Gorin-no Sho - Czyli Japonia w czasie 2 Wojny Swiatowej oczami europejczyka

Temat na forum 'HoI III - AARy' rozpoczęty przez casanunda, 10 Sierpień 2012.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

odcinek 22 - Epilog

grudzien 1942

Gabinet premiera Okade Keisuke

Byl sloneczny poranek 9 grudnia w Tokio gdy premier Japonii Okade Keisuke organizował prace na najbliższe dni. Zaskoczony stwierdził, ze czeka na niego Eugen Ott Niemiecki dyplomata kierujący tutejsza ambasada. Okade ciekawy byl z jakimi ważnymi informacjami przybywa jego gość. O tym, ze byly one wazne świadczyło chociażby to, ze dyplomata z rzadka pojawiał sie w tych pokojach. Zresztą ważne czy tez nie, to nie ma znaczenia. Premier nie mial zamiaru spieszyć sie z przyjmowaniem goscia. Moze nawet dobrze zrobi pysze tego Niemca poczekanie na audiencje.
    Po ostatnich działaniach "dyplomatycznych" Saburo Kurusu Japończycy zdecydowani byli nie wychylać sie niepotrzebnie. Co prawda nie bylo możliwości, zeby połączono ich z akcja w Gliwicach, ale mimo wszystko należało byc ostrożnym.

Okade od rozmyślania odciągnęła sterta dokumentów jakie leżały na jego biurku. IJN Tsukuba - nowy krążownik liniowy jaki mial wejść jeszcze w tym roku do sluzby mial kolejne opóźnienie. Tym razem planowany czas oddania do służby w połowie marca. Dzieki bogu Royal Navy została juz zniszczona i nie zagrażała Flocie Japońskiej. Mimo wszystko trzeba bedzie sie przyjrzeć blizej tej stoczni. Opóźnienia sa w koncu niedopuszczalne. Co gorsza nowe lotniskowce IJN Zuikaku oraz IJN Junyo wejda do służby dopiero w połowie roku. A obecne okrety jeszcze przez dlugie miesiące beda niezdatne do służby.
    Okade właśnie zamierzał wezwać swojego asystenta Shinzō Abe, gdy ten sam nieproszony wpadl do pokoju. Z jego miny Okada przeczuwał juz jakieś czarne wiadomości. W przeciągu następnych 5 minut mina samego ministra zbladła a następnie poszarzała. Byly to zaprawdę druzgocące wiadomości. W momencie gdy Japońska armia zbiera sie do zadania ostatecznego ciosu Brytyjczykom, jego sojusznik wbija mu noz w plecy.
    Okade zamyślił sie nad tym ostatnim stwierdzeniem. Moze o to tu chodzi. Japonia ratująca Włochy, Japonia zdobywająca Palestynę oraz Egipt. Japonia kontrolująca cale wybrzeże oceanu Indyjskiego i wszystkie drogi prowadzące do niego stanowiła silne zagrożenie dla Niemców. Nawet jesli to byl ich sojusznik. Premiera zastanowila jeszcze jedna rzecz. Jak to mozliwe, ze Udalos ie obu krajom ukryc konferencje przed pozostalymi panstwami. Co prawda Japonia nie inwestowala duzo w siatke szpiegowska, ale spodziewal sie, ze inne panstwa napewno o tym nie zapomna. jednak tym razem nikt nic nie wykryl.

Eugen Ott w czasie jednej z rozmow w ambasadzie

W koncu premier uspokoił sie na tyle, ze polecił wezwać do siebie Eugena Otta. Mimo, ze pierwsza złość juz mu minęła postanowił przedstawić scene dyplomacie. Kolejne pare minut od jego wejścia byly czasem niekończących sie wyzwisk, przekleństw, gróźb jakich nikt wcześniej w tym pokoju nie słyszał. Gdy juz Otto wydawał sie byc gotowy Okade użył swojego ostatniego argumentu. Zagroził niezaakceptowaniem tej umowy i wypowiedzeniem wojny każdemu państwu które to zrobi. Niestety tym razem Okade sie pomylił co do swojego przeciwnika. Otto byl wytrawnym dyplomata, na dodatek wiedzący o swojej sile.
    Stwierdził, ze Niemcy nie planują kolejnych wojen z Anglia i nie sa zainteresowani jej dalszym osłabianiem. A państwa ktore wypowiedzą jej wojne, beda musialy zmierzyć sie z Niemieckimi wojskami. Wiedział dobrze, ze Japonia nie bedzie w stanie odeprzeć jednoczesnego ataku tych 2 mocarstw. Wygląda na to, ze Japońskie ofiary zostały złożone na darmo. Rozmowa zakończyła sie bardzo zawoalowana propozycja wspólnego ataku na Zwiazek Radziecki.

Po wyjściu dyplomaty Okade przyglądnął sie jeszcze raz mapie. Japonia tracila wszystkie najważniejsze porty na oceanie Indyjskim. Wszystkie ważniejsze wyspy na oceanie Spokojnym. Konwoje jakie musza przepływać przez wiele morz i oceanów byly obecnie zagrożone w każdym swoim odcinku. A na koniec Japonia zmuszona byla wyprowadzić swoje wojska z terenów brytyjskich. Jak to zrobic, gdzie przesunąć wojska. Okade nie mial pojęcia jak to wszystko zrobić. Na koniec najgorsze - jak wytłumaczyć w kraju to co sie stalo. Tego nie mial pojęcia.

PS: Niestety to ostatni odcinek tego AARa. Po rozmowie z Nukiem planowałem atak na Zwiazek Radziecki. To z tego powodu wypowiedziałem wojne Polsce, do doprowadziło do jej wojny z Niemcami. Niestety gdy sie przygotowywałem do tego w listopadzie pojawil mi sie event w wyniku którego Niemcy podpisały pokoj z Anglia. I to na takich warunkach, ze Brytyjczycy tracili tylko Hong Kong!! W sytuacji gdy posiadali tylko Palestyne, Egipt i cześć Libii tracili tylko 1 miasto. Zastanawiałem sie jeszcze nad edycja seva, tak zeby uzyskać więcej z tego pokoju. Niestety brak odzewu na moj post z prośba o pomoc uniemożliwił mi to. Zresztą event ten zabral mi cala przyjemność z grania. A mysl, ze Anglia bedzie teraz baza wypadowa dla pozostałych aliantów (pokoj byl tylko z tym 1 państwem) po prostu zniechęciła mnie kompletnie do grania.
    Obecnie mam juz zainstalowany nowy dodatek i mysle o jakimś nowym aarze (właściwie dokładnie wiem czym zagram). Ale narazie myślę o malej niespodziance. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie