HoI3: Pytania o modowanie

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Dżemik, 10 Sierpień 2009.

1. Adrias

Adrias User

Zacząłem sobie grać Portugalią, ale tam PP wynosi jakieś 23 i strasznie wolno wszystko idzie, a chciałem zająć trochę Hiszpanii podczas wojny domowej. Interesowałby mnie sposób z ministrami.

2. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

To będzie działać na wszystkie kraje mające takiego ministra i w każdej grze dopóki nie cofniesz zmian, dlatego zapisz sobie edytowane pliki.
    Otwórz plik notatnikiem:
    Hearts of Iron III\common\minister_types

Znajdź wpis:
    resource_industrialist = {
    global_resources = 0.05
    decay = { chemical_engineering = -0.25 }
    }

I zmień go na:
    resource_industrialist = {
    global_resources = 1.0
    global_ic = 1.0
    }

Da ci to 100% więcej PP i 100% więcej surowców dla tego PP, jak chcesz więcej PP to dopisz zera przed kropką np. global_ic = 100.0

3. Adrias

Adrias User

Okey, dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Nie ma jakiegoś sposobu na przedłużenie czasu gry ? Bo podobno można tylko do 1954 roku jakoś tak.

4. Virtus

Virtus Ten, o Którym mówią Księgi

Można do 1 stycznia 1948 roku, ale jest sposób na przedłużenie czasu gry.
    Otwierasz notatnikiem plik:
    Hearts of Iron III\common\defines.lua
    I zaraz na początku masz end_date, modyfikujesz na jaką chcesz.
    Z tym że kiedyś był taki bug że po przekroczeniu 1948 roku w grze lotnictwo przestawało przyjmować rozkazy, po prostu sobie stało i nic nie robiło. Nie mam pojęcia czy w jakimś patchu to naprawili.

5. Adrias

Adrias User

Dzięki. A z tym lotnictwem to nawet gdyby się dało go pod kontrole kompa ? I co z lotnictwem innych państw ?

EDIT:
    A z datą początkową też tak można ?

6. Srukacz

Srukacz User

Tworzenie eventów i decyzji

Jak się tworzy eventy i decyzje? Nie mam zielonego pojęcia, jak zacząć. Ktoś mi to wytłumaczy? Albo chociaż podajcie link.

7. kamil1750

kamil1750 User

Ok już nie trzeba :D

8. tunio

tunio Znany Wszystkim

na FTM dodali fatalną głupotę na MP, że w chwili pauzy nie widać kto zatrzymał i da się odpauzować. W chwili walki morskiej gracze walczący tylko przeszkadzają sobie w ten sposób. Da się to jakoś zmienić? ;)

9. toldea

toldea Nowy

gdzie można zmienić maksymalną liczbę jednostek niższego rzędu (np. dywizji) które podlegają jednostkom wyższego rzędu (np. dowództwu korpusu) standardowo jest to liczba 5, a ja chaibłym ją zmniejszyć np. na 4?

10. Flavius Aetius

Flavius Aetius Aktywny User

Obawiam się, że nie da się zmienić. Szukałem i nie znalazłem, więc możliwe, że niestety dla Ciebie jest to zapisane w pliku exe i nie ma szans zmian. Ale może niech ktoś jeszcze poszuka dla pewności.

A spytam jeszcze: po co chcesz zmniejszać liczbę podległych jednostek? Nie możesz po prostu nie dawać ich więcej niż 4 do korpusu/armii, etc.?

11. kamil1750

kamil1750 User

Ok poradziłem sobie.

12. Canaris

Canaris Ten, o Którym mówią Księgi

Już predzej przydałoby sie zwiększyć ten limit tak ze dwa razy bo przy tej ograniczonej liczbie generałów strasznie to wkurza ....

13. ___okka___

___okka___ User

Potrzebuje wzoru komendy do eventa zeby dodac produkcje np energi w prowincji z góry bardzo dziekuje o pomoc:)

14. najemnik

najemnik User

Wie ktoś jak zmodyfikować pliki by ai wykorzystywało 100% PP? U mnie w grze w pod koniec 36, ZSRR, Niemcy, USA mają po 80-90 marnowanych PP. Rzesza w ogóle nie buduje u-botów nie wspominając już o większy statkach...

15. rosjadex

rosjadex User

Jak edytować ilość żołnierzy w dywizji {brygadzie] w plikach ?
    Jak dodać więcej brygad niż 5 do dywizji

16. Grost

Grost Znany Wszystkim

Folder "units" w katalogu głównym gry.
    W poszczególnych brygadach można sobie namieszać do woli, siła to wiersz max_strength =

Tu niestety nie pomogę.
    Więc połowiczna odpowiedź

17. Gomez

Gomez Nowy

Jak zrobić żeby USA nie gwarantowało niepodległości całej Ameryce Płd i środkowej.

Wiem już jak zrobić poprzez edycję sejwa, ale czy da się zrobić żeby od początku kampanii były zminione gwarancje?

18. rosjadex

rosjadex User

Jak zrobić event dodający losowo fabryki ? Kiedyś był taki ale nie wiem gdzie ..
    Oraz jak uzupelnić brygady do pełna tzn 3000 a nie 2998 . ? Lub co zrobić aby mi nie gineli bez powodu

19. tunio

tunio Znany Wszystkim

Da się zrobić coś takiego, żeby przy stracie XX% stanu dywizji włączyła się wybrana przez nas muzyka?

20. matmat2000

matmat2000 Nowy

Witam, mam taki problem mianowicie gram na poziomie very hard i irytuje mnie strasznie zmniejszenie skutecznosci moich oddzialow. Rozumiem że aby pokonać kompa musza byc jakies ujemne bonusy ale to umniejsza realistyce gdy moje dywizje czolgow SS męczą się z dywizją piechoty. Mysle ze przemysl tutaj wystarczy i jestem bardziej sklonny zmniejszyc przemysl do -40 % a skutecznosci oddzialow nie ruszac. Da się to jakoś zrobić ?

21. SvXnn

SvXnn User

Witam, jestem początkującym i mam dwa pytania.
    Gram Niemcami mam rok 1942 i pokonałem Rosję i Wlk. Brytanię, ale przy tym nie mam już prawie wojska. W jaki sposób "nieuczciwie" moge sobie zwiększyć liczbę żołnierzy?
    I jak zrobić event w stylu tego z przejęciem Austrii przez Niemców tylko że dotyczący np. Argentyny? I jak ten event się aktywuje? Czy da się w przypadku stworzenia nowego eventu, żeby on został aktywowany w trwającej już grze?

22. Tegis1750

Tegis1750 Nowy

Jak byś mógł, to super. Właśnie o taką pomoc mi chodzi. Wchodzę do folderu gdzie zainstalowałem grę i do history, a potem do countries i wyszukuję POL-Poland i tam są zapisane poziom technologii i partia rządząca itd. no więc rząd i ideologię zmieniłem i chciałem jeszcze technologię ale nie daje rady i nawet po zmianie cały czas jest tak samo. Więc jak coś o tym wiesz to pomógłbyś ?
    PS. Chodzi mi o technologię najbardziej.:>

23. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Potrzebuje zedytować mod którego używam. Gdzie zmienia sie granice/prowincje juz znalazlem teraz potrzebuje informacji:

1. gdzie moge stworzyc egipt jako wolne panstwo
    2. gdzie edytuje sie poziom fortyfikacji
    3. gdzie moge uwolnic kube (jest puppetem w tym modzie)
    4. po zmianie granic czesc wojsk bedzie na obcym terytorium. Czy one same wrócą? Czy musze je recznie przerzucić?

24. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Ad4 - jak odpalisz grę to dostaniesz powiadomienie o wojskach na obcym terytorium, wystarczy je dyslokować do siebie.

25. Grost

Grost Znany Wszystkim

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie