G33k quiz

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez brazylian24, 15 Lipiec 2015.

1. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Dobrze kombinujesz z tą różnicą w jednostkach, bo dokładnie to miałem na myśli. Producenci dysków pojemność podają właśnie korzystając z przelicznika w systemie dziesiętnym: 1kB=1000B itd (1MB = 1000kB; 1GB = 1000MB) i sprzedają np. dysk o pojemności 500 000 000 000 bajtów jako dysk 500GB. A że wszystkie komputery, jak i systemy operacyjne, działają w systemie binarnym (1kB = 1024B), to przeliczają one te wartości POPRAWNIE i stąd 500 000 000 000 bajtów to jest 465,66GB. Nie ma tak, że te ~35GB jest na coś zarezerwowane, bo ich tam po prostu nigdy nie było ;)

Jako bonus mój ulubiony dowcipas:

Czym się różni początkujący informatyk od doświadczonego?
    Początkujący MYŚLI, że 1 kb to 1000b, a doświadczony JEST PEWIEN, że 1km to 1024 metry.

Mogę Ci przyznać 0,25 punktu :p

2. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Hmm to mogę zadawać zagadkę czy czekamy(?) aż ktoś złowi pozostałe 0,75?

Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

3. davere

Zadawaj, przecież odpowiedziałem w całości :p

4. gall2

3 - Drakensang
    2,25 - davere
    2,25 - gall2
    1,75 - de Mont Salvy
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24, Genialdo

Pewna firmą A postąpiła bardzo nietypowo jak ówczesne standardy: udostępniła projekt swojej ważnej maszyny, wewnętrzne specyfikacje ichniejszych standardów (maszyna była nowego typu, który w zmienionej formie przetrwał do dziś). Powstało mnóstwo klonów, kopii. Kilka firm wyrosło na ich produkcji.Dzięki temu standard się upszechnił, a firma A sprzedawała droższe wersje korporacjom (wówczas klienci indywidualni na tym rynku nie byli tak istotni jak dziś). Najlepiej na całej checy wyszła firma B wzrastając od garażowej firemki do największej firmy w swoim kraju, mimo, że sprzętu w standardzie proponowanym przez firmę A nie produkowała.

5. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

A pytasz o co? ;) Zakładam jednak że chodzi o IBM i Microsoft.

6. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

IBM i Apple?

7. gall2

dMS zadaje. Dark - Apple jest największe od dwóch czy trzech lat, racja. MS długo dzierżył palmę pierwszeństwa.
    Maszyna o którą chodziło to oczywiście PCety, które swoją popularność zaczęły tak nie typowo..

8. de Mont Salvy

3 - Drakensang
    2,75 - de Mont Salvy
    2,25 - davere
    2,25 - gall2
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24, Genialdo

Nie mam weny więc coś prostego. Ta historyczna pamięć operacyjna wykorzystywała do przechowywania danych pewną bryłę powleczoną warstwą czegoś. Podobny patent wykorzystywano i w innych urządzeniach. Cóż to za pamięć operacyjna?

9. Elas

Elas Genialdo

Bęben magnetyczny?

10. de Mont Salvy

11. Elas

Elas Genialdo

3 - Drakensang
    2,75 - de Mont Salvy
    2,25 - davere
    2,25 - gall2
    2 - Genialdo
    1 - Legend, Letho, thorfinn, Elaith, R3fr3Sh, moskal, brazylian24

Nie mam pomysłu więc coś prostego:
    Software: Firma, która przez swój produkt została oskarżona o monopolizacje rynku. Koniec końców wyrok był łagodniejszy niż miał być z początku, produkt na pewien okres czasu zdominował rynek a firma aktualnie jest gigantem. Co to za firma?

12. Drakensang

13. davere

Google (też pasuje :p)?

14. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Intel (strzelam, nie wiem czy była jakaś sprawa z nim)?

15. Elas

Elas Genialdo

Chodziło mi o Microsoft, o podobnej sprawie z Googlem nie słyszałem ;) Drak zadaje :)

16. Drakensang

4 - Drakensang
    2,75 - de Mont Salvy
    2,25 - davere
    2,25 - gall2
    2 - Genialdo
    Hardware:
    Kilka lat temu przy przechodzeniu z jednej litografii na drugą, musiano przeprojektować jedną z ważniejszych części tranzystora. Co to za cześć i kiedy?

17. gall2

Baza (brama), we współczesnych wersjach jest "stojąca", wcześniej miała kształt zbliżony leżącego prostopadłościaniu pomiędzy dwoma grubszymi elementami (o innej polaryzacji). Ciężko ją zminiaturyzować, w ten sposób pole przekroju nie spadło w znaczący sposób, chociaż pole podstawy tak.

18. Drakensang

Za to masz 0,5 punktów, jest jeszcze pytanie kiedy.

19. gall2

Do sprzedaży układy w technologii zeszły pewnie 4 lata temu, pierwsze prototypowe przynajmniej dwa lata starsze, a podstawowy pomysł pojawił się pewnie jak mnie na świecie nie było. Najpierw ludzie się zastanawiali Po co? Czy warto? a jak zaczęły się poważne problemy z miniaturyzacją to zaczęto poważnie pytać Jak? ;) .

20. Drakensang

Masz punkt, mi chodziło o Ivy Bridge, czyli trzecią generację i3/5/7

21. gall2

4 - Drakensang
    3,25 - gall2
    2,75 - de Mont Salvy
    2,25 - davere
    2 - Genialdo

Pytanie proste, pierwsze zdanie powinno wystarczyć..
    Ten typ układu scalonego jest obecny w każdym komputerze PC (czasem zintegrowany, szczególnie w rozwiązaniach dla jedno płytkowych PCetów robiących za sterowniki programowalne) składa się dwóch części. Jedna z tych części jest dopasowana do typu procesora. Pierwszy człon nazwy ów części jest taki sam - to również nazwa pewnych obiektów składających się między innymi na infrastrukturę drogową (zdrobniona nazwa). Druga zaś część nazwy to przymiotnik (o przeciwnym znaczeniu dla części pierwszej i drugiej) związany z geografią.
    Co to za typ układu scalonego?

22. Drakensang

Mostek północny i południowy?

23. gall2

Oczywiście, zadajesz.

24. Drakensang

5 - Drakensang
    3,25 - gall2
    2,75 - de Mont Salvy
    2,25 - davere
    2 - Genialdo

Nie mam pomysłu więc będzie proste. Czemu czytniki CD/DVD nie odczyta płyty Blu-Ray?

25. gall2

Długość fali lasera używanego przez CD/DVD jest za duża (mniejsza niż plamka wypalona laserem), gdyby tak przeanalizować krążek kilkakrotnie, wziąć pod uwagę interferncję to może by się dało (tylko po co?) z niezła dokładnością odtworzyć zawartość dysku.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie