G33k quiz

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez brazylian24, 15 Lipiec 2015.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

2. moskal

moskal Опричник

3. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Moskal zadaje.

4. moskal

moskal Опричник

1 - Legend, gall2, Letho, de Mont Salvy, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal

W różnych programach (np. w MS Excel) istnieje definicja liczby jako "waluta", "pieniądze" itp. Proszę wyjaśnić dlaczego to wprowadzono i co mogłoby się stać, gdyby zdefiniowano je jako np. zwykłą liczbę całkowitą.

5. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Wprowadzono to dlatego żeby odróżnić różne waluty, ponieważ posiadają one różne wartości. Jakbyśmy traktowali je jak zwykłe liczby, to wtedy 1$=1PLN, co mija się z celem.

6. moskal

moskal Опричник

Tu chodzi o coś innego.
    Wątek, dlaczego tak zrobiono, został wykorzystany w pewnym filmie. W nim grupa sfrustrowanych informatyków z pewnej firmy IT postanawia opuścić firmę, a wykorzystując pewną sprawę w tą deklaracją, zapewnić sobie spokojne życie. W jednej ze scen z tego filmu, jak już opuścili firmę, zabrali z niej drukarkę/fax i ją pobili kijami bejsbolowymi.

7. moskal

moskal Опричник

Podpowiedź

Trzeba szukać w "nieistotnych końcówkach"

8. moskal

moskal Опричник

Hm. Chodziło o to, że standardowo na określenie liczby wykorzystana jest określona liczba bajtów. Tutaj jest myk, że jeżeli nie wykorzystuje się pełnej liczby bitów to dochodzi w końcu do momentu, że jest "albo-albo" (albo 0 albo 1). Przy zwykłych operacjach matematycznych nie ma to znaczenia, bo to oznacza błąd rzędu milionowej części ułamka. Przy finansach też przez długi czas używano tego, ale w końcu ktoś zaobserwował nierówność pomiędzy matematycznym a realnym wynikiem. Dlatego też wprowadzono w końcu inny system kodowania, aby pozwolić zaoszczędzić te milionowe części centów. W filmie (którego tytułu już nie pamiętam) wykorzystano ten fakt i te milionowe części ułamka centa informatycy przelewali na swoje konto. Przy wielkiej liczbie transakcji mogli zarobić pewne pieniądze (pozwalające na życie na średnim poziomie) i nikt by nie zaobserwował tego stanu (na rachunku byłyby przelewy 0.00USD).

No dobra, to może coś łatwiejszego. Oprogramowanie może mieć różne licencje. Jedne umożliwia darmowe użytkowanie inne nie. Do jakiej z tych grup należy licencja beerware?

9. Drakensang

Płatne, ale ograniczenia nałożone na użytkownika są minimalne, może robić co mu się podoba.

10. moskal

moskal Опричник

Tak, trzeba zapłacić za to piwo jak się spotka autora. Masz punkta

11. Drakensang

1 - Legend, gall2, Letho, de Mont Salvy, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, Drakensang
    Hardware
    W latach 90, powstało pewne konsorcjum, które miało opanować chaos przy pewnej rzeczy. Gdzie był ten chaos i co stworzyło to konsorcjum, efekt jego pracy można znaleźć w większości komputerów, urządzeń mobilnych i części telewizorów.

12. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Gdybym miał strzelać na ślepo (bez sprawdzania) to odpowiedzialnym, że chodzi o USB jako odpowiedź na dużą liczbę złącz dla urządzeń peryferyjnych (dwa typy RSów, złącze równoległe, złącza dedykowane).

Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

13. Drakensang

Trafiony i zatopiony.

14. gall2

2 - gall2
    1 - Legend, Letho, de Mont Salvy, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, Drakensang
    Kilka - kilkadziesiąt lat temu bardzo medialnym i wcale nie takim ekstremalnie rzadkim problemem były zapłony czy eksplozje (określenie na wyrost trochę) komputerów. Problem wynikał przede wszystkim z usterek jednej części tych komputerów. Usterki te stosunkowo trudno było przewidzieć i wyeliminować.
    Podać nazwę tej części. Nie chodzi o zasilacze w stacjonarkach, jako, że pożary wywołane spięciami w nich były za mało efektowne :). Bonus: jakie parametry dotyczące tej części trzeba było poprawić by problem przestał (no może nie całkiem) występować?

15. Drakensang

Kondensatory? Boleśnie się przekonałem o efektach ich wybuchów.

16. gall2

Brazylian zadajesz.

17. 2 - gall2
    1 - Legend, Letho, de Mont Salvy, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, Drakensang, brazylian24

Hardware:

Nie tak dawno temu istniał specyficzny sposób podłączania dwóch (tylko dwóch, nie więcej) urządzeń do jednego złącza w komputerze (złącze baaaaardzo stare). Żeby jednak oba urządzenia poprawnie pracowały i sam komputer nie wywalał błędów krytycznych, to należało dokonać ustawienia "czegosia" w obu podłączonych podzespołach. Do dokonania tego była potrzebna albo kobieta o długich i mocnych pazurkach, albo pęseta.

Co to był ten "czegoś" i jakie był dwie/trzy opcje, w jakich można było ustawić urządzenia?

18. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Zworki, slave/master?

19. A trzecia opcja? :D

20. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Cable Select ;)
    Oczywista o HDD chodzi ;)

i ewentualnie CD/DVD

21. 3/4 punktu dla dMS, 1/4 dla davere, dMS zadaje.

Tak dzielę, ponieważ chodziło mi o odpowiedz, że zworki służyły zasadniczo do wybrania opcji master/slave (we wszystkich urządzeniach), a w nowszych generacjach doszła opcja cable select (dlatego napisałem "dwie/trzy opcje", zamiast "dwie opcje" lub "trzy opcje"), a po odpowiedzi dMS-a wyszukanie trzeciej opcji było banalne.

Mam nadzieję, że sprawiedliwie podzieliłem.

22. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Wyszukiwać nie musiałem, bo sam się bawiłem (i czasem jeszcze bawię) w łączenie i rozłączanie zworek :p

23. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Tyż się z tymi zworkami swego czasu męczyłem. Dla kogoś kto ma takie grabie jak ja to był problem. ;)

2 - gall2
    1 i 3/4 - de Mont Salvy
    1 i 1/4 - davere
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, Drakensang, brazylian24

Nie mam weny więc sięgnę do mojej historii związanej z software:

z czym powinien się kojarzyć balon?

24. Drakensang

Z oprogramowaniem do projektowania?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie