[EU3] Mini AAR Corner - czym aktualnie pykasz??

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Ovy Sk-ce, 3 Marzec 2007.

1. ...AAA...

...AAA... Aktywny User

Wyprzedziłeś to za co właśnie się zabrałem. Obawiam się jednak, że odbudowanie Lachów w dawnych granicach będzie bardzo trudne. Może Emirat Krakowski =)?

2. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Ja bym poszedł w Półwysep Apeniński i zajął Rzym :p Oczywiście potem cała Europa się rzuci, ale co tam :p

3. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

Jedynym problemem zdaje się być Burgundia, ale na nią wystarczy jedna wojna na uwolnienie. Afryka to podstawa - dostaniesz core'y, których już nie stracisz (kultura). Podbój Persji nie jest zły, ale najpierw Arabowie - to samo co Afryka + Mekka. Rzymem zajmij się po zrobieniu reszty.

4. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Cóż dobry pomysł ale mają mieć dostęp do morza.

5. moskal

moskal Опричник

Zająć cały basem Morza Śródziemnego - tureckie Imperium Romanum.

6. Molochor

Molochor Ten, o Którym mówią Księgi

Imperium Osmanum bardziej :p

Idź pan na płn. Afrykę i arabów, a potem: NA WSCHÓD! Indie, Chiny, Korea i wszystko co żyje aż po Japonię i Australię :p ew. po rozbiciu hord kolonizacja Afryki. I podbój Italii z połączeniem lądowym w Chorwacji.

7. PolishEmpire

PolishEmpire Ten, o Którym mówią Księgi

Saraceni w Wiecznym Mieście? Never!

8. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

W zasadzie to zajmując Konstantynopol Turcy ogłosili się spadkobiercami Cesarstwa Wschodniego (choć nie wiedzieć czemu Chrześcijanie tego nie uznali...), więc Rzym to naturalna kolej rzeczy :>

9. PolishEmpire

Wyczuwam ironię :p

10. ...AAA...

...AAA... Aktywny User

Sytuacja Imperium Osmańskiego w połowie XVII wieku jest następująca:

Do emiratów dołączył Mediolan, Etruria, Magdeburg i wreszcie wyzwolona spod jarzma czeskiego Polska. Niestety pojawił się problem, gdyż wygasło casus belli "święta wojna" i szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak w tej sytuacji kontynuować podbój. Może już pora na przekroczenie BB?

11. Elas

Elas Genialdo

Rząd z dostępnym CB imperializm. Miałem ten sam problem podbijając Europe, ale imperializm go rozwiązał ;)

12. John Miller

John Miller Znany Wszystkim

A Czechy i tak bez dostępu do morza xD

13. PolishEmpire

Historyczność, ot co!

14. ...AAA...

...AAA... Aktywny User

Dorobiłem się monarchii absolutnej i problem z głowy. Aby wypełnić cele i tak przekroczę BB, chyba, że uda mi się w końcu dobić 30 poziom rządu i wybrać doktrynę rady gabinetowej.

Z ostatniej chwili: Szwecja zjednoczyła Skandynawię. Szkoda, że Burgundia nie próbuje zjednoczyć terenów Francji. Zazwyczaj jest bardziej chętna do podboju.

15. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

Dobić Egipt i Arabię, dojść minimum do Tunezji z podbojem Afryki Północnej i masz przynajmniej tu historyczne granice (względnie). Tak sobie myślę, że trzeba coś zrobić z Hiszpanią - trzeba pamiętać o historii.

16. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Po ostatniej promocji na paradoxplaza postanowiłem się zaznajomić z dodatkami, których nie miałem (HTTT i DW), więc uruchomiłem grę Polską na domyślnych ustawieniach (czyli pewnie poziom trudności normalny i agresywność normalna).
    Po początkowo całkiem wymagającej rozgrywce (pewnie dlatego, że nie do końca ogarniałem wszystkie opcje) wszystko zaczęło iść troche zbyt łatwo.
    Jednak i tak chyba byłem za mało agresywny, bo nie udało się rozwiązać Świętego Cesarstwa i nie udało się oprzeć wschodniej ganicy na Uralu... ;]

Teraz pewnie spróbuję swoich sił na najwyższych poziomach trudności (jak to grywałem jeszcze na IN), albo poszukam sobie jakiegoś moda...

17. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Bierz pan MEIOU, świetne jest ;)

18. Konserw

Konserw Ten, o Którym mówią Księgi

albo DeI - Dobre bo Polskie :p

19. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Wziałem, zainstalowałem i uruchomiłem rogrywkę Haiti, żeby sprawdzić - jak to chcą twórcy - co się dzieje na świecie i co można robić bez jakichkolwiek stresów. Na razie mogę powiedzieć tylko tyle, że nie ogarniam i w sumie szybkość działania, w porównaniu do czystego EU:DW jakoś mnie nie zachwyca. Możliwe, że się kiedyś przekonam.

Grałem sporo na DeI jeszcze na IN (chyba grając Opolem, albo jakąś inną śląską prowincją, zjednoczyłem cały Śląsk, a później całe Niemcy ;) ), ale zirytowało mnie to, że Złota Orda była cały czas potęgą (eventy były za słabe, żeby ją zjeść) i to, że poprawki do wersji, w którą grałem były robione już pod HTTT, którego nie miałem. Szybkość rozgrywki też nie powalała, więc zacząłem grać w Magna Mundi, gdzie to ostatnie (szybkość) było bardzo dobre ;)

Popróbujemy, zobaczymy, chociaż na Vanilli też na najwyższych poziomach trudności jakąś Gruzją zagrać spróbować nie zawadzi ;)

20. PolishEmpire

Zagraj w DeI pod DW, tam wszystko działa bardzo dobrze.

21. moskal

moskal Опричник

Ja polecam także "miscmod" dla EU3 - ma trzy fajne scenariusze alternatywne.

22. Antyszwed

Antyszwed Aktywny User

Pykamy z kolegą Mediolanem i Akwileją
    Bardzo fajnie się sytuacja rozgrywa - Czechy w miejscu Polski; Wielka Ukraina; Dania w Anglii i słabiutka Austria.

23. MiXB

MiXB Znany Wszystkim

Bardzo niefajna sytuacja - nie będzie ładnych Włoszech.

24. PolishEmpire

Za to w Polsce standard :/

25. Alberto

Alberto Ten, o Którym mówią Księgi

Ja sobie teraz pykam Sabaudią :) nawet fajna historia mi się tworzy, próbuje z tej gry sknocić jakieś opowiadanie. Może zrobie AARa?
    Tylko nie mam w AARach żadnego doświadczenia, więc mam nadzieje ze jeśli coś się pojawi ode mnie to nie odrzucice od razu ;)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie