Galactic Civilizations II - AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Slodki, 17 Wrzesień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Czemu wciąż tyle twoich planet przynosi straty? I jakim cudem jeszcze nie zbankrutowałeś?

2. Slodki

Slodki Aktywny User

Nie zbankrutowałem bo mam pieniądze z wymian z innymi rasami oraz z anomalii, powoli przekształcam planety tak aby przynosiły zysk, do tego trzeba pamiętać że w wykazie planet, które dają straty nie ma uwzględnionego handlu czy turystyki, które trochę łatają dziurę budżetową.

//edit
    chyba dziś nie będzie kolejnego odcinka bo wódka się otworzyła :p

3. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek specjalny - podział terytorialny.​

W tym odcinku chcę przedstawić jak układają się planety, które skolonizowałem aby czytelnicy mogli bardziej rozeznać się z okolicą.

Na początek mapa w trzech częściach.
    [​IMG][​IMG][​IMG]

Podzieliłem teren zajmowany przez Sojusz Ziemski na 13 części. Postaram się każdą cześć opisać i przedstawić jakie planety wchodzą w jej skład, razem ze obrazkiem w przybliżeniu, który ukazuje nazwy planet i układów.

1.
    Sektor "ziemski"

W sektor ten wchodzą dwa układy. Układ słoneczny oraz układ z gwiazdą Quatrale. W tych układach zasiedlone są trzy planety.

- Ziemia - macierzysty świat. Bardzo dobrze rozwinięta gospodarka, największe dochody z podatków.
    - Mars - pierwsza kolonia ziemska, przystosowana pod laboratoria naukowe.
    - Elas - planeta w układzie Quatrale.

2.
    Sektor "Rico"

W sektorze tym znajdują się trzy planety umiejscowione w trzech układach, które zamieszkałe są przez ludzi. Poza tym w dwóch innych układach, które znajdują się w tym rejonie dwie planety skolonizowane są przez robale. Na granicy tego sektora z sektorem "ziemskim" znajduje się stacja handlowo - gospodarcza. Postawiona przede wszystkim w celu zwiększenia dochodów z handlu na szlakach handlowych prowadzących do i z Amber V i Ziemi.

- Amber V- najważniejsza planeta regionu, mam nadzieje, że planeta ta będzie jedną z głównych stoczni w moim państwie.
    - Hanskloss - planeta, w układzie Sauron, której najważniejszym zadaniem jest poszerzanie wpływów przy granicy z robalami.
    - Xasica III - stosunkowo niedawno skolonizowana oceaniczna planeta.

3.
    Sektor "Kirk"

Sektor składa się z trzech układów planetarnych, jednak w tej chwili tylko dwa są zasiedlone. Dwie planety w sektorze mogą zostać jeszcze zasiedlone przez ludzi jednak dopiero po odkryciu odpowiedniej technologii. W układzie tym znajduje się również baza gospodarczo - handlowa.

- Nowy Swiat - typowa planeta odpowiadająca mniej więcej typowi ziemskiemu. Dobre miejsce na życie.
    - Kerbin - planeta na której wybudowałem dobro handlowe - translatory dyplomatyczne.
    - Shugar I - kolejna planeta typu ziemskiego.
    - Tycho I - planeta stocznia.
    - Tycho II - druga, z koloni ziemskich, planeta oceaniczna, niedawno zasiedlona.
    - Tycho III - planeta, która jako pierwsza odłączyła się od robali i dobrowolnie dołączyła do Sojuszu Ziemskiego.

4.
    Sektor "Picard"

Sektor ten składa się z trzech planet znajdujących się w dwóch systemach. Do tego sektora zalicza się również bazę wydobywczą (surowiec wpływu).

- Magrez II - najważniejsza badawcza planeta w Sojuszu Ziemskim.
    - Magrez III - była planeta robali, przeszła na moją stronę.
    - Regulus IV - typ prawie ziemski.

5.
    Sektor "Archer"

W sektorze tym znajduje się tylko jedna planeta sojuszu ziemskiego, reszta kontrolowana jest przez robale, a dalej przez Altarian.

- Nugent III - toksyczna planeta, ledwie co skolonizowana.

6.
    Sektor "Adama"

Sektor z sześcioma planetami Sojuszu Ziemskiego. Planety te znajdują się w dwóch układach, poza nimi w sektorze znajdują się również Thalanie.

- Nigel I - planeta badawcza.
    - Kamil - mam nadziej z tej planety uzyskiwać po pewnym czasie dość spore dochody, jak również móc budować tam statki gwiezdne.
    - Sancere - mała planeta, skierowana na zysk.
    - Nigel V - zwykła, niczym nie wyróżniająca się planeta.
    - Antra I - planeta badawcza.
    - Antra III - kolejna zwykła planeta.

7.
    Sektor "Starbuck"

Sektor na granicy z Altarianami, zawiera jedna planetę pod kontrolą Sojuszu Ziemskiego.

- Kentucky - planeta, która ma wpływać na pogranicze.

8.
    Sektor "Sisko"

Sektor ogranicza się do najnowszej bazy wydobywczej dostarczającej surowca badań.

4. Slodki

Slodki Aktywny User

9.
    Sektor "O'Neill"

W sektorze są 3 planety zasiedlone przez ziemian, jedna zajęły robale, a kolejna nie nadaje się na razie do kolonizacji. Jednak dwie z tych planet są klasy 27 - najwyższa klasa jaką do tej pory udało mi się znaleźć i zasiedlić.

- Agena V- planeta raj, dużo pól pod zabudowę.
    - Hattesa - planeta z rozbudowaną stocznią.
    - Aegeus IV - można powiedzieć, że jest to bliźniacza planeta do Agena V.

10.
    Sektor "Teal'c"

Sektor ten składa się z sześciu planet, jednak tylko dwie należą do ziemian, pozostałe są pod kontrolą robali.

- Altros II - badawczo - gospodarcza planeta.
    - Devra III - nie wyróżniająca się planeta.

11.
    Sektor "Tigh"

Sektor z czterema planetami kontrolowanymi przez ludzi oraz dwoma przez robale. Do tego w sektorze znajduję się również planeta, której na razie nie mogę zająć.

- Ares V - zwykła planeta.
    - Heinlein III - planeta badawcza.
    - Heinlein V - zwykła planeta.
    - Artemis IV - planeta badawcza.

12.
    Sektor "McKay"

Sektor całkowicie kontrolowany przez robale. Nie udało mi się zasiedlić ani jednej planety w tym sektorze.

13.
    Sektor "Sheppard"

Najnowszy sektor, najczęściej z nowymi planetami.

- Patruklos II - najstarsza zasiedlona planeta w sektorze.
    - Anderson IV - nowa planeta, niedawno skolonizowana.
    - Anderson V - nowa planeta, niedawno skolonizowana.
    - Embor IV - najmłodsza kolonia.

5. Milven

Widzę, że nazwy sektorów głównie Star Trekowe:) Ale jak zobaczyłem Rico, to pomyślałem o:

Skąd to wziąłeś?;)

6. Slodki

Slodki Aktywny User

Rico jest związany z tym, że jest to sektor koło robali, pewnie nikt nie wpadnie z czego to, na razie nie będę pisał, zobaczymy :p

7. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Ja się nie mogę doczekać wojenek :p Masz już jakieś okręty wojenne? Gdzieś czytałem że masz flotę ale nie było informacji z jakimi statkami, no chyba że przeoczyłem...

8. Slodki

Slodki Aktywny User

flota to w tym momencie statki obronne :p

9. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

He, he, Johnny Rico i Żołnierze kosmosu? ;) A jak już dałeś BG to obowiązkowo powinien być sektor Baltar. ;)

10. Slodki

Slodki Aktywny User

tak to ten Rico, dam tu linka do youtube z jego najlepszym wyczynem :p

[video=youtube;kPp_8cqgXIU]http://www.youtube.com/watch?v=kPp_8cqgXIU&feature=player_detailpage#t=179s[/video]
    http://www.youtube.com/watch?v=kPp_8cqgXIU&feature=player_detailpage#t=179s

bo jakoś nie mogę wstawić inaczej, nie mam zaawansowanej edycji nie wiedząc czemu ;/

A o Baltarze jakoś zapomniałem :p

11. Slodki

Slodki Aktywny User

Odcinek 10 - Wojna w galaktyce.​

Nowy rok rozpocząłem od wymiany handlowej z Paulosami. Uzyskałem nową technologię i trochę pieniędzy.

Jeszcze w styczniu kolejna planeta robali dołączyła do mojego imperium.

Natomiast w następnym miesiącu na Amber V wybudowałem cud galaktyczny.

Pieniędzy zaczęło brakować więc dokonałem kolejnej transakcji, tym razem z Torianami.

Pierwszego marca odbyły się kolejne wybory, które wygrałem.

Utworzyłem kolejny szlak handlowy, na razie to ostatni, dotarłem do limitu.

Dzięki nowym odkryciom mogłem budować statki średnie. Postanowiłem zaprojektować sobie jeden, trochę słabszy od standardowego battle axe (tak się nazywa statek dostępny odgórnie), ale szybszy i tańszy. Nazwałem go Fregatą Planetarną. Od razu rozpocząłem produkcję nowych okrętów - tak mojej konstrukcji jak i standardowego.

15 maja wszechświat obiegła złowroga informacja - wojna.
    Imperium Thalan wypowiedziało wojnę Republice Altarii. W odpowiedzi na to Wspólnota Iconian oraz Federacja Torian wypowiedziały wojnę robalom. Wojna przyszła w złym momencie, sojusz ziemski był ciągle pod kreską a nowe statki były dopiero w budowie, postanowiłem na razie poczekać i obserwować jak rozwinie się wojna, w tym czasie wzmacniając się.

Nie wszystkim robalom chyba wojna się spodobała, planeta robali znajdująca się niedaleko planety Hanskloss, była na skraju buntu. Jednak później robale opanowały ten bunt.

Mój bilans powoli docierał do upragnionego plusa, jednak wojna mogła załamać te finanse.

8 czerwca doszło do niesamowitego wydarzenia. Iconianie podają się Thalaną. Nie wiem czy był to blitzkrieg w wykonaniu robali czy głupota kompa.

Robiło się nieciekawie, jednak mimo wojny handel się rozwijał, Altarianie utworzyli nowy szlak handlowy.

Udało się w końcu wybudować nowy statek. Nowe technologie pozwoliły ulepszyć mój projekt, to też kolejne okręty będą lepsze.

Torianie skarżą się nam, że przegrywają wojnę z robalami. Na dzień dzisiejszy nie chce jeszcze włączać się do wojny nie mając odpowiedniej ilości okrętów nowej klasy, jednak postanowiłem sprzedać Torianą dużą liczbę technologi, szczególnie obronnych, w zamian wyciągnąłem od nich traktat ekonomiczny i badawczy, dzięki czemu nareszcie byłem do przodu z dochodami, mogę teraz skupić się na budowie nowych okrętów i szykowaniu się do wojny oraz przeznaczyć jakieś pieniądze na wywiad wojskowy.

[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

Na koniec odcinka nowe technologie oraz odkryte anomalie.

[​IMG][​IMG]

12. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Rób odstępy między fotkami a tekstem, będzie lepiej się czytało. Jak dużą flotę chcesz zbudować?

13. Milven

Ho, ho, ho - widzę wojenkę. Myślę, że powinieneś jak najszybciej przygotować się do wojny i pomieszać szyki robalom, aby nie stali się zbyt potężni.

14. maks44444

maks44444 Zbanowany

A niech to ominęła cię wojenka :( Lepiej jakby ciebie zaatakowali było by zdecydowanie ciekawiej.
    Mam pytanko jak ta jedna rasa się poddała to jej wszystkie kolonie zostały zajęte przez robale? Czy tylko podpisali traktat pokojowy bez większych zmian?

15. Slodki

Slodki Aktywny User

wszystkie jej kolonie mają teraz robale, pełna kapitulacja, mi się dostał ich jeden myśliwiec w prezencie.

16. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Wierzę że jeszcze pokarzesz im gdzie raki zimują :D Ja mam pytanie, z jakiej paki dostał ci się jeden myśliwiec tych co skapitulowali? Nie kojarzę by była taka możliwość w "jedynce"

17. Slodki

Slodki Aktywny User

Była wiadomość, że kapitulują a ich statki różne strony się oddalają czy coś takiego (stają się niezależne) i nagle patrze a mam statek myśliwski daleko od moich stron, który do tego jest podpisany że iconianiski, mnie też to zaskoczyło bo w dwójkę mało grałem, więcej w jedynkę :)

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie