G33k quiz

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez brazylian24, 15 Lipiec 2015.

1. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Jakim? ;) Jest tego dużo.

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

3. de Mont Salvy

Ehh, tośmy się nie zrozumieli. Wizerunek balonu powinien kojarzyć się z konkretnym programem. I to raczej nie do projektowania sensu stricto.

4. Drakensang

CorelDraw?

5. de Mont Salvy

Oczywiście.

6. Drakensang

2 - gall2, Drakensang
    1 i 3/4 - de Mont Salvy
    1 i 1/4 - davere
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24
    Nie tak dawno zamieniono jedną architekturę systemów na inną. Czemu to zrobiono?

7. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Bo rozwój jest wpisany w tę branżę? :p

Dobra - sięgając samej powierzchni problemu - 32-bitowe systemy operacyjne nie są wstanie wykorzystać wszystkich możliwości (adresów i alokacji pamięci) w komputerach z coraz większymi zasobami obliczeniowymi (pamięć operacyjna jak i same procesory [64-bit] ).
    Pierwszy z brzegu przykład - w 32-bitowych systemach maksimum pamięci RAM to 4GB, bo PO PROSTU 32-bitowe słowo nie pozwala zaalokować większej ilości pamięci do systemu.

8. Drakensang

Tak, myślałem, że ktoś napisze o problemach z dyskami większymi niż 3TB na XP

9. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Dark, jest punkt czy nie? Jak nie, to może podpowiedź?

Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

10. Drakensang

Jest punkt. Zapomniałem na śmierć o tym.

11. davere

2 - gall2, Drakensang
    1,75 - de Mont Salvy
    1,25 - davere
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24

[Jeśli chodzi o punktację, to ten jeden punkt dostałem wcześniej awansem ;) ]

Hardware i software

Gra logiczna, która została napisana na podstawie starej chińskiej gry (tych chyba sporo jest ;) ) - komputer dzieli "zapałki" na 4 rzędy i zadaniem gracza jest wzięcie dowolnej liczby "zapałek" z danego rzędu. Przegrywa ten, który weźmie ostatnią zapałkę. Gra była zaprogramowana na maksymalnie 8 tysięcy rzędów (w każdym kolejnym rzędzie o 2 zapałki więcej) i przy takim ustawieniu na odpowiedź komputera na ruch gracza czekało się niecałą godzinę.
    Z komputerem, na którym gra została napisana i na którym działała, nie dało się wygrać.
    Co to za gra i co to za komputer?

12. Elas

Elas Genialdo

Gra to Marienbad, komputer Odra 1003.

13. davere

Zgadza się. Zadajesz.

14. Elas

Elas Genialdo

2 - gall2, Drakensang
    1,75 - de Mont Salvy
    1,25 - davere
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24, Genialdo

Intel zarzekał się, że nie da się zrobić procesora na użytek domowy, który obsługiwałby 64 bitowość. Jednak kiedy AMD takowy opracował, błyskawicznie wyszedł z swoim, analogicznym produktem. Powodem, dla którego Intel nie chciał produkować takich procesorów był ich inny procesor, przeznaczony dla procesorów (i całkiem drogi). Jak nazywał się procesor o którym mowa w ostatnim zdaniu?

15. Drakensang

16. Elas

Elas Genialdo

Dokładnie.

17. Drakensang

3 - Drakensang
    2 - gall2
    1,75 - de Mont Salvy
    1,25 - davere
    Nie tak dawno pewna firma I wprowadziła dwa bardzo użyteczne rozwiązania przy procesorach. Jedno z nich powoduje, że komputer widzi 2x więcej rdzeni niż jest, a drugie zwiększa efektywność rdzenia. Co to za firma i co to za rozwiązania?

18. davere

Intel Hyper-Threading i Turbo Boost(?) :>

19. Drakensang

20. Drakensang

Zadawaj pytanie.

21. davere

Zadam, zadam, ale nie wiem kiedy. Aktualnie jestem w Bielsku Podlaskim i mam trochę pracy :p

Sent from stolen Nokia3310

22. davere

3 - Drakensang
    2,25 - davere
    2 - gall2
    1,75 - de Mont Salvy

No to prosciutto

Dlaczego rzeczywista pojemność dysków twardych różni się od wartości podanej przez producenta?

23. gall2

Część może być zarezerwowana na firmeware (kopia zapasowa, update), procesory (na ogół są dwa, polecam artykuł wariata, który instalował Linuxa "na dysku twardym" ) dysku przy pierwszym uruchomieniu sprawdzają czy wszystkie sektory dysku działają jak powinny i ewentualnie pomija je w rachunkach później jak coś jest nie tak (to zjawisko jest dużo ważniejsze w przenośnych pamięciach Flash), jest jeszcze bootsector, tablica alocacji i inne struktury na dysku które gdzieś muszą się podziać.

24. davere

Nie, nie o to chodzi.

25. gall2

Poza różnicą hmm jednostek np. 1000 bajtów= 1KB i tak dalej brakuje mi pomysłów i sam jest ciekaw jestem rozwiązana.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie