoru wyspy to mój wynalazek, ciekawie gra się z Wielkimi Jeziorami (a właściwie jednym Wielkim Jeziorem), do których można wpłynąć flotą, a później przejściem północno-zachodnim dopłynąć do Indii :)

24. JeXo

JeXo User

O to i moja Aragonia.Wrzucam to tak wcześnie gdyż powstała całkiem ciekawa sytuacja:
    Nie było na tym save walk między kulturowych w zachodniej Europie, były walki o zjednoczenie w składach: Ja - Francja - Anglia vs Kastylia - Burgundia - Szkocja. A z 5 lat temu zmarł bezpotomnie mój regent (dłuuga historia :D), a ja zostałem wplątany jako strona dominująca w unię personalną z Francją, która jakiś czas temu dostała łupnia od Burgundii. Jak odnowiła wojsko to zaczęła wysyłać mi zniewagi. Nie miałem wyboru, musiałem jakoś zmniejszyć ich wojsko - padło na Burgundię - wiadomość o wojnie powędrowała do bordowego kraju ;). Efekt mnie zadowala - Francja zdolna mi pomagać dalej w pokonaniu Kastylii, ale osłabiona po dwóch wojnach, oraz Burgundia, która przekroczyła limit bb. Paradox-alnie tutaj unia personalna tylko utrudniła sytuacje.[​IMG]

25. Drakensang

Co robi Litwa w Polsce i gdzie ta Polska jest ?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie