Galactic Civilizations II - AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Slodki, 17 Wrzesień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 5 - arr robale!​

Na planecie Shugar II oddano do użytku nowe pola uprawne, dzięki czemu można zwiększyć liczbę ludności na tej planecie. Natomiast 15 sierpnia na planetach Nigel II i Megrez II wybudowano nowe fabryki.
    Koloniści z planety Shugar II złożyli wniosek o zmianę nazwy planety. Nowa nazwa to Nowy Swiat. Kiedy usłyszeli o tym koloniści ze statku kolonizacyjnego, który zmierzał w stronę ostatniej zdatnej do zamieszkania planety w tym układzie, postanowili również nadać swojej planecie jakąś nazwę - wybór padł na Kerbin.

W miesiąc po tym wydarzeniu na Nowym Swiecie oraz na Nigel II wybudowano nowe ambasady, które będą powiększać moje wpływy.
    Następnie postanowiłem zasiedlić planetę o klasie 4 tuż przy granicy z Imperium Thalan.
    Nie dość, że mała planeta to na niej jeszcze to:

Na Amber V po raz kolejny udało się wybudować osiągniecie galaktyczne.
    W tym samym tygodniu na Nigel II wybudowano port kosmiczny. Nagle zauważyłem, że na moim terenie przebywa Thalanski statek kolonizacyjny, co te robale szukają w mojej przestrzeni?

No tak, zasiedliły planetę w układzie Tycho. Dzięki prawu które zostało przyjęte przez OPZ zarabiam na tej ich koloni 3 kredyty tygodniowo, ale mam nadzieje że ta planeta przejdzie na moją własność albo będzie źle.

Małą planetę Sauron V podłączyłem pod cztery kopalnie na asteroidach dzięki czemu przemysł na tej małej planecie był dość znaczny co doprowadziło do tego, iż szybko udało mi się wybudować tam ambasadę oraz do końca roku laboratorium.
    W następnych tygodnia na Nowym Swiecie oraz na Quartale IV powstały nowe fabryki. Kontynuowałem również kolonizacje - tym razem skolonizowałem planetę o klasie aż 26!

W listopadzie na Nigel II wybudowano Centrum rekrutacji, a na Megrez II laboratorium. Również w tym okresie ze stoczni na Ziemi i Amber V wyleciały dwa nowe statki badawcze do odkrywania anomalii kosmicznych.
    Wtedy też pierwszy statek badawczy który mam od początku wleciał w tunel czasoprzestrzenny, który zapowadził go na drugi kraniec galaktyki.
    Statek ten znalazł się poza zasięgiem przez co będzie teraz długie tygodnie wracał w stronę domu z zamrożoną załogą.

W następnym tygodniu wybudowałem na Shugar I laboratorium, a na Kerbin fabrykę. Tego też tygodnia jeden z nowych statków badawczych odkrył anomalię która powiększyła mój skarbiec o 1000 bc. Co za szczęśliwe znalezisko!
    Na początku grudnia również na Amber V oddano nowe tereny pod uprawę, a także frachtowiec z Ziemi dotarł do Altarian tworząc trzeci szlak handlowy

8 grudnia robale zajęły kolejną planetę w moim terenie, tym razem niedaleko Amber V. Za mocno te robale się rozprzestrzeniają!
    Na koniec grudnia obywatele Quartale IV w związku z powstałą na ich planecie nową ambasadą postanowili przemianować swoją planetę na Elas.
    Wygląd Elas
    Nowe zebranie OPZ ustaliło nowe prawo, nie wiedziałem za bardzo na co głosować, ale i tak zostałem przegłosowany, może to i lepiej

Na koniec zestawienie nowych wynalazków, nowych anomalii - tych teraz dość dużo dzięki nowych statkom badawczym oraz wykaz planet.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

P.S. kamil3212 - nicki userów mogą być ale aby nikogo nie faworyzować niech każdy poda jedną nazwę pod jaką chciałby aby jakaś kolonia się nazywała (najlepiej aby podał która ma zmienić nazwę). Co do reszty przydały by się pojedyncze nazwy bo nie wiem, której użyć z list, które podaliście, a chce się trzymać zasady, że jedna osoba jedna nazwa.

2. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Nieźle. Ja się w sumie nie dziwię, że robale tak się rozwijają. Wiecie przecież jak szybko one mogą się mnożyć ;)
    Co do nazw planet z nicków - jeśli nie masz nic przeciwko to może nazwiesz/zmienisz którąś planetkę mym nickiem. Kentucky - ładna, pasująca nazwa na cześć Stanu Niebieskiej Trawy :>

3. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

No to moje może być Sancere.

4. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Nigel II - Kamil

Nawet wymowa podobna :)

5. Sevgart

Sevgart Targowica

Sauron V - Hanskloss

:p

6. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Ode mnie może być Hattesa.
    Przy okazji napiszę, że bardzo podoba mi się Twój AAR. Bez zbędnych przeciągnięć, na temat. To lubię :eek:k:

7. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 6 - Kolonizacja​

Na początku stycznia skolonizowałem planetę Tycho I w układzie w którym znajduje się planeta robali już.
    Na planecie tej uzyskałem dodatkowy niewielki bonus produkcyjny.
    W następnych turach wybudowałem duża ilość nowych budynków na planetach:
    Shugar I - rolnictwo i fabrykę, Kerbin - fabryka, centum handlowe, port, Nowy Swiat - centrum handlowe, Megrez II - fabryka, Elas - ambasada, Agena V - fabryka.
    15 lutego udało mi się stworzyć nowy szlak handlowy.

Następnie nawiązałem kontakt z podrzędną rasą zamieszkującą jedną planetę. Wymieniłem się z nimi technologiami - otrzymałem pieniądze i całą game deflektorów.

Kolonizowałem kolejne planety:
    System Regulus:
    System Quea przy granicy z Republiką Altarii, planetę nazwaną przez kolonistów - Kentucky:
    [​IMG][​IMG]
    A także planety nazwane przez kolonistów Sancere oraz Hattesa:
    [​IMG][​IMG]

W układzie planetarnym Nigel kolonia Nigel II okazała się największym siedliskiem ludzi o imieniu Kamil (90% męskiej części populacji nosiło to imię), z tego powodu przemianowano nazwę planety na Kamil.
    Natomiast planetę Sauron V jakieś urzędnik nazwał Hanskloss i ta nazwa dziwnym cudem przylgnęła do tej planety.

W kwietniu na planecie Tycho I wybudowano fabrykę, kolejna fabryka powstała również na Agena V. W maju na Shugar I powstało centrum multimedialne, a na Kerbin centrum handlowe. W drugiej połowie maja kolejne fabryki powstały na Tycho I i Regulus IV. A na Megrez II centrum multimedialne.
    1 czerwca powstały kolejne kolonie.
    Planeta ta posiada unikatowe pole magnetyczne:
    Tego samego dnia utworzyłem kolejny szlak handlowy.
    Robale jednak też wysyłały kolejne kolonizatory w moją przestrzeń i utworzyły swoisty bufor między mną a Republiką. Wyścig trwa o to kto uzyska najlepsze kolonie. Ja kolonizuje dalej.
    Również stawiam nowe budynki oraz rozbudowuje bazę wydobywającą surowiec wpływu.
    Kolejna kolonia:

Na koniec mapa ukazująca gdzie wepchnęły się robale. Ta samotna planeta między Imperium Thalan a Republiką Altarii to Kentucky.
    I jeszcze tradycyjnie zestawienie koloni oraz nowe anomalie i wynalazki.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

8. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Z nowymi nazwami planet od razu fajniej wygląda lista kolonii :eek:k:

9. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Jakąś skalistą planetkę można by nazwać Montsalvią. ;) Jakie opcje "moralne" wybierasz?

10. Slodki

Slodki Aktywny User

z opcjami moralnymi idę na neutrala, nie wiem czy to dobrze ale chcę być neutralny :)

11. Sevgart

Sevgart Targowica

Wiedźmin też chciał być neutralny a wyszło jak wyszło. Pięknie, pisz dalej. Niech żyją Hansklossanie!

12. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

Heh, ciekawe jak tam kamilianie :p Już widzę te 4 miliardy kamilskich Kamilów :p

13. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Bo Wiedźmin nie umie nie wpakować się w kłopoty. :D

Tak w ogóle: Dobry AAR, tylko trudno ogarnąć jego szczegóły. ;) Ciągle ilość planet rośnie, a mapki nieczytelne.

14. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

OJ tam oj tam, zawsze trzeba brać te złe ;P Evil is the Powahhh... ;P Baj da Łaj Bardzo mi się podoba ten aar, i w sumie już teraz wchodzę na inne gry AARy ze względu na aara z FM2011 i twój. A poza tym trzeba jakoś przeczekać czas który mi pozostało do zassania RO2 ;P Jednak Allegro to dobra rzecz ;P

Bless!

15. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 7 - Robale to też ludzie!​

Zmieniam trochę styl pisania, bez opisywania co gdzie się wybudowało tylko co pewien czas będę opisywał ogólnie jak jaka planeta wygląda i co daje.

Wyścig kolonizacyjny z robalami trwał dalej, jednak ze względu na duże koszta (utrzymanie budynków i kolonii) zmieniłem sposób kolonizacji i zajmowałem najlepsze planety zostawiając część robalom.
    Na Nigel I wyskoczyło zdarzenie przy kolonizacji, wybrałem wersje neutralną (+9% do produkcji)
    Na Amber V wybudowałem cud zwiększający wpływy.
    Kasa się kończyła, minus na tydzień doszedł do 100, więc postanowiłem troszkę pohandlować. Altarianie zakupili deflektory które miałem od Paulosów. Kupiłem też technologie wzbogacania gleby dzięki czemu mogę zwiększać klasę planet.
    [​IMG][​IMG]
    Thalanie też zakładają szlaki handlowe, które mi też przynoszą zyski.
    Powiększyłem bazę wydobywczą.
    15 września 2229 roku stała się rzecz niesłychana. Mieszkańcy planety robali - Tycho III - zostali uznani za ludzi! A ich planeta przyłączyła się do Sojuszu Ziemskiego.

Na niektórych planetach zbudowałem pierwsze okręty, które będą bronić tych planet przed wrogami. Założyłem również nowy szlak handlowy.
    I nową planetę skolonizowałem, klasa 26.
    W tej samej turze skolonizowałem planetę w układzie gdzie robale już się osiedliły.
    Aby zmniejszać deficyt budżetowy potrzebowałem nowych wpływów do kasy, takim jest np. kolejny nowy szlak handlowy oraz nowe centa handlu budowane na niektórych planetach.
    Kolejna planeta w "boskim" systemie planetarnym Ares.
    Aby zwiększyć niemałą produkcje na Amber V wybudowałem tam projekt Stolicy produkcyjnej.
    Spotkałem kolejną rasę, Torian, dokonałem z nimi wymiany handlowej dzięki czemu zyskałem parę technologii i trochę kasy. Najważniejsze to Lasery oraz możliwość kolonizacji planet wodnych.
    [​IMG][​IMG]
    Na koniec roku tradycyjnie zebrała się Organizacja Planet Zjednoczonych. Z nowym członkiem - Federacja Torian. Przewagę dalej tu mają robale ale ich dochodzę, a i jeśli reszta zagłosowała by tak jak ja to można ich już blokować.
    Wybudowałem również nową bazę, tym razem gospodarczą.
    Na koniec odcinka anomalie, których powoli zaczyna brakować oraz technologie.
    [​IMG][​IMG]

p.s. Odcinek już dawno miałem rozegrany ale nie miałem kiedy wrzucić, sorki że tak późno. No i chyba trochę krótki ten odcinek, następne postaram się zrobić dłuższe.
    p.s.2 Kto znajdzie tekst z Monty Pythona ukryty w grze? widać go w tym odcinku na jednym ze screnów.

16. Zoor

Zoor Ideolog gender

Na screenie o wzbogacaniu gleby, o budowaniu zamku na bagnach ;)

ciekawi mnie, ile jeszcze ras będzie w tej galaktyce - na razie połowę zwiedziłeś i tylko cztery - hm, coś mi się widzi, że gdzieś jest niezły kocioł :)

17. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

Mnie natomiast ciekawi dlaczego nie budujesz budynków zwiększających dochody? W końcu problemy z kasą masz.

18. maks44444

maks44444 Zbanowany

Fajna gierka. Na pewno mnie zachęciłeś do spróbowania tego tytułu.
    Osobiście czekam na jakiś konflikt zbrojny ciekawy jestem jak sobie AI radzi z graczem.

19. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 8 - Republika​

W styczniu wynalazłem nową technologie, która dawała mi dostęp do nowej formy rządów - republiki. Nowa forma rządów zwiększyła moje dochody o 10%, ale również wprowadziła wybory.
    zestawienie budżetu republiki​

W dalszym ciągu kolonizowałem nowe planety.
    [​IMG][​IMG]

Na Megrez III wzniosłem projekt stolicy technologicznej, planeta ta "produkuje" najwięcej badań.

1 lutego odbyły się pierwsze wybory w dziejach Sojuszu Ziemskiego. Zwycięzcą tych wyborów była partia Technokratów, która w dalszym ciągu włada w Sojuszu. Ponadto miejsca w senacie zdobyły partie Federalistów i Handlowców.
    Baza gospodarcza w okolicach Kerbin i Nowego Swiata wzbogaciła się o moduł handlu zwiększając dochód ze szlaków handlowych przecinających okolice bazy.

Kolejna skolonizowana planeta na której odnaleziono artefakt prekursorów.
    Postanowiono wykorzystać śmiertelnie chorych do polepszenia bytu innych ludzi na planecie.

8 marca dzięki technologii uzyskanej od Torian skolonizowałem pierwszą oceaniczną planetę.
    Planeta ta niestety ma produkcje zmniejszoną o połowę. A wygląda tak:

Na różnych planetach Sojuszu Ziemskiego budowano nowe budynki oraz modernizowano stare. Udało się również na planecie Kerbin wybudować dobro handlowe - translatory dyplomatyczne.

Postanowiłem również dokonać wymiany handlowej z innymi cywilizacjami. Od robali kupiłem dwie technologie które są dostępne tylko dla nich - ja nie mogłem ich normalnie wynaleźć.
    [​IMG][​IMG]
    Dzięki tym technologia moje wpływy przekroczyły wpływy robali! Po raz pierwszy od spotkania tej rasy mam najwięcej głosów w OPZ, jednak nie mam jeszcze 50% aby być pewnym wszystkich ustaw.
    Od Altarian zakupiłem jedną technologię ogólną a od Torian ich unikatową technologie dającą premie do badań.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

15 marca kolejna planeta została zasiedlona przez ziemskich kolonistów.
    W miesiąc później od robali odłączyła się kolejna planeta i przyłączyła się do mojego Sojuszu.
    Udało mi się skolonizować również drugą oceaniczną planetę.
    W okolicach Ziemi i Amber V wybudowałem kolejną bazę gospodarczą, która ma za zadanie zwiększać dochód z handlu frachtowcą przelatującym przez ten obszar.
    W lipcu skolonizowałem planetę na krańcu galaktyki.

Na koniec zestawienie koloni, nowych wynalazków oraz odwiedzonych anomalii.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

P.s. de Mont Salvy - nie mogę niestety odnaleźć na razie żadnej skalistej planety :(

20. Banas

Banas Ten, o Którym mówią Księgi

Korzystasz Z Spolszczenia? Jak dotąd wszystko PL a tu bach jakieś cośtam po angielsku :p
    Edit:
    A AAR świetny i z niecierpliwością wyczekuje kolejnych odcinków.

21. Slodki

Slodki Aktywny User

spolszczenie z neta, bo wersja gry, którą mam (była dodana do jakiejś gazety trochę temu) jest cała angielska, a ja orłem z angielskiego nie jestem :p więc niestety czasem zdarzają się teksty po angielsku.

22. michall55

michall55 Znany Wszystkim

Ja to czytam bo naprawdę ciekawy AAR.

23. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Space Marines! To teraz trzeba czekać na Imperatora...

24. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Wszystko jest tip-top, bez zbędnych rzeczy. Krótko i na temat. Podoba mi się:)

25. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 9 - Rozwój​

Na planetach budowałem nowe budynki, bazy kosmiczne rozbudowywałem oraz rozwijałem kopalnie na asteroidach. Pohandlowałem trochę z Paulosami.
    [​IMG][​IMG]

15 sierpnia odbyły się kolejne wybory. Moja partia zmiażdżyła konkurencje uzyskując 94% miejsc w senacie.

Kolejne wymiany handlowe, tym razem z Torianami i Thalanami.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

Statek badawczy nawiązał kontakt z nową rasą - Iconanie, zorganizowanych w wspólnocie.

Od razu dokonałem z nimi wymiany i uzyskałem technologie dającą mi możliwość kolonizacji planet z toksyczną atmosferą.
    [​IMG][​IMG]

W dalszym ciągu kolonizowałem planety, to już powoli ostatnie planety zdatne do kolonizacji w kręgu moich wpływów.

Udało mi się uzyskać na tej planecie premie do produkcji statków.

Następną skolonizowaną planetą była toksyczna planeta w układzie który kontrolują robale.
    Tak samo jak w przypadku planet oceanicznych na razie produkcja na tych planetach jest ograniczona o połowę.
    Widok nowej planety, nie zachęca on do osiedlania się tam.

Ostatnia planeta na krańcu wszechświata.
    Na niej odkryto artefakt prekursorów dzięki, któremu zwiększyła się jakość planety.

Na koniec roku odbyło się zebranie OPZ. Dyskutowano o wprowadzeniu gwiezdnej demokracji. Miałem najwięcej głosów a moją sprawę poparli Iconianie, jednak pozostałe rasy dalej mogły mnie zablokować i tak też uczyniły.

Na koniec odcinka budżet, wynalazki, anomalie i lista planet.
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

p.s. Trochę mi zeszło wstawienie tego odcinka ale jakoś nie było czasu wcześniej go dać, a rozegrany już dawno był. Jeśli się uda dam dziś jeszcze jeden odcinek, tym razem inny niż dotychczasowe. No i chyba trochę mało tekstu teraz wyszło.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie