HoI3: Pytania o modowanie

Temat na forum 'HoI III - Pomocy!' rozpoczęty przez Dżemik, 10 Sierpień 2009.

1. MatiXus

MatiXus User

to zwykł plik graficzny (infarview lub inna aplikacja do grafiki, ja korzystam z xnview)

2. Modes

Modes Znany Wszystkim

irfanview nie otwiera dds, trzeba wgrac wtyczke.

3. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Udało mi się otworzyć za pomocą xnview. Jako tak już sobie zrobiłem nowe znaki tylko mam problem z tłem:

Mógłby ktoś coś poradzić? Otwieram w xnview, kopiuję do painta gdzie jest czarne tło, ustawiam sobie na białym tle bo wtedy coś widać i znów robię czarne tło, takie samo jak było i wklejam z powrotem tylko że nie widać znaków tylko samo czarne tło. Czemu tak się dzieje?

4. Modes

Modes Znany Wszystkim

Wydaje mi sie ze to problem z paintem. Uzyj innego programu.

5. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Spróbowałem na paint shop pro 7 i jest podobnie. Kopiuje ładne X-y a wklejam czarne tło do paint shop pro 7, a z powrotem do XnView też czarne. :/

---------- Post dodany o 10:56 ----------Poprzedni post został napisany o 00:33 ----------

Mógłby mi ktoś polecić jakiś program do edycji dds, taki żeby można było ustawić przeźroczyste tło?

6. laskuna

laskuna Ten, o Którym mówią Księgi

Alfa kanał musisz zachować. Zapisywać jako 32 bitowe chyba bo inaczej będzie bez alfy - ale jeszcze gdzieś o tym przeczytaj bo nie chcę cię w błąd wprowadzać.

http://pl.wikipedia.org/wiki/DirectDraw_Surface Wtyczkę do photoshopa pobierz.

Sprawdzałem u siebie działa mi na Photoshopie. ale w polskiej wersji musiałem przenieść z plug-ins do plug-iny :D wtyczkę. Przy zapisie z okienka wtyczki zmieniamy tylko no alpha na 1bit Alpha

7. Elaith

Elaith Nowy

Photoshop, GIMP (trzeba tylko sciagnac pluginy, zeby ddsy dało się otworzyć)

8. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Nie mogę sobie znaleźć odpowiednich pluginów do Gimpa :/ Mógłbym prosić o link?

9. Elaith

Elaith Nowy

10. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

11. Modes

Modes Znany Wszystkim

A co tak naprawde zmieniles? Bo nie widze zadnej roznicy.

12. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Symbole, pułk dostał trzy kreseczki i stał się w pełni pułkiem. Dywizja została przemieniona w brygadę a korpus w dywizję, armia z kolei w korpus a grupa armii w armię. Front natomiast stał się grupą armii.

13. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Czy liczba prowincji na mapie jest ograniczona odgórnie?

14. laskuna

Chyba nie chcesz robić własnej od nowa? Skoro niedługo będzie porządna mapka gotowa. A nawet jak chcesz fragment świata w powiększeniu do scenariusza to czy przekroczysz 15000 prowincji?

15. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

W planach mam mod z rozbiciem dywizji na bataliony, jest kilka problemów do ominięcia a pierwszy z nich to właśnie prowincje, przydało by się ze 3-4 razy więcej więc się zastanawiam czy w ogóle to jest możliwe i czy jest sobie czym głowę zawracać?

---------- Post dodany 05.10.2009 o 09:27 ----------Poprzedni post został napisany 04.10.2009 o 20:34 ----------

No to jak? Jest limit czy go nie ma?

16. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

1) Gram Afganistanem, wpisałem w pliku 'buldings' (HoI3/common) żeby przemysł budował się 730 dni i kosztował 8 PP dlaczego więc gdy już go wreszcie odkryłem mam cenę 12,4 PP i czas budowy 1131 dni?

2) Co to jest:
    completion_size = 0.67
    capital = yes

3) Co oznacza 'wydajność przemysłowa'?

17. olej1965

olej1965 User

Czy ktoś wie jak zmienić rodzaj terenu na mapie? Np: Tam gdzie jest teraz Forest na np. Urban.
    Wiem że to pytanie już padało na forum ale chyba pozostało bez odpowiedzi.

18. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Jak podnieść o 1-2 pixele zaznaczony symbol?

19. laskuna

gfx/mapitem/counters spróbuj w samym pliku graficznym przesunąć a nie całą grafikę jakimś pozycjonowaniem.

Ale chyba za duży dałeś kwadracik po prostu, w interfejsie są spłaszczone lekko. Czy właśnie o to ci chodzi żeby nie były?

20. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

21. laskuna

wie ktoś jak zmienić ikonkę okrętu w czasie bitwy, bo shBb już nie wygląda jak lotniskowiec po 1.2 ale na DD u u modzie krążownik klasy deutschland tak :) i pewnie wszystkie te dodatkowe nie mają własnych ikonek. To bym mógł dorysować i się podzielić :p

22. Karyma

Karyma Aktywny User

tworzenie nowych parti

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem graczem HoI3. (kiedy dawno HoI 1 trochę ). Gra dziala mi troche wolno, ale dla Aara wystarczy...

Mam zamiar pisać Aara z historii alternatywnej, potrzebuję zrobić kilka drobnych modyfikacji dla jednego kraju ale nigdy nie bawiłem się w modowanie. Mam kilka pytań.

1.gdzie mogę szukać informacji o modowaniu, najlepiej w języku polskim, ew. Angielskim.
    2.Jak zmienić polityków, nazwiska, atrybuty i przynależność partyjną
    3.dodać nową partią dla kraju(rządzącą), względnie ew. zmienić ustrój i pozycję początkową kraju w trójkącie ideologicznym)

23. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Dlaczego mój obrazek (ten wyżej) został tak nieładnie zdeformowany i jak to zmienić?

24. laskuna

nie wiem o co ci za bardzo chodzi a wyślij oryginał i swój na jakiś sendspace.com

25. Michał_86

Michał_86 Zbanowany

Mój obrazek umieściłem w miejscu gdzie są zazwyczaj aktualne badania, poniżej jest obrazek technologi. Ten mój jest wzorem ale niestety jest nie dość że zdeformowany to jeszcze okrojony. A chciałbym żeby mój w oryginalnej wersji był poniżej.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie